Promo

06.03.2024.

12:00

DIDS 2024: Istraživanje prevencije bezbednosnih rizika, društveni inženjering kao pretnja

Tradicija svakog Dana internet domena Srbije a koji će se ove godine održati u utorak, 12. marta u beogradskom Domu omladine jeste premijerno predstavljanje rezultata istraživanja.

Izvor: Promo

DIDS 2024: Istraživanje prevencije bezbednosnih rizika, društveni inženjering kao pretnja
Promo

Podeli:

Ovog puta, reč će biti o istraživanju od značaja za digitalno poslovanje privrednih subjekata u našoj zemlji, konkretno malih i srednjih preduzeća.

Tema sajber-zaštite biće proširena predavanjem o društvenom inženjeringu kao bezbednosnoj pretnji.

Rezultati istraživanja: O prevenciji bezbednosnih rizika za mala i srednja preduzeća

Istraživanje koje je sproveo Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) pod nazivom "Prevencija bezbednosnih rizika za mala i srednja preduzeća" bavilo se sledećim pitanjima:

  • U kojoj meri se mala i srednja preduzeća koja posluju u Republici Srbiji bave prevencijom rizika u oblasti informacione bezbednosti?
  • Da li postoje razlike u prevenciji bezbednosnih rizika između preduzeća različite veličine, oblasti poslovanja i iz različitih regiona?
  • Gde su rizici po informacionu bezbednost najveći?

Istraživanje je sprovedeno na slučajnom uzorku malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa vlasnicima, direktorima ili menadžerima koji su informisani o temi prevencije bezbednosnih rizika u svom preduzeću.

Zastupljene su bile različite vrste delatnosti (proizvodnja, trgovina i usluge), a među ispitanima je bilo 81,27% malih i 18,73% srednjih preduzeća, od kojih više od polovine posluje duže od 20 godina.

Istraživanje predstavlja konkretan doprinos osvetljavanju činjenica u vezi sa ovom aktuelnom, veoma kompleksnom temom.

Učesnici konferencije će tako, izdvojili bismo, saznati kako gotovo polovina (47,67%) malih i srednjih preduzeća ulaže konstantan napor na podizanju svesti o odgovornosti zaposlenih u ovoj oblasti poslovanja, ili kako to da 15,71% malih i srednjih preduzeća nema definisana pravila i procedure u vezi sa informacionom bezbednošću.

Detaljni rezultati istraživanja poslužiće kao polazna tačka diskusije u vezi sa sajber-bezbednošću kod nas i razmatranja da li smo u toj oblasti deo savremenog sveta ili pak kaskamo za njim.

"Društveni inženjering u kontekstu informatičke bezbednosti"

Društveni inženjering jedan je od najfascinantnijih načina na koje se tehnologija i psihologija mogu zloupotrebiti. Tehnologija izvršava napad, ali psihologija je ta koja obezbeđuje mehanizme strategije i taktike napada. A strategija se uvek zasniva na pogađanju pravih meta u psihi pojedinca koji se napada.

Na ovom predavanju Ine Poljak saznaćete kako izgleda taktika napada iz psihološke perspektive, koje se to mete u psihi osobe napadaju i zašto su toliko efektne, ali i kako pripremiti odbranu od zamki u koje nas sopstveni mozak može uvesti skoro da i ne primetimo.

DIDS 2024 održava se u klasičnom formatu događaja uživo, a organizator će prenositi konferenciju putem svog YouTube kanala.

Prisustvo konferenciji je besplatno. Zbog ograničenog broja mesta, registracija posetilaca ograničena putem DIDS 2024 sajta je obavezna.

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: