Kreirana matična ploča koja ima i DDR4 i DDR5 DIMM slotove

Kineski proizvođač kreirao je matičnu ploču, koja implementira i sada staru DDR4 memoriju, kao i najnoviji DDR5 memorijski standard.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2022.

11:33

Kreirana matična ploča koja ima i DDR4 i DDR5 DIMM slotove
Foto: Negro Elkha / Shutterstock.com

Kompanija Onda, je na Onda 610M+ matičnu ploču ubacila dva DIMM slota, od kojih jedan prihvata DDR4 RAM, dok drugi ima drugačiji izrez i namenjen je DDR5 modulima. Dva DIMM-a su različito obojena - crni je za DDR5 RAM, dok je drugi namenjen DDR4 memoriji.

Iako imaju isti broj pinova (po 288), razlika između dva memorijska standarda je u tome što imaju drugačije ključeve za module, tako da nisu kompatibilni sa istim DIMM slotovima. Integrated Memory Controller (IMC) na Intelovim Alder Lake procesorima 12. generacije podržava i DDR4 i DDR5 memoriju, pa i prateći slot za LGA1700 600 čipset stiže u dve različite verzije.

Neke od ovih ploča imaju podršku za DDR5 RAM naredne generacije, dok druge podržavaju samo DDR4 module. Kompanija Onda je sada među prvima predstavila matičnu ploču koja podržava oba memorijska standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: