GooTube

Pre oko sat vremena, zvanično je potvrđena vest da je vodeći svetskih pretraživač Google kupio vodeći servis za razmenu video sadržaja YouTube za neverovatnih 1.65 milijardi dolara što predstavlja ubedljivo najskuplju kupovinu koju je Google napravio u svojoj osmogodišnjoj istoriji! Da li je ovo precenjena kupovina?

Autor: Dejan Bizinger

Pošaljite komentar
 1. Moram da priznam da se ne slazem sa konstatacijom autora o tome da je Google precenio YouTube. Jutros nakon objave kupovine YouTube-a, akcije Google-a su skocile za 2% ili oko 4 milijarde dolara kako javljaju mediji. Mislim da je u tom slucaju lako napraviti racunicu i da je jasno da je "tricavih" 1,65 milijardi naspram 4 peanuts.
  (GoTube, 10. oktobar 2006 09:14)

  # Link komentara

 2. To sve stoji za porast cene akcija Googlea nakon ove kupovine, to se i ocekivalo. Poenta je i da su te iste akcije precenjene sto sam i u tekstu napisao kao i jos mnogo drugih kompanija u Web 2.0 industriji.
  (Dejan Bizinger, 10. oktobar 2006 10:33)

  # Link komentara

 3. Neznam na osnovu kojih parametara ste vi došli do zaključka da je Google preplatio YouTube, odnosno da je sam precenjen. Mislim da na depresivna privredna kretanja (USA+EEC) samo optimizam usmeren ka tzv. hi-tech kompanijama može držati tržište u životu. Uostalom zar vrednost čuvene Coca-Cole ne drži oko 80% vrednost samog imena?
  Shvatite da je Google, tehnološka Coca-Cola, i da je bilo kakva rasprava o njegovoj realnoj vrednosti stvar 'okusa'...
  (Pedja, 10. oktobar 2006 11:55)

  # Link komentara

 4. Ako ovako nastave investitori, umesto Weba 2.0 imacemo dot-com boom 2.0.
  (Tomislav, 10. oktobar 2006 12:01)

  # Link komentara

 5. Google je precenjen isto toliko kao sto je nekad bio Cisco precenjen, kada je u jednom trenutku vredeo 500 milijardi dolara!? Citav Google se odrzava na buzz-u koji stvara tako sto izbacuje razne servise samo da bi o tome pisala blogosfera i da bi akcionari videli da se nesto radi. Od svih tih servisa vrlo mali broj servisa ima znacajniji marketshare. Njihov core business je sama pretraga, Gmail jos moze da ima neku bazu korisnika, sve ostalo je samo sminka.

  Setite se samo vremena iz 1999. kada su takodje mnoge kompanije bile precenjene i mnoge su propale. Google svakako nece da propadne ali je ipak precenjen. Sto se ne zapitate zasto su osnivaci Googlea prakticno rasprodali sve svoje akcije? Zato sto znaju da ta cena nece dugo da se odrzi a kada cena padne od tih para uvek mogu da kupe nazad iste te akcije i da im ostane dosta novca.
  (Dejan Bizinger, 10. oktobar 2006 12:06)

  # Link komentara

 6. Google polako ali sigurno upotpunjuje svoju paletu ponude. Ja vec sada skoro sve svoje vrijeme za kompjuterom provodim koristeci google proizvode. Gmail, Picasaweb, Google Earth, Spreadsheets... a sad i YouTube. Bravo za Google. P.S. Ajde samo vec jednom da konacno naprave Picasu za Mac.
  (Slavko, 10. oktobar 2006 15:47)

  # Link komentara

 7. Dejane, moram samo da te ispravim za jednu stvar. Kazes da "advokati samo sto ne stoje u redu da podnesu tuzbu protiv YouTube za krsenje autorskih prava". Mozda ti je promakla vest juce da je YouTube potpisao ugovore sa Universalom-om, Sony BMG-jem i televizijom CBS. A pre jedno mesec dana su vec potpisali ugovor sa Warnerom. To znaci da su se namirili sa tri kompanije iz "velike cetvorke" muzickih izdavaca koji fakticki vode RIAA-u. Ostaje jos samo EMI, a verujem da ce i oni da se nakace pre ili kasnije. Tako da ono sto su na sva zvona najavljivali Mark Cuban i neki drugi kako ce YouTube da bude "sued into oblivion" postaje sve manje i manje verovatno...

