Procureli podaci pola milijarde Facebook korisnika

Na internetu su u subotu osvanuli lični podaci više od pola milijarde korisnika Fejsbuka, što je ukazalo na poteškoće ove kompanije da čuva osetljive informacije, javlja Blumberg.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
 1. FB I ostali bi mogli da koriste Blockchain kako bi im aplikacije bile što neprobojnije, ali onda ne bi mogli da dele i razmenjuju podatke bez direktnog pristanka članova...a onda bi izgubili svoju svrhu koja je samo i isključivo platforma za reklame
  (qwerty, 5. april 2021 12:16)

  # Link komentara

 2. Bacite ih lavovima!
  (Dimi, 5. april 2021 10:53)

  # Link komentara

 3. Zabrinut sam, sada ce mi videti slike sa mora, oh boze...
  (mich, 04. april 2021 10:08)

  Eto, objasnio čovek, na FB se drže samo slike sa mora. Ništa strašno.
  (Marx, 5. april 2021 10:24)

  # Link komentara

 4. @Kad smo već kod bezbednosti, privatnosti, curenja i prikupljanja podataka, juče nakon što mi je devojka poslala sliku sestrinog tefalovog električnog lonca za kuvanje preko poruke na WhatsApp-u, meni, po prvi put u životu, na fejsu izlazi sponzorisana objava sa tefalove stranice sa novom verzijom takvog "kukera". A ovamo nas farbaju da su poruke enkriptovane i da čak ni WhatsApp ne zna šta je u njima :)
  (u magnovenju, 04. april 2021 11:38)


  U razgovoru (preko mobilnog) sa nekim u nekoj priči o cenama u nekom supermarketu koje su poprilično veće nego čak i u njihovim supermarketima koji su bliži centru grada, dođemo do priče o akcijskim cenama koje povremeno neki proizvodi imaju pa se pohvalim da sam nahvatao Palmolive šampon od litar čija je cena kao redovna cena 30-40% niža i praktično košta kao cena za dva najmanja pakovanja.

  Sledeći dan mi na na nekom sajtu iskače Google reklama za Palmolive, a ne sećam se kad sam na Youtube ili bilo kom sajtu video reklamu za šampon, ako ih je i bilo, za ovaj nije sigurno.


  Dakle, druže, ne prate oni samo šta ti kucaš i koje fotke šalješ ili primaš, prate oni i šta PRIČAŠ preko telefona, samo to još uvek nije očigledno, jer ne smeju baš otvoreno da te odmah zatrpaju reklamama u vezi onoga što su "čuli" u tvom razgovoru.

  Da ne bude zabune, ne šalje se zapis razgovora nekim tamo serverima, već deo OS-a zadužen za to samo pokupi određene reči koje detektuje u kombinaciji sa rečima kao što je "kupovina" i sl.
  (veliki brat, 5. april 2021 03:18)

  # Link komentara

 5. @u magnovenju
  Poruke, slike, video, sve ima svoje posebne definicije i stavake oko privatnosti od palikacije do aplikacije. Ako nije sama aplikacija za slanje poruka, ono neka druga ima dozvoljen prostup preuzetim i pregledanim sadržajima. Poruka jeste kriptovana tokom razmene, ali nije čuvana u tom stanju kod tebe ili kod onog ko šalje. A pošto ste u vezi, najednostavniji algoritam za preporuke funkcioniše tako što te povezuje sa odredjenim ljudima. Pa ako oni nešto dele ili pregledaju ili kupe onda je to zato što ih zanima, istražuju ili im je potrebno, pa automatski to dobiješ i ti. A i samo prepoznavanje i klasifikacija slika nije nikakav problem, mnogo je zabavnije odredjivanje emocionalnog stanja preko praćenja otkucaja u crvenilu lica (kamere na telefonima to lepo hvataju, postoji razlog zašto ih ima toliko), ali i odredjivanje političke orjentacije i psihološkog tipa, iz samo jedne slike tačnost je veća od 75%, sa više slika greška je zanemarljiva, manja od greške brojanja glasova. Tako da će uskoro možda da se i glasa selfijem. Ne brini biće tokenizovan kao i ovi neizmenjivi digitalni sadržaji koji se prodaju za velike sume kao što su nekada razbacane konzerve paradajza i pakovanja špageta postajale jedinstveno i skupo umetničko delo. A možda će trebati i samo jednom da se pošalje selfi, ostalo je predikcija. Završeno je sa prisluškivanjem, to je šta radiš i šta si radio, sada je u modi predikcija, znati šta ćeš sutra i ono blizu i ono daleko.
  (ugledam i izreklamiram se, 4. april 2021 16:14)

  # Link komentara

 6. @Kad smo već kod bezbednosti, privatnosti, curenja i prikupljanja podataka, juče nakon što mi je devojka poslala sliku sestrinog tefalovog električnog lonca za kuvanje preko poruke na WhatsApp-u, meni, po prvi put u životu, na fejsu izlazi sponzorisana objava sa tefalove stranice sa novom verzijom takvog "kukera". A ovamo nas farbaju da su poruke enkriptovane i da čak ni WhatsApp ne zna šta je u njima :)
  (u magnovenju, 04. april 2021 11:38)
  Dobio si obaveštenje da je od 1. Feb Facebook preuzeo WhatsApp tj da više ništa nije tajno. Zato sam ja od Februara prebačen na Telegraf.
  (Redster ??, 4. april 2021 16:08)

  # Link komentara

 7. Koji crni hakeri. Prodao kovrdžavi dečko vaše podatke, zna se da su osnovni podaci 10 eura po njušci.
  Popravlja čovek finansijki bilans, sada kad svi odlaze.
  A ovamo, kao hakeri.
  Meni kad pogreše obračun plate, brane se da su ih napali hakeri. Aha.
  (Haker Snežana, 4. april 2021 14:33)

  # Link komentara

 8. To što blejite na te mreže neko dobro naplaćuje a da vi i niste svesni koje su cifre u pitanju.
  (fudbaler, 4. april 2021 11:46)

  # Link komentara

 9. Kad smo već kod bezbednosti, privatnosti, curenja i prikupljanja podataka, juče nakon što mi je devojka poslala sliku sestrinog tefalovog električnog lonca za kuvanje preko poruke na WhatsApp-u, meni, po prvi put u životu, na fejsu izlazi sponzorisana objava sa tefalove stranice sa novom verzijom takvog "kukera". A ovamo nas farbaju da su poruke enkriptovane i da čak ni WhatsApp ne zna šta je u njima :)
  (u magnovenju, 4. april 2021 11:38)

  # Link komentara

 10. I naravno niko nije kaznjen i ovo se nastavlja iz godine u godinu, to je ta ravnporavnost
  (Niko, 4. april 2021 11:27)

  # Link komentara

 11. Prodaje podatke od prvog dana a sad kad je dostigao kritičnu masu jedino ga hakeri mogu izvući,kao izgovor kod naivnih. Kradu im podatke od 2019. i tek sad ih provalili kad su došli do 500 miliona korisnika. Ma, moš' mislit'!
  Btw, skinuo se sa tog sr..a 2008. i poslije šest godina aktiviram nalog i sve pronađem kao što je bilo, osim linkova koji su u međuvremenu ugašeni. Toliko o "brisanju" podataka.
  (PsychoTheRapist, 4. april 2021 11:10)

  # Link komentara

 12. Gde mogu da se vide ti podaci, pitam za druga, mislim cisto onako.
  (pizza pametnica, 4. april 2021 11:05)

  # Link komentara

 13. hoce li facebook više da odgovara zbog ovoga ili ce kao svaki put...ma hakeri ,nasli nam slabu tačku?
  (Bata, 4. april 2021 09:35)

  Neće, jer ste svi kliknuli agree na Terms of service, a niko nista ne čita.
  (Lolita, 4. april 2021 10:53)

  # Link komentara

 14. Ukinite FB bacite ih lavovima
  (Dimi, 4. april 2021 10:47)

  # Link komentara

 15. znači svi koji su na fejsbuku. google i fejsbuk se opasno takmiče u nesposobnosti..
  (Ra, 4. april 2021 10:40)

  # Link komentara

 16. Najbitnije je da rusi i kinezi ugrozavaju bezbednost korisnika na internetu ;))))
  (Igor, 4. april 2021 10:27)

  # Link komentara

 17. Pa meni je u petak vece stiglo obavestenje da mi je profil zakljucan i da mi ga drugi neko koristi... Morao sam sve podatke da menjam da bih ponovo aktivirao profil... Gasim sve, dosta je bilo!!!
  (johnny, 4. april 2021 10:23)

  # Link komentara

 18. Daj, pa zar mislite da smo bas tolike ovce? Pa te drustvene mreze sve do jedne prvo podele podatke korisnika raznim drzavnim telima i agencijama pa tek onda rade. Oni sami su sto puta gori od hakera.
  (Nebitno ko, 4. april 2021 10:20)

  # Link komentara

 19. Zabrinut sam, sada ce mi videti slike sa mora, oh boze...
  (mich, 4. april 2021 10:08)

  # Link komentara

 20. I ja sam jedan od njih. Jos pre 29 dana mi je hakovan profil, a onda i blokiran. Pisao FB preko 20 puta, i nijedan odgovor! Danas mi je zadnji dan za prijavu :) i onda ce profil biti trajno blokiran.
  (Mita, 4. april 2021 09:52)

  # Link komentara

 21. hoce li facebook više da odgovara zbog ovoga ili ce kao svaki put...ma hakeri ,nasli nam slabu tačku?
  (Bata, 4. april 2021 09:35)

  # Link komentara