Četvrtak, 04.10.2012.

16:06

Da li će PayPal konačno stići u Srbiju?

Izvor: Tanjug

Da li æe PayPal konaèno stiæi u Srbiju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Giga

pre 11 godina

Recimo kad vidim da Bocvana ima paypal a mi ne, dolazim do zakljucka da je Bocvana mnogo ispred nas sto se tice internet trgovine, samo mi nije jasno sta tamo crnci po plemenima kupuju na netu mozda polovna koplja ili patike da budu brzi kad beze od lavova.

pero

pre 11 godina

Da, PayPal će doći u Srbiju onda kada budu ispunile uslove Severna Koreja i Iran, odnosno onda kada se sa tim slože pirati iz Nigerije.

Ivan

pre 11 godina

Nije tacno da se placa carina u Nemacku odnosno ne kad se narucije nesto za sopstvenih potreba i kada je to samo po jedan artikal.
Upravo sam dobio svoju narucku iz Australije koja je iznosila preko 120 australijski dolara i nista mi nisu ocarinili cak ni carinski pregled koji se kod nas naplacuje odprilike oko 5 € na zasebnoj uplatnici.
Tako da vam ta prica ne stoji uopste to oporezivanje i carinjene individualne narucke ima samo kod nas na balkanu i nigde u normalnom svetu.
I koja je to besmislica da vam carine postarinu? Gde to ima?
To je cista pljacka od strane carinske uprave pa i same drzave.
A sta se tice PayPal za to cemo jos pricekati jer nekome ocigledno ne odgovara da PayPal dodje i kod nas.

Tivadar

pre 11 godina

Dovoljno da samo jedan od tih silnih zakona nekome ne odgovara da bude menjan i nema nama PayPala jos dugo. Nema nama PayPala jos dugo!

Tri karte za Hollywood

pre 11 godina

@Maki: Kazes da je u svakoj zemlji normalno da se plati carina. Ja je jos ne platih u Americi kupujuci stvari sirom sveta preko interneta. :)))

furuna

pre 11 godina

Ma kakvi zakoni. Gluposti teske. I ko je lupetao da imati paypal account znaci imati racun u drugoj drzavi?? PayPal account vezujes za svoj racun u banci tj karticu. Evo kako da napravite PayPal account:
1. Odes u intesu i trazis VISA internet karticu
2. Kad je dobijes pokrenes registraciju na sajtu paaypala. Drzava lupis npr Grcka.
3. Treba ti par evra na kartici da verifikujes account
4. Pokrenes proces verifikacije. Skibu ti evro-dva. Na e-bankingu vidis cetvorocifreni kod. Uneses taj kod u svom PP accountu i verifikovan si.

3.

bre

pre 11 godina

Za prethodne komentare koji tvrde da nema carine do 70€. Kupio sam preko Deal extreme, tablet za 74$(63€). Dobio sam od poštara da platim carinu na 100$ jer je tako procenio carinik u pošti. Uspeo sam da telefonom dobijem dotičnog gospodina koji mi je rekao da se samo pokloni ne carine do 70€ a plaćeni proizvodi do 50€. Nadam se da ova nazovi država nece jos dugo postojati. Ppal dolazi u zemlje u kojima se carini iznad 100€

Micko

pre 11 godina

koga uopšte interesuje pay pal pored desetina drugih e-procesora koji vec goooodinama rade ko doxa ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (giga, 4. oktobar 2012 19:42)

Evo batice mene interesuje paypal! Jer paypal koriste SVI! Ja vec 3 godine vodim svoj online biznis uspesno i koristim PP od rodjaka pa se mucim da skidam pare. Platim nesto sa PP a uzmem kesh.

A taj tvoj doxa i ostalo, znas sta ce da mi kaze amer ili australijanac kad mu kazem "e aj mi uplati na doxa"? Samo ce da nadje drugog coveka i nece da se smara... Imamo mi i moneybookers na koji mi uplati svaki 150ti klijent a uz to MB ne koriste ameri i australijanci... ukratko, PP koriste SVI!

I kad god hoces nesto da platis - mozes preko PP. Cak i oni koji nemaju zvanicno na sajtu PP nego kartice cesto ima posaljem mail i pitam da li mogu da platim na PP i nema problema!


Iskreno, lakse mi da kazem "e aj uplati ziki zikicu iz nemacke na pp" nego da ga teram da pravi nalog na doxa i da mi salje. RAdim sa ozbiljnim ljudima i cim nemam paypal zvucim neozbiljno!

Ciao, zdravo

pre 11 godina

PayPal ce doci kad Miskovic i ekipa smisle kako da se ugrade u transakciju.
Mislim da ce u suprotnom moci da zatvore trzne centre.

Prezirem ovu drzavu, politicare i sve koji gledaju kako koga da zaj..bu.

:-) pajpal ?

pre 11 godina

Da li neko moze da pojasni da li ce taj pajpal imati i dvosmernu ulicu tgovine,mislim na prodaju neopipljivih proizvoda kao sto su intelektualna svojina npr video igre za apple,web sajtovi,3d modeli,animacije,video klipovi,fotografije,razni templejti....Kako da tako nesto prodate svetu i zaradite preko njihovih e-shopova KAKO !!???

Loco

pre 11 godina

PROCITAJTE DOBRO STA SAM NAPISAO PRE NEGO STO POCNETE DA KUKATE NA CARINU.

Znaci kao sto je dole neko napisao kada kupujete robu nikako nemojte da birate de se roba salje preko DHL-a,TNT-a, FEDex-a i slicnih kurirskih sluzbi jer oni deru sa nekim izmisljenim troskovima spedicije. Znaci ako iz USA narucujete uvek birajte USPS(United states postal service. Znaci uvek samo obicna posta!!!

Sto se tice carine, carina nije problem, carina je 10% a do 70 eura se ne carini, mesate PDV sa Carinom, PDV je bio 18% a sada je 20%.
Znaci ako kupite nesto u vrednosti 70$ za robu +30$ za postarinu ovako cete platiti:

Ukupna vrednost 100$ ili 76 eura znaci podleze carini.
Carina od 10% na 100$ to je 10$

Na ocarinjenu robu(i trokove postarine) od 110$ ide sada 20% PDV.
20% od 110$ je 22$.

Znaci dolazimo do krajnje sume od 132$ koja treba da se plati ili 32% od ukupne vrednosti robe(i postarine)

Sta je problem ovde. Problem je sto carine postarinu i posle na tu ocarinjenu postarinu i robu lupaju PDV na robu i postarinu. TO je problem.

Kada narucujete obavezno ali obavezno kazite da vam ubace racun u paket takozvani "Invoice", jer cairnici po tome moraju da carine. Ukoliko nema tog dokumenta oni uzimaju sebi slobodu da lupaju carinu po nekom njihovom katalogu, a posle ide 20% PDV na tako ocarinjenu robu.

Sreten

pre 11 godina

"Kada se te teškoće uklone i napravi platni sistem prilagođen razvoju e-poslovanja, na privredi će biti da ponudi usluge korsincima, a to će opet podstaći razvoj brzog interneta...|''
onda znaci nikada jer ONI to i nezele

Bosna

pre 11 godina

@ Jabucar: Po cemu je to Bosna "slepo crevo" Evrope i po cemu je to Srbija naprednija od nas? I otkad mi to pricamo ekavicom u Bosni?

Munja

pre 11 godina

Kakvo vredjanje mozga... Pa ako znate sta su problemi, sta cekate??? Ne, vi jednostavno necete da dovedete PayPal, ne daju vam da kradete.

kraljevcanin

pre 11 godina

@Dejan. Imas pravo i slazem se sa razlozima, pa bih i ja isto tako da kupujem. Ali kako si korisnik pay pala u Srbiji vec 8-9 godina, ako to jos uvek ne funkicionise kod nas? Mozda si radio negde preko? Elem, ako je moguce napraviti nalog ovde, molim te za savet kako da napravim i sebi nalog? Hvala ti unapred i pozdrav iz Kraljeva.

sasa

pre 11 godina

Evo i sad mi muka kad se setim da sam Kindle čitač sa futrolom i punjačem platio ispod 200$, a sa carinom, PDV-om i špedicijom izašao 400€.
Važno da nema prepreka...
(Krang, 4. oktobar 2012 17:06)

Nisu uvek krive carine, malo ste i vi sto ne razmisljate. Ja sam taj isti kindle (kindle 3) sa futrolom sa svetlom, sto je ukupno kostalo oko 200$ platio sveukupno sa postarinom i carinom oko 260$ cini mi se.
Ne narucujte NISTA preko DHL-a i slicnih brzih sluzbi, jer im je postarina fiksno oko negde izmedju 40-50$, plus traze 50-100evra da urade neku 'spediciju' kad dodje na granicu, u prevodu da vam uzmu jos para da potpisu jedan papir. Tako da i ako narucis olovku od evro preko DHL-a, kostace 101 evro kad stigne. Preko obicne poste, sve je ok, carini se samo suma od bese preko 70 evra na koliko su skoro povecali a postarina je smesna.
Ja sam narucio 10tak paketa u vrednosti od izmedju 20-300$ i UVEK je sve bilo ok. Ocarinjeni su mi samo 2 (30% je otprilike carina) i to kada je i preslo tu cifru od 70 evra, a to su bili kindle i drugi paket 2 para patika (a te patike sve sa carinom su bile jeftinije 5 000 nego kod nas u radnji). A narucivao sam jos i hranu, suplemente, delove za mobilni, knjige...

sasa

pre 11 godina

Setite se samo bivše ministarke koja je pre 4 godine govorila da sledeće godine kreće pay pal. Zamislite kakva smo zemlja kad Burundi , Obala Slonovače imaju paypal to vam sve govori gde živimo.

Ivica

pre 11 godina

Ne treba od PP praviti euforiju. Iskustva iz okolnih zemalja su pokazala sledeće:
- Prvih par godina PP dozvoljava samo da plaćate robu
- Za korišćenje PP neophodno je da imate tekući račun ili kreditnu karticu u Banci, kako bi za taj nalog vezali PP, tj oni koji su očekivali da će "tiho" da posluju preko PP bez kontrole, ništa od toga. Takođe, time ni maloletna lica neće moći da ga koriste.
- Provizije PP su veće nego kod bilo koje banke, kada treba da vam stigne kinta (posle par godina kada to dozvole)!

Maki

pre 11 godina

Pa naravno se mora plati carina, kao i u svim zemljama sveta. Znaci ja odnosno svi ovde u Nemačkoj naručuju stvari iz Amerike pošto je tamo mnogo jeftinije (obuća, odeća isl) pa na sta ce onda drzava da uzme porez? Znas koje su to pare na godisnjem nivou?

che

pre 11 godina

kakvi zakoni? mislite "cek samo malo da smislimobkakobibpreko ovoga da otmemo pare gradjanima srbije" lepo kazite pa znamo se 12 godina...

nesh_bros

pre 11 godina

Nikada ! Cist primer: morao sam pre neki dan da Western Unionom posaljem pare u inostranstvo, kako bi osoba ciji account koristim, uplatila na racun, da bih ja platio nesto ! Objasnjenje: hocu da platim iz Srbije preko kartice (Visa itd) ne moze.. jedina opcija PayPal (ok to razumem). Odem u banku i pitam da li mogu da uplatim pare na devizni racun nekom u inostranstvu !? Kaze: ne moze, jedino Western Union. I sad.. promenim devize u dinare, jer WU prihvata samo dinare, dam debeeeeelu proviziju za WU, koja po njihovom kursu jos prebacuje opet te dinare u devize koje sam imao na prvom mestu.
Sada shvatate koliko drzava i WU dobija puno od toga, a koliko mi malo dobijamo.. kada drzava bude brinula o gradjanima, onda ce stici PayPal !

Zver

pre 11 godina

Tako ja narucim 3 majce iz USA postarina free vrednost paketa 100$ carina 4200din na to skoro pola gde to ima aman ljudi u svajcarskoj carina 8% a kod nas 40% kakav standard imamo cudo jedno a sto sectice PP-a nema nista od toga za sad samo google checkout , moneybookers i alertpay ako se dobro secam cak nema ni LR ovlasceni excangeri...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Objasnjenje je da krepas od smeha. Kosancim: ne mogu da navucem levu cipelu zato sto moram istovremeno da navucem obe. Dajte ljudi, ako Vam je vec cilj da vredjate, smislite nesto uverljivije.

Djordje Stanic

pre 11 godina

Ko god želi da trguje preko interneta (ne da plaća, nego da prodaje) MORA imati opciju plaćanja preko Paypala.

Ukoliko je vaša "roba" digitalni proizvod (download) postoji rešenje koje se zove fastspring koji omogućava da se plaća sa poznatim kreditnim karticama ali i preko Paypala.

Doduše, uzimaju dosta 5,9% + 0,95$ + 2$na bankomatu + 2$ na punjenju kartice...

Ja nisam imao drugačiji izbor pa sam tako napravio da prodajem svoj program. Koga interesuje mehanizam prodaje može da pogleda na
http://www.creativetemplatedesigner.com/

Ukoliko neko zna za jeftiniji payprocesor molim da napiše jer naravno voleo bih da ovim haračlijama oduzmem neki od mojih kravavo zarađenih dolara.

re re

pre 11 godina

Ako mi u Bosni, koja je inače slepo crevo sveta, imamo PayPal, zašto ga Srbija još uvek nema? Ja sam uvek bio ubeđen da je Srbija naprednija :D
(Jabučar, 4. oktobar 2012 17:17)

Propaganda... :) Svi kraduckaju.

Zoran

pre 11 godina

..platio sam uredjaj na Ebay 165 GBP ili cca 240 USD i prošao sa 5 eura naše poštarine . Kakve su "blagodeti" Ebay i paypala , u odnosu na ovu drugu treću ruku trgovaca i još oni su se ukompili sa carinicima i poreznicima CIjena im je u konačnici 5-tostruka u odnosu na nabavnu posebno na sitnim artiklima , folijama za smartphone , zaštitnim maskama ..... A imao sa evo preko 50 transakcija širom svijeta . dešavalo mi se da otvorim slučaj na Ebay Resolution Center zbog kašnjenja od preko mjesec dana , da mi se refundira novac i da na kraju dobijem i artikal jer je kasnio iz ko zna kakvih razloga . Mada je najbolje sa USpostal dobijete truck number ili kako se već zove i pratite pošiljku . Međutim mnogo lijepih kvalitetnih artikala su samo za područje SAD ili su sa shippingom većim od vrijednosti artikla ukoliko je worldwide . U tom smislu su najoptimalnije narudžbe iz Taiwana i Južne Koreje , Hong Konga . E sad kvalitet...Ja sam npr.kupio Bosch-ov uređaj , plavi program sa istoka za 150 eura kod nas u trgovini je za 60 eura skulji . Ne vjerujem da se baš smije tako plagirati proizvod jedne vrhunske kompanije . poslednje , memorijska kartica 16gba class 10 po istoj cijeni koliko kod nas u radnjama od 8Gba .
Tekstil je jako nezgodno nabavljati košulje, hlače ,obuću. Tu sam se zajebao . To je opšte poznata stvar sa brojevima košulja , hlača , obuću moraš probati . Recimo ne smijem se usuditi naručiti Babolat Purpolse Andy Rodick patike koje su drastično jeftinije nego kod nas ..

Bojan

pre 11 godina

Realno zar neko misli da će Miško i sl. ovo dozvoliti? Pa izbili bi im pola profita. Primer: patike-novi modeli, jeftinije nego prošlogodišnji kod nas...
Takođe da li neko veruje da će se kod nas bilo koji zakon promeniti u korist građana?
Srbija=zatvor

antifilozof

pre 11 godina

Čisto da se ne radujete previše, u Srbiji se ne poštuje Zakon o elektronskom dokumentu i ne prolaze dokumenta potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom na 95% mesta gde postoji zakonska obaveza da se poštuju.

Kakav PayPal... pre ću se ja iseliti u Australiju nego što će on proraditi u Srbiji...

dejan

pre 11 godina

Sto se tice carine, sve u redu, limit od 50 ili sad je valjda 70eu, da moze da stigne nesto, sasvim pristojno. Svaka zemlja ima neki limit. U Sloveniji je 100 eu, naprimer. preko toga se carinil slicno ko i ovde,carina, pa porez na sve to. Vidim neki kazu, sta to nudi paypal, kad mi, u svajcarskoj ni ne koristimo, ili ima i drugih nacina placanja itd. Pa evo ovako, kao korisnik paypala u Srbiji vec dobrih 8 ako ne i 9 godina, da malo objasnim. Paypal je najsigurniji metod placanja robe, za koji ja znam. postoje i druge firme, slicne, nije problem, i one su sigurne. Paypal je vezan za ebay, bez naloga paypala i ne mozete kupovati skoro nista preko ebay. Zasto ebay treba nama u Srbiji. pa lepo, hocu da kupim naprimer, levis 501, stigne iz USA, preko ebay, sa slanjem, postarinom cena 60 dolara, razni modeli, razne boje, original. cena kod nas u radnji, sumnjivog kvaliteta, oko 90 eura. 60 dolara 45 eura, duplo jeftinije, nema poreza i carine, oslobodjeno. narucio za mene i prijatelje 3 komada. Hocu dobre patike, nike, cena, opet duplo jeftinija, opet sa sanjem ulazi bez poreza i carine. Hocu masku za moj telefon, izbor 200 puta veci, cena 3 puta jeftinija. treba mi baterija za laptop? Nije problem, u radnji ovde od 50 do 100 eura, preko ebay, dobre baterije, nisu original, 20 dolar do 30 sa slanjem, za vecinu modela. Narucio do sada desetak komada. Sta mi treba u momentu, nadjem na ebay, obicno duplo jeftinije i ono sto i ne mogu ovde da nadjem. Mislim da je dovoljno razloga.

obi van

pre 11 godina

nikako mi nije jasno zasto je bas toliko ljudi u Srbiji zaiteresovano za pay pal? u zapadnim zemljama sa mo marginalan broj ljudi ga koristi. moze li neko da mi pojasni koja je to prednost u odnosu druga stredstva placanja? takodje mi nije jasno zasto neki misle da sve ispod 200$ treba biti oslobodjeno carine ? ( u Svajcarskoj npr je granica 30 $ za robu narucenu postom iz eu)

Pedu

pre 11 godina

@giga
"...pored desetina drugih e-procesora koji vec goooodinama rade ko doxa?"

Pa daj navedi ih, za nas neupućene...
Ja znam samo za dx.com, a i kod njih mogu da kupim samo njihove stvari.

Jole

pre 11 godina

To se ne važi u našoj burazerskoj privredi , jer ovi naši eksperti te odalame carinom i kojekakvim taksama da te odmah prođe volja za PP. Na kraju krajeva pa ni e-uprava kod nas nije zaživela (osim u većim gradovima), ovi što rade u državnoj upravi , njih bar 80% imaju noćne more od kompjutera i bilo kakve tehnike. Dok se oni ne penzionišu i naprave mesta mladima, nema ništa ni od PP ni od brzog interneta....

Ahahahhahaha

pre 11 godina

"On je rekao da smo u grupi sa Makedonijom, Crnom Gorom i još nekim zemljama i kada one budu ispunile sve uslove, PayPal će doći u Srbiju."

Ahahahahahahahaha, znaci pored svih zakona(ako se usvoje), srbija i dalje nece imati PayPal, jer te iste zakone moraju imati i cg i mk :))))))

Krang

pre 11 godina

Evo i sad mi muka kad se setim da sam Kindle čitač sa futrolom i punjačem platio ispod 200$, a sa carinom, PDV-om i špedicijom izašao 400€.
Važno da nema prepreka...

Ovo iskustvo će nam pomoći da izdržimo i naredne poslednje godine bez Paz Pal-a!

pre 11 godina

Ovo je poslednja godina pre 2013. bez Pay Pal-a!

Ali dobro, imamo zato vrlo napredan sistem koji kompenzuje ovaj nedostatak, koji nema niko na svetu - Tajkun Pal!

Jabučar

pre 11 godina

Ako mi u Bosni, koja je inače slepo crevo sveta, imamo PayPal, zašto ga Srbija još uvek nema? Ja sam uvek bio ubeđen da je Srbija naprednija :D

ja

pre 11 godina

Sta mi znaci PP kada me troskovi transporta, carina i pdv izadju vise nego i sam proizvod. A i koliko sam shvatio, ukoliko se ove prepreke pomenute u clanku ne otklone, nista od PP. Kao i prosle godine, godinu pre te i jos 4 godine iza... puknem od smeha kada naidjem na forumima na textove iz 2006. gde se prica o dolasku PP.

bane

pre 11 godina

Drugim rečima Lazarević je priznao kolike su sve prepreke za dolazak PayPala i da nisu ni počele da se uklanjaju. Moramo "samo" da izmenimo Zakon o računovodstvu, finansijske propise, carinu, poreze....Otkuda da je to moguće već od sledeće godine?
PayPal je ni kriv ni dužan postao neka vrsta lakmus papira koji pokazuje nepogrešivo koje zemlje su se reformisale u pravcu tržišne privrede a koje nisu. Tih nereformisanih i nema mnogo, uglavnom se spisak svodi na Srbiju. Najzad smo jedinstveni slučaj u Evropi što smo oduvek želeli.

Jabučar

pre 11 godina

Ako mi u Bosni, koja je inače slepo crevo sveta, imamo PayPal, zašto ga Srbija još uvek nema? Ja sam uvek bio ubeđen da je Srbija naprednija :D

bane

pre 11 godina

Drugim rečima Lazarević je priznao kolike su sve prepreke za dolazak PayPala i da nisu ni počele da se uklanjaju. Moramo "samo" da izmenimo Zakon o računovodstvu, finansijske propise, carinu, poreze....Otkuda da je to moguće već od sledeće godine?
PayPal je ni kriv ni dužan postao neka vrsta lakmus papira koji pokazuje nepogrešivo koje zemlje su se reformisale u pravcu tržišne privrede a koje nisu. Tih nereformisanih i nema mnogo, uglavnom se spisak svodi na Srbiju. Najzad smo jedinstveni slučaj u Evropi što smo oduvek želeli.

Krang

pre 11 godina

Evo i sad mi muka kad se setim da sam Kindle čitač sa futrolom i punjačem platio ispod 200$, a sa carinom, PDV-om i špedicijom izašao 400€.
Važno da nema prepreka...

Ovo iskustvo će nam pomoći da izdržimo i naredne poslednje godine bez Paz Pal-a!

pre 11 godina

Ovo je poslednja godina pre 2013. bez Pay Pal-a!

Ali dobro, imamo zato vrlo napredan sistem koji kompenzuje ovaj nedostatak, koji nema niko na svetu - Tajkun Pal!

dejan

pre 11 godina

Sto se tice carine, sve u redu, limit od 50 ili sad je valjda 70eu, da moze da stigne nesto, sasvim pristojno. Svaka zemlja ima neki limit. U Sloveniji je 100 eu, naprimer. preko toga se carinil slicno ko i ovde,carina, pa porez na sve to. Vidim neki kazu, sta to nudi paypal, kad mi, u svajcarskoj ni ne koristimo, ili ima i drugih nacina placanja itd. Pa evo ovako, kao korisnik paypala u Srbiji vec dobrih 8 ako ne i 9 godina, da malo objasnim. Paypal je najsigurniji metod placanja robe, za koji ja znam. postoje i druge firme, slicne, nije problem, i one su sigurne. Paypal je vezan za ebay, bez naloga paypala i ne mozete kupovati skoro nista preko ebay. Zasto ebay treba nama u Srbiji. pa lepo, hocu da kupim naprimer, levis 501, stigne iz USA, preko ebay, sa slanjem, postarinom cena 60 dolara, razni modeli, razne boje, original. cena kod nas u radnji, sumnjivog kvaliteta, oko 90 eura. 60 dolara 45 eura, duplo jeftinije, nema poreza i carine, oslobodjeno. narucio za mene i prijatelje 3 komada. Hocu dobre patike, nike, cena, opet duplo jeftinija, opet sa sanjem ulazi bez poreza i carine. Hocu masku za moj telefon, izbor 200 puta veci, cena 3 puta jeftinija. treba mi baterija za laptop? Nije problem, u radnji ovde od 50 do 100 eura, preko ebay, dobre baterije, nisu original, 20 dolar do 30 sa slanjem, za vecinu modela. Narucio do sada desetak komada. Sta mi treba u momentu, nadjem na ebay, obicno duplo jeftinije i ono sto i ne mogu ovde da nadjem. Mislim da je dovoljno razloga.

ja

pre 11 godina

Sta mi znaci PP kada me troskovi transporta, carina i pdv izadju vise nego i sam proizvod. A i koliko sam shvatio, ukoliko se ove prepreke pomenute u clanku ne otklone, nista od PP. Kao i prosle godine, godinu pre te i jos 4 godine iza... puknem od smeha kada naidjem na forumima na textove iz 2006. gde se prica o dolasku PP.

Ahahahhahaha

pre 11 godina

"On je rekao da smo u grupi sa Makedonijom, Crnom Gorom i još nekim zemljama i kada one budu ispunile sve uslove, PayPal će doći u Srbiju."

Ahahahahahahahaha, znaci pored svih zakona(ako se usvoje), srbija i dalje nece imati PayPal, jer te iste zakone moraju imati i cg i mk :))))))

Jole

pre 11 godina

To se ne važi u našoj burazerskoj privredi , jer ovi naši eksperti te odalame carinom i kojekakvim taksama da te odmah prođe volja za PP. Na kraju krajeva pa ni e-uprava kod nas nije zaživela (osim u većim gradovima), ovi što rade u državnoj upravi , njih bar 80% imaju noćne more od kompjutera i bilo kakve tehnike. Dok se oni ne penzionišu i naprave mesta mladima, nema ništa ni od PP ni od brzog interneta....

antifilozof

pre 11 godina

Čisto da se ne radujete previše, u Srbiji se ne poštuje Zakon o elektronskom dokumentu i ne prolaze dokumenta potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom na 95% mesta gde postoji zakonska obaveza da se poštuju.

Kakav PayPal... pre ću se ja iseliti u Australiju nego što će on proraditi u Srbiji...

Bojan

pre 11 godina

Realno zar neko misli da će Miško i sl. ovo dozvoliti? Pa izbili bi im pola profita. Primer: patike-novi modeli, jeftinije nego prošlogodišnji kod nas...
Takođe da li neko veruje da će se kod nas bilo koji zakon promeniti u korist građana?
Srbija=zatvor

Ciao, zdravo

pre 11 godina

PayPal ce doci kad Miskovic i ekipa smisle kako da se ugrade u transakciju.
Mislim da ce u suprotnom moci da zatvore trzne centre.

Prezirem ovu drzavu, politicare i sve koji gledaju kako koga da zaj..bu.

Munja

pre 11 godina

Kakvo vredjanje mozga... Pa ako znate sta su problemi, sta cekate??? Ne, vi jednostavno necete da dovedete PayPal, ne daju vam da kradete.

sasa

pre 11 godina

Setite se samo bivše ministarke koja je pre 4 godine govorila da sledeće godine kreće pay pal. Zamislite kakva smo zemlja kad Burundi , Obala Slonovače imaju paypal to vam sve govori gde živimo.

nesh_bros

pre 11 godina

Nikada ! Cist primer: morao sam pre neki dan da Western Unionom posaljem pare u inostranstvo, kako bi osoba ciji account koristim, uplatila na racun, da bih ja platio nesto ! Objasnjenje: hocu da platim iz Srbije preko kartice (Visa itd) ne moze.. jedina opcija PayPal (ok to razumem). Odem u banku i pitam da li mogu da uplatim pare na devizni racun nekom u inostranstvu !? Kaze: ne moze, jedino Western Union. I sad.. promenim devize u dinare, jer WU prihvata samo dinare, dam debeeeeelu proviziju za WU, koja po njihovom kursu jos prebacuje opet te dinare u devize koje sam imao na prvom mestu.
Sada shvatate koliko drzava i WU dobija puno od toga, a koliko mi malo dobijamo.. kada drzava bude brinula o gradjanima, onda ce stici PayPal !

sasa

pre 11 godina

Evo i sad mi muka kad se setim da sam Kindle čitač sa futrolom i punjačem platio ispod 200$, a sa carinom, PDV-om i špedicijom izašao 400€.
Važno da nema prepreka...
(Krang, 4. oktobar 2012 17:06)

Nisu uvek krive carine, malo ste i vi sto ne razmisljate. Ja sam taj isti kindle (kindle 3) sa futrolom sa svetlom, sto je ukupno kostalo oko 200$ platio sveukupno sa postarinom i carinom oko 260$ cini mi se.
Ne narucujte NISTA preko DHL-a i slicnih brzih sluzbi, jer im je postarina fiksno oko negde izmedju 40-50$, plus traze 50-100evra da urade neku 'spediciju' kad dodje na granicu, u prevodu da vam uzmu jos para da potpisu jedan papir. Tako da i ako narucis olovku od evro preko DHL-a, kostace 101 evro kad stigne. Preko obicne poste, sve je ok, carini se samo suma od bese preko 70 evra na koliko su skoro povecali a postarina je smesna.
Ja sam narucio 10tak paketa u vrednosti od izmedju 20-300$ i UVEK je sve bilo ok. Ocarinjeni su mi samo 2 (30% je otprilike carina) i to kada je i preslo tu cifru od 70 evra, a to su bili kindle i drugi paket 2 para patika (a te patike sve sa carinom su bile jeftinije 5 000 nego kod nas u radnji). A narucivao sam jos i hranu, suplemente, delove za mobilni, knjige...

Loco

pre 11 godina

PROCITAJTE DOBRO STA SAM NAPISAO PRE NEGO STO POCNETE DA KUKATE NA CARINU.

Znaci kao sto je dole neko napisao kada kupujete robu nikako nemojte da birate de se roba salje preko DHL-a,TNT-a, FEDex-a i slicnih kurirskih sluzbi jer oni deru sa nekim izmisljenim troskovima spedicije. Znaci ako iz USA narucujete uvek birajte USPS(United states postal service. Znaci uvek samo obicna posta!!!

Sto se tice carine, carina nije problem, carina je 10% a do 70 eura se ne carini, mesate PDV sa Carinom, PDV je bio 18% a sada je 20%.
Znaci ako kupite nesto u vrednosti 70$ za robu +30$ za postarinu ovako cete platiti:

Ukupna vrednost 100$ ili 76 eura znaci podleze carini.
Carina od 10% na 100$ to je 10$

Na ocarinjenu robu(i trokove postarine) od 110$ ide sada 20% PDV.
20% od 110$ je 22$.

Znaci dolazimo do krajnje sume od 132$ koja treba da se plati ili 32% od ukupne vrednosti robe(i postarine)

Sta je problem ovde. Problem je sto carine postarinu i posle na tu ocarinjenu postarinu i robu lupaju PDV na robu i postarinu. TO je problem.

Kada narucujete obavezno ali obavezno kazite da vam ubace racun u paket takozvani "Invoice", jer cairnici po tome moraju da carine. Ukoliko nema tog dokumenta oni uzimaju sebi slobodu da lupaju carinu po nekom njihovom katalogu, a posle ide 20% PDV na tako ocarinjenu robu.

re re

pre 11 godina

Ako mi u Bosni, koja je inače slepo crevo sveta, imamo PayPal, zašto ga Srbija još uvek nema? Ja sam uvek bio ubeđen da je Srbija naprednija :D
(Jabučar, 4. oktobar 2012 17:17)

Propaganda... :) Svi kraduckaju.

Pedu

pre 11 godina

@giga
"...pored desetina drugih e-procesora koji vec goooodinama rade ko doxa?"

Pa daj navedi ih, za nas neupućene...
Ja znam samo za dx.com, a i kod njih mogu da kupim samo njihove stvari.

che

pre 11 godina

kakvi zakoni? mislite "cek samo malo da smislimobkakobibpreko ovoga da otmemo pare gradjanima srbije" lepo kazite pa znamo se 12 godina...

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Objasnjenje je da krepas od smeha. Kosancim: ne mogu da navucem levu cipelu zato sto moram istovremeno da navucem obe. Dajte ljudi, ako Vam je vec cilj da vredjate, smislite nesto uverljivije.

Zver

pre 11 godina

Tako ja narucim 3 majce iz USA postarina free vrednost paketa 100$ carina 4200din na to skoro pola gde to ima aman ljudi u svajcarskoj carina 8% a kod nas 40% kakav standard imamo cudo jedno a sto sectice PP-a nema nista od toga za sad samo google checkout , moneybookers i alertpay ako se dobro secam cak nema ni LR ovlasceni excangeri...

Maki

pre 11 godina

Pa naravno se mora plati carina, kao i u svim zemljama sveta. Znaci ja odnosno svi ovde u Nemačkoj naručuju stvari iz Amerike pošto je tamo mnogo jeftinije (obuća, odeća isl) pa na sta ce onda drzava da uzme porez? Znas koje su to pare na godisnjem nivou?

Micko

pre 11 godina

koga uopšte interesuje pay pal pored desetina drugih e-procesora koji vec goooodinama rade ko doxa ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (giga, 4. oktobar 2012 19:42)

Evo batice mene interesuje paypal! Jer paypal koriste SVI! Ja vec 3 godine vodim svoj online biznis uspesno i koristim PP od rodjaka pa se mucim da skidam pare. Platim nesto sa PP a uzmem kesh.

A taj tvoj doxa i ostalo, znas sta ce da mi kaze amer ili australijanac kad mu kazem "e aj mi uplati na doxa"? Samo ce da nadje drugog coveka i nece da se smara... Imamo mi i moneybookers na koji mi uplati svaki 150ti klijent a uz to MB ne koriste ameri i australijanci... ukratko, PP koriste SVI!

I kad god hoces nesto da platis - mozes preko PP. Cak i oni koji nemaju zvanicno na sajtu PP nego kartice cesto ima posaljem mail i pitam da li mogu da platim na PP i nema problema!


Iskreno, lakse mi da kazem "e aj uplati ziki zikicu iz nemacke na pp" nego da ga teram da pravi nalog na doxa i da mi salje. RAdim sa ozbiljnim ljudima i cim nemam paypal zvucim neozbiljno!

Djordje Stanic

pre 11 godina

Ko god želi da trguje preko interneta (ne da plaća, nego da prodaje) MORA imati opciju plaćanja preko Paypala.

Ukoliko je vaša "roba" digitalni proizvod (download) postoji rešenje koje se zove fastspring koji omogućava da se plaća sa poznatim kreditnim karticama ali i preko Paypala.

Doduše, uzimaju dosta 5,9% + 0,95$ + 2$na bankomatu + 2$ na punjenju kartice...

Ja nisam imao drugačiji izbor pa sam tako napravio da prodajem svoj program. Koga interesuje mehanizam prodaje može da pogleda na
http://www.creativetemplatedesigner.com/

Ukoliko neko zna za jeftiniji payprocesor molim da napiše jer naravno voleo bih da ovim haračlijama oduzmem neki od mojih kravavo zarađenih dolara.

Ivica

pre 11 godina

Ne treba od PP praviti euforiju. Iskustva iz okolnih zemalja su pokazala sledeće:
- Prvih par godina PP dozvoljava samo da plaćate robu
- Za korišćenje PP neophodno je da imate tekući račun ili kreditnu karticu u Banci, kako bi za taj nalog vezali PP, tj oni koji su očekivali da će "tiho" da posluju preko PP bez kontrole, ništa od toga. Takođe, time ni maloletna lica neće moći da ga koriste.
- Provizije PP su veće nego kod bilo koje banke, kada treba da vam stigne kinta (posle par godina kada to dozvole)!

bre

pre 11 godina

Za prethodne komentare koji tvrde da nema carine do 70€. Kupio sam preko Deal extreme, tablet za 74$(63€). Dobio sam od poštara da platim carinu na 100$ jer je tako procenio carinik u pošti. Uspeo sam da telefonom dobijem dotičnog gospodina koji mi je rekao da se samo pokloni ne carine do 70€ a plaćeni proizvodi do 50€. Nadam se da ova nazovi država nece jos dugo postojati. Ppal dolazi u zemlje u kojima se carini iznad 100€

Tri karte za Hollywood

pre 11 godina

@Maki: Kazes da je u svakoj zemlji normalno da se plati carina. Ja je jos ne platih u Americi kupujuci stvari sirom sveta preko interneta. :)))

:-) pajpal ?

pre 11 godina

Da li neko moze da pojasni da li ce taj pajpal imati i dvosmernu ulicu tgovine,mislim na prodaju neopipljivih proizvoda kao sto su intelektualna svojina npr video igre za apple,web sajtovi,3d modeli,animacije,video klipovi,fotografije,razni templejti....Kako da tako nesto prodate svetu i zaradite preko njihovih e-shopova KAKO !!???

obi van

pre 11 godina

nikako mi nije jasno zasto je bas toliko ljudi u Srbiji zaiteresovano za pay pal? u zapadnim zemljama sa mo marginalan broj ljudi ga koristi. moze li neko da mi pojasni koja je to prednost u odnosu druga stredstva placanja? takodje mi nije jasno zasto neki misle da sve ispod 200$ treba biti oslobodjeno carine ? ( u Svajcarskoj npr je granica 30 $ za robu narucenu postom iz eu)

Zoran

pre 11 godina

..platio sam uredjaj na Ebay 165 GBP ili cca 240 USD i prošao sa 5 eura naše poštarine . Kakve su "blagodeti" Ebay i paypala , u odnosu na ovu drugu treću ruku trgovaca i još oni su se ukompili sa carinicima i poreznicima CIjena im je u konačnici 5-tostruka u odnosu na nabavnu posebno na sitnim artiklima , folijama za smartphone , zaštitnim maskama ..... A imao sa evo preko 50 transakcija širom svijeta . dešavalo mi se da otvorim slučaj na Ebay Resolution Center zbog kašnjenja od preko mjesec dana , da mi se refundira novac i da na kraju dobijem i artikal jer je kasnio iz ko zna kakvih razloga . Mada je najbolje sa USpostal dobijete truck number ili kako se već zove i pratite pošiljku . Međutim mnogo lijepih kvalitetnih artikala su samo za područje SAD ili su sa shippingom većim od vrijednosti artikla ukoliko je worldwide . U tom smislu su najoptimalnije narudžbe iz Taiwana i Južne Koreje , Hong Konga . E sad kvalitet...Ja sam npr.kupio Bosch-ov uređaj , plavi program sa istoka za 150 eura kod nas u trgovini je za 60 eura skulji . Ne vjerujem da se baš smije tako plagirati proizvod jedne vrhunske kompanije . poslednje , memorijska kartica 16gba class 10 po istoj cijeni koliko kod nas u radnjama od 8Gba .
Tekstil je jako nezgodno nabavljati košulje, hlače ,obuću. Tu sam se zajebao . To je opšte poznata stvar sa brojevima košulja , hlača , obuću moraš probati . Recimo ne smijem se usuditi naručiti Babolat Purpolse Andy Rodick patike koje su drastično jeftinije nego kod nas ..

Sreten

pre 11 godina

"Kada se te teškoće uklone i napravi platni sistem prilagođen razvoju e-poslovanja, na privredi će biti da ponudi usluge korsincima, a to će opet podstaći razvoj brzog interneta...|''
onda znaci nikada jer ONI to i nezele

kraljevcanin

pre 11 godina

@Dejan. Imas pravo i slazem se sa razlozima, pa bih i ja isto tako da kupujem. Ali kako si korisnik pay pala u Srbiji vec 8-9 godina, ako to jos uvek ne funkicionise kod nas? Mozda si radio negde preko? Elem, ako je moguce napraviti nalog ovde, molim te za savet kako da napravim i sebi nalog? Hvala ti unapred i pozdrav iz Kraljeva.

Bosna

pre 11 godina

@ Jabucar: Po cemu je to Bosna "slepo crevo" Evrope i po cemu je to Srbija naprednija od nas? I otkad mi to pricamo ekavicom u Bosni?

furuna

pre 11 godina

Ma kakvi zakoni. Gluposti teske. I ko je lupetao da imati paypal account znaci imati racun u drugoj drzavi?? PayPal account vezujes za svoj racun u banci tj karticu. Evo kako da napravite PayPal account:
1. Odes u intesu i trazis VISA internet karticu
2. Kad je dobijes pokrenes registraciju na sajtu paaypala. Drzava lupis npr Grcka.
3. Treba ti par evra na kartici da verifikujes account
4. Pokrenes proces verifikacije. Skibu ti evro-dva. Na e-bankingu vidis cetvorocifreni kod. Uneses taj kod u svom PP accountu i verifikovan si.

3.

Tivadar

pre 11 godina

Dovoljno da samo jedan od tih silnih zakona nekome ne odgovara da bude menjan i nema nama PayPala jos dugo. Nema nama PayPala jos dugo!

Ivan

pre 11 godina

Nije tacno da se placa carina u Nemacku odnosno ne kad se narucije nesto za sopstvenih potreba i kada je to samo po jedan artikal.
Upravo sam dobio svoju narucku iz Australije koja je iznosila preko 120 australijski dolara i nista mi nisu ocarinili cak ni carinski pregled koji se kod nas naplacuje odprilike oko 5 € na zasebnoj uplatnici.
Tako da vam ta prica ne stoji uopste to oporezivanje i carinjene individualne narucke ima samo kod nas na balkanu i nigde u normalnom svetu.
I koja je to besmislica da vam carine postarinu? Gde to ima?
To je cista pljacka od strane carinske uprave pa i same drzave.
A sta se tice PayPal za to cemo jos pricekati jer nekome ocigledno ne odgovara da PayPal dodje i kod nas.

pero

pre 11 godina

Da, PayPal će doći u Srbiju onda kada budu ispunile uslove Severna Koreja i Iran, odnosno onda kada se sa tim slože pirati iz Nigerije.

Giga

pre 11 godina

Recimo kad vidim da Bocvana ima paypal a mi ne, dolazim do zakljucka da je Bocvana mnogo ispred nas sto se tice internet trgovine, samo mi nije jasno sta tamo crnci po plemenima kupuju na netu mozda polovna koplja ili patike da budu brzi kad beze od lavova.

obi van

pre 11 godina

nikako mi nije jasno zasto je bas toliko ljudi u Srbiji zaiteresovano za pay pal? u zapadnim zemljama sa mo marginalan broj ljudi ga koristi. moze li neko da mi pojasni koja je to prednost u odnosu druga stredstva placanja? takodje mi nije jasno zasto neki misle da sve ispod 200$ treba biti oslobodjeno carine ? ( u Svajcarskoj npr je granica 30 $ za robu narucenu postom iz eu)

furuna

pre 11 godina

Ma kakvi zakoni. Gluposti teske. I ko je lupetao da imati paypal account znaci imati racun u drugoj drzavi?? PayPal account vezujes za svoj racun u banci tj karticu. Evo kako da napravite PayPal account:
1. Odes u intesu i trazis VISA internet karticu
2. Kad je dobijes pokrenes registraciju na sajtu paaypala. Drzava lupis npr Grcka.
3. Treba ti par evra na kartici da verifikujes account
4. Pokrenes proces verifikacije. Skibu ti evro-dva. Na e-bankingu vidis cetvorocifreni kod. Uneses taj kod u svom PP accountu i verifikovan si.

3.

Bosna

pre 11 godina

@ Jabucar: Po cemu je to Bosna "slepo crevo" Evrope i po cemu je to Srbija naprednija od nas? I otkad mi to pricamo ekavicom u Bosni?

Ivica

pre 11 godina

Ne treba od PP praviti euforiju. Iskustva iz okolnih zemalja su pokazala sledeće:
- Prvih par godina PP dozvoljava samo da plaćate robu
- Za korišćenje PP neophodno je da imate tekući račun ili kreditnu karticu u Banci, kako bi za taj nalog vezali PP, tj oni koji su očekivali da će "tiho" da posluju preko PP bez kontrole, ništa od toga. Takođe, time ni maloletna lica neće moći da ga koriste.
- Provizije PP su veće nego kod bilo koje banke, kada treba da vam stigne kinta (posle par godina kada to dozvole)!

Pedu

pre 11 godina

@giga
"...pored desetina drugih e-procesora koji vec goooodinama rade ko doxa?"

Pa daj navedi ih, za nas neupućene...
Ja znam samo za dx.com, a i kod njih mogu da kupim samo njihove stvari.

bane

pre 11 godina

Drugim rečima Lazarević je priznao kolike su sve prepreke za dolazak PayPala i da nisu ni počele da se uklanjaju. Moramo "samo" da izmenimo Zakon o računovodstvu, finansijske propise, carinu, poreze....Otkuda da je to moguće već od sledeće godine?
PayPal je ni kriv ni dužan postao neka vrsta lakmus papira koji pokazuje nepogrešivo koje zemlje su se reformisale u pravcu tržišne privrede a koje nisu. Tih nereformisanih i nema mnogo, uglavnom se spisak svodi na Srbiju. Najzad smo jedinstveni slučaj u Evropi što smo oduvek želeli.

Loco

pre 11 godina

PROCITAJTE DOBRO STA SAM NAPISAO PRE NEGO STO POCNETE DA KUKATE NA CARINU.

Znaci kao sto je dole neko napisao kada kupujete robu nikako nemojte da birate de se roba salje preko DHL-a,TNT-a, FEDex-a i slicnih kurirskih sluzbi jer oni deru sa nekim izmisljenim troskovima spedicije. Znaci ako iz USA narucujete uvek birajte USPS(United states postal service. Znaci uvek samo obicna posta!!!

Sto se tice carine, carina nije problem, carina je 10% a do 70 eura se ne carini, mesate PDV sa Carinom, PDV je bio 18% a sada je 20%.
Znaci ako kupite nesto u vrednosti 70$ za robu +30$ za postarinu ovako cete platiti:

Ukupna vrednost 100$ ili 76 eura znaci podleze carini.
Carina od 10% na 100$ to je 10$

Na ocarinjenu robu(i trokove postarine) od 110$ ide sada 20% PDV.
20% od 110$ je 22$.

Znaci dolazimo do krajnje sume od 132$ koja treba da se plati ili 32% od ukupne vrednosti robe(i postarine)

Sta je problem ovde. Problem je sto carine postarinu i posle na tu ocarinjenu postarinu i robu lupaju PDV na robu i postarinu. TO je problem.

Kada narucujete obavezno ali obavezno kazite da vam ubace racun u paket takozvani "Invoice", jer cairnici po tome moraju da carine. Ukoliko nema tog dokumenta oni uzimaju sebi slobodu da lupaju carinu po nekom njihovom katalogu, a posle ide 20% PDV na tako ocarinjenu robu.

sasa

pre 11 godina

Evo i sad mi muka kad se setim da sam Kindle čitač sa futrolom i punjačem platio ispod 200$, a sa carinom, PDV-om i špedicijom izašao 400€.
Važno da nema prepreka...
(Krang, 4. oktobar 2012 17:06)

Nisu uvek krive carine, malo ste i vi sto ne razmisljate. Ja sam taj isti kindle (kindle 3) sa futrolom sa svetlom, sto je ukupno kostalo oko 200$ platio sveukupno sa postarinom i carinom oko 260$ cini mi se.
Ne narucujte NISTA preko DHL-a i slicnih brzih sluzbi, jer im je postarina fiksno oko negde izmedju 40-50$, plus traze 50-100evra da urade neku 'spediciju' kad dodje na granicu, u prevodu da vam uzmu jos para da potpisu jedan papir. Tako da i ako narucis olovku od evro preko DHL-a, kostace 101 evro kad stigne. Preko obicne poste, sve je ok, carini se samo suma od bese preko 70 evra na koliko su skoro povecali a postarina je smesna.
Ja sam narucio 10tak paketa u vrednosti od izmedju 20-300$ i UVEK je sve bilo ok. Ocarinjeni su mi samo 2 (30% je otprilike carina) i to kada je i preslo tu cifru od 70 evra, a to su bili kindle i drugi paket 2 para patika (a te patike sve sa carinom su bile jeftinije 5 000 nego kod nas u radnji). A narucivao sam jos i hranu, suplemente, delove za mobilni, knjige...

Tivadar

pre 11 godina

Dovoljno da samo jedan od tih silnih zakona nekome ne odgovara da bude menjan i nema nama PayPala jos dugo. Nema nama PayPala jos dugo!

Jabučar

pre 11 godina

Ako mi u Bosni, koja je inače slepo crevo sveta, imamo PayPal, zašto ga Srbija još uvek nema? Ja sam uvek bio ubeđen da je Srbija naprednija :D

ja

pre 11 godina

Sta mi znaci PP kada me troskovi transporta, carina i pdv izadju vise nego i sam proizvod. A i koliko sam shvatio, ukoliko se ove prepreke pomenute u clanku ne otklone, nista od PP. Kao i prosle godine, godinu pre te i jos 4 godine iza... puknem od smeha kada naidjem na forumima na textove iz 2006. gde se prica o dolasku PP.

Ahahahhahaha

pre 11 godina

"On je rekao da smo u grupi sa Makedonijom, Crnom Gorom i još nekim zemljama i kada one budu ispunile sve uslove, PayPal će doći u Srbiju."

Ahahahahahahahaha, znaci pored svih zakona(ako se usvoje), srbija i dalje nece imati PayPal, jer te iste zakone moraju imati i cg i mk :))))))

Jole

pre 11 godina

To se ne važi u našoj burazerskoj privredi , jer ovi naši eksperti te odalame carinom i kojekakvim taksama da te odmah prođe volja za PP. Na kraju krajeva pa ni e-uprava kod nas nije zaživela (osim u većim gradovima), ovi što rade u državnoj upravi , njih bar 80% imaju noćne more od kompjutera i bilo kakve tehnike. Dok se oni ne penzionišu i naprave mesta mladima, nema ništa ni od PP ni od brzog interneta....

dejan

pre 11 godina

Sto se tice carine, sve u redu, limit od 50 ili sad je valjda 70eu, da moze da stigne nesto, sasvim pristojno. Svaka zemlja ima neki limit. U Sloveniji je 100 eu, naprimer. preko toga se carinil slicno ko i ovde,carina, pa porez na sve to. Vidim neki kazu, sta to nudi paypal, kad mi, u svajcarskoj ni ne koristimo, ili ima i drugih nacina placanja itd. Pa evo ovako, kao korisnik paypala u Srbiji vec dobrih 8 ako ne i 9 godina, da malo objasnim. Paypal je najsigurniji metod placanja robe, za koji ja znam. postoje i druge firme, slicne, nije problem, i one su sigurne. Paypal je vezan za ebay, bez naloga paypala i ne mozete kupovati skoro nista preko ebay. Zasto ebay treba nama u Srbiji. pa lepo, hocu da kupim naprimer, levis 501, stigne iz USA, preko ebay, sa slanjem, postarinom cena 60 dolara, razni modeli, razne boje, original. cena kod nas u radnji, sumnjivog kvaliteta, oko 90 eura. 60 dolara 45 eura, duplo jeftinije, nema poreza i carine, oslobodjeno. narucio za mene i prijatelje 3 komada. Hocu dobre patike, nike, cena, opet duplo jeftinija, opet sa sanjem ulazi bez poreza i carine. Hocu masku za moj telefon, izbor 200 puta veci, cena 3 puta jeftinija. treba mi baterija za laptop? Nije problem, u radnji ovde od 50 do 100 eura, preko ebay, dobre baterije, nisu original, 20 dolar do 30 sa slanjem, za vecinu modela. Narucio do sada desetak komada. Sta mi treba u momentu, nadjem na ebay, obicno duplo jeftinije i ono sto i ne mogu ovde da nadjem. Mislim da je dovoljno razloga.

Maki

pre 11 godina

Pa naravno se mora plati carina, kao i u svim zemljama sveta. Znaci ja odnosno svi ovde u Nemačkoj naručuju stvari iz Amerike pošto je tamo mnogo jeftinije (obuća, odeća isl) pa na sta ce onda drzava da uzme porez? Znas koje su to pare na godisnjem nivou?

Ovo iskustvo će nam pomoći da izdržimo i naredne poslednje godine bez Paz Pal-a!

pre 11 godina

Ovo je poslednja godina pre 2013. bez Pay Pal-a!

Ali dobro, imamo zato vrlo napredan sistem koji kompenzuje ovaj nedostatak, koji nema niko na svetu - Tajkun Pal!

antifilozof

pre 11 godina

Čisto da se ne radujete previše, u Srbiji se ne poštuje Zakon o elektronskom dokumentu i ne prolaze dokumenta potpisana kvalifikovanim elektronskim sertifikatom na 95% mesta gde postoji zakonska obaveza da se poštuju.

Kakav PayPal... pre ću se ja iseliti u Australiju nego što će on proraditi u Srbiji...

Zoran

pre 11 godina

..platio sam uredjaj na Ebay 165 GBP ili cca 240 USD i prošao sa 5 eura naše poštarine . Kakve su "blagodeti" Ebay i paypala , u odnosu na ovu drugu treću ruku trgovaca i još oni su se ukompili sa carinicima i poreznicima CIjena im je u konačnici 5-tostruka u odnosu na nabavnu posebno na sitnim artiklima , folijama za smartphone , zaštitnim maskama ..... A imao sa evo preko 50 transakcija širom svijeta . dešavalo mi se da otvorim slučaj na Ebay Resolution Center zbog kašnjenja od preko mjesec dana , da mi se refundira novac i da na kraju dobijem i artikal jer je kasnio iz ko zna kakvih razloga . Mada je najbolje sa USpostal dobijete truck number ili kako se već zove i pratite pošiljku . Međutim mnogo lijepih kvalitetnih artikala su samo za područje SAD ili su sa shippingom većim od vrijednosti artikla ukoliko je worldwide . U tom smislu su najoptimalnije narudžbe iz Taiwana i Južne Koreje , Hong Konga . E sad kvalitet...Ja sam npr.kupio Bosch-ov uređaj , plavi program sa istoka za 150 eura kod nas u trgovini je za 60 eura skulji . Ne vjerujem da se baš smije tako plagirati proizvod jedne vrhunske kompanije . poslednje , memorijska kartica 16gba class 10 po istoj cijeni koliko kod nas u radnjama od 8Gba .
Tekstil je jako nezgodno nabavljati košulje, hlače ,obuću. Tu sam se zajebao . To je opšte poznata stvar sa brojevima košulja , hlača , obuću moraš probati . Recimo ne smijem se usuditi naručiti Babolat Purpolse Andy Rodick patike koje su drastično jeftinije nego kod nas ..

Djordje Stanic

pre 11 godina

Ko god želi da trguje preko interneta (ne da plaća, nego da prodaje) MORA imati opciju plaćanja preko Paypala.

Ukoliko je vaša "roba" digitalni proizvod (download) postoji rešenje koje se zove fastspring koji omogućava da se plaća sa poznatim kreditnim karticama ali i preko Paypala.

Doduše, uzimaju dosta 5,9% + 0,95$ + 2$na bankomatu + 2$ na punjenju kartice...

Ja nisam imao drugačiji izbor pa sam tako napravio da prodajem svoj program. Koga interesuje mehanizam prodaje može da pogleda na
http://www.creativetemplatedesigner.com/

Ukoliko neko zna za jeftiniji payprocesor molim da napiše jer naravno voleo bih da ovim haračlijama oduzmem neki od mojih kravavo zarađenih dolara.

Zver

pre 11 godina

Tako ja narucim 3 majce iz USA postarina free vrednost paketa 100$ carina 4200din na to skoro pola gde to ima aman ljudi u svajcarskoj carina 8% a kod nas 40% kakav standard imamo cudo jedno a sto sectice PP-a nema nista od toga za sad samo google checkout , moneybookers i alertpay ako se dobro secam cak nema ni LR ovlasceni excangeri...

nesh_bros

pre 11 godina

Nikada ! Cist primer: morao sam pre neki dan da Western Unionom posaljem pare u inostranstvo, kako bi osoba ciji account koristim, uplatila na racun, da bih ja platio nesto ! Objasnjenje: hocu da platim iz Srbije preko kartice (Visa itd) ne moze.. jedina opcija PayPal (ok to razumem). Odem u banku i pitam da li mogu da uplatim pare na devizni racun nekom u inostranstvu !? Kaze: ne moze, jedino Western Union. I sad.. promenim devize u dinare, jer WU prihvata samo dinare, dam debeeeeelu proviziju za WU, koja po njihovom kursu jos prebacuje opet te dinare u devize koje sam imao na prvom mestu.
Sada shvatate koliko drzava i WU dobija puno od toga, a koliko mi malo dobijamo.. kada drzava bude brinula o gradjanima, onda ce stici PayPal !

sasa

pre 11 godina

Setite se samo bivše ministarke koja je pre 4 godine govorila da sledeće godine kreće pay pal. Zamislite kakva smo zemlja kad Burundi , Obala Slonovače imaju paypal to vam sve govori gde živimo.

Ciao, zdravo

pre 11 godina

PayPal ce doci kad Miskovic i ekipa smisle kako da se ugrade u transakciju.
Mislim da ce u suprotnom moci da zatvore trzne centre.

Prezirem ovu drzavu, politicare i sve koji gledaju kako koga da zaj..bu.

Krang

pre 11 godina

Evo i sad mi muka kad se setim da sam Kindle čitač sa futrolom i punjačem platio ispod 200$, a sa carinom, PDV-om i špedicijom izašao 400€.
Važno da nema prepreka...

Bojan

pre 11 godina

Realno zar neko misli da će Miško i sl. ovo dozvoliti? Pa izbili bi im pola profita. Primer: patike-novi modeli, jeftinije nego prošlogodišnji kod nas...
Takođe da li neko veruje da će se kod nas bilo koji zakon promeniti u korist građana?
Srbija=zatvor

kraljevcanin

pre 11 godina

@Dejan. Imas pravo i slazem se sa razlozima, pa bih i ja isto tako da kupujem. Ali kako si korisnik pay pala u Srbiji vec 8-9 godina, ako to jos uvek ne funkicionise kod nas? Mozda si radio negde preko? Elem, ako je moguce napraviti nalog ovde, molim te za savet kako da napravim i sebi nalog? Hvala ti unapred i pozdrav iz Kraljeva.

:-) pajpal ?

pre 11 godina

Da li neko moze da pojasni da li ce taj pajpal imati i dvosmernu ulicu tgovine,mislim na prodaju neopipljivih proizvoda kao sto su intelektualna svojina npr video igre za apple,web sajtovi,3d modeli,animacije,video klipovi,fotografije,razni templejti....Kako da tako nesto prodate svetu i zaradite preko njihovih e-shopova KAKO !!???

Ivan

pre 11 godina

Nije tacno da se placa carina u Nemacku odnosno ne kad se narucije nesto za sopstvenih potreba i kada je to samo po jedan artikal.
Upravo sam dobio svoju narucku iz Australije koja je iznosila preko 120 australijski dolara i nista mi nisu ocarinili cak ni carinski pregled koji se kod nas naplacuje odprilike oko 5 € na zasebnoj uplatnici.
Tako da vam ta prica ne stoji uopste to oporezivanje i carinjene individualne narucke ima samo kod nas na balkanu i nigde u normalnom svetu.
I koja je to besmislica da vam carine postarinu? Gde to ima?
To je cista pljacka od strane carinske uprave pa i same drzave.
A sta se tice PayPal za to cemo jos pricekati jer nekome ocigledno ne odgovara da PayPal dodje i kod nas.

DEDA CVETKO

pre 11 godina

Objasnjenje je da krepas od smeha. Kosancim: ne mogu da navucem levu cipelu zato sto moram istovremeno da navucem obe. Dajte ljudi, ako Vam je vec cilj da vredjate, smislite nesto uverljivije.

re re

pre 11 godina

Ako mi u Bosni, koja je inače slepo crevo sveta, imamo PayPal, zašto ga Srbija još uvek nema? Ja sam uvek bio ubeđen da je Srbija naprednija :D
(Jabučar, 4. oktobar 2012 17:17)

Propaganda... :) Svi kraduckaju.

che

pre 11 godina

kakvi zakoni? mislite "cek samo malo da smislimobkakobibpreko ovoga da otmemo pare gradjanima srbije" lepo kazite pa znamo se 12 godina...

Munja

pre 11 godina

Kakvo vredjanje mozga... Pa ako znate sta su problemi, sta cekate??? Ne, vi jednostavno necete da dovedete PayPal, ne daju vam da kradete.

Sreten

pre 11 godina

"Kada se te teškoće uklone i napravi platni sistem prilagođen razvoju e-poslovanja, na privredi će biti da ponudi usluge korsincima, a to će opet podstaći razvoj brzog interneta...|''
onda znaci nikada jer ONI to i nezele

Micko

pre 11 godina

koga uopšte interesuje pay pal pored desetina drugih e-procesora koji vec goooodinama rade ko doxa ?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (giga, 4. oktobar 2012 19:42)

Evo batice mene interesuje paypal! Jer paypal koriste SVI! Ja vec 3 godine vodim svoj online biznis uspesno i koristim PP od rodjaka pa se mucim da skidam pare. Platim nesto sa PP a uzmem kesh.

A taj tvoj doxa i ostalo, znas sta ce da mi kaze amer ili australijanac kad mu kazem "e aj mi uplati na doxa"? Samo ce da nadje drugog coveka i nece da se smara... Imamo mi i moneybookers na koji mi uplati svaki 150ti klijent a uz to MB ne koriste ameri i australijanci... ukratko, PP koriste SVI!

I kad god hoces nesto da platis - mozes preko PP. Cak i oni koji nemaju zvanicno na sajtu PP nego kartice cesto ima posaljem mail i pitam da li mogu da platim na PP i nema problema!


Iskreno, lakse mi da kazem "e aj uplati ziki zikicu iz nemacke na pp" nego da ga teram da pravi nalog na doxa i da mi salje. RAdim sa ozbiljnim ljudima i cim nemam paypal zvucim neozbiljno!

bre

pre 11 godina

Za prethodne komentare koji tvrde da nema carine do 70€. Kupio sam preko Deal extreme, tablet za 74$(63€). Dobio sam od poštara da platim carinu na 100$ jer je tako procenio carinik u pošti. Uspeo sam da telefonom dobijem dotičnog gospodina koji mi je rekao da se samo pokloni ne carine do 70€ a plaćeni proizvodi do 50€. Nadam se da ova nazovi država nece jos dugo postojati. Ppal dolazi u zemlje u kojima se carini iznad 100€

Tri karte za Hollywood

pre 11 godina

@Maki: Kazes da je u svakoj zemlji normalno da se plati carina. Ja je jos ne platih u Americi kupujuci stvari sirom sveta preko interneta. :)))

pero

pre 11 godina

Da, PayPal će doći u Srbiju onda kada budu ispunile uslove Severna Koreja i Iran, odnosno onda kada se sa tim slože pirati iz Nigerije.

Giga

pre 11 godina

Recimo kad vidim da Bocvana ima paypal a mi ne, dolazim do zakljucka da je Bocvana mnogo ispred nas sto se tice internet trgovine, samo mi nije jasno sta tamo crnci po plemenima kupuju na netu mozda polovna koplja ili patike da budu brzi kad beze od lavova.