Četvrtak, 28.04.2011.

16:57

Stigao je novi Ubuntu

Izvor: B92

Stigao je novi Ubuntu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

belli

pre 12 godina

"То ви по Србији можете да се играте и ретко ко од нас по Западу. А слично рече и једна Канађанин овде. Сада ћу ја да дрљам са драјверима или да имам опен сорс па да нешто мењам!? "......klasichno neznaje,eto,vidite SAMO ZA VLASNIKE WIN VAZI:NEMA KLASICNOG INSTALIRANJA DRAJVERA ZA LINUX,LJUDI, TO SE INSTALIRA I SVE RADI...IZ PRVE...

Dule

pre 12 godina

Vidim svakave komentare ovde, i iskreno nisam iznenadjen. Linux fanboys nisu u pravu, ali ni ovi shto ih pljuju.
Linux nije Bog i Batina, moze da bude ako ga koristi profesionalac i koristi neki izvorni distro kao npr Gentoo ili Lunar, koji se kompajliraju u instalaciji i budu "pravljeni" bash za vashu konfiguraciju.
Ubuntu je user-friendly verzija slobodnog koda. Ubuntu je linux doveo na Next-Next-Next-Finish princip, shto odgovara ljudima kojima je linux arhitektura nepoznata.
Sad, zashto bi korisnik sa obichnim zahtevima zeleo da koristi Linux? Istina je, ne bi trebalo. Da se upustite u neshto shto bi vam bilo komplikovano i zbunjujuce, da biste na kraju prichali kako linux ne valja nichemu.
Jedino moze zeleti da predje zbog besplatnog softvera. Rekao je neko, ima vishe besplatnog na Windowsu. To bas nije tachno, ima ga, ali cesto nije kvalitetan i podrzavan gomilom reklama. Na linuxu ne morate nishta da krekujete, trazite serijske brojeve i sl. Na linuxu nema virusa (sad ce neko reci da ima, i jeste, ima, ali je broj gotovo nebitan u poredjenju sa windowsom). Dok, s druge strane, ako volite da igrate igrice, o linuxu ni ne razmishljajte. Moze Wine da emulira dosta toga, ali ne isplati se.
Zahtevniji korisnici imaju drugu pricu. Windows im ne odgovara jer nije skalabilan, ne mozemo ga napraviti da bude po nasoj meri i da radi samo ono shto mi od njega ocekujemo. Ja konkretno sam developer, i linux okruzenje mi mnogo vise odgovara za posao koji radim.
Price o ropstvu su glupost, niko vas ne shpijunira, niko vas ne prati. Koristite shta hocete i pustite druge da koriste shta hoce. Lichno, volim linux inicijativu jer im je osnova razvojnog tima u zajednici, i razvijaju distribucije onako kako korisnici zele. Majkrosoft ima malo drugaciju pricu.

smajli

pre 12 godina

Vec 6 godina koristim iskljucivo Linux. Za office, muziku, filmove zabavu igrice prelazak traje 5 minuta. Malo vise truda sam morao da ulozim oko malo profesionalnijih stvari ali se sada vise i ne secam kako je to pod win i sve radi stabilno, mreza, periferija,sve.

Win ima vise dekstop sledbenika zbog vendor lock in (profesionalno i neporfiosnalno) kao i zbog toga sto neki proizvodjaci jos uvek zatezu sa drajverima ali veoma malo (ja u poslednje 2 godine ne mogu da se setim kada sam imao neki problem).

Sa Ubuntom tek nema nikakvih problema jer BUKVALNO sve daju na tanjiru. Trude se da sve sto mogu da pojednostave to tako i bude i da sto vise podidju cak i win korisnicima.

Ne zaboravite BSD koji je klasa na drugom nivou...

kem

pre 12 godina

Ima par komentara koji porede razloge za i protiv, Ubuntu, Mek i Windous, ko je bolji, koji je lakši. Savršeno nebitno. Bitan je način razmišljanja. Neke velike kompnije smatraju da je softver roba, i naplaćuju njegovo korišćenje, kriju način na koji softver radi to što radi, zašto se pritiskom na dugme obavi na računaru neka akcija. Sa svakom novom verzijom, traže još para. Pojavilo se mišljenje, bunt, prvobitno kod programera da softver treba biti dostupan svima, za korišćenje, proučavanje, za poboljšavanje, za deljenje sa drugima. Dokle god se kompanija Kanonikal koja stoji iza Ubunta i drži zajedncu programera i korisnika na okupu, pakuje i trudi se da sve bude lako izvodljivo svakom, i još daje svoje proizvode i sigurnosne zakrpe bez naknade, ne pada mi na pamet da pomažem neku drugu kompaniju koja razmišlja ucenjivački, i naziva deljenje i hakovanje piraterijom. Eto, to je pravi razlog zašto volim da koristim Ubuntu , a na stranu to što smatram da je lepši, brži, stabilniji, manje zahtevan, nema virusa, i što mislim da u principu operativni sistem treba baš tako da radi. Ko misli da Mikrosoft, Epl, Adobi, Autodesk ili neko treći imaju dobre proizvode, molim, neka ih obožava, pomaže, voli. S kim si, takav si;)

Зоран

pre 12 godina

То ви по Србији можете да се играте и ретко ко од нас по Западу. А слично рече и једна Канађанин овде. Сада ћу ја да дрљам са драјверима или да имам опен сорс па да нешто мењам!? Па и да имам времена, питање да ли бих то радио. Бесплатан? Вама у Србији баш треба бесплатан кад 90% има дивљи софтвер. Мајкрософт шpијунира преко софтвера? Па чега се плашите ако вас неко шпијунира? Шта ће да открије? Које сајтове посећујете, штa радите на компјутеру и колико? И шта је то страшно?

Openstatic

pre 12 godina

@eof.
Ok resio sam da napisem malo duzi komentar jer sam video ovaj komentar koji u velikoj meri opisuje sve ono sto nije u redu sa Linuxom. To su njegovi fanovi koji iznose neistine i obmanjuju ljude.

"Zashto Linux/Ubuntu?"
"1. Besplatan"
Ovo je samo delimicno tacno. Sama instalacija jeste besplatna, ali tehnicka podrska za Linux nije.
"2. Stabilan"
Ovo je takodje neistina. Ubuntu je nestabilniji od vecine operativrnih sistema.
"3. Brz"
Ovo ne znam ni kako da komentarisem. Sta znaci "brz"?
"4. Lepo izgleda"
Ok, ovo je subjektivno. Meni lepo izgleda OS X recimo, a Ubuntu ne...
"5. Mnogo besplatnih aplikacija"
Postoji mnogo vise besplatnih aplikacija za Windows (ili Windouze, kako ga ti zoves).
"6. Nenormalno kvalitetan shto se tiche, mreze/interneta"
Ne kapiram sta si hteo ovim da kazes.
"7. Dobar za web server"
Bravo! Ovo je mozda jedina istinita izjava u tvom tekstu. LAMP serveri cine 90 posto internet servera.
"8. OPEN SOURCE!!!!!!!OTVORENI KOD"
Postoji mnogo vise open source aplikacija za "Windouze" pa cak i za OSX.
"9. Dobar za obicne korisnike koji zele slobodu"
Slobodu od cega? Operativnog sistema? Kako mi je ogranicena sloboda koriscenjem bilo kog drugog operativnog sistema?
"10. Veoma koristan za one koji imaju vise znanja i koji ne zele da mu micro kroji kapu..."
Ovo mi takodje nije jasno. Evo, ja imam vise znanja i ne mislim da je Ubuntu koristan za mene (iako ga odlicno poznajem), a kako mi to "Windouze" kroji kapu pojma nemam...

Na kraju, hteo bih da napomenem da nisam fanboy - koristim dnevno sva tri operativna sistema, ali smetaju mi ljudi koji dozivljavaju operativne sisteme kao religiju. Operativni sistemi su samo platforme za pokretanje aplikacija - nista vise, nista manje...

Srdacan pozdrav!

lcd

pre 12 godina

@vlad...isti problem imam.pre 5dana preko sedmice sam instalirao 10.10 sve se sjajno radilo do prekjuce kada mi je sam ponudio da se upgrade-uje na 11.04,ok skinuo je,instalirao i restartovao komp i sistem se ne podize

Vlad

pre 12 godina

Uzas, hoce li Canonical napraviti normalni upgrade sa starije verzije sistema. Evo posle zavrsenog update a, blokira pri butu kao i svaki prethodni...

ŽV

pre 12 godina

Linux je dobar za embeded sisteme, razvoj i slabo opterećene servere. Tačka. Što se koštanja tiče, u profesionalnoj primeni nikako nije besplatan, MOŽE biti jeftiniji, a često je skuplji. Za kuću - kako ko voli :)

Harambasha

pre 12 godina

Evo jednog zanimljivog članka za sve koji misle da sa Windows-om je sve uredu http://blog.eracc.com/2011/04/26/microsoft-windows-promoting-mediocrity-since-1985/
Dalje, što se tiče driver-a ja koristim Debian već godinama (trenutno Debian 6) na notebook i na desktop i nemam problema sa driver-ima čak ni sa video kartom, pošto sve ima (istini za volju pošto Debian zajednica ima specifičnu filozofiju tu treba uložiti malo truda), istina je da ponekad običan korisnik nije u stanju da instalira video driver, ali i ne treba to da radi običan korisnik. Ubuntu ima nešto kao "hardware search" ili već opcija koja skenira sistem u potrazi za driver-ima. Problem sa driverima nije u Linux zaednici već sa proizvođačima hardware-a. Poznato je da Linux zajednica proizvodi bolje driver-e ako im se dozvoli uvid u sam proizvod pa ne moraju da rade reverzibilni inženjering. U svakom slučaju ne treba ljude nagovarati da prelaze na GNU/Linux bilo koji distro. Sve to što 90% korisnika uradi na računaru za 10000 rsd pa naviše, sve to može za džabe, plus mnogo više isto tako za džabe, plus mnogo sigurnije isto tako za džabe, plus mnogo stabilnije isto tako za džabe!! oko 10000 rsd je Windows Home Basic, vrlo siromašan OS a o Windows Starter da ne pišem... Manje košta ali i to je preskupo koliko nudi. U svakom slučaju ko ima želju i volju da pređe na bilo koji distro koji nudi GNU/Linux zajednica dobro došao...

IT

pre 12 godina

Zashto Linux/Ubuntu?
1. Besplatan
2. Stabilan
3. Brz
4. Lepo izgleda
5. Mnogo besplatnih aplikacija
6. Nenormalno kvalitetan shto se tiche, mreze/interneta
7. Dobar za web server
8. OPEN SOURCE!!!!!!!OTVORENI KOD
9. Dobar za obicne korisnike koji zele slobodu
10. Veoma koristan za one koji imaju vise znanja i koji ne zele da mu micro$oft kroji kapu...
11. ...

Zashto ne Linux/Ubuntu?
1. Preci sa Windowsa na njemu je problem (ali da se brzo naviknuti)
2. Sto se tice drajvera, potrebno je malo vise znanje, (ali u ove zadnje distribucije sve idu ka tome, da sam sistem instalira potrebne)
3. Besplatan (Navikli smo da placamo :) )
4. Potrebno veliko znanje kada je u pitanju Terminala
5. Nema NEXT - NEXT - NEXT - FINISH - YES (mishom)
6. Brate oslobodi se robstva microsoftovog!

Zashto Window$?
1. Optimizovan
2. Dosta aplikacija (naravno, samo krekovanih, jer se nema para za kupovati)
3. Mnogo igrica radjene za njega
4. Komercijalisti se vise opredeljuju za njega, da bi stekli vise novca
5. Stabilan u neku ruku
6. ...

Zashto ne Windoze?
1. Skup kada se koristi u legalne svrhe
2. Svaki dan update, shto govori o propustima u samom sistemu
3. Puno napravljenih virusa
4. Pun propusta, i antivirusi na njemu ne funkcionisu kako se predstavljaju u marketingu
5. XP bio dobar, izashla Vista propali s' njome, ubrzo izbacuju Windows 7 (i ako nije losh sistem), najavljuju Windows 8, shto govori o tome, da gube bitku na polju sistema
6. Mnogo antivirusnih programa, shto govori da je mnogo nezashtichen
7. Pada mu popularnost, sama chinjenica govori o tome kako ANDROID bije sve na polju smartphone uredjaja
8. Nije za izuchavanje, vech ga koriste lenjivci koji ne zele da nauce neshto novo... :)
9. itd...

eof.

Ljutko

pre 12 godina

Izvinjavam se zajednici sto sam lupio da mora da se brise hard disk zbog instalacije novog Ubuntua. Nisam znao da ne mora. Sad cu da ga skinem i isprobam. Inace ja, kao i Kanadjanin, radim puno radno vreme, imam decu i dodatni posao i nemam viska energije za podesavanje Linuksa. Ako se ovaj Ubuntu pokaze da je dorastao kucnoj upotrebi, razmislicu o njemu onog trenutka kada mi Windows i Office postanu nedostupni, a mozda i ranije kao alternativa na nekom starom kompjuteru koji ne moze da tera sedmicu.

Mrkva

pre 12 godina

Lepo izgleda. Besplatno je. Radi. Jedino mu smeta što sada svi moramo da obrišemo svoje hard diskove i da ponovo instaliramo ceo operativni sistem, novi i drugačiji Office paket i nove programe. A onda da provedemo još nekoliko nedelja da prikupimo sav potreban softver, koji naravno neće koristiti novi korisnički interfejs nego će i dalje imati svoje prozore. I onda da se naviknemo na sve to. Ovo je samo sagledavanje činjenica, nikako ne mislim da grdim novi Ubuntu.
(Ljutko, 28. april 2011 22:29)

OVO NIJE TAČNO!!! Ubuntu može da se instalira kao i svaki drugi program DIREKTNO IZ WINDOWSA pomoću male Wubi aplikacije, a isto tako da se deinstalira direktno iz Windowsa (Add/Remove Programs). Evo vam link:
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

Znači, Ubuntu možete da probate bez ikakvog straha. Sve će da se obavi AUTOMATSKI. Sve što treba da imate jeste minimum 5GB slobodnog prostora, nezavisno i od particije na vašem HDD-u, znači da NE MORA Ubuntu instalirati na C particiju.

Odvaljivač

pre 12 godina

Najbolje rešenje za sve korisnike (kućne i profi) je ovaj dual-boot sistem na nekoj boljoj mašini:
Windows 7 Ultimate 64bit - MAC OS X Snow Leopard
Super stabilno, super brzo, brdo super programa, brdo super igara, brdo raznih super alata... samo što morate imati kvalitetniju mašinu.
Linux???? Potreban je onima koji vole da kažu da mrze Windows (u zadnje vreme i MAC OS) i da bulje danima u ekrane u potrazi za drajverima, nekakvim programčićima koji eventualno nešto rade i da bleje po linux-forumima...

Uroš

pre 12 godina

Hmm, meni se lično Unity ne dopada, valjda sa godinama ide izvesna konzervativnost, a Gnom mi je godinama na desktopu. Za sada klasnični Gnom je dostupan tako da mogu da vozim Natty-ja onako kako hoću. Šuška se da će klasnični Gnom da bude izbačen od sledećeg izdanja, ali o tom po tom.
@Kiza
Eh, lepota izbora, sjajno!
@teodorakis
Misliš da potcenjuješ zajednicu, ljudi su se okupili oko Ubuntu-a sa razlogom, i sa razlogom su Ubuntu korisnici najbrojniji. Pre Ubuntu-a su postojale velike disribucuje i postoje paralneno sa Ubuntu-om, ali samo Ubuntu ima posvećenu brojnu zajednicu. Ukoliko Ubuntu prestane da bude to što jeste, ni po jada promeniti distro, ali nešto mi se ne čini da će posle Ubuntu-a biti zajednice na ovaj način.

kem

pre 12 godina

Prosečan krisnik marginalizovan? Izopšteni iz socijalne tematike? Teško se može naći tolerantnija zajednica od domaće Ubuntu zajednice, gde je svako uvažen bez obzira sa kakvim predznanjem se uključuje, postavlja pitanje, traži pomoć. Pregledajte forum, biće sve jasno. Uostalom, ubuntu i znači humanost, ljudskost. I samo da napomenem da Nvidia i Intel imaju odlične drajvere, Intelovi su i slobodni, tvrdnje da bolje rade pod Windowsom su vrlo diskutabilne. Filmska industrija ne bi koristila Linux za najzahtevnije poslove da nije odličnih drajvera i zavidnih performansi operativnog sistema.

Pera zdera

pre 12 godina

Korisnicima Windowsa nije problem sto ne mogu da se naviknu na Linux, vec sto ne zele. Kao i dosta ljudi ovde ispod mene davao sam sansu Ubuntu-u, Kubuntu-u, Open Suse-u ali NE ZELIM da gubim moje dragoceno vreme navikavajuci se na novi sistem, nove programe, traziti drajvere, gubiti se u beskrajnim forumima, i onda kada resim da se odmorim uz Far Cry razocaram se do kraja. Imam troje dece, full time posao i pokusavam da se vratim na studije. Ne zelim da gubim dane i nedelje kako bih naucio nesto sto mi nije neophodno. Odem u prodavnicu, kupim Win7 Home Edition, dam 120CAD (zivim u Canadi) i mogu deci da pustam filmove, igram igrice, startujem simulacije odmah kada zavrsim sa instaliranjem. Linuxasi, razumite da NAM NE TREBA Linux, draze mi je da dam novac i imam mnogo vise vremena nego da podrzavam neku tamo open zajednicu i da moj zivot trpi zbog toga...

Dejan Milankov

pre 12 godina

Izuzetno lak za korišćenje kad je reč o običnim korisnicima. Drug koji mi je nedavno seo za računar, samo je pitao: "ovo je neka nova verzija Windowsa ?" i nastavio da radi bez problema sa svojim znanjem stečenim na Windowsu.

ubuntu

pre 12 godina

Par stvari o Ubuntu:
- instalira se veoma lako, kao Win7
- zauzima mnogo manje RAM memorije, ~300MB dok Win 7 ~600-700MB
- zauzima manje prostora na Hard disku, ~2GB dok Win 7 ~6-7GB
- poseduje sve potrebne programe odmah nakon instalacije, kao sto su:
Music player(koji je,po meni, bolji od Windows media player-a, koji dolazi sa win7),
PDF reader,
Firefox (dosta bolji od IE),
video player( sa kojim nisam bas odusevljen, SMP player je dosta bolji),
i sto je najbitnije OpenOFFICE (kompatabilan za MicrosoftOffice fajlovima)
- graficki interfejs (koji se zove GNOME, mozete probati i KDE koji vise lici na Win,a distribucija linuxa koji ga koristi se zove Kubuntu) jeste lepsi, treba se malo navici, to je sve po meni.
- Unity je po meni promasaj, jer predstavlja kopiju Mac bar-a sa programima i predstavlja sistem kao dummy, sto pomalo iritira zahtevnije korisnike, koji zele sve namestiti po svojoj volji. (koristio sam Mac(Snow Leopard) jedno vreme i nisam ni malo odusevljen, ali nemam zamerki na graficki interfejs koji je stvarno lep, ali to je po meni skoro sve na sta aludira apple).
- instaliranje programa je mnogo jednostavnije nego na Win7 i radi na principu globalne baze sa programima odakle vi jednim klikom skidate i instalirate program (uz njega sistem sam skine i potrbne programe da mi novi program radio, to se radi automatski, nije vasa briga). ubuntu je pored standardnog programa sa skidanje novog softvera (Synaptic Package Manager) napravio svoj, koji je dosta pregledniji i laksi za upotrebu (Ubuntu Software Center) i time ceo proces jos olaksao.
- Ubuntu mozete probati, a da ne brisete svoj postojeci sistem( i bez ikakve stete), tako sto skinete iso fajl ubuntu-a i pokrenete wubi instaler, koji instalira linux na particiji koji vi odaberete( napravi jedan folder u kome smesti ceo sistem i ne utice na ostale fajlove ili programe, potrebno min oko ~3GB) i pri startovanju sistema mozete odabrati da li zelite da pokrenet Windows ili linux. Tako da vas nista ne kosta da probate( sem ta 3GB :) ), pa ukoliko imate malo slobodnog vremena probajte :). Takodje ga mozete lako obristai ponovnim pokretanje wubi instalera.

Milan

pre 12 godina

Svim protivnicima Linuxa poručujem da je krajnje vreme da počnu da se navikavaju. Linux je pobedio Microsoft tako što mu je nametnuo filozofiju da radi u korist svoje štete. To je kao partija šaha za titulu koja je izgubljena ali je gubitnik samo produžava kako bi još koji minut bio nosilac titule. Zahvalnost Google-u koji je to samo ubrzao uteravši Microsoft u cloud avanturu gde njihovi monopoli gube smisao. U prvom trenutku je izgledalo da će Microsoft imati manevarskog prostora da izvede neku dobro poznatu monopolističku fintu sa private cloud-om, ali su na kraju ipak legli na rudu i biće zadovoljni da budu JEDAN OD većih provajdera za public cloud. Što je priznaćete veliki pad ambicija u odnosu na prethodni period.

Dzoni

pre 12 godina

@Ljutko
Naravno da ne moras da izbrises nista..ubuntu mozes da instaliras i iz windowsa cak i na istu particiju i onda ce ti prilikom startovanja racunara se pojavi meni da li hoces da startujes windows ili linux i to je to.Znaci mogu oba sistema na jednu particju u isto vreme.

Dzoni

pre 12 godina

Svi koji koriste Linux a kukaju na unity mogu sa 2 klika misem da vrate na klasican sa start menijem..samo u system setings se ode na login screen i tamo umesto unity izabere "ubuntu classic" i priliko sledeceg logovanja bice klasican sa start menijem.

Marko

pre 12 godina

Počeo sam da koristim ubuntu skoro, od verzije 10.10. Vizuelni efekti fenomenalni, besplatne alternative svim win programima. Počeo sam da shvatam kako OS funkcioniše, što godinama rada na winu nisam uspeo.
Dešavaju se problemi prilikom instaliranja raznih programa, ali je ubuntu zajednica jako razvijena, pa se svi problemi reše.
Koliko god stariji korisnici linuxa kukali na Unity (i GNOME 3) mislim da novi korisnici neće imati nikakvih problema da se naviknu na novo okruženje.

UbuntuLover

pre 12 godina

Ah, volim Ubuntu, ali brate preterali su. Style im je bitniji od onoga sto NIX stvarno nudi: STABILNOST, STABILNOST I STABILNOST NA PRVOM MESTU. Oni su to unistili sa 10000000 gluposti oko stylea. Jos se nadam da Archer nece propasti tako.

Sasa

pre 12 godina

Voleo bih da ljudi koji se zale kako nesto ne razumeju pogledaju malo po internetu i da se obrazuju. Ne verujem da je toliko tesko da se sazna sta je IRC kanal premda se na Windowsu koristi barem 10 godina. Nije to izmisljeno na Linux-u... Drugo, sve mogu da prihvatim ali da nije user friendly to ne mogu nikako. KDE i GNOME su veoma user friendly samo treba imati malo radoznalosti. Za one koji ne znaju sta je GNOME to je graficko okruzenje koje je gotovo identicno Mac grafickom okruzenju. KDE vise podseca na Windows okruzenje samo je mnogo dinamicnije i prakticnije.

Sto se tice profila korisnika Linux sistema, verovali ili ne, na jednoj temi na forumu Ubuntu zajednice Srbije, je utvrdjeno da se korisnici sto se obrazovanja krecu od onih sa samo osnovnom skolom, preko automehanicara i mesara, gimnazijalaca i medicinskih tehnicara pa sve do ljudi sa likovne akademije, pravnika, programera, grafickih dizajnera i sl. Stavise programera verovatno nema vise od 10% tako da su svi ostali manje vise samo regularni korisnici i uzivaoci. Sve u svemu posle 5 godina koriscenja mogu da kazem da sam vise nego zadovoljan a mogu da porucim i onima koji kukaju - ako mislite da cete nesto znati a da pritom prstom ne mrdnete nemojte da se trudite da prelazite na Linux. To jeste za znatizeljne, za one koji zele da se menjaju, da razumeju nove stvari, da uce i rade na sebi, za one koji cene estetiku i slobodu, za one koji su samosvesni, za sve one koji zele da budu drugaciji i bolji. Pozdrav

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Да би се нови убунту користио са старим гномом, довољно је одјавити се и пријавити у сесији типа "Ubuntu Classic".

До сада сам био на оупенсусе-у и био сам презадовољан, али ипак желим да дам шансу убунту-у. Зашто да не испробам неки нови дистро?

anonymous

pre 12 godina

Do sada sam cuo samo lose utiske o Unityu, tako da se zadrzavam na 10.10, taman sam je lepo sredio :)

A to ako neko ne zna sta je IRC, ne vidim sta mu je problem da to progugla. Al ono, svi smo navikli na Win pa nas mrzi tri put da kliknemo.

celt

pre 12 godina

Instalirao sam na racunaru na poslu da probam i mogu da kazem da je super po meni. Kao mac korisnik ovo mi je nesto najblize na pc-ju user interfejsu na koji sam naviko na mekintos racunarima.

nije za windows korisnike doduse, treba malo vremena da se naviknes gde je sta. bolji je kde environment ako hocete nesto slicno onome na sta ste navikli. valjda zato toliko losih komentara.

Petar

pre 12 godina

Još sam na Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, a sačekaču da prođe beta verzija novoga, da uštimaju bugove pa onda upgrade napravim.

Sistem je savršen, nijedan problem na laptopu ili desktopu. Na još manjem Travel laptopu imam Lubuntu, a tamo mu zbog lakoče sistema baterija radi 9 sati. Smeje mi se, a žalim one koji kažu da je WINs više user frendly. Problem takvih je da teško mučknu sa glavom, a upravo je to bit Windowsa, da urade sve automatski a da čovek više ne misli ništa, zato dođe Homo Sapiens ovca, koju divlji Bill dobro brije za dolare.

Ne budote ljeni, Ubuntu je veoma lak sistem.

Dzoni

pre 12 godina

Nikad nisam koristio linux i procitah ovu vest i ajde da probam i sve se instaliralo brzo i lako dual boot win 7 i ovaj linux i mogu reci da mi se bas svidja ,upravo kucam ovo iz linuxa,cak je laksi za koriscenje od windowsa.

Darko

pre 12 godina

Probao sam Ubuntu direktno sa DVD-a i dopao mi se te sam hteo da instaliram uporedo sa Win 7 i u toku instalacije uspeo sam ceo hard disk da formatiram i prebacim na jednu particiju (slučajno) jednim klikom. Sad samo live kad zatreba. :D

pera

pre 12 godina

Evo, citam sve te komentare kako je ubuntu pouzdan i stabilan, ali ne user-friendly.

Ja nekako upravo sticem suprotan utisak. Skoro smo u firmi instalirali ubuntue na sve racunare i vrlo brzo smo se prilagodili za nase potrebe i smatram da je nista manje user-friendly nego windows (ono sto je uskraceno koriscenjem terminala je nadoknadjeno vrlo korisnim software centrom i odlicnim update centrom).

Ali stabilnost, to vec nekako mi ne dozivljavamo. Neobicna kocenja na sasvim solidnim masinama, nepredvidiva gasenja softvera, greske u UI...

Ja sam veliki pobornik linuxa i smatram ga vrlo upotrebljivim, samo nekako sticem utisak kao da radim na beta i release candidate verzijama nekog softvera...

ZNS

pre 12 godina

Unity je u mom slučau kuku i lele, ne mogu da se naviknem na to okruženje iako ga Kanonikal forsira. I pored današneg unapređenja sve je vraćeno na Gnomovo okruženje koje se sada zove Ubuntu klasik. Sam 11.04 deluje za nijansu brži od 10.10. Navika ili ne ali najbolje mi prija Gnom. Unity je kopija Mac-oe filozofije a ako nemate jaku grafiku, problemi su na pomolu. Ako Kanonikal nastavi ovako verovatno će moja malenkost posle niza godina korišćenja Ubuntua migrirati na neku drugu distribciju.
P.S. Što se tiče ATI-a oni su su direktni krivci za loš rad grafike pod Linuksom. Najverovatnije su brigu oko drajvera poverili nekome ko je ražalovan u rang portira jer i skoro svaka stara NVidia radi bolje od nove ATI kartice, o novima da ni ne govorim.

nemanja-

pre 12 godina

Upravo predjoh sa 10.10 na 11.04 i mogu da kazem da je prvi utisak da Unity izgleda lepo, ali samo na prvi pogled, chim sam krenuo da koristim malo, odmah je pocheo da mi smeta, i to na svakom koraku. Mozda je samo do mene, ali ja od Linuxa ne ochekujem da bude veci Windows od Windowsa. I ne zelim da moj desktop PC lichi na iPad, iPod ili iPhone. No, srecom jako se lako vraca Gnome shell, dovoljno je samo logout i odabrati classic opciju za login, i tako ostaje ... tako da sam opet na istom :D.

Alempije

pre 12 godina

Za osobu koja se prvi put srece sa racunarom UBUNTU je mnogo laksi za upotrebu od windows-a. Tu mislim na osnovnu upotrebu. Cak sta vise i prevod na srpski je daleko bolji od onog windows-ovog. Ja se jos uvek ucim (na ubuntu sam presao pre 15-20 dana). Jbg nije bas lako snaci se kada se godinama radi u windows-u, ali mi se u principu mnogo svidja.

Kiza

pre 12 godina

Volim Ubuntu I Linuksolike sisteme, svi danas imaju I takozvanu netbook varijantu desktop okruzenja, ali jednostavno ne mogu da shvatim zasto staviti netbook okruzenje na desktop rezoluciju. Kao da stavljate motor od skutera u BMW. Jeste, trosice manje, ali...Testirao sam unity jos od alfe I cekao revoluciju, ali docekao debakl, vratio sam se na CENT OS veceras.

zok

pre 12 godina

@Zoran

ne razumem zasto bi se prosecan korisnik osecao potcenjen i marginalizovan?
Otvoris google i kucas "Irc chanenel wiki", "rythmbox wiki", "banshee wiki" , "Unity wiki" itd. Ne verujem da je to tesko prosecnom korisniku.

Ljutko

pre 12 godina

Lepo izgleda. Besplatno je. Radi. Jedino mu smeta što sada svi moramo da obrišemo svoje hard diskove i da ponovo instaliramo ceo operativni sistem, novi i drugačiji Office paket i nove programe. A onda da provedemo još nekoliko nedelja da prikupimo sav potreban softver, koji naravno neće koristiti novi korisnički interfejs nego će i dalje imati svoje prozore. I onda da se naviknemo na sve to. Ovo je samo sagledavanje činjenica, nikako ne mislim da grdim novi Ubuntu.

Ivan

pre 12 godina

Koristim Ubuntu na oba kompjutera koja imam i prezadovoljan sam. Danas sam instalirao na jednom 11.04 verziju i mislim da je graficki mnogo lepsa i zrelija, ali mora da pretrpi josh par prepravki da bi je stabilizovali. Malo je sporija nego 10 verzija, kod menjanja pozadina mi neshto puca, itd. Sacekacu malo da programeri Ubuntu-a barem izbace 2,3 update-a shto ce biti za par nedelja.

teodorakis

pre 12 godina

Mark je definitivno pukao sa ovom drastičnom promenom. Imam netbook i na njemu je PclinuxOS xfce i nemam nameru ni da probam ovu skalameriju po imenu Unity.

