Tehnopolis

Petak, 10.03.2023.

13:51

Da li vam master diploma zaista donosi bolji posao i veću platu?

Završili ste fakultet i imate osećaj da još uvek ne znate ništa konkretno i praktično da radite? Master studije bi mogle da budu rešenje. Osim što nude usko stručno obrazovanje iz najtraženijih oblasti, one vam omogućavaju i da steknete znanja i veštine zahvaljujući kojima ćete moći da birate posao, a samim tim i visinu plate.

Izvor: B92

Da li vam master diploma zaista donosi bolji posao i veću platu?
Foto: LINK group

Za razliku od osnovnih studija, koje traju tri ili četiri godine, master studije se završavaju relativno brzo i sjajna su prilika za sticanje specijalizovanih znanja neophodnih da postanete ekspert u određenoj oblasti, ali i primenjivih veština koje će vam omogućiti lakše snalaženje u realnom poslovnom okruženju.

Bez obzira na to kada ste završili osnovne studije, da li ste zaposleni ili još uvek razmišljate o pravoj karijeri za vas, pročitajte ovih 8 razloga zbog kojih ne bi trebalo da imate dilemu.

1) Veće šanse za dobar posao

Master diploma priznatog fakulteta ili više strukovne škole može predstavljati vašu prednost u odnosu na ostale kandidate prilikom konkurisanja za posao. Takođe, diploma poboljšava vašu poziciju u pregovorima o uslovima zaposlenja, visine plate i ostalih beneficija. Zahvaljujući veštinama i znanjima koje steknete na master studijama, poslodavac će vas prepoznati kao stručnjaka i lakše ćete dobiti posao koji želite.

2) Lakša promena karijere

Ukoliko imate posao kojim niste zadovoljni ili jednostavno tražite nove profesionalne izazove gde će vaš trud i potencijal biti adekvatno nagrađeni, promena karijere je upravo ono što vam je potrebno.

Kvalitetne master studije traju relativno kratko, moguće ih je uskladiti sa obavezama na poslu, a donose vam dodatne veštine za novu karijeru koje vas izdvajaju kao stručnjaka.

Takođe, ukoliko po završetku fakulteta otkrijete da niste baš zainteresovani za rad u oblasti za koju ste se školovali, možete izabrati master program iz nečega što vas zaista interesuje. Još jedan sjajan način da imate više opcija kada je reč o vašem profesionalnom razvoju i karijeri jeste da izaberete master studije iz sektora koji je komplementaran sa vašim osnovnim studijama. Na primer, možete kombinovati obrazovanje iz oblasti informacionih tehnologija i kreativne veštine. To će vas učiniti svestranijim stručnjakom i izdvojiti vas od drugih kandidata.

3) Sticanje novih veština

Čak i ukoliko imate posao kojim ste zadovoljni, master diploma je dobra ideja. Ona predstavlja vredan podsticaj za vašu karijeru. Sa dodatnim zvanjem i veštinama bićete sjajan kandidat za povišicu, moći ćete lakše da konkurišete za unapređenje ili preuzmete dodatne odgovornosti u kompaniji u kojoj radite i tako ćete steći viši status i priznanja. Jednostavno, danas sve više zaposlenih poseduje master diplome, a za mnoge poslove i kompanije takva diploma je neophodan uslov.

4) Usvajanje najnovijih i primenjivih znanja

Master studije su specijalizovanije od osnovnih i fokusiraju se na to da studentu pruže neophodna i primenjiva znanja, kao i takozvane soft skills, odnosno „meke veštine”, koje se mogu koristiti u realnom kompanijskom okruženju. Dakle, master program je ujedno i prava priprema za bolje snalaženje na poslu. Osim toga, sa današnjim napretkom tehnologije, mnoga znanja stečena na osnovnim studijama brzo postaju prevaziđena i zastarela. Upravo zato je upisivanje mastera sjajan način da ostanete u toku sa najnovijim trendovima.

5) Pozicionirate se kao stručnjak za svoju oblast

Posedovanje master diplome iz odgovarajuće oblasti može vas izdvojiti od ostalih kandidata i biti vaša preporuka za posao. Jednostavno, u današnjem poslovnom svetu najuspešniji pojedinci su oni koji ulažu u sebe i aktuelna znanja. Zvanje koje stičete po završetku mastera znači da ste se specijalizovali za određenu oblast i razvili praktične veštine, koje će vam omogućiti da se odlično snađete u realnim uslovima, a upravo je to ono što svaki poslodavac traži.

6) Šansa za ostvarivanje kontakata

Eksperti za zapošljavanje imaju jedan savet za vas: ne tražite poslove, tražite ljude. Master studije vam omogućavaju da upoznate zanimljive i uspešne ljude, bili to profesori koji vam predaju ili kolege studenti. Nije mali broj onih koji su po završetku mastera osnovali kompaniju sa kolegama koje su upoznali tokom studiranja ili sarađivali sa svojim profesorima na uzbudljivim projektima.

7) Veća zarada

Ne samo da zaposleni koji imaju diplomu master studija često imaju veće plate od svojih kolega sa diplomom osnovnih studija nego im i na razgovoru za novi posao master omogućava da traže višu zaradu. Poslodavac zna da, ukoliko želi da dobije kvalitetnog stručnjaka, koji uz to ima i potvrdu o svom znanju, mora da izdvoji odgovarajuću svotu novca. Dakle, vreme koje uložite u sticanje diplome vratiće vam se višestruko tokom karijere.

8) Vraćanje učenju može da bude osveženje

Čak i ako ste odavno završili studije po starom programu, kada nije postojao master, već samo magistratura, ovo je vaša prilika da se vratite učenju. Istraživanja su pokazala da povratak na studije posle duže pauze ima veliki uticaj na kvalitet života pojedinca. Pre svega, ono predstavlja kreativni iskorak iz rutine, jača samopouzdanje, poboljšava koncentraciju i čini da se osećate ispunjenije. Zapamtite: nikad nije kasno da se posvetite onome što volite.

Ukoliko neki od ovih razloga odgovara i vašim shvatanjima i ciljevima, onda bi definitivno trebalo da upišete master. Za vas koji ste spremni da steknete svoju master diplomu, ali niste sigurni koja institucija i oblast pružaju najbolje uslove i perspektivu – evo kratkog pregleda koji vam može pomoći da izaberete odgovarajuće master studije za svoju karijeru.
Foto: LINK group

Master iz IT-ja – najbolji izbor za one koji žele siguran posao i visoku zaradu

Svi oni koje interesuje karijera u okviru IT-ja treba da znaju da master studije na Visokoj školi strukovnih studija za IT donose vredna znanja, ali i mnogobrojne veštine koje pomažu da se snađete u realnom poslovnom okruženju. Master studije na ITS-u obezbediće vam širok spektar znanja iz informacionih tehnologija na celokupnom procesu projektovanja, izrade i implementacije softvera. Steći ćete vredna znanja iz najrelevantnijih oblasti IT-ja kao što su: cloud computing, data science, big data, mobile development, digitalna forenzika, kriptografija, data mining, napredne veb-tehnologije, obezbeđenje kvaliteta softvera, napredno 3D modelovanje itd.

Stručni predavači, podsticajno okruženje i aktuelan program za kratko vreme profilisaće vas u stručnjaka u najprofitabilnijoj oblasti. Saradnja sa velikim IT kompanijama donosi vam priliku da već tokom studija radite na realnim projektima i u kompanijskom okruženju, a to je ujedno i vaša šansa za posao nakon studiranja. Na ITS-u ćete za kratko vreme postati jedan od najtraženijih stručnjaka današnjice koji poseduju kvalitetna i primenjiva znanja iz oblasti informacionih tehnologija.
Foto: LINK group

Master iz kreativnih industrija – za kreativce koji svoje stvaralaštvo žele da podignu na viši nivo

Ukoliko ste kreativac koji želi da svoj osećaj za boju, liniju ili pokret dobro naplati i stekne primenjive i savremene veštine, master studije na FSU predstavljaju pravi izbor za vas. Kroz rad sa priznatim i posvećenim stručnjacima dodatno ćete se usavršiti i steći specijalistička znanja iz umetnosti, ali i savremenih tehnologija i poslovanja, što će vam omogućiti da istovremeno budete stvaralac, producent i realizator velikih projekata – drugim rečima, da budete zaposleni umetnik. Ako ste zaljubljenik u scenu ili se pronalazite u dizajniranju ili slikarstvu, sa kolegama i profesorima možete kreirati umetnost kakvu želite, izlagati u najboljim galerijama i glumiti u eminentnim pozorištima i TV projektima.

Upisivanje master programa može vam se višestruko isplatiti. Znanja i veštine koja na njima usvojite i kontakti koje ostvarite otvoriće vam mnogobrojne poslovne prilike. Sjajna vest je da master studije ne traju dugo – od jedne do dve godine, u zavisnosti od fakulteta. Kada se uzmu u obzir kratkoća trajanja studija i brojne beneficije koje diploma donosi, jasno je da je master pametna investicija, koja će vam se brzo isplatiti.

Dakle, uložite u sebe, u svoje znanje i zvanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: