Ponedeljak, 30.07.2012.

16:25

Mountain Lion preuzet 3 miliona puta

Izvor: tportal.hr

Mountain Lion preuzet 3 miliona puta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

pera zdera iz kanade

pre 11 godina

U sve mi diraj u jabuku mi ne diraj. Imam nekoliko pacijenata u mom drustvu koji su epl fanbojevi i fangirlsice, i imaju nesto zajednicko: oblace se obavezno u Hilfigeru, Banana Republik i ostalim fenserajima, moraju da zive u urbanom delu grada i obavezno imaju Mini Morisa ili ovog novog Ficu, vecito su obrijani i naparfemisani, savrsene frizure (tipa metroseksualci), i covek ne moze ziveti od njihovog pljuvanja po svemu sto nije epl-mejd, i uzdizanja u nebeske visine njegovog pokojnog visocanstva Stivija. Linuksasi sa druge strane, modno zapusteni, neobrijani, rulaju na nekom ko zna kada kupljenom bajsu, zive u najjeftinijim delovima grada sa sve crncima i arapima, ali zato urlaju iz sveg glasa kako su oni frispirited i kako su uspeli da ustede koji dolarcic koristeci besplatni OS koji je otvorenog koda a svaki drugi ne bi znao da ti objasni sta to znaci. Vindovsovci, uvek ustogljeni i profesionalni, ubedjuju sve oko sebe da za kvalitet moras da platis, ali ne i da preplatis, i kako je sloboda u kreiranju hardvera od zivotne vaznosti, kako nemaju premca u poslovnim aplikacijama i kako sav biznis vorld prica njihov jezik. Obicno se gnusaju ajfona i vucaraju blekberi iako ga koriste samo za porukice.
A ja negde izmedju, probao sva tri iz ciste radoznalosti i odabrao ono sta mi radi pos'o.
I da, hvala na prosvetljenju sta ajpad koristi, nisam znao jer me nije zanimalo, radi mi pos'o (imejl, muzika, i pokoja igrica za klince) i bez znanja koja verzija i koji OS se tu nalazi.

undernaut

pre 11 godina

Od prošlog veka, RedHat 6ice i Slackware 4ke, preko LFS-a čije pravljenje mi je najpametniji potez koji sam ikada napravio unix-wise, pa sve do današnjeg Ubuntua, pomno pratim ne samo linux, nego i sve BSD flavore i ostale unixoide.

Dan kada sam uspešno zbudžio svoj prvi hackintosh, sa ako se dobro sećam Tigerom, bio je dan kada je moje interesovanje za linux ozbiljno splasnulo i kada sam konačno shvatio o čemu se toliko priča. Instalacija Adobe paketa na njega stavila je tačku na moja interesovanja u tom pravcu. Mogu slobodno reći da sam tada prestao da se igram, a počeo da radim.

Da li bih da imam puno novca umesto sastavljanja hackintosha kupio pravi Mac Pro? Posle mnogo mnogo razmišljanja promenuo sam mišljenje - verovatno bih, ali ne zbog šminke već zbog kvalitetnih komponenti pažljivo odabranih u cilju eliminacije bottlenecksa koji bi uticali na overall funkcionisanje sistema. Ta razlika u ceni opravdana je istraživanjem u cilju sastavljanja optimalnih konfiguracija, a ako živiš nekoj ozbiljnoj zemlji, ni ta razlika zapravo ne postoji.

Izbor operativnog sistema je upravo to - izbor. Svaki ima svoje mane i prednosti. Tužno je što je Epl forsiranjem "IN" faktora doveo do odbojnosti koju korisnici windowsa ili linuxa osećaju prema svemu što ima jabuku na sebi. Nekada je jabuka bila simbol profesionalnosti korisnika, a ne njegovog materijalnog stanja ili praćenja modnog/lifestyle trenda. No, sve to ne menja činjenicu da su Mac računari prokleto dobri! (nastavak gore ⇧)

undernaut

pre 11 godina

Treba vam računar za igranje igara, korišćenje ofisa, gledanje tv-a, programiranje, browsing, i šta sve već ne? Fine, imate sedmicu, imate countless linux distros, biraj brate, kad vreme pregazi neku komponentu kupićeš najpovoljnije drugu i zamenuti je, super! Još ako imaš i dosta slobodnog vremena da se zezaš i interesantno ti je sve to, odlično! Nema boljeg izbora!

Živiš npr od Adobea? Nemaš vremena da se akaš sa sistemom, želiš da sedneš, upališ računar i radiš? Ne interesuju te još nepreležane linuksove dečje bolesti, a želiš unixoliki operativni sistem kod kog se "zna ko pije a ko plaća", na kom ako baš želiš u terminalu možeš uraditi sve što možeš i u linuksovom? Mac naravno.

OSX je najsavršeniji, najpouzdaniji, najlepši, najintuitivniji operativni sistem ikada napravljen. I jare i pare, sigurnost i pouzdanost unixoida, i dizajn i jednostavnost korišćenja Windowsa (u čemu je btw još i dve klase iznad).

Svako ko tome protivreči:

1. ili ga nikada nije koristio
2. ili to zbog "kiselo grožđe" faktora ne želi da prizna

Prava je šteta što živimo tu gde živimo i što je naš svet uglavnom uskraćen za ovo fantastično iskustvo. Kod nas nažalost uglavnom imaju prilike da ga koriste oni kojima je najmanje potreban, kao uostalom i sa svim ostalim u ovoj naopakoj zemlji.

Ja

pre 11 godina

Evo, i ja sam ga skinuo istog dana sa torrent-a. :-)
DVD ISO double layer, spreman za prženje i instalaciju na Hackintosh računaru.

iPodGorica

pre 11 godina

Šta sve čovjek pročita...

1. "dzabe...jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice"
(samsung, 30. jul 2012 17:54)

@samsung: Ovdje je riječ o novoj verziji OS X, operativnog sistema za Macintosh RAČUNARE baziranog na UNIX-u (BSD). Nije riječ o mobilnim telefonima.

2. "Bajdvej, sva tri OS-a su zastuplena u mom skromnom domu: desktop sa ubuntuom, ipad sa jelte, MacOS, i mali toshibin netbook sa 7-om. Ujedinjene nacije u malom i svi se slazu."
(pera zdera, 30. jul 2012 19:00)

@pera zdera
iPad uošte ne koristi Mac OS X, niti to može, već iOS. Da ga imaš, ti bi to i znao.

3. "evo ja probao - antiuserfrendly iskustvo najblaze receno. najjednostavnija komanda se resava preko command prompta, pa necu da sam primoran da ucim programiranje zato sto bih da obavim najjednostavniju radnju na racunaru, sve se resava preko instalacija nekih platformi koje simuliraju windows itd. znaci, toliko komplikacija u zivotu ne videh. trceci sam se vratio na windows."

@prosecan korisnik
Čak bi i prosječan korisnik morao znati da Mac OS NEMA "command prompt", što je pojam iz MS-DOS-a na kojem se baziraju sve verzije Windowsa do Win7. Čini se da si odlučio da glavne zamjerke kojima decenijama Apple upućuje MS-u (teškoća korišćenja, nesigurnost, padovi sistema, neoriginalnost i loše kopiranje Apple rješenja) prosto uzvratiš, bez ikakve argumentacije. Nemoj to raditi, to je prosto zavist.

dutrich

pre 11 godina

Licno sam skinuo 3 puta i vratio se ipak nazad na prerhodni Os. Napomena, ovaj update vazu samo za dosta novije uredjaje. Jako mnogo usporava i ima problem s drajverima za grafiku. Ne pozurujte s prelaskon, sacekajte prve ispravke. Probao, razocarao se i vrato se na prethodni, a imam macbook pro sa i7 na 2,66 i 8gb ram.

pera

pre 11 godina

osh igrice i programe? windows
osh slobodu u svakom pogledu (an nesh igrice)? linux
osh da budes onaj kreten, sto vice "vidite mene, ja sam od vas bolji, jer koristim skupu nasminkanu verziju unixa, podesenu za tehnicki neuke osobe sa ubedjenjem da su kreativni i posebni, a vrhunac tehnickog stvaralastva mi je lepljenje sephia filtera preko slike koju sam uslikao svojim ajfonom"? apple

Marko

pre 11 godina

Takvi su ameri pale se na Mac, Mac i samo Mac, a prvenstveno zbog lepog design-a. Precenjeni su. Za developere je svejedno linux ili mac, za design-ere naravno Mac, gameri - windows.

zmitjkoe

pre 11 godina

A ti zmicko: "zaokruzivanjem Apple ekosistema."??? I posle se pitate sto vas sav normalan svet zeza da zivite u nekom paralelnom univerzumu. Neka koristi ko sta hoce, ali nemojte soliti pamet okolo kako je to sto vi koristite najbolje na svetu.
(pera zdera)

Koji je to "normalan Svet koji nas zeza"? Gde se nalazi taj normalan svet? U Srbiji? Zemlji gde je jedano obican iPhone "statusni simbol" koji se odmah stavlja na sto kafica, da salje poruke sponzorusama? Mislis na ovu balavurdiju koja nikad u zivotu nije videla ni jedan Apple proizvod, ali obozava Android koji rula, Linux, kuvane romove, open source i sve sto je besplatno, a prezire sve sto je Apple "zato sto je zatvoren i voli da se sudi"? Ni to nije dovoljno, pa mrze i tzv. "jabucare" koji su "ovce za sisanje".

Vec16 godina radim na Apple kompjuterima (i promenio sam ih 6), zbog tog iskustva kupio sam prvi iPod kad mi je zatrebao MP3 player, a posle i sve druge Apple proizvode (MacBook, iPhone, iPad. Imao sam cak i Apple LaserWriter (da, Apple je medju prvima pravio laserske printere i zajedno sa PageMakerom (Aldus, kasnije Adobe) zapoceo desktop publishing revoluciju, uvodjenjem fontova. I kome to ja solim pamet? Koristi brate sta ti drago, ako ti je Samsung "keva", nema problema, zasto bi mene to interesovalo. Uvek pisem o licnim iskustvima i nisam niakakav Apple fanboy (ima stvari koje mi se ne svidjaju kod Apple), vec koristim Apple uredjaje zato sto su kvalitetni, pouzdani, jednostavni (user friendly) i lepi.

zmitjkoe

pre 11 godina

Vec duze vreme razmisljam o tome da kupim Mac. Medjutim, procitao sam negde da je upgrade na Mountain Lion moguc samo preko App Store-a, a Srbija tamo nije podrzana, koliko ja znam.
(boris, 30. jul 2012 20:11)

Ako tek treba da ga kupis novi Mac, dobices ga sa najnovijim OS. Ali vidim ti kupujes preko nekih "lokalnih prodavaca" koji su, u vreme kada si se interesovao, prodavali Macove sa Snow Leopardom. Pogledaj ponovo, posto je Mountain Lion izasao tek pre neki dan. Verujem da ce i oni instalirati najnoviji OS. Valjda su toliko poslovni. Inace AppStore jedini nacin kupovine i instalacije Mountain Liona.

Bili

pre 11 godina

Izvini Milane, da preformulišem - ne čujem vas od žamora korisnika mog OSa - http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-200807-201203

zmitjkoe

pre 11 godina

jeste bolji od Lion, da ne uporedjujemo s Snow Leopard.
(alexq, 30. jul 2012 18:03)

Sasvim je razumljivo da novija verzija ima znacajna poboljsanja u odnosu na prethodnu. Razvoj OS je evolucija i moglo bi se reci da je Apple oduvek imao samo jedan OS, koji je konstantno dogradjivan. To znam jer jako dugo radim na Apple Macintosh kompjuterima (od sestice). Otuda jedan OS ne moze jednom biti dobar, a drugi put los, kao kod MS sa Vistom, Windows 2000...

Kad smo kod Mountain Liona, prva iskustva... Safari pici ko lud. Uvek sam koristio Safari ali ovo je bas iznenadjenje. Dodje mu vishe kao Cheetah a ne Mountain Lion. Ima korisnih stvari preuzetih iz mobilnog sveta, sa iOSa: Notification Center, Reminders... Sinhronizacija preko iClouda je neverovatno korisna stvar, posebno za ljude koji imaju vise Apple uredjaja (kao ja npr.). Sad i na desktopu mogu da naredim Remiders da me "podseti", da kad udjem u supermarket (place reminder preko GPS), ne zaboravim da kupim to i to, jer ce preko iClouda "naredba" biti preneta i na iPhone/iPad. E sad cekam iOS 6. Cekam i iPhone 5. Sledi vrela jesen ;-)

zmitjkoe

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji su ga instalirali: Imam iMac koji koristim profesionalno (Photoshop, Illustrator...) Da li ima svrhe da se prelazi posto me nesto ne interesuje integracija sa FB-om i Twitter-om?
(Abba, 30. jul 2012 20:49)

Ja isto profesionalno radim sa programima iz Adobe Master Collection CS6 i mogu odmah da ti kazem: ne, profesionalno mozes da radis i u ostarelom Pantheru. Mozda ce da radi malo brze, nisam imao jos prilike da proverim jer sam ga tek sinoc downloadovao sa AppStorea? Pogledaj po netu, ima dosta reviewa (svi pozitivni).
Ali ako zelis neke druge pogodnosti koje nova verzija pruza (Safari je mnogo brzi), prednost da imas uvek najnoviju verziju OS-a (kad-tad ces morati da uhvatis korak), onda ga uzmi. Ionako kosta samo 15,99€. Koliko vidim, vredi svaku paru

iMac

pre 11 godina

dzabe, dzaaaabe..jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice
samsung, 30. jul 2012 17:54)
Tvoja kompanijica ce uskoro da nam plati na sudu za kopiranje telefona koji toliko mrzite. Drz' se!

Inace sto se tice pitanja oko upgrade-a iz Srbije moze da se uradi preko Hrvatskog AppStore-a valjda.

Marko Zivkovic

pre 11 godina

4 miliona glupih Amera je Download-ovalo ovaj debilistican OS. Pa to je strasno. Windows i Linux( vise Linux) te teraju da ucis, setujes kako tebi odgovara, stvaras, dozivis i doprineses svetu kompjutera. A Apple svojom apstrakcijom( sakrivanjem kompleksnosti zarad lakseg ali ogranicenijeg koriscenja) zatupljuje narod.

Sto se tice hardware-a, Apple svaka cast.

Milan

pre 11 godina

Izvinite, nešto ste rekli? Ne čujem vas od zvuka štampanja novca mojih Windows OSova.
(Bili, 30. jul 2012 17:50)

Dozvoli da te ispravim: Apple zaradjuje vise para samo na iPhone-u nego Microsoft, ukupno, sa svim svojim proizvodima. Da, Windows + Office + Enterprise + sve ostalo donosi manje novca nego iPhone.
Jedan Apple proizvod generise vise novca i profita nego ceo Microsoft.

Abba

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji su ga instalirali: Imam iMac koji koristim profesionalno (Photoshop, Illustrator...) Da li ima svrhe da se prelazi posto me nesto ne interesuje integracija sa FB-om i Twitter-om?

staTeBriga

pre 11 godina

Nece se to desiti u Srbiji,da neko prizna da je neko drugi bolji od njega u bilo cemu.
(ovo se odnosi na komentar da se proba Kubuntu - http://www.kubuntu.org/)

boris

pre 11 godina

Vec duze vreme razmisljam o tome da kupim Mac. Medjutim, procitao sam negde da je upgrade na Mountain Lion moguc samo preko App Store-a, a Srbija tamo nije podrzana, koliko ja znam.

Dakle, postoji li uopste mogucnost da se (ali bez davanja laznih podataka) iz Srbije upgrade-uje neka starija verzija OS X-a (u ponudi lokalnih prodavaca ima Mac-ova sa Snow Leopard-om)?

Master Yoda

pre 11 godina

Tri miliona puta dvadeset dolara, za četiri dana, i to samo u Americi u kojoj Apple ne proizvodi više ni 1% svojih proizvoda, sve zarad "bolje intergacije"?!?

"I'm afraid of Americans"!

pera zdera

pre 11 godina

Ajde, ajde linuksas, ne pricamo ovde o linuxu, ovo je druga dimenzija. ponasas se kao Vlade Divac koji ubedjuje Dzaju i Bjekovica da fudbal ne valja i nudi im besplatnu basketaru. A ti zmicko: "zaokruzivanjem Apple ekosistema."??? I posle se pitate sto vas sav normalan svet zeza da zivite u nekom paralelnom univerzumu. Neka koristi ko sta hoce, ali nemojte soliti pamet okolo kako je to sto vi koristite najbolje na svetu. Bajdvej, sva tri OS-a su zastuplena u mom skromnom domu: desktop sa ubuntuom, ipad sa jelte, MacOS, i mali toshibin netbook sa 7-om. Ujedinjene nacije u malom i svi se slazu.

prosecan korisnik

pre 11 godina

@ Посматрач
evo ja probao - antiuserfrendly iskustvo najblaze receno. najjednostavnija komanda se resava preko command prompta, pa necu da sam primoran da ucim programiranje zato sto bih da obavim najjednostavniju radnju na racunaru, sve se resava preko instalacija nekih platformi koje simuliraju windows itd. znaci, toliko komplikacija u zivotu ne videh. trceci sam se vratio na windows.

deda pera

pre 11 godina

@posmatrac - Kao prvo, os se zove Ubuntu. Drugo, ne. Ubuntu je zgodan jer je open sorce dobar je za Java developere i za programiranje inace. Dobar server... Ali nema sanse da se uradi potpuna migracija sa jednog od ova dva OS-a na Ubuntu jer mu fali dosta. Ali je i sigurniji dosta, jer nema mnogo korisnika pa ni mnogo hakera da pisu viruse za njega. Ko ce na pc-u da igra igrice ili nabavlja dobar poslovan racunar ili mozda nabavlja racunare za celu firmu. Windows. Ako radite sa multimedijama, velik budzet. Mac. (isto ako vam se Windows cini previse kompleksnim i mrzi vas da stalno zivkate nekog da vam pomaze, ustedite za Mac). A Ubuntu je dobar za programiranje.

alexq

pre 11 godina

jeste bolji od Lion, da ne uporedjujemo s Snow Leopard. Ne razumem zasto se u komentarima cesto uporedjuju razliciti OS, uporedjivati nesto sto radi s necim sto ne radi.
Da li ste probali Dictation and Speech, kad ga dobro podesite radi odlicno, mozda 1 greska u textu od 50 reci.

samsung

pre 11 godina

dzabe, dzaaaabe..jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice

zmitjkoe

pre 11 godina

Preuzeo i ja juce, najbolji OS na svetu. Inace ne radi se ni o kakvoj integraciji sa drustvenim mrezama (pa u samom tekstu pise da nije integrisan FB), vec o tesnjoj integraciji svih Apple uredjaja sa iCloudom i zaokruzivanjem Apple ekosistema.

zmitjkoe

pre 11 godina

Preuzeo i ja juce, najbolji OS na svetu. Inace ne radi se ni o kakvoj integraciji sa drustvenim mrezama (pa u samom tekstu pise da nije integrisan FB), vec o tesnjoj integraciji svih Apple uredjaja sa iCloudom i zaokruzivanjem Apple ekosistema.

Milan

pre 11 godina

Izvinite, nešto ste rekli? Ne čujem vas od zvuka štampanja novca mojih Windows OSova.
(Bili, 30. jul 2012 17:50)

Dozvoli da te ispravim: Apple zaradjuje vise para samo na iPhone-u nego Microsoft, ukupno, sa svim svojim proizvodima. Da, Windows + Office + Enterprise + sve ostalo donosi manje novca nego iPhone.
Jedan Apple proizvod generise vise novca i profita nego ceo Microsoft.

pera zdera

pre 11 godina

Ajde, ajde linuksas, ne pricamo ovde o linuxu, ovo je druga dimenzija. ponasas se kao Vlade Divac koji ubedjuje Dzaju i Bjekovica da fudbal ne valja i nudi im besplatnu basketaru. A ti zmicko: "zaokruzivanjem Apple ekosistema."??? I posle se pitate sto vas sav normalan svet zeza da zivite u nekom paralelnom univerzumu. Neka koristi ko sta hoce, ali nemojte soliti pamet okolo kako je to sto vi koristite najbolje na svetu. Bajdvej, sva tri OS-a su zastuplena u mom skromnom domu: desktop sa ubuntuom, ipad sa jelte, MacOS, i mali toshibin netbook sa 7-om. Ujedinjene nacije u malom i svi se slazu.

deda pera

pre 11 godina

@posmatrac - Kao prvo, os se zove Ubuntu. Drugo, ne. Ubuntu je zgodan jer je open sorce dobar je za Java developere i za programiranje inace. Dobar server... Ali nema sanse da se uradi potpuna migracija sa jednog od ova dva OS-a na Ubuntu jer mu fali dosta. Ali je i sigurniji dosta, jer nema mnogo korisnika pa ni mnogo hakera da pisu viruse za njega. Ko ce na pc-u da igra igrice ili nabavlja dobar poslovan racunar ili mozda nabavlja racunare za celu firmu. Windows. Ako radite sa multimedijama, velik budzet. Mac. (isto ako vam se Windows cini previse kompleksnim i mrzi vas da stalno zivkate nekog da vam pomaze, ustedite za Mac). A Ubuntu je dobar za programiranje.

alexq

pre 11 godina

jeste bolji od Lion, da ne uporedjujemo s Snow Leopard. Ne razumem zasto se u komentarima cesto uporedjuju razliciti OS, uporedjivati nesto sto radi s necim sto ne radi.
Da li ste probali Dictation and Speech, kad ga dobro podesite radi odlicno, mozda 1 greska u textu od 50 reci.

samsung

pre 11 godina

dzabe, dzaaaabe..jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice

staTeBriga

pre 11 godina

Nece se to desiti u Srbiji,da neko prizna da je neko drugi bolji od njega u bilo cemu.
(ovo se odnosi na komentar da se proba Kubuntu - http://www.kubuntu.org/)

Abba

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji su ga instalirali: Imam iMac koji koristim profesionalno (Photoshop, Illustrator...) Da li ima svrhe da se prelazi posto me nesto ne interesuje integracija sa FB-om i Twitter-om?

Master Yoda

pre 11 godina

Tri miliona puta dvadeset dolara, za četiri dana, i to samo u Americi u kojoj Apple ne proizvodi više ni 1% svojih proizvoda, sve zarad "bolje intergacije"?!?

"I'm afraid of Americans"!

prosecan korisnik

pre 11 godina

@ Посматрач
evo ja probao - antiuserfrendly iskustvo najblaze receno. najjednostavnija komanda se resava preko command prompta, pa necu da sam primoran da ucim programiranje zato sto bih da obavim najjednostavniju radnju na racunaru, sve se resava preko instalacija nekih platformi koje simuliraju windows itd. znaci, toliko komplikacija u zivotu ne videh. trceci sam se vratio na windows.

pera

pre 11 godina

osh igrice i programe? windows
osh slobodu u svakom pogledu (an nesh igrice)? linux
osh da budes onaj kreten, sto vice "vidite mene, ja sam od vas bolji, jer koristim skupu nasminkanu verziju unixa, podesenu za tehnicki neuke osobe sa ubedjenjem da su kreativni i posebni, a vrhunac tehnickog stvaralastva mi je lepljenje sephia filtera preko slike koju sam uslikao svojim ajfonom"? apple

iPodGorica

pre 11 godina

Šta sve čovjek pročita...

1. "dzabe...jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice"
(samsung, 30. jul 2012 17:54)

@samsung: Ovdje je riječ o novoj verziji OS X, operativnog sistema za Macintosh RAČUNARE baziranog na UNIX-u (BSD). Nije riječ o mobilnim telefonima.

2. "Bajdvej, sva tri OS-a su zastuplena u mom skromnom domu: desktop sa ubuntuom, ipad sa jelte, MacOS, i mali toshibin netbook sa 7-om. Ujedinjene nacije u malom i svi se slazu."
(pera zdera, 30. jul 2012 19:00)

@pera zdera
iPad uošte ne koristi Mac OS X, niti to može, već iOS. Da ga imaš, ti bi to i znao.

3. "evo ja probao - antiuserfrendly iskustvo najblaze receno. najjednostavnija komanda se resava preko command prompta, pa necu da sam primoran da ucim programiranje zato sto bih da obavim najjednostavniju radnju na racunaru, sve se resava preko instalacija nekih platformi koje simuliraju windows itd. znaci, toliko komplikacija u zivotu ne videh. trceci sam se vratio na windows."

@prosecan korisnik
Čak bi i prosječan korisnik morao znati da Mac OS NEMA "command prompt", što je pojam iz MS-DOS-a na kojem se baziraju sve verzije Windowsa do Win7. Čini se da si odlučio da glavne zamjerke kojima decenijama Apple upućuje MS-u (teškoća korišćenja, nesigurnost, padovi sistema, neoriginalnost i loše kopiranje Apple rješenja) prosto uzvratiš, bez ikakve argumentacije. Nemoj to raditi, to je prosto zavist.

undernaut

pre 11 godina

Treba vam računar za igranje igara, korišćenje ofisa, gledanje tv-a, programiranje, browsing, i šta sve već ne? Fine, imate sedmicu, imate countless linux distros, biraj brate, kad vreme pregazi neku komponentu kupićeš najpovoljnije drugu i zamenuti je, super! Još ako imaš i dosta slobodnog vremena da se zezaš i interesantno ti je sve to, odlično! Nema boljeg izbora!

Živiš npr od Adobea? Nemaš vremena da se akaš sa sistemom, želiš da sedneš, upališ računar i radiš? Ne interesuju te još nepreležane linuksove dečje bolesti, a želiš unixoliki operativni sistem kod kog se "zna ko pije a ko plaća", na kom ako baš želiš u terminalu možeš uraditi sve što možeš i u linuksovom? Mac naravno.

OSX je najsavršeniji, najpouzdaniji, najlepši, najintuitivniji operativni sistem ikada napravljen. I jare i pare, sigurnost i pouzdanost unixoida, i dizajn i jednostavnost korišćenja Windowsa (u čemu je btw još i dve klase iznad).

Svako ko tome protivreči:

1. ili ga nikada nije koristio
2. ili to zbog "kiselo grožđe" faktora ne želi da prizna

Prava je šteta što živimo tu gde živimo i što je naš svet uglavnom uskraćen za ovo fantastično iskustvo. Kod nas nažalost uglavnom imaju prilike da ga koriste oni kojima je najmanje potreban, kao uostalom i sa svim ostalim u ovoj naopakoj zemlji.

zmitjkoe

pre 11 godina

A ti zmicko: "zaokruzivanjem Apple ekosistema."??? I posle se pitate sto vas sav normalan svet zeza da zivite u nekom paralelnom univerzumu. Neka koristi ko sta hoce, ali nemojte soliti pamet okolo kako je to sto vi koristite najbolje na svetu.
(pera zdera)

Koji je to "normalan Svet koji nas zeza"? Gde se nalazi taj normalan svet? U Srbiji? Zemlji gde je jedano obican iPhone "statusni simbol" koji se odmah stavlja na sto kafica, da salje poruke sponzorusama? Mislis na ovu balavurdiju koja nikad u zivotu nije videla ni jedan Apple proizvod, ali obozava Android koji rula, Linux, kuvane romove, open source i sve sto je besplatno, a prezire sve sto je Apple "zato sto je zatvoren i voli da se sudi"? Ni to nije dovoljno, pa mrze i tzv. "jabucare" koji su "ovce za sisanje".

Vec16 godina radim na Apple kompjuterima (i promenio sam ih 6), zbog tog iskustva kupio sam prvi iPod kad mi je zatrebao MP3 player, a posle i sve druge Apple proizvode (MacBook, iPhone, iPad. Imao sam cak i Apple LaserWriter (da, Apple je medju prvima pravio laserske printere i zajedno sa PageMakerom (Aldus, kasnije Adobe) zapoceo desktop publishing revoluciju, uvodjenjem fontova. I kome to ja solim pamet? Koristi brate sta ti drago, ako ti je Samsung "keva", nema problema, zasto bi mene to interesovalo. Uvek pisem o licnim iskustvima i nisam niakakav Apple fanboy (ima stvari koje mi se ne svidjaju kod Apple), vec koristim Apple uredjaje zato sto su kvalitetni, pouzdani, jednostavni (user friendly) i lepi.

boris

pre 11 godina

Vec duze vreme razmisljam o tome da kupim Mac. Medjutim, procitao sam negde da je upgrade na Mountain Lion moguc samo preko App Store-a, a Srbija tamo nije podrzana, koliko ja znam.

Dakle, postoji li uopste mogucnost da se (ali bez davanja laznih podataka) iz Srbije upgrade-uje neka starija verzija OS X-a (u ponudi lokalnih prodavaca ima Mac-ova sa Snow Leopard-om)?

zmitjkoe

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji su ga instalirali: Imam iMac koji koristim profesionalno (Photoshop, Illustrator...) Da li ima svrhe da se prelazi posto me nesto ne interesuje integracija sa FB-om i Twitter-om?
(Abba, 30. jul 2012 20:49)

Ja isto profesionalno radim sa programima iz Adobe Master Collection CS6 i mogu odmah da ti kazem: ne, profesionalno mozes da radis i u ostarelom Pantheru. Mozda ce da radi malo brze, nisam imao jos prilike da proverim jer sam ga tek sinoc downloadovao sa AppStorea? Pogledaj po netu, ima dosta reviewa (svi pozitivni).
Ali ako zelis neke druge pogodnosti koje nova verzija pruza (Safari je mnogo brzi), prednost da imas uvek najnoviju verziju OS-a (kad-tad ces morati da uhvatis korak), onda ga uzmi. Ionako kosta samo 15,99€. Koliko vidim, vredi svaku paru

zmitjkoe

pre 11 godina

jeste bolji od Lion, da ne uporedjujemo s Snow Leopard.
(alexq, 30. jul 2012 18:03)

Sasvim je razumljivo da novija verzija ima znacajna poboljsanja u odnosu na prethodnu. Razvoj OS je evolucija i moglo bi se reci da je Apple oduvek imao samo jedan OS, koji je konstantno dogradjivan. To znam jer jako dugo radim na Apple Macintosh kompjuterima (od sestice). Otuda jedan OS ne moze jednom biti dobar, a drugi put los, kao kod MS sa Vistom, Windows 2000...

Kad smo kod Mountain Liona, prva iskustva... Safari pici ko lud. Uvek sam koristio Safari ali ovo je bas iznenadjenje. Dodje mu vishe kao Cheetah a ne Mountain Lion. Ima korisnih stvari preuzetih iz mobilnog sveta, sa iOSa: Notification Center, Reminders... Sinhronizacija preko iClouda je neverovatno korisna stvar, posebno za ljude koji imaju vise Apple uredjaja (kao ja npr.). Sad i na desktopu mogu da naredim Remiders da me "podseti", da kad udjem u supermarket (place reminder preko GPS), ne zaboravim da kupim to i to, jer ce preko iClouda "naredba" biti preneta i na iPhone/iPad. E sad cekam iOS 6. Cekam i iPhone 5. Sledi vrela jesen ;-)

zmitjkoe

pre 11 godina

Vec duze vreme razmisljam o tome da kupim Mac. Medjutim, procitao sam negde da je upgrade na Mountain Lion moguc samo preko App Store-a, a Srbija tamo nije podrzana, koliko ja znam.
(boris, 30. jul 2012 20:11)

Ako tek treba da ga kupis novi Mac, dobices ga sa najnovijim OS. Ali vidim ti kupujes preko nekih "lokalnih prodavaca" koji su, u vreme kada si se interesovao, prodavali Macove sa Snow Leopardom. Pogledaj ponovo, posto je Mountain Lion izasao tek pre neki dan. Verujem da ce i oni instalirati najnoviji OS. Valjda su toliko poslovni. Inace AppStore jedini nacin kupovine i instalacije Mountain Liona.

dutrich

pre 11 godina

Licno sam skinuo 3 puta i vratio se ipak nazad na prerhodni Os. Napomena, ovaj update vazu samo za dosta novije uredjaje. Jako mnogo usporava i ima problem s drajverima za grafiku. Ne pozurujte s prelaskon, sacekajte prve ispravke. Probao, razocarao se i vrato se na prethodni, a imam macbook pro sa i7 na 2,66 i 8gb ram.

iMac

pre 11 godina

dzabe, dzaaaabe..jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice
samsung, 30. jul 2012 17:54)
Tvoja kompanijica ce uskoro da nam plati na sudu za kopiranje telefona koji toliko mrzite. Drz' se!

Inace sto se tice pitanja oko upgrade-a iz Srbije moze da se uradi preko Hrvatskog AppStore-a valjda.

pera zdera iz kanade

pre 11 godina

U sve mi diraj u jabuku mi ne diraj. Imam nekoliko pacijenata u mom drustvu koji su epl fanbojevi i fangirlsice, i imaju nesto zajednicko: oblace se obavezno u Hilfigeru, Banana Republik i ostalim fenserajima, moraju da zive u urbanom delu grada i obavezno imaju Mini Morisa ili ovog novog Ficu, vecito su obrijani i naparfemisani, savrsene frizure (tipa metroseksualci), i covek ne moze ziveti od njihovog pljuvanja po svemu sto nije epl-mejd, i uzdizanja u nebeske visine njegovog pokojnog visocanstva Stivija. Linuksasi sa druge strane, modno zapusteni, neobrijani, rulaju na nekom ko zna kada kupljenom bajsu, zive u najjeftinijim delovima grada sa sve crncima i arapima, ali zato urlaju iz sveg glasa kako su oni frispirited i kako su uspeli da ustede koji dolarcic koristeci besplatni OS koji je otvorenog koda a svaki drugi ne bi znao da ti objasni sta to znaci. Vindovsovci, uvek ustogljeni i profesionalni, ubedjuju sve oko sebe da za kvalitet moras da platis, ali ne i da preplatis, i kako je sloboda u kreiranju hardvera od zivotne vaznosti, kako nemaju premca u poslovnim aplikacijama i kako sav biznis vorld prica njihov jezik. Obicno se gnusaju ajfona i vucaraju blekberi iako ga koriste samo za porukice.
A ja negde izmedju, probao sva tri iz ciste radoznalosti i odabrao ono sta mi radi pos'o.
I da, hvala na prosvetljenju sta ajpad koristi, nisam znao jer me nije zanimalo, radi mi pos'o (imejl, muzika, i pokoja igrica za klince) i bez znanja koja verzija i koji OS se tu nalazi.

Marko Zivkovic

pre 11 godina

4 miliona glupih Amera je Download-ovalo ovaj debilistican OS. Pa to je strasno. Windows i Linux( vise Linux) te teraju da ucis, setujes kako tebi odgovara, stvaras, dozivis i doprineses svetu kompjutera. A Apple svojom apstrakcijom( sakrivanjem kompleksnosti zarad lakseg ali ogranicenijeg koriscenja) zatupljuje narod.

Sto se tice hardware-a, Apple svaka cast.

undernaut

pre 11 godina

Od prošlog veka, RedHat 6ice i Slackware 4ke, preko LFS-a čije pravljenje mi je najpametniji potez koji sam ikada napravio unix-wise, pa sve do današnjeg Ubuntua, pomno pratim ne samo linux, nego i sve BSD flavore i ostale unixoide.

Dan kada sam uspešno zbudžio svoj prvi hackintosh, sa ako se dobro sećam Tigerom, bio je dan kada je moje interesovanje za linux ozbiljno splasnulo i kada sam konačno shvatio o čemu se toliko priča. Instalacija Adobe paketa na njega stavila je tačku na moja interesovanja u tom pravcu. Mogu slobodno reći da sam tada prestao da se igram, a počeo da radim.

Da li bih da imam puno novca umesto sastavljanja hackintosha kupio pravi Mac Pro? Posle mnogo mnogo razmišljanja promenuo sam mišljenje - verovatno bih, ali ne zbog šminke već zbog kvalitetnih komponenti pažljivo odabranih u cilju eliminacije bottlenecksa koji bi uticali na overall funkcionisanje sistema. Ta razlika u ceni opravdana je istraživanjem u cilju sastavljanja optimalnih konfiguracija, a ako živiš nekoj ozbiljnoj zemlji, ni ta razlika zapravo ne postoji.

Izbor operativnog sistema je upravo to - izbor. Svaki ima svoje mane i prednosti. Tužno je što je Epl forsiranjem "IN" faktora doveo do odbojnosti koju korisnici windowsa ili linuxa osećaju prema svemu što ima jabuku na sebi. Nekada je jabuka bila simbol profesionalnosti korisnika, a ne njegovog materijalnog stanja ili praćenja modnog/lifestyle trenda. No, sve to ne menja činjenicu da su Mac računari prokleto dobri! (nastavak gore ⇧)

Bili

pre 11 godina

Izvini Milane, da preformulišem - ne čujem vas od žamora korisnika mog OSa - http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-200807-201203

Ja

pre 11 godina

Evo, i ja sam ga skinuo istog dana sa torrent-a. :-)
DVD ISO double layer, spreman za prženje i instalaciju na Hackintosh računaru.

Marko

pre 11 godina

Takvi su ameri pale se na Mac, Mac i samo Mac, a prvenstveno zbog lepog design-a. Precenjeni su. Za developere je svejedno linux ili mac, za design-ere naravno Mac, gameri - windows.

samsung

pre 11 godina

dzabe, dzaaaabe..jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice

zmitjkoe

pre 11 godina

Preuzeo i ja juce, najbolji OS na svetu. Inace ne radi se ni o kakvoj integraciji sa drustvenim mrezama (pa u samom tekstu pise da nije integrisan FB), vec o tesnjoj integraciji svih Apple uredjaja sa iCloudom i zaokruzivanjem Apple ekosistema.

prosecan korisnik

pre 11 godina

@ Посматрач
evo ja probao - antiuserfrendly iskustvo najblaze receno. najjednostavnija komanda se resava preko command prompta, pa necu da sam primoran da ucim programiranje zato sto bih da obavim najjednostavniju radnju na racunaru, sve se resava preko instalacija nekih platformi koje simuliraju windows itd. znaci, toliko komplikacija u zivotu ne videh. trceci sam se vratio na windows.

Milan

pre 11 godina

Izvinite, nešto ste rekli? Ne čujem vas od zvuka štampanja novca mojih Windows OSova.
(Bili, 30. jul 2012 17:50)

Dozvoli da te ispravim: Apple zaradjuje vise para samo na iPhone-u nego Microsoft, ukupno, sa svim svojim proizvodima. Da, Windows + Office + Enterprise + sve ostalo donosi manje novca nego iPhone.
Jedan Apple proizvod generise vise novca i profita nego ceo Microsoft.

Master Yoda

pre 11 godina

Tri miliona puta dvadeset dolara, za četiri dana, i to samo u Americi u kojoj Apple ne proizvodi više ni 1% svojih proizvoda, sve zarad "bolje intergacije"?!?

"I'm afraid of Americans"!

pera

pre 11 godina

osh igrice i programe? windows
osh slobodu u svakom pogledu (an nesh igrice)? linux
osh da budes onaj kreten, sto vice "vidite mene, ja sam od vas bolji, jer koristim skupu nasminkanu verziju unixa, podesenu za tehnicki neuke osobe sa ubedjenjem da su kreativni i posebni, a vrhunac tehnickog stvaralastva mi je lepljenje sephia filtera preko slike koju sam uslikao svojim ajfonom"? apple

staTeBriga

pre 11 godina

Nece se to desiti u Srbiji,da neko prizna da je neko drugi bolji od njega u bilo cemu.
(ovo se odnosi na komentar da se proba Kubuntu - http://www.kubuntu.org/)

Marko Zivkovic

pre 11 godina

4 miliona glupih Amera je Download-ovalo ovaj debilistican OS. Pa to je strasno. Windows i Linux( vise Linux) te teraju da ucis, setujes kako tebi odgovara, stvaras, dozivis i doprineses svetu kompjutera. A Apple svojom apstrakcijom( sakrivanjem kompleksnosti zarad lakseg ali ogranicenijeg koriscenja) zatupljuje narod.

Sto se tice hardware-a, Apple svaka cast.

pera zdera

pre 11 godina

Ajde, ajde linuksas, ne pricamo ovde o linuxu, ovo je druga dimenzija. ponasas se kao Vlade Divac koji ubedjuje Dzaju i Bjekovica da fudbal ne valja i nudi im besplatnu basketaru. A ti zmicko: "zaokruzivanjem Apple ekosistema."??? I posle se pitate sto vas sav normalan svet zeza da zivite u nekom paralelnom univerzumu. Neka koristi ko sta hoce, ali nemojte soliti pamet okolo kako je to sto vi koristite najbolje na svetu. Bajdvej, sva tri OS-a su zastuplena u mom skromnom domu: desktop sa ubuntuom, ipad sa jelte, MacOS, i mali toshibin netbook sa 7-om. Ujedinjene nacije u malom i svi se slazu.

Marko

pre 11 godina

Takvi su ameri pale se na Mac, Mac i samo Mac, a prvenstveno zbog lepog design-a. Precenjeni su. Za developere je svejedno linux ili mac, za design-ere naravno Mac, gameri - windows.

boris

pre 11 godina

Vec duze vreme razmisljam o tome da kupim Mac. Medjutim, procitao sam negde da je upgrade na Mountain Lion moguc samo preko App Store-a, a Srbija tamo nije podrzana, koliko ja znam.

Dakle, postoji li uopste mogucnost da se (ali bez davanja laznih podataka) iz Srbije upgrade-uje neka starija verzija OS X-a (u ponudi lokalnih prodavaca ima Mac-ova sa Snow Leopard-om)?

iPodGorica

pre 11 godina

Šta sve čovjek pročita...

1. "dzabe...jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice"
(samsung, 30. jul 2012 17:54)

@samsung: Ovdje je riječ o novoj verziji OS X, operativnog sistema za Macintosh RAČUNARE baziranog na UNIX-u (BSD). Nije riječ o mobilnim telefonima.

2. "Bajdvej, sva tri OS-a su zastuplena u mom skromnom domu: desktop sa ubuntuom, ipad sa jelte, MacOS, i mali toshibin netbook sa 7-om. Ujedinjene nacije u malom i svi se slazu."
(pera zdera, 30. jul 2012 19:00)

@pera zdera
iPad uošte ne koristi Mac OS X, niti to može, već iOS. Da ga imaš, ti bi to i znao.

3. "evo ja probao - antiuserfrendly iskustvo najblaze receno. najjednostavnija komanda se resava preko command prompta, pa necu da sam primoran da ucim programiranje zato sto bih da obavim najjednostavniju radnju na racunaru, sve se resava preko instalacija nekih platformi koje simuliraju windows itd. znaci, toliko komplikacija u zivotu ne videh. trceci sam se vratio na windows."

@prosecan korisnik
Čak bi i prosječan korisnik morao znati da Mac OS NEMA "command prompt", što je pojam iz MS-DOS-a na kojem se baziraju sve verzije Windowsa do Win7. Čini se da si odlučio da glavne zamjerke kojima decenijama Apple upućuje MS-u (teškoća korišćenja, nesigurnost, padovi sistema, neoriginalnost i loše kopiranje Apple rješenja) prosto uzvratiš, bez ikakve argumentacije. Nemoj to raditi, to je prosto zavist.

alexq

pre 11 godina

jeste bolji od Lion, da ne uporedjujemo s Snow Leopard. Ne razumem zasto se u komentarima cesto uporedjuju razliciti OS, uporedjivati nesto sto radi s necim sto ne radi.
Da li ste probali Dictation and Speech, kad ga dobro podesite radi odlicno, mozda 1 greska u textu od 50 reci.

iMac

pre 11 godina

dzabe, dzaaaabe..jeftini android telefoni su jednostavno pojeli dosta skuplju konkurenciju. Ovo je samo poslednji pokusaj brice da od ...... napravi lice
samsung, 30. jul 2012 17:54)
Tvoja kompanijica ce uskoro da nam plati na sudu za kopiranje telefona koji toliko mrzite. Drz' se!

Inace sto se tice pitanja oko upgrade-a iz Srbije moze da se uradi preko Hrvatskog AppStore-a valjda.

zmitjkoe

pre 11 godina

A ti zmicko: "zaokruzivanjem Apple ekosistema."??? I posle se pitate sto vas sav normalan svet zeza da zivite u nekom paralelnom univerzumu. Neka koristi ko sta hoce, ali nemojte soliti pamet okolo kako je to sto vi koristite najbolje na svetu.
(pera zdera)

Koji je to "normalan Svet koji nas zeza"? Gde se nalazi taj normalan svet? U Srbiji? Zemlji gde je jedano obican iPhone "statusni simbol" koji se odmah stavlja na sto kafica, da salje poruke sponzorusama? Mislis na ovu balavurdiju koja nikad u zivotu nije videla ni jedan Apple proizvod, ali obozava Android koji rula, Linux, kuvane romove, open source i sve sto je besplatno, a prezire sve sto je Apple "zato sto je zatvoren i voli da se sudi"? Ni to nije dovoljno, pa mrze i tzv. "jabucare" koji su "ovce za sisanje".

Vec16 godina radim na Apple kompjuterima (i promenio sam ih 6), zbog tog iskustva kupio sam prvi iPod kad mi je zatrebao MP3 player, a posle i sve druge Apple proizvode (MacBook, iPhone, iPad. Imao sam cak i Apple LaserWriter (da, Apple je medju prvima pravio laserske printere i zajedno sa PageMakerom (Aldus, kasnije Adobe) zapoceo desktop publishing revoluciju, uvodjenjem fontova. I kome to ja solim pamet? Koristi brate sta ti drago, ako ti je Samsung "keva", nema problema, zasto bi mene to interesovalo. Uvek pisem o licnim iskustvima i nisam niakakav Apple fanboy (ima stvari koje mi se ne svidjaju kod Apple), vec koristim Apple uredjaje zato sto su kvalitetni, pouzdani, jednostavni (user friendly) i lepi.

Ja

pre 11 godina

Evo, i ja sam ga skinuo istog dana sa torrent-a. :-)
DVD ISO double layer, spreman za prženje i instalaciju na Hackintosh računaru.

undernaut

pre 11 godina

Treba vam računar za igranje igara, korišćenje ofisa, gledanje tv-a, programiranje, browsing, i šta sve već ne? Fine, imate sedmicu, imate countless linux distros, biraj brate, kad vreme pregazi neku komponentu kupićeš najpovoljnije drugu i zamenuti je, super! Još ako imaš i dosta slobodnog vremena da se zezaš i interesantno ti je sve to, odlično! Nema boljeg izbora!

Živiš npr od Adobea? Nemaš vremena da se akaš sa sistemom, želiš da sedneš, upališ računar i radiš? Ne interesuju te još nepreležane linuksove dečje bolesti, a želiš unixoliki operativni sistem kod kog se "zna ko pije a ko plaća", na kom ako baš želiš u terminalu možeš uraditi sve što možeš i u linuksovom? Mac naravno.

OSX je najsavršeniji, najpouzdaniji, najlepši, najintuitivniji operativni sistem ikada napravljen. I jare i pare, sigurnost i pouzdanost unixoida, i dizajn i jednostavnost korišćenja Windowsa (u čemu je btw još i dve klase iznad).

Svako ko tome protivreči:

1. ili ga nikada nije koristio
2. ili to zbog "kiselo grožđe" faktora ne želi da prizna

Prava je šteta što živimo tu gde živimo i što je naš svet uglavnom uskraćen za ovo fantastično iskustvo. Kod nas nažalost uglavnom imaju prilike da ga koriste oni kojima je najmanje potreban, kao uostalom i sa svim ostalim u ovoj naopakoj zemlji.

deda pera

pre 11 godina

@posmatrac - Kao prvo, os se zove Ubuntu. Drugo, ne. Ubuntu je zgodan jer je open sorce dobar je za Java developere i za programiranje inace. Dobar server... Ali nema sanse da se uradi potpuna migracija sa jednog od ova dva OS-a na Ubuntu jer mu fali dosta. Ali je i sigurniji dosta, jer nema mnogo korisnika pa ni mnogo hakera da pisu viruse za njega. Ko ce na pc-u da igra igrice ili nabavlja dobar poslovan racunar ili mozda nabavlja racunare za celu firmu. Windows. Ako radite sa multimedijama, velik budzet. Mac. (isto ako vam se Windows cini previse kompleksnim i mrzi vas da stalno zivkate nekog da vam pomaze, ustedite za Mac). A Ubuntu je dobar za programiranje.

Bili

pre 11 godina

Izvini Milane, da preformulišem - ne čujem vas od žamora korisnika mog OSa - http://gs.statcounter.com/#os-ww-monthly-200807-201203

Abba

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji su ga instalirali: Imam iMac koji koristim profesionalno (Photoshop, Illustrator...) Da li ima svrhe da se prelazi posto me nesto ne interesuje integracija sa FB-om i Twitter-om?

zmitjkoe

pre 11 godina

jeste bolji od Lion, da ne uporedjujemo s Snow Leopard.
(alexq, 30. jul 2012 18:03)

Sasvim je razumljivo da novija verzija ima znacajna poboljsanja u odnosu na prethodnu. Razvoj OS je evolucija i moglo bi se reci da je Apple oduvek imao samo jedan OS, koji je konstantno dogradjivan. To znam jer jako dugo radim na Apple Macintosh kompjuterima (od sestice). Otuda jedan OS ne moze jednom biti dobar, a drugi put los, kao kod MS sa Vistom, Windows 2000...

Kad smo kod Mountain Liona, prva iskustva... Safari pici ko lud. Uvek sam koristio Safari ali ovo je bas iznenadjenje. Dodje mu vishe kao Cheetah a ne Mountain Lion. Ima korisnih stvari preuzetih iz mobilnog sveta, sa iOSa: Notification Center, Reminders... Sinhronizacija preko iClouda je neverovatno korisna stvar, posebno za ljude koji imaju vise Apple uredjaja (kao ja npr.). Sad i na desktopu mogu da naredim Remiders da me "podseti", da kad udjem u supermarket (place reminder preko GPS), ne zaboravim da kupim to i to, jer ce preko iClouda "naredba" biti preneta i na iPhone/iPad. E sad cekam iOS 6. Cekam i iPhone 5. Sledi vrela jesen ;-)

dutrich

pre 11 godina

Licno sam skinuo 3 puta i vratio se ipak nazad na prerhodni Os. Napomena, ovaj update vazu samo za dosta novije uredjaje. Jako mnogo usporava i ima problem s drajverima za grafiku. Ne pozurujte s prelaskon, sacekajte prve ispravke. Probao, razocarao se i vrato se na prethodni, a imam macbook pro sa i7 na 2,66 i 8gb ram.

zmitjkoe

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji su ga instalirali: Imam iMac koji koristim profesionalno (Photoshop, Illustrator...) Da li ima svrhe da se prelazi posto me nesto ne interesuje integracija sa FB-om i Twitter-om?
(Abba, 30. jul 2012 20:49)

Ja isto profesionalno radim sa programima iz Adobe Master Collection CS6 i mogu odmah da ti kazem: ne, profesionalno mozes da radis i u ostarelom Pantheru. Mozda ce da radi malo brze, nisam imao jos prilike da proverim jer sam ga tek sinoc downloadovao sa AppStorea? Pogledaj po netu, ima dosta reviewa (svi pozitivni).
Ali ako zelis neke druge pogodnosti koje nova verzija pruza (Safari je mnogo brzi), prednost da imas uvek najnoviju verziju OS-a (kad-tad ces morati da uhvatis korak), onda ga uzmi. Ionako kosta samo 15,99€. Koliko vidim, vredi svaku paru

zmitjkoe

pre 11 godina

Vec duze vreme razmisljam o tome da kupim Mac. Medjutim, procitao sam negde da je upgrade na Mountain Lion moguc samo preko App Store-a, a Srbija tamo nije podrzana, koliko ja znam.
(boris, 30. jul 2012 20:11)

Ako tek treba da ga kupis novi Mac, dobices ga sa najnovijim OS. Ali vidim ti kupujes preko nekih "lokalnih prodavaca" koji su, u vreme kada si se interesovao, prodavali Macove sa Snow Leopardom. Pogledaj ponovo, posto je Mountain Lion izasao tek pre neki dan. Verujem da ce i oni instalirati najnoviji OS. Valjda su toliko poslovni. Inace AppStore jedini nacin kupovine i instalacije Mountain Liona.

undernaut

pre 11 godina

Od prošlog veka, RedHat 6ice i Slackware 4ke, preko LFS-a čije pravljenje mi je najpametniji potez koji sam ikada napravio unix-wise, pa sve do današnjeg Ubuntua, pomno pratim ne samo linux, nego i sve BSD flavore i ostale unixoide.

Dan kada sam uspešno zbudžio svoj prvi hackintosh, sa ako se dobro sećam Tigerom, bio je dan kada je moje interesovanje za linux ozbiljno splasnulo i kada sam konačno shvatio o čemu se toliko priča. Instalacija Adobe paketa na njega stavila je tačku na moja interesovanja u tom pravcu. Mogu slobodno reći da sam tada prestao da se igram, a počeo da radim.

Da li bih da imam puno novca umesto sastavljanja hackintosha kupio pravi Mac Pro? Posle mnogo mnogo razmišljanja promenuo sam mišljenje - verovatno bih, ali ne zbog šminke već zbog kvalitetnih komponenti pažljivo odabranih u cilju eliminacije bottlenecksa koji bi uticali na overall funkcionisanje sistema. Ta razlika u ceni opravdana je istraživanjem u cilju sastavljanja optimalnih konfiguracija, a ako živiš nekoj ozbiljnoj zemlji, ni ta razlika zapravo ne postoji.

Izbor operativnog sistema je upravo to - izbor. Svaki ima svoje mane i prednosti. Tužno je što je Epl forsiranjem "IN" faktora doveo do odbojnosti koju korisnici windowsa ili linuxa osećaju prema svemu što ima jabuku na sebi. Nekada je jabuka bila simbol profesionalnosti korisnika, a ne njegovog materijalnog stanja ili praćenja modnog/lifestyle trenda. No, sve to ne menja činjenicu da su Mac računari prokleto dobri! (nastavak gore ⇧)

pera zdera iz kanade

pre 11 godina

U sve mi diraj u jabuku mi ne diraj. Imam nekoliko pacijenata u mom drustvu koji su epl fanbojevi i fangirlsice, i imaju nesto zajednicko: oblace se obavezno u Hilfigeru, Banana Republik i ostalim fenserajima, moraju da zive u urbanom delu grada i obavezno imaju Mini Morisa ili ovog novog Ficu, vecito su obrijani i naparfemisani, savrsene frizure (tipa metroseksualci), i covek ne moze ziveti od njihovog pljuvanja po svemu sto nije epl-mejd, i uzdizanja u nebeske visine njegovog pokojnog visocanstva Stivija. Linuksasi sa druge strane, modno zapusteni, neobrijani, rulaju na nekom ko zna kada kupljenom bajsu, zive u najjeftinijim delovima grada sa sve crncima i arapima, ali zato urlaju iz sveg glasa kako su oni frispirited i kako su uspeli da ustede koji dolarcic koristeci besplatni OS koji je otvorenog koda a svaki drugi ne bi znao da ti objasni sta to znaci. Vindovsovci, uvek ustogljeni i profesionalni, ubedjuju sve oko sebe da za kvalitet moras da platis, ali ne i da preplatis, i kako je sloboda u kreiranju hardvera od zivotne vaznosti, kako nemaju premca u poslovnim aplikacijama i kako sav biznis vorld prica njihov jezik. Obicno se gnusaju ajfona i vucaraju blekberi iako ga koriste samo za porukice.
A ja negde izmedju, probao sva tri iz ciste radoznalosti i odabrao ono sta mi radi pos'o.
I da, hvala na prosvetljenju sta ajpad koristi, nisam znao jer me nije zanimalo, radi mi pos'o (imejl, muzika, i pokoja igrica za klince) i bez znanja koja verzija i koji OS se tu nalazi.