Ubuntu zajednici bi bilo najbolje da se preseli kolektivno na drugi distro. Za to je, naravno, potrebno posedovati jednu stvar :)

mail

pre 12 godina

Posto 90% IT korisnika, samo koristi osnovne funkcije OS, ne treba da se upusta u ovakve rasprave. Svako koristi ono sto je navikao, i sto je delimicno savladao da podesava za svoje potrebe. Ljudi koji zaradjuju od programiranja, definitivno imaju drugaciji stav u odnosu na 90% obicnih korisnika, tj. daje ocenu OS iz sasvim nekih drugih razloka. Kao kad Sumaher udje u kola, ocenjuje ih iz sasvim drugacijeg ugla, nego mi ostali. Tako da su ovakve rasprave bezpredmetne. Ali mi Srbi posto sve znamo, u sve se razumemo, valjda nam je zato ovako, tu smo kada se raspravlja o Barsa-Real, Linux-Windows...valjda tako lecimo komplekse, raspravom. A ujedno saopstavanjem jedine istine, dokazujemo svoju pamet.

milanovic

pre 12 godina

Simpatični su ovi naši Ubuntuovci... došao gazda i promenio svima mišljenje. Sad se mora duvati na tu stranu i promovisati Unity kao da je super, a ne beskorisna igračka.

Pavle

pre 12 godina

Instalirao sam, koristio par sati i obrisao. Potreban mi je ozbiljan operativni sistem, a ne nešto da bih se zabavljao. Možda će ovo biti super za ove što sad imaju po 10 godina.
Ne bih voleo da sam u koži ovih što prave Ubuntu prezentacije, da ubedjujem ljude u nešto u šta ni sam ne verujem.

rade

pre 12 godina

Linux je gubljenje vremena. Obicno svako naidje na neki bug, provede sate pokusavajuci da ga sredi i na kraju se vrati na Windows zato sto tamo neki program ne radi na Linuxu.

Sve dok Linux budu razvijali "ekstra talenti" koji obozavaju SHELL Linux ce biti promasaj.

Shone

pre 12 godina

Probacu,
Jer me na mojoj zastareloj konfiguraciji ubuntu verzija 10.10 u odnosu na win xp i win 7 odusevljava jednostavnoscu i brzinom....

Mr. Spock

pre 12 godina

Dobro resenje za privatne firme koje ne zele da placaju softver. Nisam zeljan eksperimentisanja, pa cu ostati na 10ci. Posao ne sme da trpi. Cross compiling mora da radi... :)

dex

pre 12 godina

Unity je nešto najgluplje što bi moglo da zadesi desktop računare. Ubuntu je definitivno sebi pucao u nogu. Nije lako ni ovom Bogdanoviću, treba da promoviše nešto što ni on sam ne koristi.

marky

pre 12 godina

Prelazim na Linux! da li kao potpuni početnik da stavim UBUNTU 11 koji je danas baš u fokusu ili LINUX MINT 10, koji je obogaćen aplakacijama i 'upeglan' u izvornoj verziji?

Gojko

pre 12 godina

Moja preporuka je Mint Linux. Ja sam prije nekoliko dana u potpunosti prešao na Mint. Jedini problem koji sam imao je glupavi ATI koji ubija želju za životom.

Super sistem samo pada na koljena kada je ATI kartica u pitanju. Ima kao neke drivere ali sve neke lijeve rezolucije... A svi znamo da na LCDu mora deklarisana rezolucija inače ćao...

Mali osvrt na Linux kao pojavu... Igraće sve do kraja svijeta epizodnu ulogu. Jednostavno open source programeri su rasuti. KDE, Gnome, Unity, XFCE ....

Jedni idu na QT, drugi na GTK... Rasipa se snaga i usitnjavaju projekti...

Dalibor

pre 12 godina

...koristio sam kubuntu nekoliko godina i to ponajvise 8.04,sva kasnija izdanja su bila samo kozmeticko ulepsavanje,i sto me je najvise nerviralo uvek se je manje vise pocinjalo od nule(primer amarok),a i uvek neko parcence hardvera nije radilo kako treba....a onda sam presao na suse i stvarno se odusevio kako sve besprekorno funkcionise...verujem da postoje i mnogo funkcionalnije linux distribucije od njega,ali mi on trenutno zadovaljava 100% mojih racunarskih potreba....na ubuntu se vise nikad nevracam...

Aleksandar

pre 12 godina

ja ne znam šta je na Ubuntu-u dobro...Pola hardvera ne radi ili radi polovično...Creative Audigy radi u 2.0,grafička Nvidia 8400,kao da sam na fliper mašini,kamera-zaboravi,bluetooth,takodje zaboravi...Sve je zakomplikovano,pomalo nepregledno...Ko je kriv ili nije ne zanima me!Zadnji koji sam probao bio je 10-tka,samo me iznervirao!Izgled movie player-a,smejurija,performanse takodje!ne znam,ne svidja se meni to...Uzgred Windows 8 je tu,samo da kažem...

treća sreća

pre 12 godina

Već dva puta sam pokušavao da pređem sa Windowsa na Linux, i oba puta sam i pored sve dobre volje imao utisak da je Ubuntu i Linux uopšte, sa tačke gledišta kućnog korisnika, napola nedovršen operativni sistem.
Vrlo pouzdan i siguran, ali nimalo user-friendly, očigledno stvoren za sve drugo osim za svakodnevno korišćenje na kućnim računarima.

Strahinja

pre 12 godina

Nisam nesto odusevljen sa Unity i GNOME Shell, preveliki mi je prelaz sa GNOME 2.x serije, zbog svega toga sam presao na KDE, upravo se javljam sa Kubuntu 11.04, radi k'o zmaj :)
Preporucujem ga svima!

Nikola

pre 12 godina

Haha, ne nismo vegani ili makrobiotičari niti hipsteri ili hipici, ima nas raznih. Probaću ga uskoro, tek je izašao. Već dve godine sam na Ubuntu-u i prezadovoljan sam. Nemam nikakvo obrazovanje vezano za softvere i slično i probleme koje sam imao rešavao sam sam uz pomoć srpske ubuntu zajednice (ubuntu-rs) i zvaničnog ubuntu foruma. Trenutno sam na 10.04. jer ima podršku do 2012. Drago mi je što je b92 konačno objavio makar nešto vezano za otvoreni softver.

Aleksandar

pre 12 godina

Odlican je sobzirom da je besplatan sto se tice tisljeraja lepsi je windows7 ali licno kazem zato sto sam navikao da ga koristim, Druga stvar je radi odlicno i ne sisa vas procesor ni memoriju za razliku od windows7 ali ako ste navikli da imate lep messinger yahoo ili msn onda zaboravite na ubuntu plus ako volite da odigrate igracu nema nista od toga. Ali da ima najbrze podizanje sistema plus izlaz to stoji velika 10-tka A ukoliko pratimo razvoj Ubuntu oni sve vise uzimaju maha za nove modele PC u kojima je sve manje zastupljen Desktop nazalost zato ipak koristim windows 7 ali ubuntu imam instaliran iza za svaki slucaj ukoliko mi microsoft primeti da imam ilegalnu instalaciju sa torenta.

Zoran

pre 12 godina

"na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net", "umesto Rhythmboxa tu je Banshee", "dolazi sa Unity u paru sa AppMenu"...
E pa zbog ovakvog pristupa i ponašanja Linux zajednice, gde se prosečni korisnik oseća potcenjen i marginalizovan (da ne koristim neke grublje reči), nikad neće biti široko rasprostranjen i prihvaćen. Te priče kako Linux pokreće veliki deo savremenih uređaja današnjice (TV-i, telefoni, risiveri itd.) naprosto još više udaljavaju Linux od prosečnih korisnika koji čine i 90% IT populacije.
Žao mi je što i posle toliko godina postojanja, Linux ostaje u krugovima izolovanih i otuđenih (od običnih smrtnika) grupacija.

Icarus

pre 12 godina

Meni se licno unity GUI ne svidja. I dalje koristim 10.10 i vise sam nego zadovoljan. Vladimire, tacno je da ATI kartice ne rade bas najbolje u Linux-u, ali to je vec krivica ATI kompanije. Nvidia pravi drajvere i za Linux, mislim da je i driver cak open source i zbog toga radi mnogo bolje.

iRobot

pre 12 godina

Sistem koji zadovoljava potrebe 90% kucnih korisnika, koristim ga od prve verzije, a od 2007. iskljucivo Ubuntu, Win je otisao u zaborav. Probajte, nista vas ne kosta a mozda vam se svidi ;)

Pera "Use i u svoj SuSE!"

pre 12 godina

Veliki sam fan Ubuntua jos od verzije 6.06.Skinuo sam betu 11.04 pre nedelju dana i sta da kazem.Unity i Gnome 3 su, po meni,potpuni promasaj.Prosto, oba su GROZNA.Sa takvim minimalistickim i siromasnim izgledom i ogromnim ikonama, zaista podsecaju na neku igracku ili nekakav veliki smart fon,Ipad ili stagod...
Presao na Suse i KDE

Igor

pre 12 godina

Upravo probao, nije loš stvarno. Ali treba još PUNO PUNO rada na ovom Unityju.

Ukratko: ideja dobra, dosta potencijala, ali ima rešenja koja su prilično loša po mom mišljenju čak iako zamislim da koristim netbuk računar.

Biće ovo dobro za koju godinu, a dotad se ja držim 10.10 :)

Novosadista

pre 12 godina

Koristim Ubuntu 10.10, i jako sam zadovoljan!

Više sam na Linuxu nego na Windowsu, definitivno!

Ovu novu verziju moram da instaliram, da vidim kako klizi... :)))

PS: Konačno da B92 objavi nešto korisno :)

Vladimir

pre 12 godina

Isprobao, super sistem ali je na žalost morao da leti. Dok god proizvođači grafičkih ne naprave valjane drajvere za linux teško da će moći da se upotrebljava za nešto više od kuckanja po fejzbuku i slušanja mp3. Namerno nisam spomenuo video jer su filmovi seckali na mojoj ATI grafičkoj sa 1GB ddr5 (mislim :P). Starija Nvidia koju imam je mnogo bolje radila, ali i ona ima bolje performanse kad radi pod win 7. Nije Ubuntu kriv daleko od toga, ali mogli bi malo da poguraju stvari oko tih drajvera, naročito sada kad turaju razne 3D, HD, i ostali fenseraj do defaultu.

Pera zdera

pre 12 godina

Ukoliko sam nov na Ubuntu-u, sigurno necu znati sta je IRC kanal #ubuntu-rs na freenode.net, jel se to maze na 'leba? Ovi iz Ubuntu zajednice su zaista u svom svetu izopsteni od svake socijalne tematike.

Novosadista

pre 12 godina

Koristim Ubuntu 10.10, i jako sam zadovoljan!

Više sam na Linuxu nego na Windowsu, definitivno!

Ovu novu verziju moram da instaliram, da vidim kako klizi... :)))

PS: Konačno da B92 objavi nešto korisno :)

iRobot

pre 12 godina

Sistem koji zadovoljava potrebe 90% kucnih korisnika, koristim ga od prve verzije, a od 2007. iskljucivo Ubuntu, Win je otisao u zaborav. Probajte, nista vas ne kosta a mozda vam se svidi ;)

Vladimir

pre 12 godina

Isprobao, super sistem ali je na žalost morao da leti. Dok god proizvođači grafičkih ne naprave valjane drajvere za linux teško da će moći da se upotrebljava za nešto više od kuckanja po fejzbuku i slušanja mp3. Namerno nisam spomenuo video jer su filmovi seckali na mojoj ATI grafičkoj sa 1GB ddr5 (mislim :P). Starija Nvidia koju imam je mnogo bolje radila, ali i ona ima bolje performanse kad radi pod win 7. Nije Ubuntu kriv daleko od toga, ali mogli bi malo da poguraju stvari oko tih drajvera, naročito sada kad turaju razne 3D, HD, i ostali fenseraj do defaultu.

Pera zdera

pre 12 godina

Ukoliko sam nov na Ubuntu-u, sigurno necu znati sta je IRC kanal #ubuntu-rs na freenode.net, jel se to maze na 'leba? Ovi iz Ubuntu zajednice su zaista u svom svetu izopsteni od svake socijalne tematike.

Sasa

pre 12 godina

Voleo bih da ljudi koji se zale kako nesto ne razumeju pogledaju malo po internetu i da se obrazuju. Ne verujem da je toliko tesko da se sazna sta je IRC kanal premda se na Windowsu koristi barem 10 godina. Nije to izmisljeno na Linux-u... Drugo, sve mogu da prihvatim ali da nije user friendly to ne mogu nikako. KDE i GNOME su veoma user friendly samo treba imati malo radoznalosti. Za one koji ne znaju sta je GNOME to je graficko okruzenje koje je gotovo identicno Mac grafickom okruzenju. KDE vise podseca na Windows okruzenje samo je mnogo dinamicnije i prakticnije.

Sto se tice profila korisnika Linux sistema, verovali ili ne, na jednoj temi na forumu Ubuntu zajednice Srbije, je utvrdjeno da se korisnici sto se obrazovanja krecu od onih sa samo osnovnom skolom, preko automehanicara i mesara, gimnazijalaca i medicinskih tehnicara pa sve do ljudi sa likovne akademije, pravnika, programera, grafickih dizajnera i sl. Stavise programera verovatno nema vise od 10% tako da su svi ostali manje vise samo regularni korisnici i uzivaoci. Sve u svemu posle 5 godina koriscenja mogu da kazem da sam vise nego zadovoljan a mogu da porucim i onima koji kukaju - ako mislite da cete nesto znati a da pritom prstom ne mrdnete nemojte da se trudite da prelazite na Linux. To jeste za znatizeljne, za one koji zele da se menjaju, da razumeju nove stvari, da uce i rade na sebi, za one koji cene estetiku i slobodu, za one koji su samosvesni, za sve one koji zele da budu drugaciji i bolji. Pozdrav

Nikola

pre 12 godina

Haha, ne nismo vegani ili makrobiotičari niti hipsteri ili hipici, ima nas raznih. Probaću ga uskoro, tek je izašao. Već dve godine sam na Ubuntu-u i prezadovoljan sam. Nemam nikakvo obrazovanje vezano za softvere i slično i probleme koje sam imao rešavao sam sam uz pomoć srpske ubuntu zajednice (ubuntu-rs) i zvaničnog ubuntu foruma. Trenutno sam na 10.04. jer ima podršku do 2012. Drago mi je što je b92 konačno objavio makar nešto vezano za otvoreni softver.

dex

pre 12 godina

Unity je nešto najgluplje što bi moglo da zadesi desktop računare. Ubuntu je definitivno sebi pucao u nogu. Nije lako ni ovom Bogdanoviću, treba da promoviše nešto što ni on sam ne koristi.

Icarus

pre 12 godina

Meni se licno unity GUI ne svidja. I dalje koristim 10.10 i vise sam nego zadovoljan. Vladimire, tacno je da ATI kartice ne rade bas najbolje u Linux-u, ali to je vec krivica ATI kompanije. Nvidia pravi drajvere i za Linux, mislim da je i driver cak open source i zbog toga radi mnogo bolje.

Zoran

pre 12 godina

"na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net", "umesto Rhythmboxa tu je Banshee", "dolazi sa Unity u paru sa AppMenu"...
E pa zbog ovakvog pristupa i ponašanja Linux zajednice, gde se prosečni korisnik oseća potcenjen i marginalizovan (da ne koristim neke grublje reči), nikad neće biti široko rasprostranjen i prihvaćen. Te priče kako Linux pokreće veliki deo savremenih uređaja današnjice (TV-i, telefoni, risiveri itd.) naprosto još više udaljavaju Linux od prosečnih korisnika koji čine i 90% IT populacije.
Žao mi je što i posle toliko godina postojanja, Linux ostaje u krugovima izolovanih i otuđenih (od običnih smrtnika) grupacija.

Pera "Use i u svoj SuSE!"

pre 12 godina

Veliki sam fan Ubuntua jos od verzije 6.06.Skinuo sam betu 11.04 pre nedelju dana i sta da kazem.Unity i Gnome 3 su, po meni,potpuni promasaj.Prosto, oba su GROZNA.Sa takvim minimalistickim i siromasnim izgledom i ogromnim ikonama, zaista podsecaju na neku igracku ili nekakav veliki smart fon,Ipad ili stagod...
Presao na Suse i KDE

ubuntu

pre 12 godina

Par stvari o Ubuntu:
- instalira se veoma lako, kao Win7
- zauzima mnogo manje RAM memorije, ~300MB dok Win 7 ~600-700MB
- zauzima manje prostora na Hard disku, ~2GB dok Win 7 ~6-7GB
- poseduje sve potrebne programe odmah nakon instalacije, kao sto su:
Music player(koji je,po meni, bolji od Windows media player-a, koji dolazi sa win7),
PDF reader,
Firefox (dosta bolji od IE),
video player( sa kojim nisam bas odusevljen, SMP player je dosta bolji),
i sto je najbitnije OpenOFFICE (kompatabilan za MicrosoftOffice fajlovima)
- graficki interfejs (koji se zove GNOME, mozete probati i KDE koji vise lici na Win,a distribucija linuxa koji ga koristi se zove Kubuntu) jeste lepsi, treba se malo navici, to je sve po meni.
- Unity je po meni promasaj, jer predstavlja kopiju Mac bar-a sa programima i predstavlja sistem kao dummy, sto pomalo iritira zahtevnije korisnike, koji zele sve namestiti po svojoj volji. (koristio sam Mac(Snow Leopard) jedno vreme i nisam ni malo odusevljen, ali nemam zamerki na graficki interfejs koji je stvarno lep, ali to je po meni skoro sve na sta aludira apple).
- instaliranje programa je mnogo jednostavnije nego na Win7 i radi na principu globalne baze sa programima odakle vi jednim klikom skidate i instalirate program (uz njega sistem sam skine i potrbne programe da mi novi program radio, to se radi automatski, nije vasa briga). ubuntu je pored standardnog programa sa skidanje novog softvera (Synaptic Package Manager) napravio svoj, koji je dosta pregledniji i laksi za upotrebu (Ubuntu Software Center) i time ceo proces jos olaksao.
- Ubuntu mozete probati, a da ne brisete svoj postojeci sistem( i bez ikakve stete), tako sto skinete iso fajl ubuntu-a i pokrenete wubi instaler, koji instalira linux na particiji koji vi odaberete( napravi jedan folder u kome smesti ceo sistem i ne utice na ostale fajlove ili programe, potrebno min oko ~3GB) i pri startovanju sistema mozete odabrati da li zelite da pokrenet Windows ili linux. Tako da vas nista ne kosta da probate( sem ta 3GB :) ), pa ukoliko imate malo slobodnog vremena probajte :). Takodje ga mozete lako obristai ponovnim pokretanje wubi instalera.

Openstatic

pre 12 godina

@eof.
Ok resio sam da napisem malo duzi komentar jer sam video ovaj komentar koji u velikoj meri opisuje sve ono sto nije u redu sa Linuxom. To su njegovi fanovi koji iznose neistine i obmanjuju ljude.

"Zashto Linux/Ubuntu?"
"1. Besplatan"
Ovo je samo delimicno tacno. Sama instalacija jeste besplatna, ali tehnicka podrska za Linux nije.
"2. Stabilan"
Ovo je takodje neistina. Ubuntu je nestabilniji od vecine operativrnih sistema.
"3. Brz"
Ovo ne znam ni kako da komentarisem. Sta znaci "brz"?
"4. Lepo izgleda"
Ok, ovo je subjektivno. Meni lepo izgleda OS X recimo, a Ubuntu ne...
"5. Mnogo besplatnih aplikacija"
Postoji mnogo vise besplatnih aplikacija za Windows (ili Windouze, kako ga ti zoves).
"6. Nenormalno kvalitetan shto se tiche, mreze/interneta"
Ne kapiram sta si hteo ovim da kazes.
"7. Dobar za web server"
Bravo! Ovo je mozda jedina istinita izjava u tvom tekstu. LAMP serveri cine 90 posto internet servera.
"8. OPEN SOURCE!!!!!!!OTVORENI KOD"
Postoji mnogo vise open source aplikacija za "Windouze" pa cak i za OSX.
"9. Dobar za obicne korisnike koji zele slobodu"
Slobodu od cega? Operativnog sistema? Kako mi je ogranicena sloboda koriscenjem bilo kog drugog operativnog sistema?
"10. Veoma koristan za one koji imaju vise znanja i koji ne zele da mu micro kroji kapu..."
Ovo mi takodje nije jasno. Evo, ja imam vise znanja i ne mislim da je Ubuntu koristan za mene (iako ga odlicno poznajem), a kako mi to "Windouze" kroji kapu pojma nemam...

Na kraju, hteo bih da napomenem da nisam fanboy - koristim dnevno sva tri operativna sistema, ali smetaju mi ljudi koji dozivljavaju operativne sisteme kao religiju. Operativni sistemi su samo platforme za pokretanje aplikacija - nista vise, nista manje...

Srdacan pozdrav!

Dule

pre 12 godina

Vidim svakave komentare ovde, i iskreno nisam iznenadjen. Linux fanboys nisu u pravu, ali ni ovi shto ih pljuju.
Linux nije Bog i Batina, moze da bude ako ga koristi profesionalac i koristi neki izvorni distro kao npr Gentoo ili Lunar, koji se kompajliraju u instalaciji i budu "pravljeni" bash za vashu konfiguraciju.
Ubuntu je user-friendly verzija slobodnog koda. Ubuntu je linux doveo na Next-Next-Next-Finish princip, shto odgovara ljudima kojima je linux arhitektura nepoznata.
Sad, zashto bi korisnik sa obichnim zahtevima zeleo da koristi Linux? Istina je, ne bi trebalo. Da se upustite u neshto shto bi vam bilo komplikovano i zbunjujuce, da biste na kraju prichali kako linux ne valja nichemu.
Jedino moze zeleti da predje zbog besplatnog softvera. Rekao je neko, ima vishe besplatnog na Windowsu. To bas nije tachno, ima ga, ali cesto nije kvalitetan i podrzavan gomilom reklama. Na linuxu ne morate nishta da krekujete, trazite serijske brojeve i sl. Na linuxu nema virusa (sad ce neko reci da ima, i jeste, ima, ali je broj gotovo nebitan u poredjenju sa windowsom). Dok, s druge strane, ako volite da igrate igrice, o linuxu ni ne razmishljajte. Moze Wine da emulira dosta toga, ali ne isplati se.
Zahtevniji korisnici imaju drugu pricu. Windows im ne odgovara jer nije skalabilan, ne mozemo ga napraviti da bude po nasoj meri i da radi samo ono shto mi od njega ocekujemo. Ja konkretno sam developer, i linux okruzenje mi mnogo vise odgovara za posao koji radim.
Price o ropstvu su glupost, niko vas ne shpijunira, niko vas ne prati. Koristite shta hocete i pustite druge da koriste shta hoce. Lichno, volim linux inicijativu jer im je osnova razvojnog tima u zajednici, i razvijaju distribucije onako kako korisnici zele. Majkrosoft ima malo drugaciju pricu.

Igor

pre 12 godina

Upravo probao, nije loš stvarno. Ali treba još PUNO PUNO rada na ovom Unityju.

Ukratko: ideja dobra, dosta potencijala, ali ima rešenja koja su prilično loša po mom mišljenju čak iako zamislim da koristim netbuk računar.

Biće ovo dobro za koju godinu, a dotad se ja držim 10.10 :)

Mr. Spock

pre 12 godina

Dobro resenje za privatne firme koje ne zele da placaju softver. Nisam zeljan eksperimentisanja, pa cu ostati na 10ci. Posao ne sme da trpi. Cross compiling mora da radi... :)

milanovic

pre 12 godina

Simpatični su ovi naši Ubuntuovci... došao gazda i promenio svima mišljenje. Sad se mora duvati na tu stranu i promovisati Unity kao da je super, a ne beskorisna igračka.

IT

pre 12 godina

Zashto Linux/Ubuntu?
1. Besplatan
2. Stabilan
3. Brz
4. Lepo izgleda
5. Mnogo besplatnih aplikacija
6. Nenormalno kvalitetan shto se tiche, mreze/interneta
7. Dobar za web server
8. OPEN SOURCE!!!!!!!OTVORENI KOD
9. Dobar za obicne korisnike koji zele slobodu
10. Veoma koristan za one koji imaju vise znanja i koji ne zele da mu micro$oft kroji kapu...
11. ...

Zashto ne Linux/Ubuntu?
1. Preci sa Windowsa na njemu je problem (ali da se brzo naviknuti)
2. Sto se tice drajvera, potrebno je malo vise znanje, (ali u ove zadnje distribucije sve idu ka tome, da sam sistem instalira potrebne)
3. Besplatan (Navikli smo da placamo :) )
4. Potrebno veliko znanje kada je u pitanju Terminala
5. Nema NEXT - NEXT - NEXT - FINISH - YES (mishom)
6. Brate oslobodi se robstva microsoftovog!

Zashto Window$?
1. Optimizovan
2. Dosta aplikacija (naravno, samo krekovanih, jer se nema para za kupovati)
3. Mnogo igrica radjene za njega
4. Komercijalisti se vise opredeljuju za njega, da bi stekli vise novca
5. Stabilan u neku ruku
6. ...

Zashto ne Windoze?
1. Skup kada se koristi u legalne svrhe
2. Svaki dan update, shto govori o propustima u samom sistemu
3. Puno napravljenih virusa
4. Pun propusta, i antivirusi na njemu ne funkcionisu kako se predstavljaju u marketingu
5. XP bio dobar, izashla Vista propali s' njome, ubrzo izbacuju Windows 7 (i ako nije losh sistem), najavljuju Windows 8, shto govori o tome, da gube bitku na polju sistema
6. Mnogo antivirusnih programa, shto govori da je mnogo nezashtichen
7. Pada mu popularnost, sama chinjenica govori o tome kako ANDROID bije sve na polju smartphone uredjaja
8. Nije za izuchavanje, vech ga koriste lenjivci koji ne zele da nauce neshto novo... :)
9. itd...

eof.

Dzoni

pre 12 godina

Nikad nisam koristio linux i procitah ovu vest i ajde da probam i sve se instaliralo brzo i lako dual boot win 7 i ovaj linux i mogu reci da mi se bas svidja ,upravo kucam ovo iz linuxa,cak je laksi za koriscenje od windowsa.

Gojko

pre 12 godina

Moja preporuka je Mint Linux. Ja sam prije nekoliko dana u potpunosti prešao na Mint. Jedini problem koji sam imao je glupavi ATI koji ubija želju za životom.

Super sistem samo pada na koljena kada je ATI kartica u pitanju. Ima kao neke drivere ali sve neke lijeve rezolucije... A svi znamo da na LCDu mora deklarisana rezolucija inače ćao...

Mali osvrt na Linux kao pojavu... Igraće sve do kraja svijeta epizodnu ulogu. Jednostavno open source programeri su rasuti. KDE, Gnome, Unity, XFCE ....

Jedni idu na QT, drugi na GTK... Rasipa se snaga i usitnjavaju projekti...

Strahinja

pre 12 godina

Nisam nesto odusevljen sa Unity i GNOME Shell, preveliki mi je prelaz sa GNOME 2.x serije, zbog svega toga sam presao na KDE, upravo se javljam sa Kubuntu 11.04, radi k'o zmaj :)
Preporucujem ga svima!

Dejan Milankov

pre 12 godina

Izuzetno lak za korišćenje kad je reč o običnim korisnicima. Drug koji mi je nedavno seo za računar, samo je pitao: "ovo je neka nova verzija Windowsa ?" i nastavio da radi bez problema sa svojim znanjem stečenim na Windowsu.

smajli

pre 12 godina

Vec 6 godina koristim iskljucivo Linux. Za office, muziku, filmove zabavu igrice prelazak traje 5 minuta. Malo vise truda sam morao da ulozim oko malo profesionalnijih stvari ali se sada vise i ne secam kako je to pod win i sve radi stabilno, mreza, periferija,sve.

Win ima vise dekstop sledbenika zbog vendor lock in (profesionalno i neporfiosnalno) kao i zbog toga sto neki proizvodjaci jos uvek zatezu sa drajverima ali veoma malo (ja u poslednje 2 godine ne mogu da se setim kada sam imao neki problem).

Sa Ubuntom tek nema nikakvih problema jer BUKVALNO sve daju na tanjiru. Trude se da sve sto mogu da pojednostave to tako i bude i da sto vise podidju cak i win korisnicima.

Ne zaboravite BSD koji je klasa na drugom nivou...

treća sreća

pre 12 godina

Već dva puta sam pokušavao da pređem sa Windowsa na Linux, i oba puta sam i pored sve dobre volje imao utisak da je Ubuntu i Linux uopšte, sa tačke gledišta kućnog korisnika, napola nedovršen operativni sistem.
Vrlo pouzdan i siguran, ali nimalo user-friendly, očigledno stvoren za sve drugo osim za svakodnevno korišćenje na kućnim računarima.

kem

pre 12 godina

Ima par komentara koji porede razloge za i protiv, Ubuntu, Mek i Windous, ko je bolji, koji je lakši. Savršeno nebitno. Bitan je način razmišljanja. Neke velike kompnije smatraju da je softver roba, i naplaćuju njegovo korišćenje, kriju način na koji softver radi to što radi, zašto se pritiskom na dugme obavi na računaru neka akcija. Sa svakom novom verzijom, traže još para. Pojavilo se mišljenje, bunt, prvobitno kod programera da softver treba biti dostupan svima, za korišćenje, proučavanje, za poboljšavanje, za deljenje sa drugima. Dokle god se kompanija Kanonikal koja stoji iza Ubunta i drži zajedncu programera i korisnika na okupu, pakuje i trudi se da sve bude lako izvodljivo svakom, i još daje svoje proizvode i sigurnosne zakrpe bez naknade, ne pada mi na pamet da pomažem neku drugu kompaniju koja razmišlja ucenjivački, i naziva deljenje i hakovanje piraterijom. Eto, to je pravi razlog zašto volim da koristim Ubuntu , a na stranu to što smatram da je lepši, brži, stabilniji, manje zahtevan, nema virusa, i što mislim da u principu operativni sistem treba baš tako da radi. Ko misli da Mikrosoft, Epl, Adobi, Autodesk ili neko treći imaju dobre proizvode, molim, neka ih obožava, pomaže, voli. S kim si, takav si;)

Mrkva

pre 12 godina

Lepo izgleda. Besplatno je. Radi. Jedino mu smeta što sada svi moramo da obrišemo svoje hard diskove i da ponovo instaliramo ceo operativni sistem, novi i drugačiji Office paket i nove programe. A onda da provedemo još nekoliko nedelja da prikupimo sav potreban softver, koji naravno neće koristiti novi korisnički interfejs nego će i dalje imati svoje prozore. I onda da se naviknemo na sve to. Ovo je samo sagledavanje činjenica, nikako ne mislim da grdim novi Ubuntu.
(Ljutko, 28. april 2011 22:29)

OVO NIJE TAČNO!!! Ubuntu može da se instalira kao i svaki drugi program DIREKTNO IZ WINDOWSA pomoću male Wubi aplikacije, a isto tako da se deinstalira direktno iz Windowsa (Add/Remove Programs). Evo vam link:
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

Znači, Ubuntu možete da probate bez ikakvog straha. Sve će da se obavi AUTOMATSKI. Sve što treba da imate jeste minimum 5GB slobodnog prostora, nezavisno i od particije na vašem HDD-u, znači da NE MORA Ubuntu instalirati na C particiju.

marky

pre 12 godina

Prelazim na Linux! da li kao potpuni početnik da stavim UBUNTU 11 koji je danas baš u fokusu ili LINUX MINT 10, koji je obogaćen aplakacijama i 'upeglan' u izvornoj verziji?

belli

pre 12 godina

"То ви по Србији можете да се играте и ретко ко од нас по Западу. А слично рече и једна Канађанин овде. Сада ћу ја да дрљам са драјверима или да имам опен сорс па да нешто мењам!? "......klasichno neznaje,eto,vidite SAMO ZA VLASNIKE WIN VAZI:NEMA KLASICNOG INSTALIRANJA DRAJVERA ZA LINUX,LJUDI, TO SE INSTALIRA I SVE RADI...IZ PRVE...

Aleksandar

pre 12 godina

Odlican je sobzirom da je besplatan sto se tice tisljeraja lepsi je windows7 ali licno kazem zato sto sam navikao da ga koristim, Druga stvar je radi odlicno i ne sisa vas procesor ni memoriju za razliku od windows7 ali ako ste navikli da imate lep messinger yahoo ili msn onda zaboravite na ubuntu plus ako volite da odigrate igracu nema nista od toga. Ali da ima najbrze podizanje sistema plus izlaz to stoji velika 10-tka A ukoliko pratimo razvoj Ubuntu oni sve vise uzimaju maha za nove modele PC u kojima je sve manje zastupljen Desktop nazalost zato ipak koristim windows 7 ali ubuntu imam instaliran iza za svaki slucaj ukoliko mi microsoft primeti da imam ilegalnu instalaciju sa torenta.

mail

pre 12 godina

Posto 90% IT korisnika, samo koristi osnovne funkcije OS, ne treba da se upusta u ovakve rasprave. Svako koristi ono sto je navikao, i sto je delimicno savladao da podesava za svoje potrebe. Ljudi koji zaradjuju od programiranja, definitivno imaju drugaciji stav u odnosu na 90% obicnih korisnika, tj. daje ocenu OS iz sasvim nekih drugih razloka. Kao kad Sumaher udje u kola, ocenjuje ih iz sasvim drugacijeg ugla, nego mi ostali. Tako da su ovakve rasprave bezpredmetne. Ali mi Srbi posto sve znamo, u sve se razumemo, valjda nam je zato ovako, tu smo kada se raspravlja o Barsa-Real, Linux-Windows...valjda tako lecimo komplekse, raspravom. A ujedno saopstavanjem jedine istine, dokazujemo svoju pamet.

Pera zdera

pre 12 godina

Korisnicima Windowsa nije problem sto ne mogu da se naviknu na Linux, vec sto ne zele. Kao i dosta ljudi ovde ispod mene davao sam sansu Ubuntu-u, Kubuntu-u, Open Suse-u ali NE ZELIM da gubim moje dragoceno vreme navikavajuci se na novi sistem, nove programe, traziti drajvere, gubiti se u beskrajnim forumima, i onda kada resim da se odmorim uz Far Cry razocaram se do kraja. Imam troje dece, full time posao i pokusavam da se vratim na studije. Ne zelim da gubim dane i nedelje kako bih naucio nesto sto mi nije neophodno. Odem u prodavnicu, kupim Win7 Home Edition, dam 120CAD (zivim u Canadi) i mogu deci da pustam filmove, igram igrice, startujem simulacije odmah kada zavrsim sa instaliranjem. Linuxasi, razumite da NAM NE TREBA Linux, draze mi je da dam novac i imam mnogo vise vremena nego da podrzavam neku tamo open zajednicu i da moj zivot trpi zbog toga...

Harambasha

pre 12 godina

Evo jednog zanimljivog članka za sve koji misle da sa Windows-om je sve uredu http://blog.eracc.com/2011/04/26/microsoft-windows-promoting-mediocrity-since-1985/
Dalje, što se tiče driver-a ja koristim Debian već godinama (trenutno Debian 6) na notebook i na desktop i nemam problema sa driver-ima čak ni sa video kartom, pošto sve ima (istini za volju pošto Debian zajednica ima specifičnu filozofiju tu treba uložiti malo truda), istina je da ponekad običan korisnik nije u stanju da instalira video driver, ali i ne treba to da radi običan korisnik. Ubuntu ima nešto kao "hardware search" ili već opcija koja skenira sistem u potrazi za driver-ima. Problem sa driverima nije u Linux zaednici već sa proizvođačima hardware-a. Poznato je da Linux zajednica proizvodi bolje driver-e ako im se dozvoli uvid u sam proizvod pa ne moraju da rade reverzibilni inženjering. U svakom slučaju ne treba ljude nagovarati da prelaze na GNU/Linux bilo koji distro. Sve to što 90% korisnika uradi na računaru za 10000 rsd pa naviše, sve to može za džabe, plus mnogo više isto tako za džabe, plus mnogo sigurnije isto tako za džabe, plus mnogo stabilnije isto tako za džabe!! oko 10000 rsd je Windows Home Basic, vrlo siromašan OS a o Windows Starter da ne pišem... Manje košta ali i to je preskupo koliko nudi. U svakom slučaju ko ima želju i volju da pređe na bilo koji distro koji nudi GNU/Linux zajednica dobro došao...

Petar

pre 12 godina

Još sam na Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, a sačekaču da prođe beta verzija novoga, da uštimaju bugove pa onda upgrade napravim.

Sistem je savršen, nijedan problem na laptopu ili desktopu. Na još manjem Travel laptopu imam Lubuntu, a tamo mu zbog lakoče sistema baterija radi 9 sati. Smeje mi se, a žalim one koji kažu da je WINs više user frendly. Problem takvih je da teško mučknu sa glavom, a upravo je to bit Windowsa, da urade sve automatski a da čovek više ne misli ništa, zato dođe Homo Sapiens ovca, koju divlji Bill dobro brije za dolare.

Ne budote ljeni, Ubuntu je veoma lak sistem.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Да би се нови убунту користио са старим гномом, довољно је одјавити се и пријавити у сесији типа "Ubuntu Classic".

До сада сам био на оупенсусе-у и био сам презадовољан, али ипак желим да дам шансу убунту-у. Зашто да не испробам неки нови дистро?

Marko

pre 12 godina

Počeo sam da koristim ubuntu skoro, od verzije 10.10. Vizuelni efekti fenomenalni, besplatne alternative svim win programima. Počeo sam da shvatam kako OS funkcioniše, što godinama rada na winu nisam uspeo.
Dešavaju se problemi prilikom instaliranja raznih programa, ali je ubuntu zajednica jako razvijena, pa se svi problemi reše.
Koliko god stariji korisnici linuxa kukali na Unity (i GNOME 3) mislim da novi korisnici neće imati nikakvih problema da se naviknu na novo okruženje.

kem

pre 12 godina

Prosečan krisnik marginalizovan? Izopšteni iz socijalne tematike? Teško se može naći tolerantnija zajednica od domaće Ubuntu zajednice, gde je svako uvažen bez obzira sa kakvim predznanjem se uključuje, postavlja pitanje, traži pomoć. Pregledajte forum, biće sve jasno. Uostalom, ubuntu i znači humanost, ljudskost. I samo da napomenem da Nvidia i Intel imaju odlične drajvere, Intelovi su i slobodni, tvrdnje da bolje rade pod Windowsom su vrlo diskutabilne. Filmska industrija ne bi koristila Linux za najzahtevnije poslove da nije odličnih drajvera i zavidnih performansi operativnog sistema.

pera

pre 12 godina

Evo, citam sve te komentare kako je ubuntu pouzdan i stabilan, ali ne user-friendly.

Ja nekako upravo sticem suprotan utisak. Skoro smo u firmi instalirali ubuntue na sve racunare i vrlo brzo smo se prilagodili za nase potrebe i smatram da je nista manje user-friendly nego windows (ono sto je uskraceno koriscenjem terminala je nadoknadjeno vrlo korisnim software centrom i odlicnim update centrom).

Ali stabilnost, to vec nekako mi ne dozivljavamo. Neobicna kocenja na sasvim solidnim masinama, nepredvidiva gasenja softvera, greske u UI...

Ja sam veliki pobornik linuxa i smatram ga vrlo upotrebljivim, samo nekako sticem utisak kao da radim na beta i release candidate verzijama nekog softvera...

Pavle

pre 12 godina

Instalirao sam, koristio par sati i obrisao. Potreban mi je ozbiljan operativni sistem, a ne nešto da bih se zabavljao. Možda će ovo biti super za ove što sad imaju po 10 godina.
Ne bih voleo da sam u koži ovih što prave Ubuntu prezentacije, da ubedjujem ljude u nešto u šta ni sam ne verujem.

Alempije

pre 12 godina

Za osobu koja se prvi put srece sa racunarom UBUNTU je mnogo laksi za upotrebu od windows-a. Tu mislim na osnovnu upotrebu. Cak sta vise i prevod na srpski je daleko bolji od onog windows-ovog. Ja se jos uvek ucim (na ubuntu sam presao pre 15-20 dana). Jbg nije bas lako snaci se kada se godinama radi u windows-u, ali mi se u principu mnogo svidja.

Dzoni

pre 12 godina

@Ljutko
Naravno da ne moras da izbrises nista..ubuntu mozes da instaliras i iz windowsa cak i na istu particiju i onda ce ti prilikom startovanja racunara se pojavi meni da li hoces da startujes windows ili linux i to je to.Znaci mogu oba sistema na jednu particju u isto vreme.

rade

pre 12 godina

Linux je gubljenje vremena. Obicno svako naidje na neki bug, provede sate pokusavajuci da ga sredi i na kraju se vrati na Windows zato sto tamo neki program ne radi na Linuxu.

Sve dok Linux budu razvijali "ekstra talenti" koji obozavaju SHELL Linux ce biti promasaj.

teodorakis

pre 12 godina

Mark je definitivno pukao sa ovom drastičnom promenom. Imam netbook i na njemu je PclinuxOS xfce i nemam nameru ni da probam ovu skalameriju po imenu Unity.

Ubuntu zajednici bi bilo najbolje da se preseli kolektivno na drugi distro. Za to je, naravno, potrebno posedovati jednu stvar :)

Odvaljivač

pre 12 godina

Najbolje rešenje za sve korisnike (kućne i profi) je ovaj dual-boot sistem na nekoj boljoj mašini:
Windows 7 Ultimate 64bit - MAC OS X Snow Leopard
Super stabilno, super brzo, brdo super programa, brdo super igara, brdo raznih super alata... samo što morate imati kvalitetniju mašinu.
Linux???? Potreban je onima koji vole da kažu da mrze Windows (u zadnje vreme i MAC OS) i da bulje danima u ekrane u potrazi za drajverima, nekakvim programčićima koji eventualno nešto rade i da bleje po linux-forumima...

zok

pre 12 godina

@Zoran

ne razumem zasto bi se prosecan korisnik osecao potcenjen i marginalizovan?
Otvoris google i kucas "Irc chanenel wiki", "rythmbox wiki", "banshee wiki" , "Unity wiki" itd. Ne verujem da je to tesko prosecnom korisniku.

celt

pre 12 godina

Instalirao sam na racunaru na poslu da probam i mogu da kazem da je super po meni. Kao mac korisnik ovo mi je nesto najblize na pc-ju user interfejsu na koji sam naviko na mekintos racunarima.

nije za windows korisnike doduse, treba malo vremena da se naviknes gde je sta. bolji je kde environment ako hocete nesto slicno onome na sta ste navikli. valjda zato toliko losih komentara.

Uroš

pre 12 godina

Hmm, meni se lično Unity ne dopada, valjda sa godinama ide izvesna konzervativnost, a Gnom mi je godinama na desktopu. Za sada klasnični Gnom je dostupan tako da mogu da vozim Natty-ja onako kako hoću. Šuška se da će klasnični Gnom da bude izbačen od sledećeg izdanja, ali o tom po tom.
@Kiza
Eh, lepota izbora, sjajno!
@teodorakis
Misliš da potcenjuješ zajednicu, ljudi su se okupili oko Ubuntu-a sa razlogom, i sa razlogom su Ubuntu korisnici najbrojniji. Pre Ubuntu-a su postojale velike disribucuje i postoje paralneno sa Ubuntu-om, ali samo Ubuntu ima posvećenu brojnu zajednicu. Ukoliko Ubuntu prestane da bude to što jeste, ni po jada promeniti distro, ali nešto mi se ne čini da će posle Ubuntu-a biti zajednice na ovaj način.

Shone

pre 12 godina

Probacu,
Jer me na mojoj zastareloj konfiguraciji ubuntu verzija 10.10 u odnosu na win xp i win 7 odusevljava jednostavnoscu i brzinom....

ZNS

pre 12 godina

Unity je u mom slučau kuku i lele, ne mogu da se naviknem na to okruženje iako ga Kanonikal forsira. I pored današneg unapređenja sve je vraćeno na Gnomovo okruženje koje se sada zove Ubuntu klasik. Sam 11.04 deluje za nijansu brži od 10.10. Navika ili ne ali najbolje mi prija Gnom. Unity je kopija Mac-oe filozofije a ako nemate jaku grafiku, problemi su na pomolu. Ako Kanonikal nastavi ovako verovatno će moja malenkost posle niza godina korišćenja Ubuntua migrirati na neku drugu distribciju.
P.S. Što se tiče ATI-a oni su su direktni krivci za loš rad grafike pod Linuksom. Najverovatnije su brigu oko drajvera poverili nekome ko je ražalovan u rang portira jer i skoro svaka stara NVidia radi bolje od nove ATI kartice, o novima da ni ne govorim.

Kiza

pre 12 godina

Volim Ubuntu I Linuksolike sisteme, svi danas imaju I takozvanu netbook varijantu desktop okruzenja, ali jednostavno ne mogu da shvatim zasto staviti netbook okruzenje na desktop rezoluciju. Kao da stavljate motor od skutera u BMW. Jeste, trosice manje, ali...Testirao sam unity jos od alfe I cekao revoluciju, ali docekao debakl, vratio sam se na CENT OS veceras.

ŽV

pre 12 godina

Linux je dobar za embeded sisteme, razvoj i slabo opterećene servere. Tačka. Što se koštanja tiče, u profesionalnoj primeni nikako nije besplatan, MOŽE biti jeftiniji, a često je skuplji. Za kuću - kako ko voli :)

anonymous

pre 12 godina

Do sada sam cuo samo lose utiske o Unityu, tako da se zadrzavam na 10.10, taman sam je lepo sredio :)

A to ako neko ne zna sta je IRC, ne vidim sta mu je problem da to progugla. Al ono, svi smo navikli na Win pa nas mrzi tri put da kliknemo.

Dzoni

pre 12 godina

Svi koji koriste Linux a kukaju na unity mogu sa 2 klika misem da vrate na klasican sa start menijem..samo u system setings se ode na login screen i tamo umesto unity izabere "ubuntu classic" i priliko sledeceg logovanja bice klasican sa start menijem.

nemanja-

pre 12 godina

Upravo predjoh sa 10.10 na 11.04 i mogu da kazem da je prvi utisak da Unity izgleda lepo, ali samo na prvi pogled, chim sam krenuo da koristim malo, odmah je pocheo da mi smeta, i to na svakom koraku. Mozda je samo do mene, ali ja od Linuxa ne ochekujem da bude veci Windows od Windowsa. I ne zelim da moj desktop PC lichi na iPad, iPod ili iPhone. No, srecom jako se lako vraca Gnome shell, dovoljno je samo logout i odabrati classic opciju za login, i tako ostaje ... tako da sam opet na istom :D.

Ljutko

pre 12 godina

Izvinjavam se zajednici sto sam lupio da mora da se brise hard disk zbog instalacije novog Ubuntua. Nisam znao da ne mora. Sad cu da ga skinem i isprobam. Inace ja, kao i Kanadjanin, radim puno radno vreme, imam decu i dodatni posao i nemam viska energije za podesavanje Linuksa. Ako se ovaj Ubuntu pokaze da je dorastao kucnoj upotrebi, razmislicu o njemu onog trenutka kada mi Windows i Office postanu nedostupni, a mozda i ranije kao alternativa na nekom starom kompjuteru koji ne moze da tera sedmicu.

Milan

pre 12 godina

Svim protivnicima Linuxa poručujem da je krajnje vreme da počnu da se navikavaju. Linux je pobedio Microsoft tako što mu je nametnuo filozofiju da radi u korist svoje štete. To je kao partija šaha za titulu koja je izgubljena ali je gubitnik samo produžava kako bi još koji minut bio nosilac titule. Zahvalnost Google-u koji je to samo ubrzao uteravši Microsoft u cloud avanturu gde njihovi monopoli gube smisao. U prvom trenutku je izgledalo da će Microsoft imati manevarskog prostora da izvede neku dobro poznatu monopolističku fintu sa private cloud-om, ali su na kraju ipak legli na rudu i biće zadovoljni da budu JEDAN OD većih provajdera za public cloud. Što je priznaćete veliki pad ambicija u odnosu na prethodni period.

Зоран

pre 12 godina

То ви по Србији можете да се играте и ретко ко од нас по Западу. А слично рече и једна Канађанин овде. Сада ћу ја да дрљам са драјверима или да имам опен сорс па да нешто мењам!? Па и да имам времена, питање да ли бих то радио. Бесплатан? Вама у Србији баш треба бесплатан кад 90% има дивљи софтвер. Мајкрософт шpијунира преко софтвера? Па чега се плашите ако вас неко шпијунира? Шта ће да открије? Које сајтове посећујете, штa радите на компјутеру и колико? И шта је то страшно?

Ivan

pre 12 godina

Koristim Ubuntu na oba kompjutera koja imam i prezadovoljan sam. Danas sam instalirao na jednom 11.04 verziju i mislim da je graficki mnogo lepsa i zrelija, ali mora da pretrpi josh par prepravki da bi je stabilizovali. Malo je sporija nego 10 verzija, kod menjanja pozadina mi neshto puca, itd. Sacekacu malo da programeri Ubuntu-a barem izbace 2,3 update-a shto ce biti za par nedelja.

Darko

pre 12 godina

Probao sam Ubuntu direktno sa DVD-a i dopao mi se te sam hteo da instaliram uporedo sa Win 7 i u toku instalacije uspeo sam ceo hard disk da formatiram i prebacim na jednu particiju (slučajno) jednim klikom. Sad samo live kad zatreba. :D

Ljutko

pre 12 godina

Lepo izgleda. Besplatno je. Radi. Jedino mu smeta što sada svi moramo da obrišemo svoje hard diskove i da ponovo instaliramo ceo operativni sistem, novi i drugačiji Office paket i nove programe. A onda da provedemo još nekoliko nedelja da prikupimo sav potreban softver, koji naravno neće koristiti novi korisnički interfejs nego će i dalje imati svoje prozore. I onda da se naviknemo na sve to. Ovo je samo sagledavanje činjenica, nikako ne mislim da grdim novi Ubuntu.

UbuntuLover

pre 12 godina

Ah, volim Ubuntu, ali brate preterali su. Style im je bitniji od onoga sto NIX stvarno nudi: STABILNOST, STABILNOST I STABILNOST NA PRVOM MESTU. Oni su to unistili sa 10000000 gluposti oko stylea. Jos se nadam da Archer nece propasti tako.

Aleksandar

pre 12 godina

ja ne znam šta je na Ubuntu-u dobro...Pola hardvera ne radi ili radi polovično...Creative Audigy radi u 2.0,grafička Nvidia 8400,kao da sam na fliper mašini,kamera-zaboravi,bluetooth,takodje zaboravi...Sve je zakomplikovano,pomalo nepregledno...Ko je kriv ili nije ne zanima me!Zadnji koji sam probao bio je 10-tka,samo me iznervirao!Izgled movie player-a,smejurija,performanse takodje!ne znam,ne svidja se meni to...Uzgred Windows 8 je tu,samo da kažem...

Dalibor

pre 12 godina

...koristio sam kubuntu nekoliko godina i to ponajvise 8.04,sva kasnija izdanja su bila samo kozmeticko ulepsavanje,i sto me je najvise nerviralo uvek se je manje vise pocinjalo od nule(primer amarok),a i uvek neko parcence hardvera nije radilo kako treba....a onda sam presao na suse i stvarno se odusevio kako sve besprekorno funkcionise...verujem da postoje i mnogo funkcionalnije linux distribucije od njega,ali mi on trenutno zadovaljava 100% mojih racunarskih potreba....na ubuntu se vise nikad nevracam...

lcd

pre 12 godina

@vlad...isti problem imam.pre 5dana preko sedmice sam instalirao 10.10 sve se sjajno radilo do prekjuce kada mi je sam ponudio da se upgrade-uje na 11.04,ok skinuo je,instalirao i restartovao komp i sistem se ne podize

Vlad

pre 12 godina

Uzas, hoce li Canonical napraviti normalni upgrade sa starije verzije sistema. Evo posle zavrsenog update a, blokira pri butu kao i svaki prethodni...

Odvaljivač

pre 12 godina

Najbolje rešenje za sve korisnike (kućne i profi) je ovaj dual-boot sistem na nekoj boljoj mašini:
Windows 7 Ultimate 64bit - MAC OS X Snow Leopard
Super stabilno, super brzo, brdo super programa, brdo super igara, brdo raznih super alata... samo što morate imati kvalitetniju mašinu.
Linux???? Potreban je onima koji vole da kažu da mrze Windows (u zadnje vreme i MAC OS) i da bulje danima u ekrane u potrazi za drajverima, nekakvim programčićima koji eventualno nešto rade i da bleje po linux-forumima...

Pera zdera

pre 12 godina

Ukoliko sam nov na Ubuntu-u, sigurno necu znati sta je IRC kanal #ubuntu-rs na freenode.net, jel se to maze na 'leba? Ovi iz Ubuntu zajednice su zaista u svom svetu izopsteni od svake socijalne tematike.

treća sreća

pre 12 godina

Već dva puta sam pokušavao da pređem sa Windowsa na Linux, i oba puta sam i pored sve dobre volje imao utisak da je Ubuntu i Linux uopšte, sa tačke gledišta kućnog korisnika, napola nedovršen operativni sistem.
Vrlo pouzdan i siguran, ali nimalo user-friendly, očigledno stvoren za sve drugo osim za svakodnevno korišćenje na kućnim računarima.

Зоран

pre 12 godina

То ви по Србији можете да се играте и ретко ко од нас по Западу. А слично рече и једна Канађанин овде. Сада ћу ја да дрљам са драјверима или да имам опен сорс па да нешто мењам!? Па и да имам времена, питање да ли бих то радио. Бесплатан? Вама у Србији баш треба бесплатан кад 90% има дивљи софтвер. Мајкрософт шpијунира преко софтвера? Па чега се плашите ако вас неко шпијунира? Шта ће да открије? Које сајтове посећујете, штa радите на компјутеру и колико? И шта је то страшно?

Openstatic

pre 12 godina

@eof.
Ok resio sam da napisem malo duzi komentar jer sam video ovaj komentar koji u velikoj meri opisuje sve ono sto nije u redu sa Linuxom. To su njegovi fanovi koji iznose neistine i obmanjuju ljude.

"Zashto Linux/Ubuntu?"
"1. Besplatan"
Ovo je samo delimicno tacno. Sama instalacija jeste besplatna, ali tehnicka podrska za Linux nije.
"2. Stabilan"
Ovo je takodje neistina. Ubuntu je nestabilniji od vecine operativrnih sistema.
"3. Brz"
Ovo ne znam ni kako da komentarisem. Sta znaci "brz"?
"4. Lepo izgleda"
Ok, ovo je subjektivno. Meni lepo izgleda OS X recimo, a Ubuntu ne...
"5. Mnogo besplatnih aplikacija"
Postoji mnogo vise besplatnih aplikacija za Windows (ili Windouze, kako ga ti zoves).
"6. Nenormalno kvalitetan shto se tiche, mreze/interneta"
Ne kapiram sta si hteo ovim da kazes.
"7. Dobar za web server"
Bravo! Ovo je mozda jedina istinita izjava u tvom tekstu. LAMP serveri cine 90 posto internet servera.
"8. OPEN SOURCE!!!!!!!OTVORENI KOD"
Postoji mnogo vise open source aplikacija za "Windouze" pa cak i za OSX.
"9. Dobar za obicne korisnike koji zele slobodu"
Slobodu od cega? Operativnog sistema? Kako mi je ogranicena sloboda koriscenjem bilo kog drugog operativnog sistema?
"10. Veoma koristan za one koji imaju vise znanja i koji ne zele da mu micro kroji kapu..."
Ovo mi takodje nije jasno. Evo, ja imam vise znanja i ne mislim da je Ubuntu koristan za mene (iako ga odlicno poznajem), a kako mi to "Windouze" kroji kapu pojma nemam...

Na kraju, hteo bih da napomenem da nisam fanboy - koristim dnevno sva tri operativna sistema, ali smetaju mi ljudi koji dozivljavaju operativne sisteme kao religiju. Operativni sistemi su samo platforme za pokretanje aplikacija - nista vise, nista manje...

Srdacan pozdrav!

Pera zdera

pre 12 godina

Korisnicima Windowsa nije problem sto ne mogu da se naviknu na Linux, vec sto ne zele. Kao i dosta ljudi ovde ispod mene davao sam sansu Ubuntu-u, Kubuntu-u, Open Suse-u ali NE ZELIM da gubim moje dragoceno vreme navikavajuci se na novi sistem, nove programe, traziti drajvere, gubiti se u beskrajnim forumima, i onda kada resim da se odmorim uz Far Cry razocaram se do kraja. Imam troje dece, full time posao i pokusavam da se vratim na studije. Ne zelim da gubim dane i nedelje kako bih naucio nesto sto mi nije neophodno. Odem u prodavnicu, kupim Win7 Home Edition, dam 120CAD (zivim u Canadi) i mogu deci da pustam filmove, igram igrice, startujem simulacije odmah kada zavrsim sa instaliranjem. Linuxasi, razumite da NAM NE TREBA Linux, draze mi je da dam novac i imam mnogo vise vremena nego da podrzavam neku tamo open zajednicu i da moj zivot trpi zbog toga...

Zoran

pre 12 godina

"na IRC kanalu #ubuntu-rs na freenode.net", "umesto Rhythmboxa tu je Banshee", "dolazi sa Unity u paru sa AppMenu"...
E pa zbog ovakvog pristupa i ponašanja Linux zajednice, gde se prosečni korisnik oseća potcenjen i marginalizovan (da ne koristim neke grublje reči), nikad neće biti široko rasprostranjen i prihvaćen. Te priče kako Linux pokreće veliki deo savremenih uređaja današnjice (TV-i, telefoni, risiveri itd.) naprosto još više udaljavaju Linux od prosečnih korisnika koji čine i 90% IT populacije.
Žao mi je što i posle toliko godina postojanja, Linux ostaje u krugovima izolovanih i otuđenih (od običnih smrtnika) grupacija.

rade

pre 12 godina

Linux je gubljenje vremena. Obicno svako naidje na neki bug, provede sate pokusavajuci da ga sredi i na kraju se vrati na Windows zato sto tamo neki program ne radi na Linuxu.

Sve dok Linux budu razvijali "ekstra talenti" koji obozavaju SHELL Linux ce biti promasaj.

IT

pre 12 godina

Zashto Linux/Ubuntu?
1. Besplatan
2. Stabilan
3. Brz
4. Lepo izgleda
5. Mnogo besplatnih aplikacija
6. Nenormalno kvalitetan shto se tiche, mreze/interneta
7. Dobar za web server
8. OPEN SOURCE!!!!!!!OTVORENI KOD
9. Dobar za obicne korisnike koji zele slobodu
10. Veoma koristan za one koji imaju vise znanja i koji ne zele da mu micro$oft kroji kapu...
11. ...

Zashto ne Linux/Ubuntu?
1. Preci sa Windowsa na njemu je problem (ali da se brzo naviknuti)
2. Sto se tice drajvera, potrebno je malo vise znanje, (ali u ove zadnje distribucije sve idu ka tome, da sam sistem instalira potrebne)
3. Besplatan (Navikli smo da placamo :) )
4. Potrebno veliko znanje kada je u pitanju Terminala
5. Nema NEXT - NEXT - NEXT - FINISH - YES (mishom)
6. Brate oslobodi se robstva microsoftovog!

Zashto Window$?
1. Optimizovan
2. Dosta aplikacija (naravno, samo krekovanih, jer se nema para za kupovati)
3. Mnogo igrica radjene za njega
4. Komercijalisti se vise opredeljuju za njega, da bi stekli vise novca
5. Stabilan u neku ruku
6. ...

Zashto ne Windoze?
1. Skup kada se koristi u legalne svrhe
2. Svaki dan update, shto govori o propustima u samom sistemu
3. Puno napravljenih virusa
4. Pun propusta, i antivirusi na njemu ne funkcionisu kako se predstavljaju u marketingu
5. XP bio dobar, izashla Vista propali s' njome, ubrzo izbacuju Windows 7 (i ako nije losh sistem), najavljuju Windows 8, shto govori o tome, da gube bitku na polju sistema
6. Mnogo antivirusnih programa, shto govori da je mnogo nezashtichen
7. Pada mu popularnost, sama chinjenica govori o tome kako ANDROID bije sve na polju smartphone uredjaja
8. Nije za izuchavanje, vech ga koriste lenjivci koji ne zele da nauce neshto novo... :)
9. itd...

eof.

Pavle

pre 12 godina

Instalirao sam, koristio par sati i obrisao. Potreban mi je ozbiljan operativni sistem, a ne nešto da bih se zabavljao. Možda će ovo biti super za ove što sad imaju po 10 godina.
Ne bih voleo da sam u koži ovih što prave Ubuntu prezentacije, da ubedjujem ljude u nešto u šta ni sam ne verujem.

Ljutko

pre 12 godina

Lepo izgleda. Besplatno je. Radi. Jedino mu smeta što sada svi moramo da obrišemo svoje hard diskove i da ponovo instaliramo ceo operativni sistem, novi i drugačiji Office paket i nove programe. A onda da provedemo još nekoliko nedelja da prikupimo sav potreban softver, koji naravno neće koristiti novi korisnički interfejs nego će i dalje imati svoje prozore. I onda da se naviknemo na sve to. Ovo je samo sagledavanje činjenica, nikako ne mislim da grdim novi Ubuntu.

Aleksandar

pre 12 godina

ja ne znam šta je na Ubuntu-u dobro...Pola hardvera ne radi ili radi polovično...Creative Audigy radi u 2.0,grafička Nvidia 8400,kao da sam na fliper mašini,kamera-zaboravi,bluetooth,takodje zaboravi...Sve je zakomplikovano,pomalo nepregledno...Ko je kriv ili nije ne zanima me!Zadnji koji sam probao bio je 10-tka,samo me iznervirao!Izgled movie player-a,smejurija,performanse takodje!ne znam,ne svidja se meni to...Uzgred Windows 8 je tu,samo da kažem...

ŽV

pre 12 godina

Linux je dobar za embeded sisteme, razvoj i slabo opterećene servere. Tačka. Što se koštanja tiče, u profesionalnoj primeni nikako nije besplatan, MOŽE biti jeftiniji, a često je skuplji. Za kuću - kako ko voli :)

iRobot

pre 12 godina

Sistem koji zadovoljava potrebe 90% kucnih korisnika, koristim ga od prve verzije, a od 2007. iskljucivo Ubuntu, Win je otisao u zaborav. Probajte, nista vas ne kosta a mozda vam se svidi ;)

milanovic

pre 12 godina

Simpatični su ovi naši Ubuntuovci... došao gazda i promenio svima mišljenje. Sad se mora duvati na tu stranu i promovisati Unity kao da je super, a ne beskorisna igračka.

Milan

pre 12 godina

Svim protivnicima Linuxa poručujem da je krajnje vreme da počnu da se navikavaju. Linux je pobedio Microsoft tako što mu je nametnuo filozofiju da radi u korist svoje štete. To je kao partija šaha za titulu koja je izgubljena ali je gubitnik samo produžava kako bi još koji minut bio nosilac titule. Zahvalnost Google-u koji je to samo ubrzao uteravši Microsoft u cloud avanturu gde njihovi monopoli gube smisao. U prvom trenutku je izgledalo da će Microsoft imati manevarskog prostora da izvede neku dobro poznatu monopolističku fintu sa private cloud-om, ali su na kraju ipak legli na rudu i biće zadovoljni da budu JEDAN OD većih provajdera za public cloud. Što je priznaćete veliki pad ambicija u odnosu na prethodni period.

Vladimir

pre 12 godina

Isprobao, super sistem ali je na žalost morao da leti. Dok god proizvođači grafičkih ne naprave valjane drajvere za linux teško da će moći da se upotrebljava za nešto više od kuckanja po fejzbuku i slušanja mp3. Namerno nisam spomenuo video jer su filmovi seckali na mojoj ATI grafičkoj sa 1GB ddr5 (mislim :P). Starija Nvidia koju imam je mnogo bolje radila, ali i ona ima bolje performanse kad radi pod win 7. Nije Ubuntu kriv daleko od toga, ali mogli bi malo da poguraju stvari oko tih drajvera, naročito sada kad turaju razne 3D, HD, i ostali fenseraj do defaultu.

UbuntuLover

pre 12 godina

Ah, volim Ubuntu, ali brate preterali su. Style im je bitniji od onoga sto NIX stvarno nudi: STABILNOST, STABILNOST I STABILNOST NA PRVOM MESTU. Oni su to unistili sa 10000000 gluposti oko stylea. Jos se nadam da Archer nece propasti tako.

Dalibor

pre 12 godina

...koristio sam kubuntu nekoliko godina i to ponajvise 8.04,sva kasnija izdanja su bila samo kozmeticko ulepsavanje,i sto me je najvise nerviralo uvek se je manje vise pocinjalo od nule(primer amarok),a i uvek neko parcence hardvera nije radilo kako treba....a onda sam presao na suse i stvarno se odusevio kako sve besprekorno funkcionise...verujem da postoje i mnogo funkcionalnije linux distribucije od njega,ali mi on trenutno zadovaljava 100% mojih racunarskih potreba....na ubuntu se vise nikad nevracam...

Harambasha

pre 12 godina

Evo jednog zanimljivog članka za sve koji misle da sa Windows-om je sve uredu http://blog.eracc.com/2011/04/26/microsoft-windows-promoting-mediocrity-since-1985/
Dalje, što se tiče driver-a ja koristim Debian već godinama (trenutno Debian 6) na notebook i na desktop i nemam problema sa driver-ima čak ni sa video kartom, pošto sve ima (istini za volju pošto Debian zajednica ima specifičnu filozofiju tu treba uložiti malo truda), istina je da ponekad običan korisnik nije u stanju da instalira video driver, ali i ne treba to da radi običan korisnik. Ubuntu ima nešto kao "hardware search" ili već opcija koja skenira sistem u potrazi za driver-ima. Problem sa driverima nije u Linux zaednici već sa proizvođačima hardware-a. Poznato je da Linux zajednica proizvodi bolje driver-e ako im se dozvoli uvid u sam proizvod pa ne moraju da rade reverzibilni inženjering. U svakom slučaju ne treba ljude nagovarati da prelaze na GNU/Linux bilo koji distro. Sve to što 90% korisnika uradi na računaru za 10000 rsd pa naviše, sve to može za džabe, plus mnogo više isto tako za džabe, plus mnogo sigurnije isto tako za džabe, plus mnogo stabilnije isto tako za džabe!! oko 10000 rsd je Windows Home Basic, vrlo siromašan OS a o Windows Starter da ne pišem... Manje košta ali i to je preskupo koliko nudi. U svakom slučaju ko ima želju i volju da pređe na bilo koji distro koji nudi GNU/Linux zajednica dobro došao...

Gojko

pre 12 godina

Moja preporuka je Mint Linux. Ja sam prije nekoliko dana u potpunosti prešao na Mint. Jedini problem koji sam imao je glupavi ATI koji ubija želju za životom.

Super sistem samo pada na koljena kada je ATI kartica u pitanju. Ima kao neke drivere ali sve neke lijeve rezolucije... A svi znamo da na LCDu mora deklarisana rezolucija inače ćao...

Mali osvrt na Linux kao pojavu... Igraće sve do kraja svijeta epizodnu ulogu. Jednostavno open source programeri su rasuti. KDE, Gnome, Unity, XFCE ....

Jedni idu na QT, drugi na GTK... Rasipa se snaga i usitnjavaju projekti...

Marko

pre 12 godina

Počeo sam da koristim ubuntu skoro, od verzije 10.10. Vizuelni efekti fenomenalni, besplatne alternative svim win programima. Počeo sam da shvatam kako OS funkcioniše, što godinama rada na winu nisam uspeo.
Dešavaju se problemi prilikom instaliranja raznih programa, ali je ubuntu zajednica jako razvijena, pa se svi problemi reše.
Koliko god stariji korisnici linuxa kukali na Unity (i GNOME 3) mislim da novi korisnici neće imati nikakvih problema da se naviknu na novo okruženje.

Pera "Use i u svoj SuSE!"

pre 12 godina

Veliki sam fan Ubuntua jos od verzije 6.06.Skinuo sam betu 11.04 pre nedelju dana i sta da kazem.Unity i Gnome 3 su, po meni,potpuni promasaj.Prosto, oba su GROZNA.Sa takvim minimalistickim i siromasnim izgledom i ogromnim ikonama, zaista podsecaju na neku igracku ili nekakav veliki smart fon,Ipad ili stagod...
Presao na Suse i KDE

dex

pre 12 godina

Unity je nešto najgluplje što bi moglo da zadesi desktop računare. Ubuntu je definitivno sebi pucao u nogu. Nije lako ni ovom Bogdanoviću, treba da promoviše nešto što ni on sam ne koristi.

Petar

pre 12 godina

Još sam na Ubuntu 10.04 Lucid Lynx, a sačekaču da prođe beta verzija novoga, da uštimaju bugove pa onda upgrade napravim.

Sistem je savršen, nijedan problem na laptopu ili desktopu. Na još manjem Travel laptopu imam Lubuntu, a tamo mu zbog lakoče sistema baterija radi 9 sati. Smeje mi se, a žalim one koji kažu da je WINs više user frendly. Problem takvih je da teško mučknu sa glavom, a upravo je to bit Windowsa, da urade sve automatski a da čovek više ne misli ništa, zato dođe Homo Sapiens ovca, koju divlji Bill dobro brije za dolare.

Ne budote ljeni, Ubuntu je veoma lak sistem.

Sasa

pre 12 godina

Voleo bih da ljudi koji se zale kako nesto ne razumeju pogledaju malo po internetu i da se obrazuju. Ne verujem da je toliko tesko da se sazna sta je IRC kanal premda se na Windowsu koristi barem 10 godina. Nije to izmisljeno na Linux-u... Drugo, sve mogu da prihvatim ali da nije user friendly to ne mogu nikako. KDE i GNOME su veoma user friendly samo treba imati malo radoznalosti. Za one koji ne znaju sta je GNOME to je graficko okruzenje koje je gotovo identicno Mac grafickom okruzenju. KDE vise podseca na Windows okruzenje samo je mnogo dinamicnije i prakticnije.

Sto se tice profila korisnika Linux sistema, verovali ili ne, na jednoj temi na forumu Ubuntu zajednice Srbije, je utvrdjeno da se korisnici sto se obrazovanja krecu od onih sa samo osnovnom skolom, preko automehanicara i mesara, gimnazijalaca i medicinskih tehnicara pa sve do ljudi sa likovne akademije, pravnika, programera, grafickih dizajnera i sl. Stavise programera verovatno nema vise od 10% tako da su svi ostali manje vise samo regularni korisnici i uzivaoci. Sve u svemu posle 5 godina koriscenja mogu da kazem da sam vise nego zadovoljan a mogu da porucim i onima koji kukaju - ako mislite da cete nesto znati a da pritom prstom ne mrdnete nemojte da se trudite da prelazite na Linux. To jeste za znatizeljne, za one koji zele da se menjaju, da razumeju nove stvari, da uce i rade na sebi, za one koji cene estetiku i slobodu, za one koji su samosvesni, za sve one koji zele da budu drugaciji i bolji. Pozdrav

Vlad

pre 12 godina

Uzas, hoce li Canonical napraviti normalni upgrade sa starije verzije sistema. Evo posle zavrsenog update a, blokira pri butu kao i svaki prethodni...

Novosadista

pre 12 godina

Koristim Ubuntu 10.10, i jako sam zadovoljan!

Više sam na Linuxu nego na Windowsu, definitivno!

Ovu novu verziju moram da instaliram, da vidim kako klizi... :)))

PS: Konačno da B92 objavi nešto korisno :)

mail

pre 12 godina

Posto 90% IT korisnika, samo koristi osnovne funkcije OS, ne treba da se upusta u ovakve rasprave. Svako koristi ono sto je navikao, i sto je delimicno savladao da podesava za svoje potrebe. Ljudi koji zaradjuju od programiranja, definitivno imaju drugaciji stav u odnosu na 90% obicnih korisnika, tj. daje ocenu OS iz sasvim nekih drugih razloka. Kao kad Sumaher udje u kola, ocenjuje ih iz sasvim drugacijeg ugla, nego mi ostali. Tako da su ovakve rasprave bezpredmetne. Ali mi Srbi posto sve znamo, u sve se razumemo, valjda nam je zato ovako, tu smo kada se raspravlja o Barsa-Real, Linux-Windows...valjda tako lecimo komplekse, raspravom. A ujedno saopstavanjem jedine istine, dokazujemo svoju pamet.

ubuntu

pre 12 godina

Par stvari o Ubuntu:
- instalira se veoma lako, kao Win7
- zauzima mnogo manje RAM memorije, ~300MB dok Win 7 ~600-700MB
- zauzima manje prostora na Hard disku, ~2GB dok Win 7 ~6-7GB
- poseduje sve potrebne programe odmah nakon instalacije, kao sto su:
Music player(koji je,po meni, bolji od Windows media player-a, koji dolazi sa win7),
PDF reader,
Firefox (dosta bolji od IE),
video player( sa kojim nisam bas odusevljen, SMP player je dosta bolji),
i sto je najbitnije OpenOFFICE (kompatabilan za MicrosoftOffice fajlovima)
- graficki interfejs (koji se zove GNOME, mozete probati i KDE koji vise lici na Win,a distribucija linuxa koji ga koristi se zove Kubuntu) jeste lepsi, treba se malo navici, to je sve po meni.
- Unity je po meni promasaj, jer predstavlja kopiju Mac bar-a sa programima i predstavlja sistem kao dummy, sto pomalo iritira zahtevnije korisnike, koji zele sve namestiti po svojoj volji. (koristio sam Mac(Snow Leopard) jedno vreme i nisam ni malo odusevljen, ali nemam zamerki na graficki interfejs koji je stvarno lep, ali to je po meni skoro sve na sta aludira apple).
- instaliranje programa je mnogo jednostavnije nego na Win7 i radi na principu globalne baze sa programima odakle vi jednim klikom skidate i instalirate program (uz njega sistem sam skine i potrbne programe da mi novi program radio, to se radi automatski, nije vasa briga). ubuntu je pored standardnog programa sa skidanje novog softvera (Synaptic Package Manager) napravio svoj, koji je dosta pregledniji i laksi za upotrebu (Ubuntu Software Center) i time ceo proces jos olaksao.
- Ubuntu mozete probati, a da ne brisete svoj postojeci sistem( i bez ikakve stete), tako sto skinete iso fajl ubuntu-a i pokrenete wubi instaler, koji instalira linux na particiji koji vi odaberete( napravi jedan folder u kome smesti ceo sistem i ne utice na ostale fajlove ili programe, potrebno min oko ~3GB) i pri startovanju sistema mozete odabrati da li zelite da pokrenet Windows ili linux. Tako da vas nista ne kosta da probate( sem ta 3GB :) ), pa ukoliko imate malo slobodnog vremena probajte :). Takodje ga mozete lako obristai ponovnim pokretanje wubi instalera.

Icarus

pre 12 godina

Meni se licno unity GUI ne svidja. I dalje koristim 10.10 i vise sam nego zadovoljan. Vladimire, tacno je da ATI kartice ne rade bas najbolje u Linux-u, ali to je vec krivica ATI kompanije. Nvidia pravi drajvere i za Linux, mislim da je i driver cak open source i zbog toga radi mnogo bolje.

Aleksandar

pre 12 godina

Odlican je sobzirom da je besplatan sto se tice tisljeraja lepsi je windows7 ali licno kazem zato sto sam navikao da ga koristim, Druga stvar je radi odlicno i ne sisa vas procesor ni memoriju za razliku od windows7 ali ako ste navikli da imate lep messinger yahoo ili msn onda zaboravite na ubuntu plus ako volite da odigrate igracu nema nista od toga. Ali da ima najbrze podizanje sistema plus izlaz to stoji velika 10-tka A ukoliko pratimo razvoj Ubuntu oni sve vise uzimaju maha za nove modele PC u kojima je sve manje zastupljen Desktop nazalost zato ipak koristim windows 7 ali ubuntu imam instaliran iza za svaki slucaj ukoliko mi microsoft primeti da imam ilegalnu instalaciju sa torenta.

pera

pre 12 godina

Evo, citam sve te komentare kako je ubuntu pouzdan i stabilan, ali ne user-friendly.

Ja nekako upravo sticem suprotan utisak. Skoro smo u firmi instalirali ubuntue na sve racunare i vrlo brzo smo se prilagodili za nase potrebe i smatram da je nista manje user-friendly nego windows (ono sto je uskraceno koriscenjem terminala je nadoknadjeno vrlo korisnim software centrom i odlicnim update centrom).

Ali stabilnost, to vec nekako mi ne dozivljavamo. Neobicna kocenja na sasvim solidnim masinama, nepredvidiva gasenja softvera, greske u UI...

Ja sam veliki pobornik linuxa i smatram ga vrlo upotrebljivim, samo nekako sticem utisak kao da radim na beta i release candidate verzijama nekog softvera...

Dzoni

pre 12 godina

Nikad nisam koristio linux i procitah ovu vest i ajde da probam i sve se instaliralo brzo i lako dual boot win 7 i ovaj linux i mogu reci da mi se bas svidja ,upravo kucam ovo iz linuxa,cak je laksi za koriscenje od windowsa.

Mr. Spock

pre 12 godina

Dobro resenje za privatne firme koje ne zele da placaju softver. Nisam zeljan eksperimentisanja, pa cu ostati na 10ci. Posao ne sme da trpi. Cross compiling mora da radi... :)

Alempije

pre 12 godina

Za osobu koja se prvi put srece sa racunarom UBUNTU je mnogo laksi za upotrebu od windows-a. Tu mislim na osnovnu upotrebu. Cak sta vise i prevod na srpski je daleko bolji od onog windows-ovog. Ja se jos uvek ucim (na ubuntu sam presao pre 15-20 dana). Jbg nije bas lako snaci se kada se godinama radi u windows-u, ali mi se u principu mnogo svidja.

celt

pre 12 godina

Instalirao sam na racunaru na poslu da probam i mogu da kazem da je super po meni. Kao mac korisnik ovo mi je nesto najblize na pc-ju user interfejsu na koji sam naviko na mekintos racunarima.

nije za windows korisnike doduse, treba malo vremena da se naviknes gde je sta. bolji je kde environment ako hocete nesto slicno onome na sta ste navikli. valjda zato toliko losih komentara.

Недељко Стефановић

pre 12 godina

Да би се нови убунту користио са старим гномом, довољно је одјавити се и пријавити у сесији типа "Ubuntu Classic".

До сада сам био на оупенсусе-у и био сам презадовољан, али ипак желим да дам шансу убунту-у. Зашто да не испробам неки нови дистро?

Dejan Milankov

pre 12 godina

Izuzetno lak za korišćenje kad je reč o običnim korisnicima. Drug koji mi je nedavno seo za računar, samo je pitao: "ovo je neka nova verzija Windowsa ?" i nastavio da radi bez problema sa svojim znanjem stečenim na Windowsu.

Ivan

pre 12 godina

Koristim Ubuntu na oba kompjutera koja imam i prezadovoljan sam. Danas sam instalirao na jednom 11.04 verziju i mislim da je graficki mnogo lepsa i zrelija, ali mora da pretrpi josh par prepravki da bi je stabilizovali. Malo je sporija nego 10 verzija, kod menjanja pozadina mi neshto puca, itd. Sacekacu malo da programeri Ubuntu-a barem izbace 2,3 update-a shto ce biti za par nedelja.

Kiza

pre 12 godina

Volim Ubuntu I Linuksolike sisteme, svi danas imaju I takozvanu netbook varijantu desktop okruzenja, ali jednostavno ne mogu da shvatim zasto staviti netbook okruzenje na desktop rezoluciju. Kao da stavljate motor od skutera u BMW. Jeste, trosice manje, ali...Testirao sam unity jos od alfe I cekao revoluciju, ali docekao debakl, vratio sam se na CENT OS veceras.

anonymous

pre 12 godina

Do sada sam cuo samo lose utiske o Unityu, tako da se zadrzavam na 10.10, taman sam je lepo sredio :)

A to ako neko ne zna sta je IRC, ne vidim sta mu je problem da to progugla. Al ono, svi smo navikli na Win pa nas mrzi tri put da kliknemo.

kem

pre 12 godina

Prosečan krisnik marginalizovan? Izopšteni iz socijalne tematike? Teško se može naći tolerantnija zajednica od domaće Ubuntu zajednice, gde je svako uvažen bez obzira sa kakvim predznanjem se uključuje, postavlja pitanje, traži pomoć. Pregledajte forum, biće sve jasno. Uostalom, ubuntu i znači humanost, ljudskost. I samo da napomenem da Nvidia i Intel imaju odlične drajvere, Intelovi su i slobodni, tvrdnje da bolje rade pod Windowsom su vrlo diskutabilne. Filmska industrija ne bi koristila Linux za najzahtevnije poslove da nije odličnih drajvera i zavidnih performansi operativnog sistema.

Ljutko

pre 12 godina

Izvinjavam se zajednici sto sam lupio da mora da se brise hard disk zbog instalacije novog Ubuntua. Nisam znao da ne mora. Sad cu da ga skinem i isprobam. Inace ja, kao i Kanadjanin, radim puno radno vreme, imam decu i dodatni posao i nemam viska energije za podesavanje Linuksa. Ako se ovaj Ubuntu pokaze da je dorastao kucnoj upotrebi, razmislicu o njemu onog trenutka kada mi Windows i Office postanu nedostupni, a mozda i ranije kao alternativa na nekom starom kompjuteru koji ne moze da tera sedmicu.

Igor

pre 12 godina

Upravo probao, nije loš stvarno. Ali treba još PUNO PUNO rada na ovom Unityju.

Ukratko: ideja dobra, dosta potencijala, ali ima rešenja koja su prilično loša po mom mišljenju čak iako zamislim da koristim netbuk računar.

Biće ovo dobro za koju godinu, a dotad se ja držim 10.10 :)

Strahinja

pre 12 godina

Nisam nesto odusevljen sa Unity i GNOME Shell, preveliki mi je prelaz sa GNOME 2.x serije, zbog svega toga sam presao na KDE, upravo se javljam sa Kubuntu 11.04, radi k'o zmaj :)
Preporucujem ga svima!

Nikola

pre 12 godina

Haha, ne nismo vegani ili makrobiotičari niti hipsteri ili hipici, ima nas raznih. Probaću ga uskoro, tek je izašao. Već dve godine sam na Ubuntu-u i prezadovoljan sam. Nemam nikakvo obrazovanje vezano za softvere i slično i probleme koje sam imao rešavao sam sam uz pomoć srpske ubuntu zajednice (ubuntu-rs) i zvaničnog ubuntu foruma. Trenutno sam na 10.04. jer ima podršku do 2012. Drago mi je što je b92 konačno objavio makar nešto vezano za otvoreni softver.

Shone

pre 12 godina

Probacu,
Jer me na mojoj zastareloj konfiguraciji ubuntu verzija 10.10 u odnosu na win xp i win 7 odusevljava jednostavnoscu i brzinom....

Darko

pre 12 godina

Probao sam Ubuntu direktno sa DVD-a i dopao mi se te sam hteo da instaliram uporedo sa Win 7 i u toku instalacije uspeo sam ceo hard disk da formatiram i prebacim na jednu particiju (slučajno) jednim klikom. Sad samo live kad zatreba. :D

ZNS

pre 12 godina

Unity je u mom slučau kuku i lele, ne mogu da se naviknem na to okruženje iako ga Kanonikal forsira. I pored današneg unapređenja sve je vraćeno na Gnomovo okruženje koje se sada zove Ubuntu klasik. Sam 11.04 deluje za nijansu brži od 10.10. Navika ili ne ali najbolje mi prija Gnom. Unity je kopija Mac-oe filozofije a ako nemate jaku grafiku, problemi su na pomolu. Ako Kanonikal nastavi ovako verovatno će moja malenkost posle niza godina korišćenja Ubuntua migrirati na neku drugu distribciju.
P.S. Što se tiče ATI-a oni su su direktni krivci za loš rad grafike pod Linuksom. Najverovatnije su brigu oko drajvera poverili nekome ko je ražalovan u rang portira jer i skoro svaka stara NVidia radi bolje od nove ATI kartice, o novima da ni ne govorim.

nemanja-

pre 12 godina

Upravo predjoh sa 10.10 na 11.04 i mogu da kazem da je prvi utisak da Unity izgleda lepo, ali samo na prvi pogled, chim sam krenuo da koristim malo, odmah je pocheo da mi smeta, i to na svakom koraku. Mozda je samo do mene, ali ja od Linuxa ne ochekujem da bude veci Windows od Windowsa. I ne zelim da moj desktop PC lichi na iPad, iPod ili iPhone. No, srecom jako se lako vraca Gnome shell, dovoljno je samo logout i odabrati classic opciju za login, i tako ostaje ... tako da sam opet na istom :D.

Dzoni

pre 12 godina

Svi koji koriste Linux a kukaju na unity mogu sa 2 klika misem da vrate na klasican sa start menijem..samo u system setings se ode na login screen i tamo umesto unity izabere "ubuntu classic" i priliko sledeceg logovanja bice klasican sa start menijem.

Uroš

pre 12 godina

Hmm, meni se lično Unity ne dopada, valjda sa godinama ide izvesna konzervativnost, a Gnom mi je godinama na desktopu. Za sada klasnični Gnom je dostupan tako da mogu da vozim Natty-ja onako kako hoću. Šuška se da će klasnični Gnom da bude izbačen od sledećeg izdanja, ali o tom po tom.
@Kiza
Eh, lepota izbora, sjajno!
@teodorakis
Misliš da potcenjuješ zajednicu, ljudi su se okupili oko Ubuntu-a sa razlogom, i sa razlogom su Ubuntu korisnici najbrojniji. Pre Ubuntu-a su postojale velike disribucuje i postoje paralneno sa Ubuntu-om, ali samo Ubuntu ima posvećenu brojnu zajednicu. Ukoliko Ubuntu prestane da bude to što jeste, ni po jada promeniti distro, ali nešto mi se ne čini da će posle Ubuntu-a biti zajednice na ovaj način.

Mrkva

pre 12 godina

Lepo izgleda. Besplatno je. Radi. Jedino mu smeta što sada svi moramo da obrišemo svoje hard diskove i da ponovo instaliramo ceo operativni sistem, novi i drugačiji Office paket i nove programe. A onda da provedemo još nekoliko nedelja da prikupimo sav potreban softver, koji naravno neće koristiti novi korisnički interfejs nego će i dalje imati svoje prozore. I onda da se naviknemo na sve to. Ovo je samo sagledavanje činjenica, nikako ne mislim da grdim novi Ubuntu.
(Ljutko, 28. april 2011 22:29)

OVO NIJE TAČNO!!! Ubuntu može da se instalira kao i svaki drugi program DIREKTNO IZ WINDOWSA pomoću male Wubi aplikacije, a isto tako da se deinstalira direktno iz Windowsa (Add/Remove Programs). Evo vam link:
https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide

Znači, Ubuntu možete da probate bez ikakvog straha. Sve će da se obavi AUTOMATSKI. Sve što treba da imate jeste minimum 5GB slobodnog prostora, nezavisno i od particije na vašem HDD-u, znači da NE MORA Ubuntu instalirati na C particiju.

kem

pre 12 godina

Ima par komentara koji porede razloge za i protiv, Ubuntu, Mek i Windous, ko je bolji, koji je lakši. Savršeno nebitno. Bitan je način razmišljanja. Neke velike kompnije smatraju da je softver roba, i naplaćuju njegovo korišćenje, kriju način na koji softver radi to što radi, zašto se pritiskom na dugme obavi na računaru neka akcija. Sa svakom novom verzijom, traže još para. Pojavilo se mišljenje, bunt, prvobitno kod programera da softver treba biti dostupan svima, za korišćenje, proučavanje, za poboljšavanje, za deljenje sa drugima. Dokle god se kompanija Kanonikal koja stoji iza Ubunta i drži zajedncu programera i korisnika na okupu, pakuje i trudi se da sve bude lako izvodljivo svakom, i još daje svoje proizvode i sigurnosne zakrpe bez naknade, ne pada mi na pamet da pomažem neku drugu kompaniju koja razmišlja ucenjivački, i naziva deljenje i hakovanje piraterijom. Eto, to je pravi razlog zašto volim da koristim Ubuntu , a na stranu to što smatram da je lepši, brži, stabilniji, manje zahtevan, nema virusa, i što mislim da u principu operativni sistem treba baš tako da radi. Ko misli da Mikrosoft, Epl, Adobi, Autodesk ili neko treći imaju dobre proizvode, molim, neka ih obožava, pomaže, voli. S kim si, takav si;)

belli

pre 12 godina

"То ви по Србији можете да се играте и ретко ко од нас по Западу. А слично рече и једна Канађанин овде. Сада ћу ја да дрљам са драјверима или да имам опен сорс па да нешто мењам!? "......klasichno neznaje,eto,vidite SAMO ZA VLASNIKE WIN VAZI:NEMA KLASICNOG INSTALIRANJA DRAJVERA ZA LINUX,LJUDI, TO SE INSTALIRA I SVE RADI...IZ PRVE...

marky

pre 12 godina

Prelazim na Linux! da li kao potpuni početnik da stavim UBUNTU 11 koji je danas baš u fokusu ili LINUX MINT 10, koji je obogaćen aplakacijama i 'upeglan' u izvornoj verziji?

teodorakis

pre 12 godina

Mark je definitivno pukao sa ovom drastičnom promenom. Imam netbook i na njemu je PclinuxOS xfce i nemam nameru ni da probam ovu skalameriju po imenu Unity.

Ubuntu zajednici bi bilo najbolje da se preseli kolektivno na drugi distro. Za to je, naravno, potrebno posedovati jednu stvar :)

zok

pre 12 godina

@Zoran

ne razumem zasto bi se prosecan korisnik osecao potcenjen i marginalizovan?
Otvoris google i kucas "Irc chanenel wiki", "rythmbox wiki", "banshee wiki" , "Unity wiki" itd. Ne verujem da je to tesko prosecnom korisniku.

Dzoni

pre 12 godina

@Ljutko
Naravno da ne moras da izbrises nista..ubuntu mozes da instaliras i iz windowsa cak i na istu particiju i onda ce ti prilikom startovanja racunara se pojavi meni da li hoces da startujes windows ili linux i to je to.Znaci mogu oba sistema na jednu particju u isto vreme.

lcd

pre 12 godina

@vlad...isti problem imam.pre 5dana preko sedmice sam instalirao 10.10 sve se sjajno radilo do prekjuce kada mi je sam ponudio da se upgrade-uje na 11.04,ok skinuo je,instalirao i restartovao komp i sistem se ne podize

smajli

pre 12 godina

Vec 6 godina koristim iskljucivo Linux. Za office, muziku, filmove zabavu igrice prelazak traje 5 minuta. Malo vise truda sam morao da ulozim oko malo profesionalnijih stvari ali se sada vise i ne secam kako je to pod win i sve radi stabilno, mreza, periferija,sve.

Win ima vise dekstop sledbenika zbog vendor lock in (profesionalno i neporfiosnalno) kao i zbog toga sto neki proizvodjaci jos uvek zatezu sa drajverima ali veoma malo (ja u poslednje 2 godine ne mogu da se setim kada sam imao neki problem).

Sa Ubuntom tek nema nikakvih problema jer BUKVALNO sve daju na tanjiru. Trude se da sve sto mogu da pojednostave to tako i bude i da sto vise podidju cak i win korisnicima.

Ne zaboravite BSD koji je klasa na drugom nivou...

Dule

pre 12 godina

Vidim svakave komentare ovde, i iskreno nisam iznenadjen. Linux fanboys nisu u pravu, ali ni ovi shto ih pljuju.
Linux nije Bog i Batina, moze da bude ako ga koristi profesionalac i koristi neki izvorni distro kao npr Gentoo ili Lunar, koji se kompajliraju u instalaciji i budu "pravljeni" bash za vashu konfiguraciju.
Ubuntu je user-friendly verzija slobodnog koda. Ubuntu je linux doveo na Next-Next-Next-Finish princip, shto odgovara ljudima kojima je linux arhitektura nepoznata.
Sad, zashto bi korisnik sa obichnim zahtevima zeleo da koristi Linux? Istina je, ne bi trebalo. Da se upustite u neshto shto bi vam bilo komplikovano i zbunjujuce, da biste na kraju prichali kako linux ne valja nichemu.
Jedino moze zeleti da predje zbog besplatnog softvera. Rekao je neko, ima vishe besplatnog na Windowsu. To bas nije tachno, ima ga, ali cesto nije kvalitetan i podrzavan gomilom reklama. Na linuxu ne morate nishta da krekujete, trazite serijske brojeve i sl. Na linuxu nema virusa (sad ce neko reci da ima, i jeste, ima, ali je broj gotovo nebitan u poredjenju sa windowsom). Dok, s druge strane, ako volite da igrate igrice, o linuxu ni ne razmishljajte. Moze Wine da emulira dosta toga, ali ne isplati se.
Zahtevniji korisnici imaju drugu pricu. Windows im ne odgovara jer nije skalabilan, ne mozemo ga napraviti da bude po nasoj meri i da radi samo ono shto mi od njega ocekujemo. Ja konkretno sam developer, i linux okruzenje mi mnogo vise odgovara za posao koji radim.
Price o ropstvu su glupost, niko vas ne shpijunira, niko vas ne prati. Koristite shta hocete i pustite druge da koriste shta hoce. Lichno, volim linux inicijativu jer im je osnova razvojnog tima u zajednici, i razvijaju distribucije onako kako korisnici zele. Majkrosoft ima malo drugaciju pricu.