Ponedeljak, 02.09.2013.

10:29

Test: Samsung Galaxy Note 8.0

Izvor: Tekst i foto: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Test: Samsung Galaxy Note 8.0 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Lole

pre 10 godina

@pitaj

Daj, nemoj da nas zasmejavas. Pa taj HEX3 Jaja (koji inace kosta cak 90 dolara) radi tako sto olovka emituje zvuk koji zatim mikrofon ipad-a uz pomoc softvera pokusava da interpretira. Dovoljno da se cuje neki zvuk u pozadini pa ce da se zbuni i pogresno interpretira koordinate.
Pa koliko covek mora da bude verski fanatik pa da veruje da takva nabudzetina moze da se poredi sa integrisanim nativnim hardverom i tehnologijom sa profesionalnih grafickih Wacom tableta ?

Che

pre 10 godina

Najpoznatiji svetski umetnici koriste iPad za svoje crtanje, npr. David Hockney. (pitaj ako ne znas, 03. septembar 2013 21:09)

Da, cuvene su njegove slike na ulju radjene ajpedom sezdesetih.....

Odd

pre 10 godina

Poenta u S-penu je da ekran prilikom upotrebe s-pena postaje neosetljiv na dodir ruke, prsta..tako da je osecaj pisanja po Note skoro identičan kao po papiru.. Plus rad sa prozorima..neuporediva prednost..

iskustvo uci

pre 10 godina

Probao sam Adonitovu olokvu. Nego, ako ti je Samsung trn oku sta ces ovde? Ajde mrs, uzmi svoju jabuku pa se samozadovoljavaj. Stvarno ste naporni. Rubrika se ne tice vas a nakacili se.

hvala

pre 10 godina

Hocu da kupimm samsung tab 3 8 16gb ali sa 3.0 mp cam. za 280€ pa me interesuje da li je to ok Dosad sam imao
samo Ipad-ove ali bih da uzmem manji jeftiniji tablet i ne za profesionalnu upotrebu.

pitaj ako ne znas

pre 10 godina

Za sve vas koji ste probali HEX3 pressure olovke:
Jaja pressure pen ni ne radi kako treba na Androidu, vec samo na iPad-u i to narocito na apps koji su odredjeni za to. I samo sanjajte da taj vrh moze da se polomi i da se ikakvi zvukovi mogu cuti. LOL.
https://getsatisfaction.com/sketchbook/topics/jaja_pressure_stylus_support_on_android
Ovaj drugi Ultrafine Stylus nije jos ni poceo da se prodaje, tako da ne znam kako mozete da pricate o materijalu.

Najpoznatiji svetski umetnici koriste iPad za svoje crtanje, npr. David Hockney. A tu su i mnogi muzeji koji su radove na iPad-u prezentirali npr.
http://www.cbc.ca/news/arts/story/2011/10/06/f-hockney-ipad-art-show-rom.html
http://www.louisiana.dk/uk/Menu/Exhibitions/Past+exhibitions/David+Hockney%3A+Me+Draw+On+iPad

iPad je primarni tablet koji se upotrebljava za crtanje, a ne tamo neki plastikaner. A tek kad za koji dan novi iPad mini sa retinom izadje...

Lole

pre 10 godina

@pitaj ako ne znas

Znam za ta resenja i oba sam isprobao. HEX3 JaJa radi na principu emitovanja ultrazvuka koji registruje mikrofon ipad-a. Vrlo iritantno jer se moze cuti visokofrekvetni zvuk, ali to bi jos i preziveo kada bi to radilo kako treba.
Sta ti vrede nivoi pritiska, kada nije precizan ? Smesno je i jadno ovo i porediti sa S-Pen-om. Sto se tice drugog linka, to je tek uzas - materijal koji imitira kapacitivnost prsta samo je manje velicine.

To je sve i razumljivo - nikakve eksterne budzevine se ne mogu porediti sa specijalnim hardverom koji je ugradjen direktno u touchscreen (a da ne pricamo to tome da to covek mora dodatno da plati i ne moze kao kod Note-a da ubaci olovku direktno u kuciste u za to predvidjen otvor).

iskustvo uci

pre 10 godina

@pitaj ako ne znas, prvi komentar mi nije objasnjen pa hajde ovaj drugi. To su olovke koje vrlo dobro rade i na androidu. Imam jednu takvu, firme Adonit. Ali, molim te, ne sviraj puno, nisi probao ni Note ni tu koju reklamiras. Ta koju pokazujes ima providan vrh, debljine prsta i stoji nakacena na kuglicu. U fazonu sada ce se raspasti. A izgleda, smesno. Ajde lecite se od kompleksa. Nije jabuka bog otac. Ima toliko modela i svako nek kupuje po potrebi. Sta ste se zakacili pljuvanja po Samsungu?

Boki

pre 10 godina

Najbolje je da svi priznamo da je iPAD jedini, neponovljivi, najbolji na svetu celom. Pa da se polako razilazimo :-) Inače, Note 8 je fenomenalan tablet. Svaka preporuka.

pitaj ako ne znas

pre 10 godina

@Lole
O cemu ti covece pricas? Pa takva olovka postoji i za iPad (1,024 levels of Pressure…):
http://www.hex3.co/products/jaja
http://www.kickstarter.com/projects/jonatherton/nota-the-ultrafine-tip-stylus-for-ipad-android-tab?ref=card

Rango

pre 10 godina

Ko nije koristio note 8, ne shvata prednost spen-a jer on za razliku od ostalih stylusa za Ipad i droid tablete ima tanak vrh, kao kod obične olovke (a to je moguće zbog wacom digitalizer sloja koji se nalazi u note 8 ekranu). Vjerujte te mi nije isto pisati sa stylusom koji ima vrh kao omanji kliker i sa spen-om koji inace reaguje i na najmanji dodir i ima dodatne opcije poput hover-a. (Spen u note-u 8 ima 2048 stepena pritiska, tako da pisanje stvarno izgleda kao da pišete olovkom na papiru). Ja sam korisnik nexusa 7 koji izgleda kvalitetnije kada se drzi u rukama, i koji čak malo brze reaguje nego potpuno nov i tek otvoren note 8, ali je note ne prevaziđen zbog svoje aktivne olovke!!!

Che

pre 10 godina

Zato je iPad sa retinom nema konkurenciju i to arhitekte, dizajneri i ostali kreativci vrlo dobro znaju. Samo neobavesteni misle da je ova Samsungova igracka "savrsena". Zaboga, ima olovcicu koju svi dobiju iako vecini nije ni potrebna. Si video onog tipa sto je prstom napravio savrsenu kopiju Vermerovog portreta.
(zmitjkoe, 02. septembar 2013 22:33)

sa 8" konkurent mu moze biti samo ipad mini, a on nema retinu.a pogotovo ne da sa 512mb rama da potera nesto zahtevno.
Sketchbook i taj autocad ima i android.a u tom cadu na bilo kom tabletu moze samo da se igra i da se prikazuju radovi, dakle nista specijalno i nista za ozbiljan rad.

Dejan s

pre 10 godina

Koje to aplikacije ne postoje za android, a postoje za ios? Kako pisac texta vrednuje kvalitet istih aplikacija na razlicitim platformama?

Lole

pre 10 godina

@zmitjkoe

Kao prvo mene boli briga i za Samsung i za Apple, nemam nista od njih, ja sam samo korisnik koji trazi ono sto je najbolje na trzistu. Posto mi olovka donosi veliko olaksanje u radu, probao sam oba resenja i evo par mojih vrlo konkretnih tehnickih zapazanja.
Ti ocigledno nikad nisi imao nikad Note u rukama.
"Olovcica" koju pominjes kod Galaxy Note serije (S-Pen) nije isto sto i budzevine za iPad ili bilo kog drugog tableta. Note ima ugradjenu posebnu tehnologiju sa Wacom profesionalnih grafickih tableta (uz dodatne senzore ispod ekrana, elektroniku i Wacom chip, funkcionise na principu elektromagnetne indukcije, nezavisno od kapacitivnog touch ekrana). Pisanje/crtanje je za razliku od iPad-a super precizno i uporedivo sa pravom olovkom (uz 1024 nivoa osetljivosti na pritisak). Probaj ako mi ne verujes. Za razliku od toga budzevine za iPad ili su najobicnije kapacitivne (malo bolje od prsta) ili vrlo neprecizni eksterni digitajzeri koji rade na principu infracrvenog zracenja. Sto se tice rezolucije 1280x800 je sasvim pristojno na 8", a Samsung je najavio 10" i 12" S-Pen Note tablete sa 2560×1600 rezolucijom.

U svakom slucaju S-Pen unosi sasvim novu dimenziju u tablete/phablete, i koliko mi je poznato ovo profesionalno Samsung/Wacom resenje je jedino zastupljeno kod Galaxy Note modela.

Nenad

pre 10 godina

Gledao, premeravo, i kad se sve uzme u obzir (mislim na faktore koji zdravorazumeski covek moze da uzme u obzir) kocka je bacena na Hisense sero pro 7''. Apsolutno prezadovoljan tabletom za manje od 100eur! (donesen iz USA)

Odd

pre 10 godina

Imao sam iPad. Sada imam iPhone 5 i Note 10.1 II tablet. iPad mi je bio odlican, ali me je uzasno nerviralo ne postojanje olovke. Probao sam vise od 10 razlicitih stylos-a, ali ni jedan se ne moze uporediti sa s-penom. Inace Note 10 koristim na predavanjima kao svesku, radim vežbe, pisem po skeniranim zbirkama i sl. Mogucnost rada sa prozorima je fenomenalna. Slušam muziku, čitam B92, gledam inbox i sve to stoji na ekranu.. Po mom misljenju mnogo napredniji od ipada. Sa druge strane, sto se telefona tice iphone je u prednosti. Manji, brzi, lepši..tako da sam ja licno sa kombinacijom iphone 5 + note II 10.1 prezadovoljan.

zmitjkoe

pre 10 godina

Ovaj tablet je savršen za sve one kojima treba tablet za skiciranje, crtanje i pisanje. Znači prvenstveno za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce. Imao priliku da ga isprobam, inaće koristim nexus 7, i vjerujte mi Spen je čudo. Nikakav stylus na bilo kakvom ipadu ili nexusu ne može da ga zamijeni. Znači kada je crtanje u pitanju Note 8 nema konkurenciju!!
(Rango, 2. septembar 2013 21:00)

Kojesta, mislis da je dovoljno da dobijes olovcicu uz tablet pa da Note 8 nema "konkurenciju kada je crtanje u pitanju". Na tabletu se crta softverom i prstom (moze i stylusom) a ne olovcicom i Samsungovom aplikacijom. Ukucaj na YT drawing + painting + iPad i videces more neverovatnih stvari. Za iPad postoje stotine besplatnih aplikacija za crtanje, ali i vrhunskih kao sto su SketchBook Pro i AutoCAD od Autodeska:


Vec sama ocajna rezolucija ovog tabletcica diskvalifikuje Note za bilo kakvo crtanje, pored nedostatka kvalitetnih aplikacija. Zato je iPad sa retinom nema konkurenciju i to arhitekte, dizajneri i ostali kreativci vrlo dobro znaju. Samo neobavesteni misle da je ova Samsungova igracka "savrsena". Zaboga, ima olovcicu koju svi dobiju iako vecini nije ni potrebna. Si video onog tipa sto je prstom napravio savrsenu kopiju Vermerovog portreta.

robertnbg

pre 10 godina

kupio sam ga za 355€ pre dva meseca na thailandu sa telenor sim karticom je koja sluzi samo za internet inace nemam klasican telefon vec 22 meseca samo tablet note 8 je extra uredjaj na njemu imam i skype ako neko bas zeli verbalno da komunicira sa mnom osim toga imam i asusu me 10" s a windows 8 koji sporadicno koristim ali note 8 je u svakodnevnoj upotrebi

Rango

pre 10 godina

Ovaj tablet je savršen za sve one kojima treba tablet za skiciranje, crtanje i pisanje. Znači prvenstveno za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce. Imao priliku da ga isprobam, inaće koristim nexus 7, i vjerujte mi Spen je čudo. Nikakav stylus na bilo kakvom ipadu ili nexusu ne može da ga zamijeni. Znači kada je crtanje u pitanju Note 8 nema konkurenciju!!

Che

pre 10 godina

Ni blizu novog Neuxusa.Nisam tabletas, ali ekran na 1920x1200, na kom se pikseli ne vide jednostavno ne moze da zaseni ni retina....plus ne novi nexus jeftiniji i fluidniji, cist android.

ne ne to je frizider

pre 10 godina

A je li ovo neki aparatus za test trudnoce? Kakvi su to toplomeri? Wow u beloj boji? A to je telefon koji ima dimenzije televizora. Pa sto ne kazete.
Razumem, morali ste da objavite ovu vest, jer ce za dan-dva sve biti u znaku Apple.

obi van

pre 10 godina

ako neko zeli tablet za posao, nema boljeg izbora trenutno jer S Pen i aplikacije su fenomenalne. Moj svrakopis je bez greske pretvaran u stampani tekst, crtanje grafikona je djecija igra. Nije mi samo jasno kakve veze ima iPad mini sa ovakvim uredjajima? Imam i iPad 3 ali appleovi tableti su uredjaji za konzumiranje medija a nikako za rad. Osim toga aluminijumska kucista su generalno teza i sklona grebanju pa treba staviti u cover sto opet dodatno povecava tezinu. I nikada mi nece biti jasno zasto se aluminijum odjednom smatra "plemenitim" metalom? Pivske konzerve se prave od njega, pa nikada nemam premijum feeling kad ih drzim u ruci.

fast forward shund

pre 10 godina

@Milan: Fail, i te gospodske americke firme placaju jeftinije iste te korejske fabrike da im proizvode uredjaje. Toliko gospodski :)

Korisnik

pre 10 godina

Pre par dana kupio, i mogu reci da je tablet prva liga. Inace imam i Asus transformer 10 inch-a, i po performansama ovaj je bolji a cinimi se i za dizu upotrebu, citanje knjiga u e-formatu, ovaj je bolji jer je laksi i moze se drzati u jednoj ruci. S-pen i sve sto ide uz njega je zanimljiv i moze da bude veoma koristan kad se covek navikne i natera da ga koristi. Sve u svemu odlican tablet, cena mu je malo velika i mislim da ovih 8 inch-a moze da bude ponekad bolje od 10.

MitchSrbija

pre 10 godina

Imam ovaj tablet,samo sto je moj Wifi only verzija. Uredjaj je perfektan, sve radi neverovatnom brzinom, multitasking je odlican, i za 400 evra se dobije neverovatan uredjaj

Milan

pre 10 godina

Ja mogu nekako da shvatim pljuvanje po Apple prozivoda od strane ljudi koji ih nikad nisu imali. Ne mogu da ga imam, nemam gde da ga kupim, pa ga mrzim, ok.
Ali pljuvanje po principu ovaj je dobar jer je iz mnogo fine zemlje Juzne Koreje, a ovaj je krs jer je iz svetskog policajca USA, je neverovatno.
Da li je iko od vas radio za Juzno Korejsku firmu? Da li ste vi svesni koja je to kolicina maltretiranja i ponizavanja? Ne volim USA i nikad ih necu voleti, ali su u poslu gospoda u odnosu na Juzno Korejance, velika gospoda!

Go for Vanilla*

pre 10 godina

1 tvrdi taster i 2 meka tastera :/
Apple wanna be, sa "cream white" bojom i zaobljenijim ivicama od iPad-a.
Meni je idalje bolja Nexus 7 ..

Milan

pre 10 godina

Ja mogu nekako da shvatim pljuvanje po Apple prozivoda od strane ljudi koji ih nikad nisu imali. Ne mogu da ga imam, nemam gde da ga kupim, pa ga mrzim, ok.
Ali pljuvanje po principu ovaj je dobar jer je iz mnogo fine zemlje Juzne Koreje, a ovaj je krs jer je iz svetskog policajca USA, je neverovatno.
Da li je iko od vas radio za Juzno Korejsku firmu? Da li ste vi svesni koja je to kolicina maltretiranja i ponizavanja? Ne volim USA i nikad ih necu voleti, ali su u poslu gospoda u odnosu na Juzno Korejance, velika gospoda!

obi van

pre 10 godina

ako neko zeli tablet za posao, nema boljeg izbora trenutno jer S Pen i aplikacije su fenomenalne. Moj svrakopis je bez greske pretvaran u stampani tekst, crtanje grafikona je djecija igra. Nije mi samo jasno kakve veze ima iPad mini sa ovakvim uredjajima? Imam i iPad 3 ali appleovi tableti su uredjaji za konzumiranje medija a nikako za rad. Osim toga aluminijumska kucista su generalno teza i sklona grebanju pa treba staviti u cover sto opet dodatno povecava tezinu. I nikada mi nece biti jasno zasto se aluminijum odjednom smatra "plemenitim" metalom? Pivske konzerve se prave od njega, pa nikada nemam premijum feeling kad ih drzim u ruci.

MitchSrbija

pre 10 godina

Imam ovaj tablet,samo sto je moj Wifi only verzija. Uredjaj je perfektan, sve radi neverovatnom brzinom, multitasking je odlican, i za 400 evra se dobije neverovatan uredjaj

fast forward shund

pre 10 godina

@Milan: Fail, i te gospodske americke firme placaju jeftinije iste te korejske fabrike da im proizvode uredjaje. Toliko gospodski :)

ne ne to je frizider

pre 10 godina

A je li ovo neki aparatus za test trudnoce? Kakvi su to toplomeri? Wow u beloj boji? A to je telefon koji ima dimenzije televizora. Pa sto ne kazete.
Razumem, morali ste da objavite ovu vest, jer ce za dan-dva sve biti u znaku Apple.

Rango

pre 10 godina

Ovaj tablet je savršen za sve one kojima treba tablet za skiciranje, crtanje i pisanje. Znači prvenstveno za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce. Imao priliku da ga isprobam, inaće koristim nexus 7, i vjerujte mi Spen je čudo. Nikakav stylus na bilo kakvom ipadu ili nexusu ne može da ga zamijeni. Znači kada je crtanje u pitanju Note 8 nema konkurenciju!!

Che

pre 10 godina

Ni blizu novog Neuxusa.Nisam tabletas, ali ekran na 1920x1200, na kom se pikseli ne vide jednostavno ne moze da zaseni ni retina....plus ne novi nexus jeftiniji i fluidniji, cist android.

Go for Vanilla*

pre 10 godina

1 tvrdi taster i 2 meka tastera :/
Apple wanna be, sa "cream white" bojom i zaobljenijim ivicama od iPad-a.
Meni je idalje bolja Nexus 7 ..

Odd

pre 10 godina

Imao sam iPad. Sada imam iPhone 5 i Note 10.1 II tablet. iPad mi je bio odlican, ali me je uzasno nerviralo ne postojanje olovke. Probao sam vise od 10 razlicitih stylos-a, ali ni jedan se ne moze uporediti sa s-penom. Inace Note 10 koristim na predavanjima kao svesku, radim vežbe, pisem po skeniranim zbirkama i sl. Mogucnost rada sa prozorima je fenomenalna. Slušam muziku, čitam B92, gledam inbox i sve to stoji na ekranu.. Po mom misljenju mnogo napredniji od ipada. Sa druge strane, sto se telefona tice iphone je u prednosti. Manji, brzi, lepši..tako da sam ja licno sa kombinacijom iphone 5 + note II 10.1 prezadovoljan.

zmitjkoe

pre 10 godina

Ovaj tablet je savršen za sve one kojima treba tablet za skiciranje, crtanje i pisanje. Znači prvenstveno za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce. Imao priliku da ga isprobam, inaće koristim nexus 7, i vjerujte mi Spen je čudo. Nikakav stylus na bilo kakvom ipadu ili nexusu ne može da ga zamijeni. Znači kada je crtanje u pitanju Note 8 nema konkurenciju!!
(Rango, 2. septembar 2013 21:00)

Kojesta, mislis da je dovoljno da dobijes olovcicu uz tablet pa da Note 8 nema "konkurenciju kada je crtanje u pitanju". Na tabletu se crta softverom i prstom (moze i stylusom) a ne olovcicom i Samsungovom aplikacijom. Ukucaj na YT drawing + painting + iPad i videces more neverovatnih stvari. Za iPad postoje stotine besplatnih aplikacija za crtanje, ali i vrhunskih kao sto su SketchBook Pro i AutoCAD od Autodeska:


Vec sama ocajna rezolucija ovog tabletcica diskvalifikuje Note za bilo kakvo crtanje, pored nedostatka kvalitetnih aplikacija. Zato je iPad sa retinom nema konkurenciju i to arhitekte, dizajneri i ostali kreativci vrlo dobro znaju. Samo neobavesteni misle da je ova Samsungova igracka "savrsena". Zaboga, ima olovcicu koju svi dobiju iako vecini nije ni potrebna. Si video onog tipa sto je prstom napravio savrsenu kopiju Vermerovog portreta.

Korisnik

pre 10 godina

Pre par dana kupio, i mogu reci da je tablet prva liga. Inace imam i Asus transformer 10 inch-a, i po performansama ovaj je bolji a cinimi se i za dizu upotrebu, citanje knjiga u e-formatu, ovaj je bolji jer je laksi i moze se drzati u jednoj ruci. S-pen i sve sto ide uz njega je zanimljiv i moze da bude veoma koristan kad se covek navikne i natera da ga koristi. Sve u svemu odlican tablet, cena mu je malo velika i mislim da ovih 8 inch-a moze da bude ponekad bolje od 10.

Lole

pre 10 godina

@zmitjkoe

Kao prvo mene boli briga i za Samsung i za Apple, nemam nista od njih, ja sam samo korisnik koji trazi ono sto je najbolje na trzistu. Posto mi olovka donosi veliko olaksanje u radu, probao sam oba resenja i evo par mojih vrlo konkretnih tehnickih zapazanja.
Ti ocigledno nikad nisi imao nikad Note u rukama.
"Olovcica" koju pominjes kod Galaxy Note serije (S-Pen) nije isto sto i budzevine za iPad ili bilo kog drugog tableta. Note ima ugradjenu posebnu tehnologiju sa Wacom profesionalnih grafickih tableta (uz dodatne senzore ispod ekrana, elektroniku i Wacom chip, funkcionise na principu elektromagnetne indukcije, nezavisno od kapacitivnog touch ekrana). Pisanje/crtanje je za razliku od iPad-a super precizno i uporedivo sa pravom olovkom (uz 1024 nivoa osetljivosti na pritisak). Probaj ako mi ne verujes. Za razliku od toga budzevine za iPad ili su najobicnije kapacitivne (malo bolje od prsta) ili vrlo neprecizni eksterni digitajzeri koji rade na principu infracrvenog zracenja. Sto se tice rezolucije 1280x800 je sasvim pristojno na 8", a Samsung je najavio 10" i 12" S-Pen Note tablete sa 2560×1600 rezolucijom.

U svakom slucaju S-Pen unosi sasvim novu dimenziju u tablete/phablete, i koliko mi je poznato ovo profesionalno Samsung/Wacom resenje je jedino zastupljeno kod Galaxy Note modela.

Che

pre 10 godina

Zato je iPad sa retinom nema konkurenciju i to arhitekte, dizajneri i ostali kreativci vrlo dobro znaju. Samo neobavesteni misle da je ova Samsungova igracka "savrsena". Zaboga, ima olovcicu koju svi dobiju iako vecini nije ni potrebna. Si video onog tipa sto je prstom napravio savrsenu kopiju Vermerovog portreta.
(zmitjkoe, 02. septembar 2013 22:33)

sa 8" konkurent mu moze biti samo ipad mini, a on nema retinu.a pogotovo ne da sa 512mb rama da potera nesto zahtevno.
Sketchbook i taj autocad ima i android.a u tom cadu na bilo kom tabletu moze samo da se igra i da se prikazuju radovi, dakle nista specijalno i nista za ozbiljan rad.

Che

pre 10 godina

Najpoznatiji svetski umetnici koriste iPad za svoje crtanje, npr. David Hockney. (pitaj ako ne znas, 03. septembar 2013 21:09)

Da, cuvene su njegove slike na ulju radjene ajpedom sezdesetih.....

robertnbg

pre 10 godina

kupio sam ga za 355€ pre dva meseca na thailandu sa telenor sim karticom je koja sluzi samo za internet inace nemam klasican telefon vec 22 meseca samo tablet note 8 je extra uredjaj na njemu imam i skype ako neko bas zeli verbalno da komunicira sa mnom osim toga imam i asusu me 10" s a windows 8 koji sporadicno koristim ali note 8 je u svakodnevnoj upotrebi

Rango

pre 10 godina

Ko nije koristio note 8, ne shvata prednost spen-a jer on za razliku od ostalih stylusa za Ipad i droid tablete ima tanak vrh, kao kod obične olovke (a to je moguće zbog wacom digitalizer sloja koji se nalazi u note 8 ekranu). Vjerujte te mi nije isto pisati sa stylusom koji ima vrh kao omanji kliker i sa spen-om koji inace reaguje i na najmanji dodir i ima dodatne opcije poput hover-a. (Spen u note-u 8 ima 2048 stepena pritiska, tako da pisanje stvarno izgleda kao da pišete olovkom na papiru). Ja sam korisnik nexusa 7 koji izgleda kvalitetnije kada se drzi u rukama, i koji čak malo brze reaguje nego potpuno nov i tek otvoren note 8, ali je note ne prevaziđen zbog svoje aktivne olovke!!!

iskustvo uci

pre 10 godina

Probao sam Adonitovu olokvu. Nego, ako ti je Samsung trn oku sta ces ovde? Ajde mrs, uzmi svoju jabuku pa se samozadovoljavaj. Stvarno ste naporni. Rubrika se ne tice vas a nakacili se.

Boki

pre 10 godina

Najbolje je da svi priznamo da je iPAD jedini, neponovljivi, najbolji na svetu celom. Pa da se polako razilazimo :-) Inače, Note 8 je fenomenalan tablet. Svaka preporuka.

Odd

pre 10 godina

Poenta u S-penu je da ekran prilikom upotrebe s-pena postaje neosetljiv na dodir ruke, prsta..tako da je osecaj pisanja po Note skoro identičan kao po papiru.. Plus rad sa prozorima..neuporediva prednost..

Dejan s

pre 10 godina

Koje to aplikacije ne postoje za android, a postoje za ios? Kako pisac texta vrednuje kvalitet istih aplikacija na razlicitim platformama?

iskustvo uci

pre 10 godina

@pitaj ako ne znas, prvi komentar mi nije objasnjen pa hajde ovaj drugi. To su olovke koje vrlo dobro rade i na androidu. Imam jednu takvu, firme Adonit. Ali, molim te, ne sviraj puno, nisi probao ni Note ni tu koju reklamiras. Ta koju pokazujes ima providan vrh, debljine prsta i stoji nakacena na kuglicu. U fazonu sada ce se raspasti. A izgleda, smesno. Ajde lecite se od kompleksa. Nije jabuka bog otac. Ima toliko modela i svako nek kupuje po potrebi. Sta ste se zakacili pljuvanja po Samsungu?

Lole

pre 10 godina

@pitaj ako ne znas

Znam za ta resenja i oba sam isprobao. HEX3 JaJa radi na principu emitovanja ultrazvuka koji registruje mikrofon ipad-a. Vrlo iritantno jer se moze cuti visokofrekvetni zvuk, ali to bi jos i preziveo kada bi to radilo kako treba.
Sta ti vrede nivoi pritiska, kada nije precizan ? Smesno je i jadno ovo i porediti sa S-Pen-om. Sto se tice drugog linka, to je tek uzas - materijal koji imitira kapacitivnost prsta samo je manje velicine.

To je sve i razumljivo - nikakve eksterne budzevine se ne mogu porediti sa specijalnim hardverom koji je ugradjen direktno u touchscreen (a da ne pricamo to tome da to covek mora dodatno da plati i ne moze kao kod Note-a da ubaci olovku direktno u kuciste u za to predvidjen otvor).

Lole

pre 10 godina

@pitaj

Daj, nemoj da nas zasmejavas. Pa taj HEX3 Jaja (koji inace kosta cak 90 dolara) radi tako sto olovka emituje zvuk koji zatim mikrofon ipad-a uz pomoc softvera pokusava da interpretira. Dovoljno da se cuje neki zvuk u pozadini pa ce da se zbuni i pogresno interpretira koordinate.
Pa koliko covek mora da bude verski fanatik pa da veruje da takva nabudzetina moze da se poredi sa integrisanim nativnim hardverom i tehnologijom sa profesionalnih grafickih Wacom tableta ?

Nenad

pre 10 godina

Gledao, premeravo, i kad se sve uzme u obzir (mislim na faktore koji zdravorazumeski covek moze da uzme u obzir) kocka je bacena na Hisense sero pro 7''. Apsolutno prezadovoljan tabletom za manje od 100eur! (donesen iz USA)

pitaj ako ne znas

pre 10 godina

@Lole
O cemu ti covece pricas? Pa takva olovka postoji i za iPad (1,024 levels of Pressure…):
http://www.hex3.co/products/jaja
http://www.kickstarter.com/projects/jonatherton/nota-the-ultrafine-tip-stylus-for-ipad-android-tab?ref=card

pitaj ako ne znas

pre 10 godina

Za sve vas koji ste probali HEX3 pressure olovke:
Jaja pressure pen ni ne radi kako treba na Androidu, vec samo na iPad-u i to narocito na apps koji su odredjeni za to. I samo sanjajte da taj vrh moze da se polomi i da se ikakvi zvukovi mogu cuti. LOL.
https://getsatisfaction.com/sketchbook/topics/jaja_pressure_stylus_support_on_android
Ovaj drugi Ultrafine Stylus nije jos ni poceo da se prodaje, tako da ne znam kako mozete da pricate o materijalu.

Najpoznatiji svetski umetnici koriste iPad za svoje crtanje, npr. David Hockney. A tu su i mnogi muzeji koji su radove na iPad-u prezentirali npr.
http://www.cbc.ca/news/arts/story/2011/10/06/f-hockney-ipad-art-show-rom.html
http://www.louisiana.dk/uk/Menu/Exhibitions/Past+exhibitions/David+Hockney%3A+Me+Draw+On+iPad

iPad je primarni tablet koji se upotrebljava za crtanje, a ne tamo neki plastikaner. A tek kad za koji dan novi iPad mini sa retinom izadje...

hvala

pre 10 godina

Hocu da kupimm samsung tab 3 8 16gb ali sa 3.0 mp cam. za 280€ pa me interesuje da li je to ok Dosad sam imao
samo Ipad-ove ali bih da uzmem manji jeftiniji tablet i ne za profesionalnu upotrebu.

Milan

pre 10 godina

Ja mogu nekako da shvatim pljuvanje po Apple prozivoda od strane ljudi koji ih nikad nisu imali. Ne mogu da ga imam, nemam gde da ga kupim, pa ga mrzim, ok.
Ali pljuvanje po principu ovaj je dobar jer je iz mnogo fine zemlje Juzne Koreje, a ovaj je krs jer je iz svetskog policajca USA, je neverovatno.
Da li je iko od vas radio za Juzno Korejsku firmu? Da li ste vi svesni koja je to kolicina maltretiranja i ponizavanja? Ne volim USA i nikad ih necu voleti, ali su u poslu gospoda u odnosu na Juzno Korejance, velika gospoda!

Go for Vanilla*

pre 10 godina

1 tvrdi taster i 2 meka tastera :/
Apple wanna be, sa "cream white" bojom i zaobljenijim ivicama od iPad-a.
Meni je idalje bolja Nexus 7 ..

zmitjkoe

pre 10 godina

Ovaj tablet je savršen za sve one kojima treba tablet za skiciranje, crtanje i pisanje. Znači prvenstveno za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce. Imao priliku da ga isprobam, inaće koristim nexus 7, i vjerujte mi Spen je čudo. Nikakav stylus na bilo kakvom ipadu ili nexusu ne može da ga zamijeni. Znači kada je crtanje u pitanju Note 8 nema konkurenciju!!
(Rango, 2. septembar 2013 21:00)

Kojesta, mislis da je dovoljno da dobijes olovcicu uz tablet pa da Note 8 nema "konkurenciju kada je crtanje u pitanju". Na tabletu se crta softverom i prstom (moze i stylusom) a ne olovcicom i Samsungovom aplikacijom. Ukucaj na YT drawing + painting + iPad i videces more neverovatnih stvari. Za iPad postoje stotine besplatnih aplikacija za crtanje, ali i vrhunskih kao sto su SketchBook Pro i AutoCAD od Autodeska:


Vec sama ocajna rezolucija ovog tabletcica diskvalifikuje Note za bilo kakvo crtanje, pored nedostatka kvalitetnih aplikacija. Zato je iPad sa retinom nema konkurenciju i to arhitekte, dizajneri i ostali kreativci vrlo dobro znaju. Samo neobavesteni misle da je ova Samsungova igracka "savrsena". Zaboga, ima olovcicu koju svi dobiju iako vecini nije ni potrebna. Si video onog tipa sto je prstom napravio savrsenu kopiju Vermerovog portreta.

ne ne to je frizider

pre 10 godina

A je li ovo neki aparatus za test trudnoce? Kakvi su to toplomeri? Wow u beloj boji? A to je telefon koji ima dimenzije televizora. Pa sto ne kazete.
Razumem, morali ste da objavite ovu vest, jer ce za dan-dva sve biti u znaku Apple.

MitchSrbija

pre 10 godina

Imam ovaj tablet,samo sto je moj Wifi only verzija. Uredjaj je perfektan, sve radi neverovatnom brzinom, multitasking je odlican, i za 400 evra se dobije neverovatan uredjaj

obi van

pre 10 godina

ako neko zeli tablet za posao, nema boljeg izbora trenutno jer S Pen i aplikacije su fenomenalne. Moj svrakopis je bez greske pretvaran u stampani tekst, crtanje grafikona je djecija igra. Nije mi samo jasno kakve veze ima iPad mini sa ovakvim uredjajima? Imam i iPad 3 ali appleovi tableti su uredjaji za konzumiranje medija a nikako za rad. Osim toga aluminijumska kucista su generalno teza i sklona grebanju pa treba staviti u cover sto opet dodatno povecava tezinu. I nikada mi nece biti jasno zasto se aluminijum odjednom smatra "plemenitim" metalom? Pivske konzerve se prave od njega, pa nikada nemam premijum feeling kad ih drzim u ruci.

fast forward shund

pre 10 godina

@Milan: Fail, i te gospodske americke firme placaju jeftinije iste te korejske fabrike da im proizvode uredjaje. Toliko gospodski :)

Che

pre 10 godina

Ni blizu novog Neuxusa.Nisam tabletas, ali ekran na 1920x1200, na kom se pikseli ne vide jednostavno ne moze da zaseni ni retina....plus ne novi nexus jeftiniji i fluidniji, cist android.

Dejan s

pre 10 godina

Koje to aplikacije ne postoje za android, a postoje za ios? Kako pisac texta vrednuje kvalitet istih aplikacija na razlicitim platformama?

Rango

pre 10 godina

Ovaj tablet je savršen za sve one kojima treba tablet za skiciranje, crtanje i pisanje. Znači prvenstveno za arhitekte, dizajnere i ostale kreativce. Imao priliku da ga isprobam, inaće koristim nexus 7, i vjerujte mi Spen je čudo. Nikakav stylus na bilo kakvom ipadu ili nexusu ne može da ga zamijeni. Znači kada je crtanje u pitanju Note 8 nema konkurenciju!!

robertnbg

pre 10 godina

kupio sam ga za 355€ pre dva meseca na thailandu sa telenor sim karticom je koja sluzi samo za internet inace nemam klasican telefon vec 22 meseca samo tablet note 8 je extra uredjaj na njemu imam i skype ako neko bas zeli verbalno da komunicira sa mnom osim toga imam i asusu me 10" s a windows 8 koji sporadicno koristim ali note 8 je u svakodnevnoj upotrebi

Korisnik

pre 10 godina

Pre par dana kupio, i mogu reci da je tablet prva liga. Inace imam i Asus transformer 10 inch-a, i po performansama ovaj je bolji a cinimi se i za dizu upotrebu, citanje knjiga u e-formatu, ovaj je bolji jer je laksi i moze se drzati u jednoj ruci. S-pen i sve sto ide uz njega je zanimljiv i moze da bude veoma koristan kad se covek navikne i natera da ga koristi. Sve u svemu odlican tablet, cena mu je malo velika i mislim da ovih 8 inch-a moze da bude ponekad bolje od 10.

pitaj ako ne znas

pre 10 godina

Za sve vas koji ste probali HEX3 pressure olovke:
Jaja pressure pen ni ne radi kako treba na Androidu, vec samo na iPad-u i to narocito na apps koji su odredjeni za to. I samo sanjajte da taj vrh moze da se polomi i da se ikakvi zvukovi mogu cuti. LOL.
https://getsatisfaction.com/sketchbook/topics/jaja_pressure_stylus_support_on_android
Ovaj drugi Ultrafine Stylus nije jos ni poceo da se prodaje, tako da ne znam kako mozete da pricate o materijalu.

Najpoznatiji svetski umetnici koriste iPad za svoje crtanje, npr. David Hockney. A tu su i mnogi muzeji koji su radove na iPad-u prezentirali npr.
http://www.cbc.ca/news/arts/story/2011/10/06/f-hockney-ipad-art-show-rom.html
http://www.louisiana.dk/uk/Menu/Exhibitions/Past+exhibitions/David+Hockney%3A+Me+Draw+On+iPad

iPad je primarni tablet koji se upotrebljava za crtanje, a ne tamo neki plastikaner. A tek kad za koji dan novi iPad mini sa retinom izadje...

iskustvo uci

pre 10 godina

Probao sam Adonitovu olokvu. Nego, ako ti je Samsung trn oku sta ces ovde? Ajde mrs, uzmi svoju jabuku pa se samozadovoljavaj. Stvarno ste naporni. Rubrika se ne tice vas a nakacili se.

Boki

pre 10 godina

Najbolje je da svi priznamo da je iPAD jedini, neponovljivi, najbolji na svetu celom. Pa da se polako razilazimo :-) Inače, Note 8 je fenomenalan tablet. Svaka preporuka.

Nenad

pre 10 godina

Gledao, premeravo, i kad se sve uzme u obzir (mislim na faktore koji zdravorazumeski covek moze da uzme u obzir) kocka je bacena na Hisense sero pro 7''. Apsolutno prezadovoljan tabletom za manje od 100eur! (donesen iz USA)

Che

pre 10 godina

Zato je iPad sa retinom nema konkurenciju i to arhitekte, dizajneri i ostali kreativci vrlo dobro znaju. Samo neobavesteni misle da je ova Samsungova igracka "savrsena". Zaboga, ima olovcicu koju svi dobiju iako vecini nije ni potrebna. Si video onog tipa sto je prstom napravio savrsenu kopiju Vermerovog portreta.
(zmitjkoe, 02. septembar 2013 22:33)

sa 8" konkurent mu moze biti samo ipad mini, a on nema retinu.a pogotovo ne da sa 512mb rama da potera nesto zahtevno.
Sketchbook i taj autocad ima i android.a u tom cadu na bilo kom tabletu moze samo da se igra i da se prikazuju radovi, dakle nista specijalno i nista za ozbiljan rad.

Rango

pre 10 godina

Ko nije koristio note 8, ne shvata prednost spen-a jer on za razliku od ostalih stylusa za Ipad i droid tablete ima tanak vrh, kao kod obične olovke (a to je moguće zbog wacom digitalizer sloja koji se nalazi u note 8 ekranu). Vjerujte te mi nije isto pisati sa stylusom koji ima vrh kao omanji kliker i sa spen-om koji inace reaguje i na najmanji dodir i ima dodatne opcije poput hover-a. (Spen u note-u 8 ima 2048 stepena pritiska, tako da pisanje stvarno izgleda kao da pišete olovkom na papiru). Ja sam korisnik nexusa 7 koji izgleda kvalitetnije kada se drzi u rukama, i koji čak malo brze reaguje nego potpuno nov i tek otvoren note 8, ali je note ne prevaziđen zbog svoje aktivne olovke!!!

pitaj ako ne znas

pre 10 godina

@Lole
O cemu ti covece pricas? Pa takva olovka postoji i za iPad (1,024 levels of Pressure…):
http://www.hex3.co/products/jaja
http://www.kickstarter.com/projects/jonatherton/nota-the-ultrafine-tip-stylus-for-ipad-android-tab?ref=card

iskustvo uci

pre 10 godina

@pitaj ako ne znas, prvi komentar mi nije objasnjen pa hajde ovaj drugi. To su olovke koje vrlo dobro rade i na androidu. Imam jednu takvu, firme Adonit. Ali, molim te, ne sviraj puno, nisi probao ni Note ni tu koju reklamiras. Ta koju pokazujes ima providan vrh, debljine prsta i stoji nakacena na kuglicu. U fazonu sada ce se raspasti. A izgleda, smesno. Ajde lecite se od kompleksa. Nije jabuka bog otac. Ima toliko modela i svako nek kupuje po potrebi. Sta ste se zakacili pljuvanja po Samsungu?

Odd

pre 10 godina

Poenta u S-penu je da ekran prilikom upotrebe s-pena postaje neosetljiv na dodir ruke, prsta..tako da je osecaj pisanja po Note skoro identičan kao po papiru.. Plus rad sa prozorima..neuporediva prednost..

Lole

pre 10 godina

@pitaj

Daj, nemoj da nas zasmejavas. Pa taj HEX3 Jaja (koji inace kosta cak 90 dolara) radi tako sto olovka emituje zvuk koji zatim mikrofon ipad-a uz pomoc softvera pokusava da interpretira. Dovoljno da se cuje neki zvuk u pozadini pa ce da se zbuni i pogresno interpretira koordinate.
Pa koliko covek mora da bude verski fanatik pa da veruje da takva nabudzetina moze da se poredi sa integrisanim nativnim hardverom i tehnologijom sa profesionalnih grafickih Wacom tableta ?

Odd

pre 10 godina

Imao sam iPad. Sada imam iPhone 5 i Note 10.1 II tablet. iPad mi je bio odlican, ali me je uzasno nerviralo ne postojanje olovke. Probao sam vise od 10 razlicitih stylos-a, ali ni jedan se ne moze uporediti sa s-penom. Inace Note 10 koristim na predavanjima kao svesku, radim vežbe, pisem po skeniranim zbirkama i sl. Mogucnost rada sa prozorima je fenomenalna. Slušam muziku, čitam B92, gledam inbox i sve to stoji na ekranu.. Po mom misljenju mnogo napredniji od ipada. Sa druge strane, sto se telefona tice iphone je u prednosti. Manji, brzi, lepši..tako da sam ja licno sa kombinacijom iphone 5 + note II 10.1 prezadovoljan.

Lole

pre 10 godina

@zmitjkoe

Kao prvo mene boli briga i za Samsung i za Apple, nemam nista od njih, ja sam samo korisnik koji trazi ono sto je najbolje na trzistu. Posto mi olovka donosi veliko olaksanje u radu, probao sam oba resenja i evo par mojih vrlo konkretnih tehnickih zapazanja.
Ti ocigledno nikad nisi imao nikad Note u rukama.
"Olovcica" koju pominjes kod Galaxy Note serije (S-Pen) nije isto sto i budzevine za iPad ili bilo kog drugog tableta. Note ima ugradjenu posebnu tehnologiju sa Wacom profesionalnih grafickih tableta (uz dodatne senzore ispod ekrana, elektroniku i Wacom chip, funkcionise na principu elektromagnetne indukcije, nezavisno od kapacitivnog touch ekrana). Pisanje/crtanje je za razliku od iPad-a super precizno i uporedivo sa pravom olovkom (uz 1024 nivoa osetljivosti na pritisak). Probaj ako mi ne verujes. Za razliku od toga budzevine za iPad ili su najobicnije kapacitivne (malo bolje od prsta) ili vrlo neprecizni eksterni digitajzeri koji rade na principu infracrvenog zracenja. Sto se tice rezolucije 1280x800 je sasvim pristojno na 8", a Samsung je najavio 10" i 12" S-Pen Note tablete sa 2560×1600 rezolucijom.

U svakom slucaju S-Pen unosi sasvim novu dimenziju u tablete/phablete, i koliko mi je poznato ovo profesionalno Samsung/Wacom resenje je jedino zastupljeno kod Galaxy Note modela.

Lole

pre 10 godina

@pitaj ako ne znas

Znam za ta resenja i oba sam isprobao. HEX3 JaJa radi na principu emitovanja ultrazvuka koji registruje mikrofon ipad-a. Vrlo iritantno jer se moze cuti visokofrekvetni zvuk, ali to bi jos i preziveo kada bi to radilo kako treba.
Sta ti vrede nivoi pritiska, kada nije precizan ? Smesno je i jadno ovo i porediti sa S-Pen-om. Sto se tice drugog linka, to je tek uzas - materijal koji imitira kapacitivnost prsta samo je manje velicine.

To je sve i razumljivo - nikakve eksterne budzevine se ne mogu porediti sa specijalnim hardverom koji je ugradjen direktno u touchscreen (a da ne pricamo to tome da to covek mora dodatno da plati i ne moze kao kod Note-a da ubaci olovku direktno u kuciste u za to predvidjen otvor).

hvala

pre 10 godina

Hocu da kupimm samsung tab 3 8 16gb ali sa 3.0 mp cam. za 280€ pa me interesuje da li je to ok Dosad sam imao
samo Ipad-ove ali bih da uzmem manji jeftiniji tablet i ne za profesionalnu upotrebu.

Che

pre 10 godina

Najpoznatiji svetski umetnici koriste iPad za svoje crtanje, npr. David Hockney. (pitaj ako ne znas, 03. septembar 2013 21:09)

Da, cuvene su njegove slike na ulju radjene ajpedom sezdesetih.....