  Sto se tice toga da li sve ovo moze da bude (dovoljno) profitabilno, mislim da moze. Daleko od toga da ce od Google brzo da vrati pare od ad-sensea i drugih tricarija, ali mislim da to ni ne ocekuju. Tako da, videcemo... ne bi rekao da je ovo toliko glup potez, mada riskantan jeste sigurno obzirom koliko para dadose.
  (fuzzylogic, 10. oktobar 2006 16:09)

  # Link komentara

 8. Ovo izgleda kao pocetak kraja web2.0 booma.
  naime, ako pogledate pravi dobitnici nisu ni osnivaci YouTube-a, ni Google. To je pre svega Sequoia Capital, VC i slicne kompanije. Ako je verovati TechCrunch-u, Sequoia je drzala nekih 30% YouTube-a. Sa ulozenih $11.5 miliona oni su ostvarili 41 puta veci profit. Toliko o tome.
  A sto se video servisa tice, fama oko vrednosti YouTube-a je pocela u augustu, kada je Sony kupio Grouper za $65 miliona. Prema toj logici, tada je procenjena vrednost YouTube bila oko $2 milijarde. Naravno, to je tada izgledalo nezamislivo. Danas je to nazalost realnost.
  (eegoremotzkoe, 10. oktobar 2006 20:35)

  # Link komentara

 9. Dejane, eto vidis kako se prave pare. Napravis uslugu od koje nemozes da napravis pare (direktno) ali zato ako usput napravis i ime, akcije ce kupovati upravo oni koji ne razumeju, da akcije nisu kesh.
  To sto si ti pokusao da objasnis, samo si dokazao tako
  sto nikoga nisi ubedio.
  (Boris, 10. oktobar 2006 23:44)

  # Link komentara

 10. Pisem Master rad na temu Upotrebe tehnologije za razvoj EXIT-a i mogu reci sa sigurnoscu, NE NIJE PRECENJENA KUPOVINA. Naprotiv. Google jako dobro zna sta radi. Rupert Merdoka su kritikovali da je preplatio MySpace sa 580 miliona $$$, ali kada je dobio 900 miliona $$$ od reklama, videlo se ko je bio u pravu. Google se vec sada spaja sa Sonijem i ostalima iz entertainment industrije. Povratice oni te pare za mozda manje od godinu dana, a sigurno na preiod od 6 godina.
  (Dusan Kovacevic, 11. oktobar 2006 00:09)

  # Link komentara

 11. To sto su akcije Googlea skocile ili sto je Murdoch napravio deal sa Googleom od 900 miliona ne dokazuje da nije precenjeno, ali Myspace i nije toliko precenjen posto je to najposeceniji sajt na svetu. Precenjeno je citavo web 2.0 trziste, to znaju svi, ali VC mora da vrati svoje pare i da izvuce barem 8-10 puta vise od ulozenog.
  (Dejan Bizinger, 11. oktobar 2006 09:37)

  # Link komentara

 12. Dragi Dejane,
  Vidim da pominješ 1999 godinu, kao godinu velikih (i izneverenih) ocekivanja u .com industriji, ali zar iste godine nije prenaduvan i milenijumski problem i zar deo javnosti nije očekivao armagedon...itd.
  Moraš da znaš da su se tada kockali sa penzionim fondovima na berzi (čuveni je gubitak švedskog državnog penzionog fonda na .com industriji 1999, zbog kojeg su mnogi koji su upravljali njime zavšili iza rešetaka). Mislim da je naš problem nerazumevanje vrednosti nekog brenda, a činjenica je da su i Google i Youtube, veoma, veoma ozbiljni brendovi. Osnova svakog uspešnog brenda nije kvalitet proizvoda koji stoji iza njega, nego vera potrošača u njegov kvalitet. Mogao bi iznositi stotine primera u prilog mojoj tvrdnji. Činjenica je da posle svih napada MSN (čak i kroz IE), Yahoo-a, AOL...itd, Google opstao, čak izlazio jači i sa više servisa, pažljivo osluškivao potrebe tržišta i korisnika, mudro se infiltrirajući kao neko od potpunog poverenja, kao i b92 :)
  Ko je ove godine bio na Cebitu mogao je da vidi zavidan broj stream boksova raznoraznih proizvođača. Ozbiljne procene kažu da je internet televizija, sledeća 'parna mašina' IT industrije, pa sa malim pogledom durbinom u budućnost, videćete da se simbiozom svih dosadašnjih A/V medija dobija sasvim novi medij, koji će okupirati pažnju više od svega što se dosada nudilo.
  Zato je bitan YouTube, jer osim pozamašnog broja video materijala, ima i ime bez premca.
  Mislim da će se tek kroz 2-3 godini videti koliko je Google dobro pazario.
  (Pedja, 12. oktobar 2006 09:18)

  # Link komentara

 13. Negde sam video da košta 1.65 BILIONA $$$!!!

  P.S. Google nije precenjen... Korisniji je i od Microsofta...
  (Milanche, 19. oktobar 2006 16:55)

  # Link komentara