Petak, 05.04.2013.

15:57

Test: BlackBerry Z10

Izvor: Autor: Ivan Jeliæ @escapetofreedom

Test: BlackBerry Z10 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 10 godina

Cudno je da Gospodin koji je dao opis u ovom clanku nije napomenuo ono, verovatno, najvaznije a to je da Z10 vise nema BIS servis-a... Sto je ipak standard za BB uredjaje...

Veljko

pre 11 godina

Ono sto sam danas video na BB jam-u u Bgd-u... verujem da ce uskoro na berzi kroz cenu akcija pokazati.. Odlicnu ideju ima BB (mislim na korisnike koje gadja i nacin na koji to radi). A i ovaj z10 mi izgleda ravnopravan po izgledu a cak malo i napredniji po UI sa najboljim konkurentima... A nudi ipak nesto novo...

E sad u zaostatku je... Al... Nista nije nemoguce.. Pogledajte kako se menjaju stvari sa Nokia-om ili kod kola sa koreancima...

Nema vise stare slave.. Odavno je proslo to vreme.

Marko

pre 11 godina

@zoki http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=702220#k9245247
Hm, da, mada se nikad ne bih setio da radim ikakvu akciju sa datumom, narocito sto je tako tanak i nema nikakve indikacije da se moze tapniti. Nekako mi je logicno da idem na select all, kada hocu da selektujem sve pa uradim nesto, sto kao sto sam i mislio ne moze. Ok, dobro da znam, poceo sam da se pitam gde su mogli da stave da satima ne mogu da nadjem :) Hvala

Rango

pre 11 godina

500€ I ne nudi ama bas nista novo? A to sto ga pojedinci ovdje hvale, pa neće valjda dati 500€ i priznati da je ispao levata?! (ili jos gore, popljuvati tatin poklon) :D Ne razumijem kakvu to sigurnost nudi, (npr. android jellybean se moze kriptivati 256bit enkripcijom, kompletan sadržaj telefona se kriptuje iz podešavanja), uz to nema ni popularnih aplikacija koje stiže telefon i podatke u slučaju kradje??

Z

pre 11 godina

Sasvim jednostavno. Ako zelite najbolju i idealnu kombinaciju dizajna i performansi odabracete HTC One. Ako ipak iz nekog razloga zelite ili volite plastiku, opredelicete se za neki od Sony Xperia ili ovaj Z10.

milan

pre 11 godina

Nisam procitao clanak jer me ne zanima sta pisu ali komentari su mi presmesni. Android, apple, really? Koristio sam s3, mesec i po dana imam z10 haos koliko je dobar, ali haos, funkcionalan, bat 2,3 dana, ima i dovoljno app, cekam jos neke ali sam spreman na to. Ko hoce da ljudi prepoznaju njegovu igracku na ulici neka ne kupuje bb. Poz

Miki

pre 11 godina

Pozdrav svima ja imam vec 10 dana Blackberry Z10, kupio sam ga zbog posla, i tesko mi je bilo da odgorim 500 evra za njega, al od kako sam to uradio bukvalno sam se zaljubio u uredjaj, narocito u operativni sistem koji je neverovatno dobar, brz, originalan i funkcionalan. BB OS 10 vrlo slican iOS-u stim sto neuporedivo lepsi i brzi. Imam pored Z10 i HTC One X+ i iPhone 4S i navescu vam neke stvari koje Z10 moze a iphone ne moze:

1. Micro HDMI port + standardni micro usb port za punjenje telefona
2. Timeshift Kameru
3. Mogucnost dodavanja 64 GB sd kartice dok na iphone nema microsd slota
4. Uklonjivu bateriju. na Iphoneu ne mozete menjati
5. Mozete na njemu koristiti i instalirati Android aplikacije
6. Podela ekrana prilikom BB Messenger Video Chata
7. Virtualna tastatura koja je odlicna i veoma brza za kucanje
8. Blekberi Hub koji integrise sve vase poruke, telefonski pozovi, sms, mms, facebook,
twitter, Linkedin itd.
9. Za razliku od iphonea Z10 je pravi multitasking uredjaj, gde jednim prevlacenjem prsta
sa dna ka vrhu ekrana aplikaciju bacate u background, tako mozete u backgroundu da imate
koliko hocete aplikacija dok na iphone-u mozete maksimum 2, nakon toga treca se sama gasi
10. Blackberry Balance i mogucnost da telefon podelite na dva dela - licni i poslovni. Kad
to uradite izgleda kao da imate 2 telefona u jednom, sa posebnim aplikacijama, emailovima,
i svim ostalim.
11. Bluetooth data transfer mogucnost da preko njega razmenjujete podatke sa bilo kim zelite.

Miki

pre 11 godina

Sto se tice cene uredjaja u Srbiji, cena mu je 520 evra u mobilnim servisima, a ja sam na moj dobio popust za "kes" i platio sam ga 500 evra tako da ovi sto pricaju 1000 evra ne govore istinu. Na mobilnom svetu mozete naci listu mobilnih servisa koji ga prodaju. Garancija godinu dana. Uskoro ce ga biti i u Telenoru i MTS-u a vec ga ima i u VIP-u . Odgovorno tvrdim najbolji biznis uredjaj trenutno na trzistu prvenstveno zbog operativnog sistema koji je bolji, brzi i optimizovaniji i od Androida i od iOS-a. Sto se tice od aplikacija ima bukvalno sve sto je potrebno, ima cak i navigaciju Wisepilot app koja koristi mape Navingo-a koje su ekstra dobre za Srbiju, jedino sto fali jos po meni to su Viber i Skype, mada to nije do BB-a vec do developera tih aplikacija. Inace na uredjaju postoji Whatsapp tako da kad pogledas, ni tu nismo nesto uskraceni.

Miki

pre 11 godina

@Jefimija,

I ja sam tako mislio sve dok nisam telefon uzeo u ruke, a onda sam uvideo da vredi svaki dinar. Veruj mi da se radi o najvisoj mogucoj klasi uredjaja potpuno u rangu iphone 5 najjacih androida kao HTC One ili Samsung Galaxy S4. Hardverski je potpuno fenomenalan, jedino sto za razliku od konkurencije nema quad core procesor, mada moje misljenje je da mu je i nepotreban jer radi i sa ovim dual core Kraitom potpuno fenomenalno ekstra brzo bez ikakvog laga. I opet kosta manje nego konkurentski uredjaji za nekih 100-150 evra sto je opet ok varijanta. Ono sto je glavna prednost BB Z10 jeste da za razliku od proslosti, ne treba ti vise blackberry data plan tj BIS da koristis email i messengere , sto znaci da sve na uredjaju koristis potpuno besplatno kao i na Androidu i iphone-u .

Sve u svemu mislim da je cena uredjaja realna, jer nudi stvarno vrh uslugu potpuno u rangu najjacih uredjaja na trzistu , ali ipak za nesto manje novca.

Naravno i ja bih voleo da se ovakvi uredjaji mogu kupiti za manje novca, ali posto je telefon tek izasao na trziste, verujem da ce mu za par meseci cena pasti za jos najmanje 100 evra.

Astrix

pre 11 godina

Uopste mi nije jasno zbog cega bi neko dao tolike pare za telefon koji ne nudi ama bas nista novo na trzistu,jedina svetla strana jesu ta 2 giga RAM-a koja nevrede 600 ili 700e,ali ok BB je poznat po tome da poliva sa cenama.

Zoki

pre 11 godina

@ marko ne mozes sve selektovati u hubu (moras selektovati posebno) ali mozes sve oznaciti kao procitano kada pritisnes datum (usko polje) i dobices na desnoj strani mark prior read ili delete prior.

Nemi

pre 11 godina

Tekst nisam procitao, a dosao sam u komentare samo da vidim koje gluposti pisete...
Na iOSu sam, od smartphona do desktopa, a sve sto mogu reci za blekberi Z10 jeste da telefon RAZBIJA. Samo da dodju skajp i instagram, bice to jako interessantna platforma.

Vancouver

pre 11 godina

@ Dragan

Mozda ne zivimo u istoj Kanadi. BB iako njihov je predmet sprdnje...Normalno postoji samo jedan telefon IPhone ostalo su manje ili klosharske varijante...

Marko

pre 11 godina

@zoki http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=702220#k9242328
Kako si uspeo da selektujes sve stvari na listi za neki nalog u Hubu, ja sam imao ovaj problem kada sam uvozio naloge i nema "select all" opcije? Ne uspevam da nadjem, hvala :(

laki je malo nervozan

pre 11 godina

Lep telefon, sve dok ga ne uzmete u ruke, a tada nema onog osecaja da je telefon. Nekako previse lak, deluje jeftino u ruci. Ostalo ne bih komentaris ao jer sam ga samo desetak min drzao u rukama.

dragan

pre 11 godina

trenutno sam u kanadi i uzivam u carima BB10.odlican telefon,vecina kanadjana ga kupuju i prezadovoljni su mada i u kanadi nije jeftin oko 600$.U srbiji ce biti oko 1000e sto je malo previse.

дурантула окц

pre 11 godina

izgleda dobro, ali stvarno mnogo lici na iphone5, a ja nisam nikakav apple fan, cak mislim i da je apple njesra...ali stvarno lici na iphone5

Bivši korisnik BB-a

pre 11 godina

Ovo će im samo omogućiti da propadnu sa stilom. Nemaju šta da traže pored Applea i Androida... čak ni u biznis segmentu. Prsli su k'o Nokia.

pera iz kanadu

pre 11 godina

Dobio ga prosle nedelje, izuzetno sam zadovoljan. Touchscreen za tri klase iznad iPhone i Galaxy 3 (imao sam iPhone 4 a svastika ima Galaxy 3 tako da sam oba koristio), ekran savrsen, brz, estetika na nivou, juce probao native GPS koji je odlican, zvucnici koji su dosta jaki i cisti (slusam muziku sa njega redovno, povezujem ga i sa bluetooth u kolima). Negativne stvari: nema Skype, applikacije su malobrojne, baterija ne traje bas dugo (moram da ga punim svako vece, koristim ga prosecno). Sve u svemu veoma sam zadovoljan, jos kad bi napravili native Skype bio bi savrsen (broj aplikacija mi nije toliko vazan). Volim BB, ali mislim da ce morati jos dosta da urade da stignu Apple i Samsung. BB Z10 je zaista korak u odlicnom smeru, marketing ovde u Kanadi im je agresivan i efikasan.

zoki

pre 11 godina

Nije istina da se ne moze svi emailovi u HUB-u selektirati kao procitani. Ako drzite prst na datumu 3 sekunde dobicete opciju da oznacite sve poruke do tog datuma procitane. Ima jos par stvari koje nisu tacne u textu ali to cu ostaviti autoru da ispravi nakon nekoliko dana koristenja BB 10 i otkrivanja svih mogucnosti koji ovaj OS omogucava. Inace je istina za bateriju sa zadnjim update poboljsala se za oko 50% i izdrzljivost iste.

Darko

pre 11 godina

Sada mogu da komentarišem samo dizajn: sviđe mi se što se približavaju idealu tač telefona da na prednju strani čini samo ekran - od ivice do ivice, bez ikakvih plastičnih ili metalni okvira. Nisam nikada koristio BB, ali na osnovu stranih testova deluje kao odličan telefon.

Alex

pre 11 godina

Moram da priznam da meni ni BB OS 6 i 7 nisu bili ni malo loši - vrlo logičan OS , dobra međusobna povezanost aplikacija , jedino sto mu je bio jako veliki nedostatak je bilo odsustvo nekih za mene važnih stvari - Skype i offline navigacija. Po isteku ugovora sam uzeo Iphone i dan danas žalim za BBjevom jednostavnošću , jednostavno konstantno vracanje na home dugme pa na aplikaciju ponovo je izuzetno iritirajuce. Ukoliko BB uspe da resi one dve stavke prethodno navedene + izbaci naslednika bivseg Torch 9800/9810 evo me jos juce nazad. Samo napred BB !

allstar

pre 11 godina

cenim sta je uradio blekberi sve ove godine , al mislim da nema sta da trazi vise jer mislim da ima jaku konkurenciju poput iphone samsung htc...to je samo moje misljenje , peace

zozon

pre 11 godina

mislim da ce da bude precenjen jel je to blecberyyy mozes misliti a nas siromasan narod ima da ga ipak ima android kao android fon sta ima da se tu prica...

Darko

pre 11 godina

Sada mogu da komentarišem samo dizajn: sviđe mi se što se približavaju idealu tač telefona da na prednju strani čini samo ekran - od ivice do ivice, bez ikakvih plastičnih ili metalni okvira. Nisam nikada koristio BB, ali na osnovu stranih testova deluje kao odličan telefon.

Alex

pre 11 godina

Moram da priznam da meni ni BB OS 6 i 7 nisu bili ni malo loši - vrlo logičan OS , dobra međusobna povezanost aplikacija , jedino sto mu je bio jako veliki nedostatak je bilo odsustvo nekih za mene važnih stvari - Skype i offline navigacija. Po isteku ugovora sam uzeo Iphone i dan danas žalim za BBjevom jednostavnošću , jednostavno konstantno vracanje na home dugme pa na aplikaciju ponovo je izuzetno iritirajuce. Ukoliko BB uspe da resi one dve stavke prethodno navedene + izbaci naslednika bivseg Torch 9800/9810 evo me jos juce nazad. Samo napred BB !

pera iz kanadu

pre 11 godina

Dobio ga prosle nedelje, izuzetno sam zadovoljan. Touchscreen za tri klase iznad iPhone i Galaxy 3 (imao sam iPhone 4 a svastika ima Galaxy 3 tako da sam oba koristio), ekran savrsen, brz, estetika na nivou, juce probao native GPS koji je odlican, zvucnici koji su dosta jaki i cisti (slusam muziku sa njega redovno, povezujem ga i sa bluetooth u kolima). Negativne stvari: nema Skype, applikacije su malobrojne, baterija ne traje bas dugo (moram da ga punim svako vece, koristim ga prosecno). Sve u svemu veoma sam zadovoljan, jos kad bi napravili native Skype bio bi savrsen (broj aplikacija mi nije toliko vazan). Volim BB, ali mislim da ce morati jos dosta da urade da stignu Apple i Samsung. BB Z10 je zaista korak u odlicnom smeru, marketing ovde u Kanadi im je agresivan i efikasan.

dragan

pre 11 godina

trenutno sam u kanadi i uzivam u carima BB10.odlican telefon,vecina kanadjana ga kupuju i prezadovoljni su mada i u kanadi nije jeftin oko 600$.U srbiji ce biti oko 1000e sto je malo previse.

allstar

pre 11 godina

cenim sta je uradio blekberi sve ove godine , al mislim da nema sta da trazi vise jer mislim da ima jaku konkurenciju poput iphone samsung htc...to je samo moje misljenje , peace

zoki

pre 11 godina

Nije istina da se ne moze svi emailovi u HUB-u selektirati kao procitani. Ako drzite prst na datumu 3 sekunde dobicete opciju da oznacite sve poruke do tog datuma procitane. Ima jos par stvari koje nisu tacne u textu ali to cu ostaviti autoru da ispravi nakon nekoliko dana koristenja BB 10 i otkrivanja svih mogucnosti koji ovaj OS omogucava. Inace je istina za bateriju sa zadnjim update poboljsala se za oko 50% i izdrzljivost iste.

Miki

pre 11 godina

Pozdrav svima ja imam vec 10 dana Blackberry Z10, kupio sam ga zbog posla, i tesko mi je bilo da odgorim 500 evra za njega, al od kako sam to uradio bukvalno sam se zaljubio u uredjaj, narocito u operativni sistem koji je neverovatno dobar, brz, originalan i funkcionalan. BB OS 10 vrlo slican iOS-u stim sto neuporedivo lepsi i brzi. Imam pored Z10 i HTC One X+ i iPhone 4S i navescu vam neke stvari koje Z10 moze a iphone ne moze:

1. Micro HDMI port + standardni micro usb port za punjenje telefona
2. Timeshift Kameru
3. Mogucnost dodavanja 64 GB sd kartice dok na iphone nema microsd slota
4. Uklonjivu bateriju. na Iphoneu ne mozete menjati
5. Mozete na njemu koristiti i instalirati Android aplikacije
6. Podela ekrana prilikom BB Messenger Video Chata
7. Virtualna tastatura koja je odlicna i veoma brza za kucanje
8. Blekberi Hub koji integrise sve vase poruke, telefonski pozovi, sms, mms, facebook,
twitter, Linkedin itd.
9. Za razliku od iphonea Z10 je pravi multitasking uredjaj, gde jednim prevlacenjem prsta
sa dna ka vrhu ekrana aplikaciju bacate u background, tako mozete u backgroundu da imate
koliko hocete aplikacija dok na iphone-u mozete maksimum 2, nakon toga treca se sama gasi
10. Blackberry Balance i mogucnost da telefon podelite na dva dela - licni i poslovni. Kad
to uradite izgleda kao da imate 2 telefona u jednom, sa posebnim aplikacijama, emailovima,
i svim ostalim.
11. Bluetooth data transfer mogucnost da preko njega razmenjujete podatke sa bilo kim zelite.

milan

pre 11 godina

Nisam procitao clanak jer me ne zanima sta pisu ali komentari su mi presmesni. Android, apple, really? Koristio sam s3, mesec i po dana imam z10 haos koliko je dobar, ali haos, funkcionalan, bat 2,3 dana, ima i dovoljno app, cekam jos neke ali sam spreman na to. Ko hoce da ljudi prepoznaju njegovu igracku na ulici neka ne kupuje bb. Poz

Bivši korisnik BB-a

pre 11 godina

Ovo će im samo omogućiti da propadnu sa stilom. Nemaju šta da traže pored Applea i Androida... čak ni u biznis segmentu. Prsli su k'o Nokia.

Astrix

pre 11 godina

Uopste mi nije jasno zbog cega bi neko dao tolike pare za telefon koji ne nudi ama bas nista novo na trzistu,jedina svetla strana jesu ta 2 giga RAM-a koja nevrede 600 ili 700e,ali ok BB je poznat po tome da poliva sa cenama.

Nemi

pre 11 godina

Tekst nisam procitao, a dosao sam u komentare samo da vidim koje gluposti pisete...
Na iOSu sam, od smartphona do desktopa, a sve sto mogu reci za blekberi Z10 jeste da telefon RAZBIJA. Samo da dodju skajp i instagram, bice to jako interessantna platforma.

Miki

pre 11 godina

Sto se tice cene uredjaja u Srbiji, cena mu je 520 evra u mobilnim servisima, a ja sam na moj dobio popust za "kes" i platio sam ga 500 evra tako da ovi sto pricaju 1000 evra ne govore istinu. Na mobilnom svetu mozete naci listu mobilnih servisa koji ga prodaju. Garancija godinu dana. Uskoro ce ga biti i u Telenoru i MTS-u a vec ga ima i u VIP-u . Odgovorno tvrdim najbolji biznis uredjaj trenutno na trzistu prvenstveno zbog operativnog sistema koji je bolji, brzi i optimizovaniji i od Androida i od iOS-a. Sto se tice od aplikacija ima bukvalno sve sto je potrebno, ima cak i navigaciju Wisepilot app koja koristi mape Navingo-a koje su ekstra dobre za Srbiju, jedino sto fali jos po meni to su Viber i Skype, mada to nije do BB-a vec do developera tih aplikacija. Inace na uredjaju postoji Whatsapp tako da kad pogledas, ni tu nismo nesto uskraceni.

Miki

pre 11 godina

@Jefimija,

I ja sam tako mislio sve dok nisam telefon uzeo u ruke, a onda sam uvideo da vredi svaki dinar. Veruj mi da se radi o najvisoj mogucoj klasi uredjaja potpuno u rangu iphone 5 najjacih androida kao HTC One ili Samsung Galaxy S4. Hardverski je potpuno fenomenalan, jedino sto za razliku od konkurencije nema quad core procesor, mada moje misljenje je da mu je i nepotreban jer radi i sa ovim dual core Kraitom potpuno fenomenalno ekstra brzo bez ikakvog laga. I opet kosta manje nego konkurentski uredjaji za nekih 100-150 evra sto je opet ok varijanta. Ono sto je glavna prednost BB Z10 jeste da za razliku od proslosti, ne treba ti vise blackberry data plan tj BIS da koristis email i messengere , sto znaci da sve na uredjaju koristis potpuno besplatno kao i na Androidu i iphone-u .

Sve u svemu mislim da je cena uredjaja realna, jer nudi stvarno vrh uslugu potpuno u rangu najjacih uredjaja na trzistu , ali ipak za nesto manje novca.

Naravno i ja bih voleo da se ovakvi uredjaji mogu kupiti za manje novca, ali posto je telefon tek izasao na trziste, verujem da ce mu za par meseci cena pasti za jos najmanje 100 evra.

Veljko

pre 11 godina

Ono sto sam danas video na BB jam-u u Bgd-u... verujem da ce uskoro na berzi kroz cenu akcija pokazati.. Odlicnu ideju ima BB (mislim na korisnike koje gadja i nacin na koji to radi). A i ovaj z10 mi izgleda ravnopravan po izgledu a cak malo i napredniji po UI sa najboljim konkurentima... A nudi ipak nesto novo...

E sad u zaostatku je... Al... Nista nije nemoguce.. Pogledajte kako se menjaju stvari sa Nokia-om ili kod kola sa koreancima...

Nema vise stare slave.. Odavno je proslo to vreme.

дурантула окц

pre 11 godina

izgleda dobro, ali stvarno mnogo lici na iphone5, a ja nisam nikakav apple fan, cak mislim i da je apple njesra...ali stvarno lici na iphone5

Z

pre 11 godina

Sasvim jednostavno. Ako zelite najbolju i idealnu kombinaciju dizajna i performansi odabracete HTC One. Ako ipak iz nekog razloga zelite ili volite plastiku, opredelicete se za neki od Sony Xperia ili ovaj Z10.

laki je malo nervozan

pre 11 godina

Lep telefon, sve dok ga ne uzmete u ruke, a tada nema onog osecaja da je telefon. Nekako previse lak, deluje jeftino u ruci. Ostalo ne bih komentaris ao jer sam ga samo desetak min drzao u rukama.

zozon

pre 11 godina

mislim da ce da bude precenjen jel je to blecberyyy mozes misliti a nas siromasan narod ima da ga ipak ima android kao android fon sta ima da se tu prica...

Vancouver

pre 11 godina

@ Dragan

Mozda ne zivimo u istoj Kanadi. BB iako njihov je predmet sprdnje...Normalno postoji samo jedan telefon IPhone ostalo su manje ili klosharske varijante...

Marko

pre 11 godina

@zoki http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=702220#k9242328
Kako si uspeo da selektujes sve stvari na listi za neki nalog u Hubu, ja sam imao ovaj problem kada sam uvozio naloge i nema "select all" opcije? Ne uspevam da nadjem, hvala :(

Zoki

pre 11 godina

@ marko ne mozes sve selektovati u hubu (moras selektovati posebno) ali mozes sve oznaciti kao procitano kada pritisnes datum (usko polje) i dobices na desnoj strani mark prior read ili delete prior.

Rango

pre 11 godina

500€ I ne nudi ama bas nista novo? A to sto ga pojedinci ovdje hvale, pa neće valjda dati 500€ i priznati da je ispao levata?! (ili jos gore, popljuvati tatin poklon) :D Ne razumijem kakvu to sigurnost nudi, (npr. android jellybean se moze kriptivati 256bit enkripcijom, kompletan sadržaj telefona se kriptuje iz podešavanja), uz to nema ni popularnih aplikacija koje stiže telefon i podatke u slučaju kradje??

Marko

pre 11 godina

@zoki http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=702220#k9245247
Hm, da, mada se nikad ne bih setio da radim ikakvu akciju sa datumom, narocito sto je tako tanak i nema nikakve indikacije da se moze tapniti. Nekako mi je logicno da idem na select all, kada hocu da selektujem sve pa uradim nesto, sto kao sto sam i mislio ne moze. Ok, dobro da znam, poceo sam da se pitam gde su mogli da stave da satima ne mogu da nadjem :) Hvala

Ivan

pre 10 godina

Cudno je da Gospodin koji je dao opis u ovom clanku nije napomenuo ono, verovatno, najvaznije a to je da Z10 vise nema BIS servis-a... Sto je ipak standard za BB uredjaje...

allstar

pre 11 godina

cenim sta je uradio blekberi sve ove godine , al mislim da nema sta da trazi vise jer mislim da ima jaku konkurenciju poput iphone samsung htc...to je samo moje misljenje , peace

Bivši korisnik BB-a

pre 11 godina

Ovo će im samo omogućiti da propadnu sa stilom. Nemaju šta da traže pored Applea i Androida... čak ni u biznis segmentu. Prsli su k'o Nokia.

zozon

pre 11 godina

mislim da ce da bude precenjen jel je to blecberyyy mozes misliti a nas siromasan narod ima da ga ipak ima android kao android fon sta ima da se tu prica...

Vancouver

pre 11 godina

@ Dragan

Mozda ne zivimo u istoj Kanadi. BB iako njihov je predmet sprdnje...Normalno postoji samo jedan telefon IPhone ostalo su manje ili klosharske varijante...

laki je malo nervozan

pre 11 godina

Lep telefon, sve dok ga ne uzmete u ruke, a tada nema onog osecaja da je telefon. Nekako previse lak, deluje jeftino u ruci. Ostalo ne bih komentaris ao jer sam ga samo desetak min drzao u rukama.

дурантула окц

pre 11 godina

izgleda dobro, ali stvarno mnogo lici na iphone5, a ja nisam nikakav apple fan, cak mislim i da je apple njesra...ali stvarno lici na iphone5

pera iz kanadu

pre 11 godina

Dobio ga prosle nedelje, izuzetno sam zadovoljan. Touchscreen za tri klase iznad iPhone i Galaxy 3 (imao sam iPhone 4 a svastika ima Galaxy 3 tako da sam oba koristio), ekran savrsen, brz, estetika na nivou, juce probao native GPS koji je odlican, zvucnici koji su dosta jaki i cisti (slusam muziku sa njega redovno, povezujem ga i sa bluetooth u kolima). Negativne stvari: nema Skype, applikacije su malobrojne, baterija ne traje bas dugo (moram da ga punim svako vece, koristim ga prosecno). Sve u svemu veoma sam zadovoljan, jos kad bi napravili native Skype bio bi savrsen (broj aplikacija mi nije toliko vazan). Volim BB, ali mislim da ce morati jos dosta da urade da stignu Apple i Samsung. BB Z10 je zaista korak u odlicnom smeru, marketing ovde u Kanadi im je agresivan i efikasan.

Astrix

pre 11 godina

Uopste mi nije jasno zbog cega bi neko dao tolike pare za telefon koji ne nudi ama bas nista novo na trzistu,jedina svetla strana jesu ta 2 giga RAM-a koja nevrede 600 ili 700e,ali ok BB je poznat po tome da poliva sa cenama.

dragan

pre 11 godina

trenutno sam u kanadi i uzivam u carima BB10.odlican telefon,vecina kanadjana ga kupuju i prezadovoljni su mada i u kanadi nije jeftin oko 600$.U srbiji ce biti oko 1000e sto je malo previse.

Z

pre 11 godina

Sasvim jednostavno. Ako zelite najbolju i idealnu kombinaciju dizajna i performansi odabracete HTC One. Ako ipak iz nekog razloga zelite ili volite plastiku, opredelicete se za neki od Sony Xperia ili ovaj Z10.

zoki

pre 11 godina

Nije istina da se ne moze svi emailovi u HUB-u selektirati kao procitani. Ako drzite prst na datumu 3 sekunde dobicete opciju da oznacite sve poruke do tog datuma procitane. Ima jos par stvari koje nisu tacne u textu ali to cu ostaviti autoru da ispravi nakon nekoliko dana koristenja BB 10 i otkrivanja svih mogucnosti koji ovaj OS omogucava. Inace je istina za bateriju sa zadnjim update poboljsala se za oko 50% i izdrzljivost iste.

Alex

pre 11 godina

Moram da priznam da meni ni BB OS 6 i 7 nisu bili ni malo loši - vrlo logičan OS , dobra međusobna povezanost aplikacija , jedino sto mu je bio jako veliki nedostatak je bilo odsustvo nekih za mene važnih stvari - Skype i offline navigacija. Po isteku ugovora sam uzeo Iphone i dan danas žalim za BBjevom jednostavnošću , jednostavno konstantno vracanje na home dugme pa na aplikaciju ponovo je izuzetno iritirajuce. Ukoliko BB uspe da resi one dve stavke prethodno navedene + izbaci naslednika bivseg Torch 9800/9810 evo me jos juce nazad. Samo napred BB !

Nemi

pre 11 godina

Tekst nisam procitao, a dosao sam u komentare samo da vidim koje gluposti pisete...
Na iOSu sam, od smartphona do desktopa, a sve sto mogu reci za blekberi Z10 jeste da telefon RAZBIJA. Samo da dodju skajp i instagram, bice to jako interessantna platforma.

Rango

pre 11 godina

500€ I ne nudi ama bas nista novo? A to sto ga pojedinci ovdje hvale, pa neće valjda dati 500€ i priznati da je ispao levata?! (ili jos gore, popljuvati tatin poklon) :D Ne razumijem kakvu to sigurnost nudi, (npr. android jellybean se moze kriptivati 256bit enkripcijom, kompletan sadržaj telefona se kriptuje iz podešavanja), uz to nema ni popularnih aplikacija koje stiže telefon i podatke u slučaju kradje??

Darko

pre 11 godina

Sada mogu da komentarišem samo dizajn: sviđe mi se što se približavaju idealu tač telefona da na prednju strani čini samo ekran - od ivice do ivice, bez ikakvih plastičnih ili metalni okvira. Nisam nikada koristio BB, ali na osnovu stranih testova deluje kao odličan telefon.

milan

pre 11 godina

Nisam procitao clanak jer me ne zanima sta pisu ali komentari su mi presmesni. Android, apple, really? Koristio sam s3, mesec i po dana imam z10 haos koliko je dobar, ali haos, funkcionalan, bat 2,3 dana, ima i dovoljno app, cekam jos neke ali sam spreman na to. Ko hoce da ljudi prepoznaju njegovu igracku na ulici neka ne kupuje bb. Poz

Miki

pre 11 godina

Pozdrav svima ja imam vec 10 dana Blackberry Z10, kupio sam ga zbog posla, i tesko mi je bilo da odgorim 500 evra za njega, al od kako sam to uradio bukvalno sam se zaljubio u uredjaj, narocito u operativni sistem koji je neverovatno dobar, brz, originalan i funkcionalan. BB OS 10 vrlo slican iOS-u stim sto neuporedivo lepsi i brzi. Imam pored Z10 i HTC One X+ i iPhone 4S i navescu vam neke stvari koje Z10 moze a iphone ne moze:

1. Micro HDMI port + standardni micro usb port za punjenje telefona
2. Timeshift Kameru
3. Mogucnost dodavanja 64 GB sd kartice dok na iphone nema microsd slota
4. Uklonjivu bateriju. na Iphoneu ne mozete menjati
5. Mozete na njemu koristiti i instalirati Android aplikacije
6. Podela ekrana prilikom BB Messenger Video Chata
7. Virtualna tastatura koja je odlicna i veoma brza za kucanje
8. Blekberi Hub koji integrise sve vase poruke, telefonski pozovi, sms, mms, facebook,
twitter, Linkedin itd.
9. Za razliku od iphonea Z10 je pravi multitasking uredjaj, gde jednim prevlacenjem prsta
sa dna ka vrhu ekrana aplikaciju bacate u background, tako mozete u backgroundu da imate
koliko hocete aplikacija dok na iphone-u mozete maksimum 2, nakon toga treca se sama gasi
10. Blackberry Balance i mogucnost da telefon podelite na dva dela - licni i poslovni. Kad
to uradite izgleda kao da imate 2 telefona u jednom, sa posebnim aplikacijama, emailovima,
i svim ostalim.
11. Bluetooth data transfer mogucnost da preko njega razmenjujete podatke sa bilo kim zelite.

Marko

pre 11 godina

@zoki http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=702220#k9242328
Kako si uspeo da selektujes sve stvari na listi za neki nalog u Hubu, ja sam imao ovaj problem kada sam uvozio naloge i nema "select all" opcije? Ne uspevam da nadjem, hvala :(

Miki

pre 11 godina

@Jefimija,

I ja sam tako mislio sve dok nisam telefon uzeo u ruke, a onda sam uvideo da vredi svaki dinar. Veruj mi da se radi o najvisoj mogucoj klasi uredjaja potpuno u rangu iphone 5 najjacih androida kao HTC One ili Samsung Galaxy S4. Hardverski je potpuno fenomenalan, jedino sto za razliku od konkurencije nema quad core procesor, mada moje misljenje je da mu je i nepotreban jer radi i sa ovim dual core Kraitom potpuno fenomenalno ekstra brzo bez ikakvog laga. I opet kosta manje nego konkurentski uredjaji za nekih 100-150 evra sto je opet ok varijanta. Ono sto je glavna prednost BB Z10 jeste da za razliku od proslosti, ne treba ti vise blackberry data plan tj BIS da koristis email i messengere , sto znaci da sve na uredjaju koristis potpuno besplatno kao i na Androidu i iphone-u .

Sve u svemu mislim da je cena uredjaja realna, jer nudi stvarno vrh uslugu potpuno u rangu najjacih uredjaja na trzistu , ali ipak za nesto manje novca.

Naravno i ja bih voleo da se ovakvi uredjaji mogu kupiti za manje novca, ali posto je telefon tek izasao na trziste, verujem da ce mu za par meseci cena pasti za jos najmanje 100 evra.

Marko

pre 11 godina

@zoki http://www.b92.net/tehnopolis/komentari.php?nav_id=702220#k9245247
Hm, da, mada se nikad ne bih setio da radim ikakvu akciju sa datumom, narocito sto je tako tanak i nema nikakve indikacije da se moze tapniti. Nekako mi je logicno da idem na select all, kada hocu da selektujem sve pa uradim nesto, sto kao sto sam i mislio ne moze. Ok, dobro da znam, poceo sam da se pitam gde su mogli da stave da satima ne mogu da nadjem :) Hvala

Miki

pre 11 godina

Sto se tice cene uredjaja u Srbiji, cena mu je 520 evra u mobilnim servisima, a ja sam na moj dobio popust za "kes" i platio sam ga 500 evra tako da ovi sto pricaju 1000 evra ne govore istinu. Na mobilnom svetu mozete naci listu mobilnih servisa koji ga prodaju. Garancija godinu dana. Uskoro ce ga biti i u Telenoru i MTS-u a vec ga ima i u VIP-u . Odgovorno tvrdim najbolji biznis uredjaj trenutno na trzistu prvenstveno zbog operativnog sistema koji je bolji, brzi i optimizovaniji i od Androida i od iOS-a. Sto se tice od aplikacija ima bukvalno sve sto je potrebno, ima cak i navigaciju Wisepilot app koja koristi mape Navingo-a koje su ekstra dobre za Srbiju, jedino sto fali jos po meni to su Viber i Skype, mada to nije do BB-a vec do developera tih aplikacija. Inace na uredjaju postoji Whatsapp tako da kad pogledas, ni tu nismo nesto uskraceni.

Veljko

pre 11 godina

Ono sto sam danas video na BB jam-u u Bgd-u... verujem da ce uskoro na berzi kroz cenu akcija pokazati.. Odlicnu ideju ima BB (mislim na korisnike koje gadja i nacin na koji to radi). A i ovaj z10 mi izgleda ravnopravan po izgledu a cak malo i napredniji po UI sa najboljim konkurentima... A nudi ipak nesto novo...

E sad u zaostatku je... Al... Nista nije nemoguce.. Pogledajte kako se menjaju stvari sa Nokia-om ili kod kola sa koreancima...

Nema vise stare slave.. Odavno je proslo to vreme.

Zoki

pre 11 godina

@ marko ne mozes sve selektovati u hubu (moras selektovati posebno) ali mozes sve oznaciti kao procitano kada pritisnes datum (usko polje) i dobices na desnoj strani mark prior read ili delete prior.

Ivan

pre 10 godina

Cudno je da Gospodin koji je dao opis u ovom clanku nije napomenuo ono, verovatno, najvaznije a to je da Z10 vise nema BIS servis-a... Sto je ipak standard za BB uredjaje...