Računari 21

13.04.2024.

18:40

Prikazana tehnologija koja povećava kapacitet HDD-a i do 120 TB

Tehnologija HAMR mogla bi da bude zaslužna za povećanje kapaciteta HDD-a do 60 TB u skorijoj budućnosti i do čak 120 TB u narednih 10 do 15 godina.

Izvor: Bug

Prikazana tehnologija koja povećava kapacitet HDD-a i do 120 TB
Aleksandr Grechanyuk / Shutterstock.com

Podeli:

Timovi naučnika s NIMS-a, Univerziteta Tohoku i iz Sigejta, demonstrirali su novu tehnologiju u svetu skladištenja podataka, koja obećava do sad neviđeno povećanje kapaciteta hard diskova zahvaljujući tehnologiji HAMR (toplotom potpomognuto magnetno snimanje) na dvostrukom sloju granularnih medija.

Naime, prema studiji objavljenoj u časopisu Acta Materialia, navedena tehnologija bi mogla da udvostruči trenutnu gustinu skladišta i kapacitet diskova do 60 TB u skorijoj budućnosti i do čak 120 TB u narednih 10 do 15 godina.

Kako prenosi Tom's Hardware, razvijeni koncept magnetskog snimanja u više nivoa za hard diskove nije nov, ali njegova praktična primena bila je ograničena zbog nedostatka odgovarajućih medija sposobnih za skladištenje podataka na više nivoa. Naučnici su prevazišli ovu prepreku kreiranjem novog tipa granularnog medija sastavljenog od dva sloja FePt-C nanogranularnih filmova odvojenih slojem Ru-C sa kubičnom kristalnom strukturom, omogućavajući zasebno magnetno snimanje na svakom sloju pod različitim magnetnim poljima i temperaturama.

Ova tehnologija koristi staklene ploče prekrivene magnetnim filmom, kao što je legura gvožđa i platine (FePt), koja može da se zapiše kada se film zagreje laserom na svoju Curie-jevu temperaturu, na kojoj film menja svoja magnetna svojstva i snižava svoju magnetnu koercitivnost.

Zahvaljujući dvostrukom sloju granularnih medija, svaki sa različitim Curie-jevim temperaturama i magnetokristalnom anizotropijom, naučnici tvrde da takvi mediji mogu da omoguće gustine snimanja od preko 10 Tbit/in^2, što znači hard diskove s 10 ploča i kapacitetom većim od 120 TB.

Više informacije dostupno je u časopisu Acta Materialia.

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: