Nedelja, 19.05.2019.

23:49

Nakon prekida saradnje iz Huaweija poručuju: "Nastavljamo po starom"

Izvor: B92

Nakon prekida saradnje iz Huaweija poruèuju: "Nastavljamo po starom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

178 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 4 godine

Meni telefon i dalje služi za zvanje i slanje poruka...Nemam instaliranu ni jednu "aplikaciju". Bez korišćenja interneta baterija traje po nekoliko dana...

Ding-Dong

pre 4 godine

Tako su Ameri unistili Nokiju, prvo je kupili, kao Microsoft ce razvijati mobilne telefone, pa je unistili, otpustili skoro sve radnike- da bi dali prednost Eplu (minoran bio u tom trenutku u prodaji ne u reklami). Secam se iPhone 5- ko je bio levoruk, nije mogao napraviti poziv...
Google me razocarao- jer se upusta otvoreneo u "America First" politiku ukidajuci podrsku za trenutno 400 miliona Huawei telefona, i to prodatih uglavnom u trecem svetu. Mozda ce licemeri iz Googla na nekoj dobrotvornoj veceri dati poklon cek od 100 miliona nekom fondu za siromasne.. tek da se vrh kompanije oslobodi grize savesti.
Nista posle ovoga nece biti vise isto. Google, Facebook, Apple, Micorsoft... kojoj sledecoj kompaniji je iscrtana meta ? Huawei je unistena kompanija, mogu da prodaju samo u Kini i nekim trecim zemljama (market im se smanjio). Nece njima biti problem da naprave tih 5 cipova (pogledajte BBC clanak danas : o kojim cipovima je rec), niti ce njima biti problem da naparave SW (nadograde open Android..problem ce njima da bude da prodaju svoj telefon izvan Kine, jer kada Ameri uvedu sankcije , one su validne celom svetu, sve dok ih Ameri ne ukinu. Nemam pojma sta ce Kina da uradi sada, da proguta "zabu" i nastavi kao da se nista desilo nije ili ce da zaostri jos vise scvoju poziciju. Nama malim gradjanima nece biti dobro ni u varijanti 1 ni u varijanti 2.

Jaime Lannister

pre 4 godine

Prosto, Huawei ne da Zapadu 5G tehnologiju, verovatno su hteli eksluzivnost, bar prvih nekoliko meseci sa 5G uredjajima, pa da eventualno prodaju tehnologiju.Razbili bi para i postali jos mocniji na taj nacin, dve muve jednim udarcem. Uzeli bi novac od konkurenata i zacementirali se na prvom mestu, prakticno, monopol. Ovako, sa Zapada je naisao zesci otpor i Google preduzima mere koje preduzim. Bice tu na kraju nekakvog dogovora, za odredjeno vreme. Samo monopola nece biti. Ovi iz Google-a su poznati po tome sto ga preziru hahaha :)))

e

pre 4 godine

Kinezi su u velikom naletu i oni će nema sumnje prevazići nametnute sankcije. Svi brendovi zarađuju enormno mnogo na svakom prodanom telefonu i huawei bi ladno mogao kada se stabilizuje smanjiti cenu za recimo 2/3 sadašnje cene i da opet dobro zarađuje a svi ostali bi kao odgovor mogli bankrotirati.

korisnik

pre 4 godine

" Reuters javlja i da je juče portparol Googlea objavio da će trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije."

Darko

pre 4 godine

"Google-Android, Microsoft- Windows, i Apple IOS. Samo jedan KLIK i Kina ostaje u mraku, ali bukvalno."

Google Play i aplikacije sa istog uopšte nisu dostupni u Kini, oni imaju svoje kineske verzije i u tom smislu su potpuno nezavisni. WeChat OS je nekada bio obična messenger applikacija.

Obrni-okreni, poenta je da je ovo jako jako loše i za jednu i za drugu stranu, ali i za EU / celi svet. Političari-ludaci su na pomolu da izazovu neki novi rat.

Toto-ko-tunjo-gladeci-Samsungov-amoled

pre 4 godine

Gmail, Youtube? Ljudi, ne dopustite da vam vrane piju mozak. Nakaradna je ideja uopste sto su sajtovi "aplikacije". Youtube nije "aplikacija" vec web sajt! Dakle, dovoljno je da imate browser na telefonu, i otvarate sta hocete, kad god hocete. Ako hocete bas aplikaciju za mail, u svakoj aplikaciji mozete podesiti da vam skida mailove sa gmail naloga.
(Nix, 20. maj 2019 11:48)

Slazem se. I zbog toga mi je trebalo dugo da predjem sa WP na Andriod. Mada, ima tu i druga strana. Borbu sa Google-om najbolje smo osetili mi, korisnici Windows mobilne platforme. Windows 7 na Samsung Omniji je jos uvek po meni najfunkcionalnija kombinacija hardver-softver koju sam imao. Problem je nastao na relaciji Microsoft-Google. Da, udjes preko browser-a u YT i on pocne da ti salje da nije moguce ucitati video. I to ne jednom. Gledas u nebo da li ce da otvori ili ne. Opet, kasniji Windows 10, sa svojim kvazi-androidskim izgledom, nakaradnom funkcionalnoscu, pretrpavanjem bespotrebnih aplikacija i pravljenjem OS u nesto sto on nije, uz manjak podrske za telefone, ubrzao je tesku odluku da predjem na Android. Jedino, eto, Samsung ne menjam. I ne slazem se da treba jedna firma poput Google-a da drzi monopol. Ali tako su, na zalost, u mogucnosti. A i mnogi Androidjani sa kineskim uredjajima su ismevali moju situaciju sa Lumijom 650 i nedostatkom podrske, kako od Microsoft-a, tako i od Google-a. Pa izvol'te.

dzozey

pre 4 godine

Svi ste zapeli da napadate Ameriku zbog ovoga. A sta sa tim sto ove usluge ionako ne mogu da se koriste u Kini. Ovde u Kini su prvo krenuli s tom praksom...Ameri im samo vracaju. Ovde je Twitch zabranjen, kako bi njihov streaming servis imao monopol. Google pretraga je zabranjena. Sve zivo je zabranjeno, kako bi sama Kina profitirala. Treba Kinu jos gore kazniti, jer su uspeh stekli zabranjujuci konkurenciju i kraduci intelektualnu svojinu...lako je sad da budu "inovativni" kada su sve zivo ikopirali i na tome ogromno zaradili.

Banda JLZ

pre 4 godine

Industrija je vazna jer ljude primorava da koriste mozak, da se skoluju, da budu sve bolji. Kad preselis insutriju iz svoje zemlje u Kinu, ucinio si Kineze i pametnijim i sposobnijim u svakom pogledu od sopstvenog naroda. Kad zbog porasta standarda budu poceli bolje da se hrane, postace i visoki. Dekadencija je stetna drustvena pojava. Mislis da si nesto specijalno, a nisi.

ekvilibrijum

pre 4 godine

Ti si tipičan Amer, nemaš pojma. Ovo je bitka koju USA ne može da dobije. (Znalac, 20. maj 2019 10:08)

Google-Android, Microsoft- Windows, i Apple IOS. Samo jedan KLIK i Kina ostaje u mraku, ali bukvalno. I jos za one koji kazu da ce preko noci Huawei razviti software ili da imaju rezervni, e to je prica za crtane filmove. Ni za 100 godina cela Kina ne moze razviti operativni sistem, NI slican a kamoli kvalitetan kao ovi gore pomenuti. Ko misli u debeloj, debeloj je zabludi...

Misha

pre 4 godine

Poludeo je u Srbiji i ostalim siromašnim zemljama trećeg sveta. Na zapadu je i dalje Samsung broj 1, Apple broj dva. Xiaomi na nivou statističke greške. Huawei malo iznad toga. (Ja, 20. maj 2019 10:46)

A share Huaweia u Zapadnoj Evropi 28%... barem imaš gugl... ne traći ga na gluposti.

Atreides

pre 4 godine

Realno Huawei je poceo ozbiljno da ugrozava IPhone i USA se dala u akciju. Slicno je bilo 90-ih sa auto industrijom kada su svakakve neke zabrane, carine i sl. nametnuli japancima u cilju da spasu svoju auto industriju. U pricipu krece zesci sukob sad kakav ce odgovor Kineza da bude videcemo. Realno mogu dobro da udare na IPhone posto se u Kini i pravi mada to i nije nesto bitno vec to sto se komponente prave u Kini a nesto se uzima od Samsunga. Ako bi Kinezi udarili kontru to bi debelo kostalo Apple.

ValterNBG

pre 4 godine

Ovako sam ja razumeo: Mi sto ih imamo smo mirni ali nemamo azuriranje. Ko kupi nov nece imati gmail, youtube i googleplay. Jel tako?

tiberije

pre 4 godine

I to se desava svega par meseci nakon što je Huawei skinuo sa drugog mesta po broju prodatih uredjaja americki iphone i zvanicno postao svetski broj dva.
(Che, 20. maj 2019 07:52)

Još kad bi razumeo da su zarade od hardvera mizerne u odnosu na softver i da google saradjuje više od Samsunga i Huwaia na OS

MadMax

pre 4 godine

Ljudi moji, znali su Kinezi da ce do ovoga da dodje. Oni vec 5 godina razvijaju potpuno novi OS i siguran sam da ce biti bolji od Androida. O IOS-u necu ni da pricam. Vec ovog ljeta postoje najave da ce biti plasiran na trziste. Zamislite kad desetine miliona korisnika sirom planete, pola Azije i Evrope koji su uzeli Huawei telefone odjednom predje sa Androida na novi OS. Ovim je Google zabio sebi noz u stomak, a ne Huawei-u. Ionako je vecini vise dosta Google-ovog monopola. Google je ovime samo pokazao da nije vise privatna kompanija kao sto su to pokazali i Intel, Qualcomm, Broadcom koji su uradili juce isto sto i Google.

andreas kisser

pre 4 godine

kinezi ce odgovoriti zabranom proizvodnje Ajfona,pa ce se onda videti ko ce gore proci... (sasa, 20. maj 2019 08:34)

izjava na nivou: zabranicemo proizvodnju fiata u srbiji, pa da vidimo sta ce itajijani da rade!!! neverovatno kakve sve gluposti ovde mogu da se procitaju! prsli smo ko lajsna (citava nacija). posle se cudimo sto smo najgori po svim parametrima u evropi, sto motamo kablove za 300 evra i sto nas niko ne voli.

Pera Kojot Stariji

pre 4 godine

"Omg, koliko su bahati Ameri a to dolazi iz moći. Oni su vladari svijeta tek iza Boga!?" ziku, 20. maj 2019 07:32

Ako pitaš Trampa, reći će ti da je Bog poreklom Amerikanac.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Ne ide to bas tako...

US kompanije imaju proizvode koje kinezi kupuju i koji im cine glavnu grupu kupaca. Ako ih izgube, moraju naci nove kupce, a njih nema, sto znaci da ce trpeti gubitak i imati visak robe u magacinima, kojima dnevno opada vrednost. To se zove pucanje samom sebi u noge!

Kina, sa druge strane, ima potencijal da us cipove i opremu nadomesti domacom, koja se uveliko razvija, jer su predvideli da ce pre ili kasnije do ovoga doci.

Google servisi su prepreka koja se lako prevazilazi, jer ce da ubace u svoje uredjaje neki AOSP rom,koji ce biti otkljucan i svako ce moci da skine Gapps i instalira ih na svoj uredjaj,kao sto cinimo godinama prilikom instalacije custom romova.

Google mape su super, ali samo ako imas net, jer i sa skinutim mapama, skoro su neupotrebljive bez njega. Gmail nije problem, a prodavnica imas koliko zelis, a kinezi imaju posebno zanimljive prodavnice, gde se mogu naci aplikacije, koje nisu dozvoljene na google store-u (citaj, narodne verzije).

Kina ce najverovatnije, izbaciti Apple iz ponuda svojih provajdera, tako da ce napraviti ogroman problem toj kompaniji i veliki gubitak.

?!?

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Колико глупости на једном месту. Ако је трку у телефонима изгубио један Сименс, Ериксон и Нокија... да ли мислиш да ће се то десити Кинезима??? Па они развијају своју платформу већ пар година. Исто ти је нпр у Русији, већина користи В-контакт, домаћу верзију фб. Сад су развили своју платну картицу уместо Визе. Даље, Хуавеј је потиснуо Епл, најјаче чипове имају, најбољу вештачку интелигенцију у телефонима. Још мало и први су. Пола уређаја које користиш, усб рутери, рутери за интернет су Хуавеј.

Djenka

pre 4 godine

Odlično. Kinezi su primorani da naprave svoju verziju OSa za mobilne uredjaje. Ovakvi konflikti su odlični za tržište prezasićeno monopolističkim lopurdama kao gugl.

marko

pre 4 godine

Suština je u tome da je Android s jedne strane open source i da svako ima pravo da ga koristi na svojim uređajima, a s druge strane Google želi da ga čvrsto kontroliše kroz politiku licenciranja svog softvera koji se predstavlja kao deo Androida i koga se većina korisnika ne bi rado u potpunosti odrekla (licence su po sistemu sve ili ništa, proizvodjač koji želi da uključi Google aplikacije na neke uređaje to mora da učini na svim Android uređajima za tržišta na kojima Google posluje). Cela ova priča ne bi bila mnogo relevantna da Google zvanično omogućuje krajnjim korisnicima uređaja da instaliraju njihove aplikacije nezavisno od proizvođača na bilo kom AOSP-baziranom sistemu (u praksi to se radi i reakcije Google-a su vremenom varirale, videćemo kako će stvari teći u budućnosti). Postavlja se pitanje da li će ovakve stvari (kao i antimonopolske presude) postepeno naterati Google da promeni svoj poslovni model vezan za Android.

maki

pre 4 godine

Ne mogu da verujem. Zapdna civilizacija pokazuje svoje pravo lice, jednimo mi nije jasno kako svojim građanima prodaju laži i fraze o SLOBODI svega i svačega pa i tržšita, kapitala itd... Ko bre više da vam veruje.

acca

pre 4 godine

Kradja intelektualne svojine je dovodjenje mozgova iz celog sveta! Sad ti mozes reci nije kradja, ljudi su otisli za parama, tacno ali kad neko recimo u ovoj nasoj zemlji a pritom je mozak i osmisli nesto i zeli da odradi u svojoj zemlji sta se desava, da li nailazi na otvorena vrata drzave i subvencionisanje od iste za razvoj iste - NE!!!

Sam Djindjic je u jednom intervjuu jednom prilikom na pitanje kako cemo uposliti i razvijati drzavu dao potpuno decidan odgovor!

"Pa ne mozemo mi da razvijamo fabrike i ulazemo u razvoj sopstvenih istih, mi cemo biti zemlja usluga i usluznih delatnosti i drugi ce ulagati u nasu drzavu sa svojim tehnologijama, tipa mi nemamo kapacitete"

Zato motanje kablova i ostale zapadne kompanije zele da isele fabrike iz Kine i nasele ih blize sebi balkanskim Kinezima!

lucc

pre 4 godine

Zar vi mislite da bi Google uradio nesto ovako, a da nije siguran da ce izaći kao pobednik. Ta kompanija lici na neku zlu korporaciju iz SF filmova. Na žalost živimo u takvom svetu. Mislite da se onaj pajac Trump nešto pita, daleko od toga. Masina radi i melje

Vuk91

pre 4 godine

Ekvilibrijum

Cudim se kako su amerikanofili veciti borci za slobodu,"demokratiju","slobodno trziste", itd... sve do trenutka kada treba da se kupi nafta od koljaca iz Saudijske Arabije, uvoze na kilo borci ISIS-a u Evropu, bombarduju za lepe pare daleko slabije drzave ili diktatorske mere poslovanja ako su im zapadne firme ugrozene od sposobnijih firmi. Toliko o vasem pravu i pravdi.

Bojan

pre 4 godine

Samo kao primer, ali odnosi se i na druge "Kineze". Xaomi prodaje jeftino telefone u celom svetu, a najvece pare zaradjuje zahvaljujuci poziciji koji njihov app store ima u Kini (nadjite na netu njihov model poslovanja, pa procitajte), isključivo zato jer je Google (najzaslužniji za razvoj androida) zabranjen. Amerikanci su ovakvi i onakvi, ali nisu budale, kineske kompanije ce da zaradjuju milijarde kombinujući monopol na svom trzistu i niske cene proizvoda na drugim trzistima, a ovi ce tako da sede skrštenih ruku i da ih gledaju? Pa nece, ako Kinezi zele slobodno trziste, onda je ono slobodno za sve pa i za Google, ako ne, pravite svoj OS, aplikacije... snadjite se

Бранислав

pre 4 godine

Зар се нико не сећа директорке развојног сектора компаније Хјуавеи која је пре отприлике годину дана изјавила да већ 2019. неће постојати паметни телефони који су тада 2018. били у пуном замаху. Нико није могао да објасни шта се хтело рећи овом изјавом. Дакле почетак краја андроида...

djura

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30%, aj da unistimo Huawei. Sve se placa, sve se vraca. Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati. Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad. Okrece se kolo srece. Bas volim zbog ovih muskih starleta koje nose i-Phone (Dejan L, 20. maj 2019 09:08)

ah, lisica i grozdje? ;)

Aleksandar

pre 4 godine

To je ta prica, kako kinezi gaze svet tehnologijama i inovacijama,a u stvari realnost je drugačija, kakav paradoks za obične naivcine. Huawei sam po sebi je američki proizvod ako se pogleda u stvari koja firma stoji iza koje komponente, stvar je da time ameri sami sebi skode jer dobar prihod iz te firme se sliva kod njih. Ali poenta je što huawei poceo ozbiljno da radi u vojnoj industriji sto ovima jako smeta.

NoName

pre 4 godine

Mislim da bi sada Kina trebalo da udari sankcije SAD i da zabrani proizvodnju svih cipova u drzavi. l a koje rade SAD firme. Tako da ce mnoge firme propasti jer skoro svi proizvode svoje tamo, a tehnologiju smanjenja cipova i proizvodnju radi TSMC. Stvarno Ameri ispali glupi po ovom pitanju.

Petar

pre 4 godine

Srbi naravno podržavaju Kineze. Nemate pojma šta radite. Ne dao vam Bog da vam Kinezi dodju. Da radite za njihove kompanije. Da oni preuzmu dominaciju na svetu. Ugasili smo ga u tom slučaju.

Ostin A

pre 4 godine

Bez brige, ovo se neće desiti, jer bi posledice po Google i Huawei mogle da budu katastrofalne.

Takođe, za nas smrtnike ovo se neće odnositi na dosadašnje telefone pa i ovogodišnje P,Mate i Honor serije, a u sledećih godinu dana ćemo videti.

kole

pre 4 godine

ne palite se,huavei moze samo da potuli glavu jer u suprotnom mogu da dobiju i opsti ban... mada uvek mogu da valjaju telefone do 20e po raznim banana drzavama....

EU Citizen

pre 4 godine

Trampova odluka je sasvim u redu, jer je Huawei u suštini samo nominalno privatna komoanija, sa tesnim vezama sa kineskom vojskom i obaveštajnim službama. Što se tiče Googlea, kako je i to američka paradržavna crony kompanija, kome zabrane korišćenje svojih servisa, učinili su veliku uslugu i njima i njihovim korisnicima :)) Jednom rečju, daleko im lepa kuća i jednima i drugima, i kineskim komunističkim i američkim crony neomarksističkim špijunima, slobodnom, vrednom i odgvornom čoveku ni jedni ni drugi ne misle ništs dobro.

da i ne

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

U ovom trenutku tacno, ali Kinezi ce napraviti svoj OS - imaju znanja i kinesko trziste koje ce im odmah povratiti investiciju. A onda ce krenuti da se sire. Zivi bili pa videli.

kako da ne

pre 4 godine

@sasa
Da zabrane proizvodnju Iphone-a? Znate li koliko ljudi zaposljavaju u Kini oni? Kinezi ce takvom zabranom samo sebe i dalje gaziti. ;)

Петар

pre 4 godine

Прижељкивати доминацију Кинеза... земље са потпуно контролисаним животима грађана од стране државе, читај партије, без слободе, без демократије, без мишљења, без основних права радника-робова, једном речју Орвел у најгорем смислу те речи. Ми, Срби, европски народ, да се вежемо за Кинезе, еј!

kako da ne

pre 4 godine

@Dejan L
Mozda se slazemo po pitanju Francuskih vozila, ali druze, Iphone je skroz normalan smartphone na trzistima normalnih i uredjenih drzava gde plate nisu 300e. Druga stvar, govorite o cenama Iphone, a evo u CH Huawei P30 Pro sa najvecim ekranom košta 1000 franaka. Samsung Galaxy S10 + je 1400 franaka. A, Iphone XS Max 64gb je 1250 franaka. I u Srbiji su slicne cene, taj Huawei je oko 950 eura. Tako da uopste ne vidim zašto potencirate cene kada i drugi pored Iphone-a ne da su jeftiniji nego Samsung je i skuplji, Huawei je blizu. Neću sada o tome ko šta nudi za te cene, meni kamera nije broj 1 pa da se zaletim za Huawei. Ali što se tiče dugotrajnosti, Iphone je jako kvalitetan telefon. On vam je HDI medju telefonima :) Druga stvar, sto se tice zemalja na zapadu, telefon nije ‘simbol’, jer sve ovo sto vidite od 1000 i kusur eura/franaka, sve to u svakoj zemlji na zapadu uzmes za 1euro ili franak i mesečno plaćaš 50 eura/franaka što nije nikakav udarac za budžet bilo koga ko radi bilo kakav posao. A, većina plaća mesecno jer nema logike dati keš za takav potrošni materijal koji ćes promeniti za maksimum maksimuma 3 godine. Ja odavno koristim Iphone najviše zbog iOS-a jer mi je potreban za posao, tj taj sistem mi najvise odgovara i najduze mi traje u super brzini. Takodje mi se nijedan nije pokvario niti bagovao. Mozda je u Srb ‘simbol’ telefon, ali u vecem deli sveta nije. Sto se tice ovog sa Google i Huawei, uzvratice Kinezi nekako jer su jako moćni. Napravice neku ‘šemu’.

Bolesno sarkastičan

pre 4 godine

Pa nista ja cu da pokusam da prodam sad moj huawei sto pre kao nekada davno blackberry dok imaju neku canu inace kasnije nista (Sasa, 20. maj 2019 09:09)

Ovi sadašnji Huawei će vredeti više nego pvi koji će tek da se proizvedu. Bez obzira koliko su stari. Tako da ti se više isplati da čekaš

Bivši štreber

pre 4 godine

Vidim dominiraju komentari ljudi koji podržavaju kineze. Verovatno nesvesni kako zapravo izgleda život u kineskom društvu i potpuno sigurno bez znanja o tome koliko je teško stvoriti kompaniju poput Google. Da su ikada imali iskustvo života u kini. sigurno nikada ne bi podržavali nastojanje da ostvare dominaciju. A ideja da će neko iskopirati Google nije ni na nivou maštarije, već potpunog odsustva realnosti. Huawei će brzo nestati sa tržišta smartfonova, a verovatno kreće i potpuni sunovrat kompanije, jer je teško da će ostati konkurentni bez pristupa tom bitnom segmentu.

Seneka

pre 4 godine

Svi pričaju ovde o tome koliko će Gugl biti pogođen ovim. Pretpostavlja li iko koliko će tek Huavei biti pogođen? Kao, svi ćete preći na kineski OS?

Nix

pre 4 godine

Gmail, Youtube? Ljudi, ne dopustite da vam vrane piju mozak. Nakaradna je ideja uopste sto su sajtovi "aplikacije". Youtube nije "aplikacija" vec web sajt! Dakle, dovoljno je da imate browser na telefonu, i otvarate sta hocete, kad god hocete. Ako hocete bas aplikaciju za mail, u svakoj aplikaciji mozete podesiti da vam skida mailove sa gmail naloga.

Brate moj

pre 4 godine

Kinezi nisu od juče. Doskočiće i ovim merama i to opet na štetu Amera. (Smislov, 20. maj 2019 09:07)

Hoce, ko i u trgovinskom ratu gde su ih ameri dovukli za stol. Nema sta, dominacija...

Goran

pre 4 godine

(Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Pa ne rade! Aj sto si neobavesten nego si uz to i arogantna neznalica. Vlade drzava poput Rusije, Kine i naravno svih vecih drzava koje zele da sacuvaju svoju nezavisnost imaju svoje operativne sisteme, i strogu regulativu sta od programa sme da se koristi dok su na globalnoj mrezi (internetu).

Uglavnom su to Linux operativni sistemi, prepravljeni iz korena za svoje potrebe. To o cemu ti pricas ce udariti najvise na obicnog konzumenta, gradjanina koji zeli da koristi apple ili google proizvode, a to je klasican trgovinski rat.

Problem sa Kinom kada je USA u pitanju je to sto njihovi gradjani uveliko koriste najvise njihove aplikacije, i vec godinama su maltene usmereni i ograniceni na Kineski softver, njih ce ovakve mere minimalno da pogode.

Ali ce ih svakako ograniciti na globalnom trzistu, jer ja nikada ne bi kupio Android telefon koji nema pristup google aplikacijama, realno.

je-bote

pre 4 godine

Oni vode rat.
Cloud je jedna od vecih navlakusa kome se tesko odupreti. Prvo te navuce na sistem, podavi konkurenciju, krene sa ucenama i zeza se sa tvojim podacima, a ti se slikaj... i slikaj.
Glavna parola je - "sloboda...".
Gmail, Kalendar, Drive... lepo organizujes podatke i... "slikanje"...

dovla90

pre 4 godine

Fascinantno mi je kako se Srbi pouzdaju u kinesku pamet. Kao sad će Kinezi napravit još bolji OS, bit će kao Apple, neka su se otarasili zamornih google aplikacija. Stiče se dojam kao da je Huawei uveo sankcije googleu, a ne obratno. Bez transfera tehnologije iz SAD-a u Kinu, Kinezi bi izvozili bambus i rižu, a ovako su Ameri da bi učinili proizvode široko dostupnima i jeftinijima napravili giganta koji se oteo s lanca. Baš me zanima kako će ih dovest u red...

wer

pre 4 godine

jednostavno, kinezi podignu cene usluga proizvodnje za 800%, najmanje :)

el bi amer sklapao za saku kukuruza?

levo-liberalni korisnik apple uredjaja je oksimoron, samo objasni ti to hipsterima?

Glas Razuma

pre 4 godine

Od jutros prestajem da koristim google pretraživač, dosta mi je njihovog špijuniranja i prodaje ličnih podataka: kada tražim bilo šta na internetu, posle te pretrage mi bar mesec dana uglavljuju raznorazne banere i reklame u vezi teme pretrage, kao i sledeće godine u isto vreme..

Paysmen

pre 4 godine

Huawei ce i dalje koristiti android buduci da su i do sad forkovali AOSP i pravili svoj interfejs oko aosp-a, samo je pitanje kakv ce mehanizam biti oko google aplikacija, posto se ova zabrana odnosi na to da njihovi telefoni ne smeju da dodju sa preinstaliranim google aplikacijama. Vi kao korisnik telefona cete uvek moci da ih instalirate, tacnije mogli bi ste da huawei nije zakljucao bootloader i doneo 101 zabranu u svom ekosistemu...

Mozda ova zabrana moze (nisam siguran kakave su zakonske regulative oko toga) da se mimoidje tako sto telefon nece dolaziti sa google aplikacijama, ali ce recimo huawei da napravi neki instaler za iste, pa da sami posle prvog butovanja telefona instalirate sta vam treba... mozda ovo i nije moguce zakonski gledano..

U svakom slucaju tezak udarac za huawei ako mene pitate. Ovo znaci i da njihovi telefoni nece biti Google play sertifikovani, sto opet za sobom povlaci brdo drugih problema, pa makar i sami instalirali Gplay i ostalo...

Da naprave svoje aplikacije i svoju prodavnicu nije nemoguce, ali iskreno, ko bi kupio takav tel? Ja nebi... svaka cast svakome...

dexter lexter

pre 4 godine

trumpara malo pokazala zutima zube, nadam se da ce nestati sad ovi copy/paste kinezi polako... a za sve dusebriznike - Samsung je presao Apple u prodaji ali nije krsio pravila pa ga ameri nisu dirali, ovaj hjuvei nadam se da ce dozivjeti oni sto zasluzuje a to je dugo i lagano propadanje

Boki

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30% , aj da unistimo Huawei.Sve se placa, sve se vraca.Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati.Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad.Okrece se kolo srece.Bas volim zbog ovih muskih starleta kojenose i-Phone (Dejan L, 20. maj 2019 09:08)

@Dejan L
Dejane, neka dojagnaza da znamo sta je sa Vama??? Inace kad kinezi pogase Aplle, Samsung, LG onda ces taj tvoj Meizu i Huawei da kupujes za 1200€ ali za razliku od Aplle nekvalitetno smece. Smesan si ti i Aplle fanovi, smesno.

luda sarma

pre 4 godine

Ako se ovo desi, Googl gubi trziste Kine tako da je malo verovatno. (deki 185, 20. maj 2019 05:35)

Google je i sad marginalni igrac u Kini i da nema androida, ne bi tamo ni postojali. Mnogi podcenjuju kineze, ali tu grese, posto ovi uvek planiraju unapred. Najverovatnije je da ce kontramera biti razlicita ogranicenja za Apple i Google na kineskom trzistu, koje ce dovesti do pada prodaje. Kinezi imaju ogromno trziste, a tu je i Indija, Afrika, a i znatan deo Evrope. Samo sa Indijom, imaju trziste od oko 3 milijarde ljudi...

Ovo nije veliki problem, posto se google servisi mogu skinuti gde hoces a aosp romovi svi mogu da koriste gapps.

Ado

pre 4 godine

Ja sam na strani Huawei kompanije. Amerikanci više ne znaju kako da naude snažnom kineskom razvoju jer prete da postanu vodeća ekonomska sila. Imam P20 i prezadovoljan sam njime. A huaveju želim da naprave svoj OS, i da se ne oslanjaju ni na koga. Pokazali su da su ozbiljna kompanija koja ume da se nosi sa problemima.

ASOT

pre 4 godine

Pa i vreme je bilo,ajd da dobijemo novi operatuvni sistem. Il ce da peopadne huawei ili ce da bude jos jaci. A inace cini mi se da u kini ionako nemaju play store i jos neke guglove za***ancije. Dosta telefona za kinesko trziste koje sam uzimao nemaju. Pa moras sam peske da instaliras googlove servise,sto nije tesko.

ajme

pre 4 godine

aj sad da vidim kineze i njihova cuda od tehnike hahaha (hladnjacar, 20. maj 2019 08:13)

Nista drugo i ne znaju da smisle osim da kopiraju i kradu intelektualnu svojinu. Medicinu imaju, istoriju i sve to...

zagkupljen u pokusaju

pre 4 godine

Kinezi zabrane izvoz elektronike i svega po malo u SAD, podignu im cene za 20%!!! Nateraju ih da prebace proizvodju u druge zemlje koje bas i ne mogu da isprate kolicine i cene kostanja, cime spoljno trgovinski deficit SAD raste. Pored toga otkazu i nabavku visoke tehnologije kao npr. Boing aviona i eto ti frke... U roku od 6 meseci mora da izbije rat kako bi SAD aktivirale ekonomiju!

Zoki

pre 4 godine

Bice zanimljivo videti kako ce se Kinezi snaci u novoj situaciji. Do sada su uglavnom parazitirali na kradji intelektualne svojine. (Bojan, 20. maj 2019 00:57) 

Ovo je samo pocetak da se tome stane u kraj. Amerika je zadnjih 100 g. bila motor covecanstva. Izumi; Avion braca Wright, Helikopter Sikorski koji je uzgred Rus ali da nije emigrirao nista ne bi postigao. Struja Tesla, isto kao i Sikorski. Da je ostao u Evropi nista ne ni ostvario. Telefon Bell, kompjuter, cip tehnologija, internet, automobil Daimler Benz njemacka ali Henry Ford je omogucio svima.Medicina, materijali koje danas uzimamo za gotovo poput plastike niz je beskrajan. Amerika je citavu planetu oblikovala prema svojim zamislima. Sad sta smo dobili od Kine i Rusije zadnjih sto godina. Osim komunizma. I sad neki misle da ce oni nastaviti biti motor napredka, a osim kradje patenta i kopiranja apsolutno nista nismo vidjeli. Sad je tome kraj gospodo, a ovo je tek pocetak!

Znalac

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple.
(Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Ti si tipičan Amer, nemaš pojma. Ovo je bitka koju USA ne može da dobije.

svet

pre 4 godine

@Sveta

Bas tako, zato i nastaje hajka protiv Huaweii. Nebi ona bila, da nije lider u bez zicnoj mobiknoj tehnologiji. I to ne od juce nego od HSPA+ na ovamo. Jel je veliki problem za anglosaksoniju i njijovo spijuniranje. Pa ako vec, bolje da me Kinezi spijuniraju nego doticni. Problem je sto nemogu vise inzinjeri cie i slicnih, da se mesaju u razvoju.

CIA snajka CIA

pre 4 godine

Ma baš će da ih zeznu...
Imaju AOSP, ima žuti da naprave zamenu očas posla. A to da će Amerima da bude milo kada im ovi uzvrate, ne bih se kladio...

Ja

pre 4 godine

@Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad. Okrece se kolo srece. Bas volim zbog ovih muskih starleta koje nose i-Phone

Poludeo je u Srbiji i ostalim siromašnim zemljama trećeg sveta. Na zapadu je i dalje Samsung broj 1, Apple broj dva. Xiaomi na nivou statističke greške. Huawei malo iznad toga.

Brzi

pre 4 godine

Ovo je apsolutni udar na slobodu trgovanja! i samouverenost u svetskoj dominaciji! sramota sta ta amerika radi! a mi kao slepci cutimo i negledamo!

aco

pre 4 godine

У овој бици, САД не може да победи. Можда ће Хаувеј посустати, али ће се појавити неки још бољи. Амерички телефони нису озбиљна конкуренција америчким, чак и у оваквим околностима. Сви телефони се производе у Кини, а најбољи инжењери јабуке могу лако да добију "премештај" у Кшјаоми, Хаувеј или неко треће место.

TnT

pre 4 godine

Za ove kinezofile i zapadofobe nekoliko cinjenica.

U Kini su zabranjene brojne zapadne aplikacije oduvek. Nema Viber, nema WhatsUp, nema Google pretrazivac... Na hiljade cenzora filtriraju informacije koje smeju da dodju do kineskih gradjana putam kineskih aplikacija. Ako posaljes kritiku vlasti, dolaze ti cike u mantilima na vrata. Postoje neke lokalne aplikacije pod direktnom kontrolom drzave tj. komunisticke partije Kine direktno.

Apple nije drzavna vec privatna firma sa sedistem u Americi. Samsung takodje nije drzavna vec privatna firma, tako da je svako poredjenje sa Huaweiem besmisleno.

Sva ogranicenja za kineske kompanije se odnose samo na one pod kontrolom drzave i partije. Da li moze neko da zamisli da npr Izrael dozvoli da mu bazne stanice postavlja firma u vlasnistvu Iranske drzave.

Kompletni softveri koje koristimo su kreirani i razvijani za zapadu od strane mnogobrojnih firmi. Kina je samo sacekala, iskopirala i napravila kopije za svoje trziste. Sigurno niko normalan u svetu (nas iskljucujem) nece dozvoliti da se koriste softveri plagirani i kontrolisani od strane jedine partije u Kini. Zato je ovo bas losa vest za Huawei.

Da, Apple bi imao problem da ako bi se zatvorile fabrike u Kini, ali to bi samo znacilo manji (ionako preveliki profit) za njih, nego sto bi ih ekonomski unistilo. Ovo je zapravo najbolja vest za Samsung, jer tesko da je Huawei i cenovno i sa aspekta ciljanog tzista bio konkurencija Appleu.

sasa

pre 4 godine

Sad bi bilo dobro da kinezi naprave svoj play stora pa da na njega bez problema postavljamo free i paid aplikacije koje nam sada google ne dozvoljava iz pojedinh zemalja EX-YU.

luda sarma

pre 4 godine

Fokskon iako Tajvanski radi po komandi Kine, i veoma lako može da se desi da obustavi proizvodnju delova ,koje bi zviznule amerikance i ajfon po sred čela. (Totem, 20. maj 2019 03:21)

Nije tajvanski, vec kineski i ne mogu bas tako lako da obustave proizvodnju, jer imaju ogroman profit od toga. Ono sto mogu jeste da podignu cene i uspore proizvodnju, gde gube, ali znatno manje. Apple nema izbora i Kina im je jedina opcija, posto je svuda skuplje, a i komplikovanije, jer nemaju armije inzenjera, koje resavaju svaki problem i radnike koji su spremni da rade kao stoka, za sitan novac.

Seneka

pre 4 godine

Pitanje za kome komentatore: ako već toliko ne volite Gugl, zašto dobar deo njihovih servisa koristite milion puta na dan? I još jedna stvar, koliko vas će bataliti Play prodavnicu i preći na kinesku verziju, bez oficijelnih aplikacija? Videli smo kako je prošao Windows store.

21st Century Digital Boy

pre 4 godine

"kinezi ce odgovoriti zabranom proizvodnje Ajfona, pa ce se onda videti ko ce gore proci...." (sasa, 20. maj 2019 08:34)

Svakako. Na najavu gubitka hrpe para odgovorit će potezom radi kojeg će izgubiti iduću hrpu para. Nema sumnje, pobjednička strategija!

cune

pre 4 godine

@Dejan L

Ti si ustvari samo još jedan mržnjom zadojen Srbenda koji u svojoj bedi i nemaštini mrzi sve što mu je nedidirljivo i nedostižno!

Mile

pre 4 godine

Počinje elektronski rat. To se moglo i očekivati, jer Ameri nisu navikli da gube. Trebalo bi i ovi ostali da se zapitaju da li se i njima isto sprema, počev od Samsunga...

Seneka

pre 4 godine

Najjača su ova deca što misle da se ovde radi o nekom "ratu" između Epla i Huaveija oko toga ko će da bude drugi prodavac telefona. I da Epl upravlja Guglovim odlukama. Svašta, svašta. Ovo je mnogo kompleksnija tema od puke prodaje uređaja na kojima je marža oko 15%. Softver rođaci, softver.

Sveta

pre 4 godine

Mislim da je došlo vreme da se formira još jedan "Google" koji će funksionisati za one podobne zemlje i kompanije koje ne pripadaju uticaju i kontroli Engleske i SAD. Naime sve što su radili Englezi i amerikanci Huavej i kineske kompanije su prekopirale i dodatno ubrzale. Zato ne vidim razloga da se neko ljuti na ono što i sam radi ali sa manje efikasnosti. Napred za novi globalni internet put svile i pojasa. To je neminovnost. Uskoro dolaze pametne mašine koje će putem interneta kontrolisati svako domaćinstvo i to upotrebom harmonika struje od 220 volti. Ja nisam robot da podležem namenskim medijskim izveštajima koji su preuzeli taktiku farmaceuta.....

kole

pre 4 godine

@(laik, 20. maj 2019 08:12)

pa kinezi mogu da budu konkurencija samo juznoj koreji,kakve veze imaju ameri,kinezi drze i motorolu,lenovo(ibm)... pa nema nikakvih problema.generalno je problem divljacki model poslovanja koji vlada u kini, pa su ovi mislili da ce isto moci da rade i u savremenom svetu...

cito

pre 4 godine

Da im se ovo ne odbije o glavu za koju godinu... Ako kinezi naprave svoj "Chinaoogle", Google je ugasio i proci ce k'o Nokia! Sta ti je politika...

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

ovo je najbolja vest za razvoj smartphonr ekosistema.. raznolikost i nadmetanje nakon skoro tri decenije apsolutne dominacije gugla kap clana velike trojke donece nam, nakon kraceg perioda adaptacije, bolju i jeftiniju ponudu, dajuci novi zamajac razvoju.

Igor

pre 4 godine

Tramp se ponaša, ne kao slon, nego kao nosorog u teranju u staklarskoj radnji. Ovaj potez pravi sličnu finansijsku štetu Huawei i Google-u. Zamislite samo koliko korisnika Huawei telefona će biti ozbiljno pogođeno ovom odlukom. Oni su donosili verovatno i više novca Google-u kroz korištenje istih tihi servisa, nego li Huawei-ju kome jednokratno plate aparat i to je to...

Da ne govorimo da je apsurdno da se ogromna većina smartphone, tableta i računara proizvodi u Kini. Koliko ludačkih poteza Tramp povlači, ne bi me začudilo da zabrani aparate proizvedene u Kini, jer će možda i tu naći neki rizik za špijunažu.

Krajnji cilj je pokušaj da se kineskoj privredi načini što više štete u pokušaju da se na silu i ucenama dobiju ustupci za odavno posrnulu američku privredu. Tramp je brutalno direktan i otvoren primer kako se vodi američka politika svuda po svetu još od drugog svetskog rata na ovamo. Samo je on skinuo sve maske i radi to bez ikakvog pakovanja u šarene laže demokratije i ljudskih prava, za razliku od svojih prethodnika.

Berto

pre 4 godine

Danice reci mi, koji je to auto bolji od moskvica?

Ovo nije problem toliki koliko se predstavlja. Ko je koristio Meizu ili neki telefon za kinesko trziste,sa kineskim romom, zna da on fabricki nema google play store i ostale google aplikacije. Korisnika niko ne sprecava da skine play store i druge google apps naknadno,sa nekog treceg sajta.
(kain, 20. maj 2019 08:33)

Kalp

pre 4 godine

Kinezi ce odgovorit zabranom Gugla u Kini. A joj da, Guglu nikad nije bilo dopusteno poslovanje u Kini. Ne volim Trampa, ali napokon da neko Kinezima reciprocno odgovara.

stranger

pre 4 godine

Ovo je najbolja poruka onim Srbima koji misle da Amerika vise nije dominantna i da Rusija i Kina mogu da im pariraju. Ne volim americku politiku ali Amerika je jedina supersila na svetu, nemojte se zavaravati da je drugacije.

Mare

pre 4 godine

Pa ovo može da bude i dobro za sve korisnike mobilnih uređaja (veća konkurencija) i rizično za američku dominaciju u prisluškivanju. Ako Kinezi mogu da svojim OS zamene Android i da naprave mehanizme kojima će se Android aplikacije koristiti na njihovim telefonima (verujem da je proizvođačima softvera svejedno kome će da prodaju sofver, dokle god ga prodaju), možda je ovo pucanj u sopstvenu nogu Amerikanaca. U svakom slučaju žestok potez nekoga ko je ozbiljno uzdrman na tržištu mobilnih uređaja.

le pak za mu ve

pre 4 godine

Odlično. Ovo je možda jedan od načina da se smanji zavisnost od Gugla. Huawei ima klijentelu. Gugl ovo radi pod pretnjom.

Ja

pre 4 godine

Kinezi će naravno napraviti novi operativni sistem, i to je tehnički vrlo lako, ali veliko je pitanje kako će biti prihvaćeh kod korisnika. Naročito dizajn. Ako omanu, lako im se može desiti da totalno propadnu, kao Nokia nekada.

Dejan L

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30% , aj da unistimo Huawei.
Sve se placa, sve se vraca.
Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati.
Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad.
Okrece se kolo srece.
Bas volim zbog ovih muskih starleta koje
nose i-Phone

Seneka

pre 4 godine

Koliko neinformisanih: ovo se već desilo, nije pitanje hoće li ili neće. Drugo, Gugl je već zabranjen u Kini i njihovi servisi tamo ne rade. Drugim rečima, Huavei će sada globalno morati da ponudi isto ono što nudi u Kini. A koliko vas je spremno da koristi kineski app store i kineske alternative? Da se ne lažemo. Treće, pogledajte od čega Gugl pravi najviše para, nije svakako od saradnje sa Huaveijem. I četvrto, većina amerikanaca podržava ovu odluku, a tamo su svi jako nacionalno svesni. Uostalom, kao i u Kini. Huavei će doživeti sudbinu kineskog ZTE-a. I oni su jako krenuli, pa je pad bio mnogo gori. Takav je svet u kojem živimo.

Vlado Banja Luka

pre 4 godine

SAD je imperija u raspadanju. Oni koji decenijama koriste SAD za svoje mracne ciljeve (a to su razna tajna drustva, crno plemstvo i njihove korporacije) su odavno presle sa proizvodnjom, a mnogi i da zive upravo u Kinu, Japan, Indiju i Evropu. Zele safa odatle da stvaraju Novi svjetski poredak. Na celu sadasnje SAD su dosli kvazi americki patrioti tipa Trampa koji zaista zele ponovo da reindustrijalizuju i pokrenu Ameriku, ali sada je vec kasno... Ekonomska bitka sa Kinom je izgubljena. Zato oni sada i vuku ovakve besmislene poteze. Ne stajem na bilo ciju stranu, ali je jos Edvard Snowden davno rekao sta je imao reci o Googleu, Microsoftu, Facebooku i Appleu (koji inace ima satanisticki logo, pregrizena jabuka, Adam & Eva...).

Seneka

pre 4 godine

Bez Play Prodavnice, Huavei će da prođe kao Microsoft sa svojom Windows prodavnicom za telefone. Ja ne znam ni jednu jedinu osobu da je koristila bilo koju kinesku aplikaciju na svom telefonu. Eto, Gugl je zabranjen u Kini, i preživeo je. Sad ćemo da vidimo istu tu politiku i globalno, pa da vidimo može li Huavei bez Gugla i van Kine?

laki

pre 4 godine

Naravno, ovo je posljedna ofanziva americke tehnoloshke industrije zajedno sa Trampom da zaustave koliko toliko tehnoloski uspon...... koriste se ovakvim metodama koje su blago receno sramotne (hapse direkotorku, idu po svetuu da pricaju protiv 5g mreze, stavljaju na crnu listu, sad google ovo), ali kinezi uce na greskama i americi ce sve ovo da se vrati kao dvostruki bumerang.

Inace obzirom da mi je sluzbeni mobilni huawei, odmah da kazem da imaju svoju app prodavnicu koja je jako dobra, a i svi mi znamo manje vise da postoji barem 5 aplikacija koje zamenjuju google play store pa i huawei app, tako uopste ne moras da zavisis od njih!!!!!

kinez u srcu i duši

pre 4 godine

Sve i da se desi.... Kinezi su spremni za alternativu.... Nije vam to Banana Srbija gosn Trumpe... Lepo piše plakata Klintone. spremni smo već 6 god

Kolega

pre 4 godine

@braka
Ziv ti meni vec se desilo. Malo su ih spijunirali, sto i sami priznaju jer je bilo ocigledno pa ih sada kaznjavaju. Takodje, ne prija cinjenica da je Huawei pretekao Apple ali jelte to nije razlog, samo nesto pride...

Memorija

pre 4 godine

Obzirom da Huawei za 800 dolara prodaje ono sto Apple ili Samsung ne znaju da naprave ni za 2.000 ovo moze biti samo kraj Google store-a ako Huawei izadje sa svojim store. Katastrofalna naivna arogantna greska Google-a.

kain

pre 4 godine

Ovo nije problem toliki koliko se predstavlja. Ko je koristio Meizu ili neki telefon za kinesko trziste,sa kineskim romom, zna da on fabricki nema google play store i ostale google aplikacije. Korisnika niko ne sprecava da skine play store i druge google apps naknadno,sa nekog treceg sajta.

Ekvilibrijum

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek.

Mladen

pre 4 godine

@braka
Čak i da se ne desi, sama ideja kad neko kupuje novi telefon, da bi moglo tako nešto da mu se odjednom desi ako kupuje kineski će uticati na mnoge.

nemus

pre 4 godine

Huawei vec ima svoj APPstore koji ide uz telefone, tako da no worries.. Ai ako je neko spreman za nešto, to su oni.. U svakom slučaju Apple proizvodnja je u Kini, te ne smeju Ameri puno da talasaju..

Zagi

pre 4 godine

Sjajno! Nadam se da će Kinezi brzo razviti svoju verziju androida, pa da se jednom za sva vremena rešimo ovih iritantnih licemera sa Trampom na čelu ...

Seneka

pre 4 godine

I to bi bilo to od Huaveia. Da vidimo sada koliko su ljudi spremni da koriste kineski softver umesto Guglovog. Proći će Huavei isto kao ZTE. U ovom svetu, uslove tržišta diktiraju softverske, a ne hardverske firme, što ljudi iz Huaveia nisu shvatili. Sad će im se obiti o glavu. Bez Guglovih servisa, YT, Gmail, Chrome, bez ažuriranja Androida i bez pristupa Play prodavnici, mogu da imaju i 200x zum, više ih niko, osim kineza možda, neće kupovati. A ljudi mi se smejlai kad sam pre 2 meseca pričao da je ovo jedan od scenarija. Ala su se zeznuli ovi što su uzimali skupe Huavei telefone, sad kad ih Gugl odseče od svih servisa.

Milan

pre 4 godine

Pa i bolje, evo, recimo, ja Samsung bukvalno ne mogu da koristim sa onim njihovim užasnim konfuznim softverom punim bloatware-a, uvek root-ujem Samsunge i instaliram AOSP zasnovane romove, telefon bukvalno poleti posle toga.

Sad ću to dobiti i na Huawei, biće verovatno neka forica da se naknadno ubaci Google Play Store i servis, koju će vremenom svi naučiti, kao na Meizu telefonima, ili vam neko za 500 din flešuje Play servis ako ne umete sami i - milina!

Svi viđeniji recenzenti više hvale softver telefona što je bliži standardnom "stock" Androidu i manje natrpan nepotrebnim aplikacijama od starta. Sad će i Huawei biti jedan od tih? Milina!

laik

pre 4 godine

Trzisna ekonomija, liberalizam, jednaki uslovi za sve, trte-mrte, sve to vazi dok su americke kompanije dominantne.
Kad se pojavi konkurencija, onda bezbednost, nacionalni interesi i opet trte-mrte.
Dakle ostaje nam sigurno trte-mrte.

Sajo

pre 4 godine

Blago njima... Sreca je otarasiti se Chrome, Drive i ostalih Google zafrkancija...

PS: cim istekne garancija, preuzimanje /root i dovidjenja Google!

uvređeni hipster

pre 4 godine

Ovo je loše po nas potrošače. Sad se mogu naći po oglasima S10+ i P30 Pro za €650 sa garancijom. Da li će tako biti i u budućnosti? Čisto sumnjam.

frantic voša

pre 4 godine

Početak kraja za neke!!! Huawei ima ozbiljnu prodaju u Kini i Aziji, gubljenje tog tržišta, a i Rusija pokušava da napravi svoj internet...

Tanos

pre 4 godine

I previse se Huawei zahuhtao,nije samo ovde politika umesala prste,nego i konkurencija...Samsung i Apple pre svega Samsung, a tu su i Kineski giganti koji se bore sa Huaweijem za trzista zemalja u razvoju Xiaomi,Meizu,Oppo sa njihovim podbrendovima da pariraju honor seriji,a tu je i One plus ciji 7pro fant.fon,ne moze Huawei proziv svih.

Che

pre 4 godine

I to se desava svega par meseci nakon što je Huawei skinuo sa drugog mesta po broju prodatih uredjaja americki iphone i zvanicno postao svetski broj dva.

dking

pre 4 godine

Rusi pokreću svoj internet, Google isteruje kineze... biće ovo bitke kao beta protiv vhs-a, pobediće jeftiniji masovni proizvod slabijeg kvaliteta.

kezza

pre 4 godine

Ovo se naravno neće desiti.
(braka, 20. maj 2019 00:44)
Vec se desilo, jutros objavio sam Google.
Ceka se reakcija iz Kine. Nema im druge nego da sami razvijaju android open source, ili cak potpuno novu platformu. Mac sa dve ostrice za google. Kinezi vise nisu tako tehnoloski u zaostatku kao pre 10 godina. Dosad google nije imao prakticno nikakvu konkurenciju odim zatvorenog ios-a od apple-a. Od sad, kinezi svakako krecu sa svojom platformom

SUPER HIK

pre 4 godine

Iako se desi vreme je da ceo svet kompletno okrene ledja toj nacističkoj i fašističkoj tvorevini i da ih ugasimo za sva vremena. Amerike je svima preko glave

Marko

pre 4 godine

Pa ovo direktno ide na štetu Gugla, van pameti kako glupu politiku vodi Tramp... Srećom sam prešao na Nokiu prošle godine, mada kako su krenuli Ameri će da blokiraju pola planete.

MrTech

pre 4 godine

Kina ima opciju za proglasi fabriku APPLE kao prijetnju vezbjednosti i zatvori je i tako onemoguci proizvodnju Iphone-a na 2,3 godine, mozda manje. Huawei ima vise opcija, moze da seruje opet svoje kodove i reaktivira servis za bootloader kodove i ostavi korisnicima da flesuju telefone. Naravno to ce zahtijevati dosta vremena jer ne postoje romovi za Huawei modele od 2018 godine. Tu bi bilo dosta bagova osim ako sam Huawei nebi kreirao neki CustomRom baziran na AOSP sto bi po meni bilo bolje nego trenutni EMUI. Imaju i mogucnost da placaju npr OnePlus da im daje usluge svog OS-a na Huawei telefonima. Kreiranje prodavnice je malo vjerovatno jer i da je naprave necete moci na ovaj softver da napravite Google nalog bas kao sto ni ja necu moci. O Americi i Google-u incae sve najgore kao i uvijek!

ikodije

pre 4 godine

ja mislim da Google treba da raskrsti sa amerikom! da predje u neku eu drzavu ili indiju, napravili bi haos! primer Oracle koji se prebacio u indiju...

Dzoni

pre 4 godine

Ovo ce biti smrt za Android ..posle toga Kina zabrani Android gde se pravi 95% telefona I svi ce da odbace Android I predju na stvarno free kao sto je npr ASAP.

Totem

pre 4 godine

Ovo bi bila katastrofa za gugl .Ja zaista neznam šta su umislili ti amerikanci ?
Huawei samo tako može napraviti sopstvenu prodavnicu a telefoni bi mogli dolaziti sa mnogo boljim softverom i podrškom nego što to gugl može i zamisliti da postoji.
Sa druge strane nije tajna da Fokskon iako Tajvanski radi po komandi Kine, i veoma lako može da se desi da obustavi proizvodnju delova ,koje bi zviznule amerikance i ajfon po sred čela .

Kosta

pre 4 godine

Da, da, da... nema više glupih i bespotrebnih update koji ne mogu da se isključe (kao ono samo te savetujemo sto puta na dan ali ne moraš da skidaš) na koje potrošimo i vreme i Gb neta. A suspenzijom app neće izgubiti samo Huawei.... pre će biti da će najveći gubitak imati upravo google. Ovako Apple zamišlja slobodno tržište.

Andrej

pre 4 godine

Šta mislite ko će dobiti ovaj rat... Ja mislim da će, a istorija tome uči, onaj ko ga izazove, na kraju biti gubitnik... Uzrok je, po meni, nemogućnost jedne strane da prati tehnološki tempo koji nameće Kina...

Batina s dva kraja

pre 4 godine

Ako bi se ovo desilo, samo 3 Google aplikacije bez open source licence bi nestale iz Google prodavnice na Huawei/Honor uredjajima. To su: Youtube, Gmail i Chrome. Sve ostalo, ukljucujuci sam Android, Google nema pravo zabraniti.

sdned

pre 4 godine

Ameri su u ofanzivi da osakate svaku kinesku firmu visoke tehnologije. Veze to nema sa slobodnom trgovinom o kojoj sole pamet čitavom svetu decenijama. Vratiće im se to kao bumerang.

Softverski monopol na delu

pre 4 godine

"Ovaj potez mogao bi da natera Huawei da na svojim novim Android uređajima isporučuje svoju prodavnicu aplikacija umesto Googleove..." Na svim novijim Huawei/Honor telefonima vec postoji Huawei prodavnica (AppGallery).

laik

pre 4 godine

Trzisna ekonomija, liberalizam, jednaki uslovi za sve, trte-mrte, sve to vazi dok su americke kompanije dominantne.
Kad se pojavi konkurencija, onda bezbednost, nacionalni interesi i opet trte-mrte.
Dakle ostaje nam sigurno trte-mrte.

Che

pre 4 godine

I to se desava svega par meseci nakon što je Huawei skinuo sa drugog mesta po broju prodatih uredjaja americki iphone i zvanicno postao svetski broj dva.

Zagi

pre 4 godine

Sjajno! Nadam se da će Kinezi brzo razviti svoju verziju androida, pa da se jednom za sva vremena rešimo ovih iritantnih licemera sa Trampom na čelu ...

Dejan L

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30% , aj da unistimo Huawei.
Sve se placa, sve se vraca.
Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati.
Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad.
Okrece se kolo srece.
Bas volim zbog ovih muskih starleta koje
nose i-Phone

SUPER HIK

pre 4 godine

Iako se desi vreme je da ceo svet kompletno okrene ledja toj nacističkoj i fašističkoj tvorevini i da ih ugasimo za sva vremena. Amerike je svima preko glave

Mare

pre 4 godine

Pa ovo može da bude i dobro za sve korisnike mobilnih uređaja (veća konkurencija) i rizično za američku dominaciju u prisluškivanju. Ako Kinezi mogu da svojim OS zamene Android i da naprave mehanizme kojima će se Android aplikacije koristiti na njihovim telefonima (verujem da je proizvođačima softvera svejedno kome će da prodaju sofver, dokle god ga prodaju), možda je ovo pucanj u sopstvenu nogu Amerikanaca. U svakom slučaju žestok potez nekoga ko je ozbiljno uzdrman na tržištu mobilnih uređaja.

sdned

pre 4 godine

Ameri su u ofanzivi da osakate svaku kinesku firmu visoke tehnologije. Veze to nema sa slobodnom trgovinom o kojoj sole pamet čitavom svetu decenijama. Vratiće im se to kao bumerang.

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

ovo je najbolja vest za razvoj smartphonr ekosistema.. raznolikost i nadmetanje nakon skoro tri decenije apsolutne dominacije gugla kap clana velike trojke donece nam, nakon kraceg perioda adaptacije, bolju i jeftiniju ponudu, dajuci novi zamajac razvoju.

kain

pre 4 godine

Ovo nije problem toliki koliko se predstavlja. Ko je koristio Meizu ili neki telefon za kinesko trziste,sa kineskim romom, zna da on fabricki nema google play store i ostale google aplikacije. Korisnika niko ne sprecava da skine play store i druge google apps naknadno,sa nekog treceg sajta.

Mile

pre 4 godine

Počinje elektronski rat. To se moglo i očekivati, jer Ameri nisu navikli da gube. Trebalo bi i ovi ostali da se zapitaju da li se i njima isto sprema, počev od Samsunga...

Andrej

pre 4 godine

Šta mislite ko će dobiti ovaj rat... Ja mislim da će, a istorija tome uči, onaj ko ga izazove, na kraju biti gubitnik... Uzrok je, po meni, nemogućnost jedne strane da prati tehnološki tempo koji nameće Kina...

kezza

pre 4 godine

Ovo se naravno neće desiti.
(braka, 20. maj 2019 00:44)
Vec se desilo, jutros objavio sam Google.
Ceka se reakcija iz Kine. Nema im druge nego da sami razvijaju android open source, ili cak potpuno novu platformu. Mac sa dve ostrice za google. Kinezi vise nisu tako tehnoloski u zaostatku kao pre 10 godina. Dosad google nije imao prakticno nikakvu konkurenciju odim zatvorenog ios-a od apple-a. Od sad, kinezi svakako krecu sa svojom platformom

Kosta

pre 4 godine

Da, da, da... nema više glupih i bespotrebnih update koji ne mogu da se isključe (kao ono samo te savetujemo sto puta na dan ali ne moraš da skidaš) na koje potrošimo i vreme i Gb neta. A suspenzijom app neće izgubiti samo Huawei.... pre će biti da će najveći gubitak imati upravo google. Ovako Apple zamišlja slobodno tržište.

dking

pre 4 godine

Rusi pokreću svoj internet, Google isteruje kineze... biće ovo bitke kao beta protiv vhs-a, pobediće jeftiniji masovni proizvod slabijeg kvaliteta.

MrTech

pre 4 godine

Kina ima opciju za proglasi fabriku APPLE kao prijetnju vezbjednosti i zatvori je i tako onemoguci proizvodnju Iphone-a na 2,3 godine, mozda manje. Huawei ima vise opcija, moze da seruje opet svoje kodove i reaktivira servis za bootloader kodove i ostavi korisnicima da flesuju telefone. Naravno to ce zahtijevati dosta vremena jer ne postoje romovi za Huawei modele od 2018 godine. Tu bi bilo dosta bagova osim ako sam Huawei nebi kreirao neki CustomRom baziran na AOSP sto bi po meni bilo bolje nego trenutni EMUI. Imaju i mogucnost da placaju npr OnePlus da im daje usluge svog OS-a na Huawei telefonima. Kreiranje prodavnice je malo vjerovatno jer i da je naprave necete moci na ovaj softver da napravite Google nalog bas kao sto ni ja necu moci. O Americi i Google-u incae sve najgore kao i uvijek!

Sajo

pre 4 godine

Blago njima... Sreca je otarasiti se Chrome, Drive i ostalih Google zafrkancija...

PS: cim istekne garancija, preuzimanje /root i dovidjenja Google!

Batina s dva kraja

pre 4 godine

Ako bi se ovo desilo, samo 3 Google aplikacije bez open source licence bi nestale iz Google prodavnice na Huawei/Honor uredjajima. To su: Youtube, Gmail i Chrome. Sve ostalo, ukljucujuci sam Android, Google nema pravo zabraniti.

Misha

pre 4 godine

Poludeo je u Srbiji i ostalim siromašnim zemljama trećeg sveta. Na zapadu je i dalje Samsung broj 1, Apple broj dva. Xiaomi na nivou statističke greške. Huawei malo iznad toga. (Ja, 20. maj 2019 10:46)

A share Huaweia u Zapadnoj Evropi 28%... barem imaš gugl... ne traći ga na gluposti.

Totem

pre 4 godine

Ovo bi bila katastrofa za gugl .Ja zaista neznam šta su umislili ti amerikanci ?
Huawei samo tako može napraviti sopstvenu prodavnicu a telefoni bi mogli dolaziti sa mnogo boljim softverom i podrškom nego što to gugl može i zamisliti da postoji.
Sa druge strane nije tajna da Fokskon iako Tajvanski radi po komandi Kine, i veoma lako može da se desi da obustavi proizvodnju delova ,koje bi zviznule amerikance i ajfon po sred čela .

Ekvilibrijum

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek.

Sveta

pre 4 godine

Mislim da je došlo vreme da se formira još jedan "Google" koji će funksionisati za one podobne zemlje i kompanije koje ne pripadaju uticaju i kontroli Engleske i SAD. Naime sve što su radili Englezi i amerikanci Huavej i kineske kompanije su prekopirale i dodatno ubrzale. Zato ne vidim razloga da se neko ljuti na ono što i sam radi ali sa manje efikasnosti. Napred za novi globalni internet put svile i pojasa. To je neminovnost. Uskoro dolaze pametne mašine koje će putem interneta kontrolisati svako domaćinstvo i to upotrebom harmonika struje od 220 volti. Ja nisam robot da podležem namenskim medijskim izveštajima koji su preuzeli taktiku farmaceuta.....

Softverski monopol na delu

pre 4 godine

"Ovaj potez mogao bi da natera Huawei da na svojim novim Android uređajima isporučuje svoju prodavnicu aplikacija umesto Googleove..." Na svim novijim Huawei/Honor telefonima vec postoji Huawei prodavnica (AppGallery).

ikodije

pre 4 godine

ja mislim da Google treba da raskrsti sa amerikom! da predje u neku eu drzavu ili indiju, napravili bi haos! primer Oracle koji se prebacio u indiju...

Dzoni

pre 4 godine

Ovo ce biti smrt za Android ..posle toga Kina zabrani Android gde se pravi 95% telefona I svi ce da odbace Android I predju na stvarno free kao sto je npr ASAP.

Marko

pre 4 godine

Pa ovo direktno ide na štetu Gugla, van pameti kako glupu politiku vodi Tramp... Srećom sam prešao na Nokiu prošle godine, mada kako su krenuli Ameri će da blokiraju pola planete.

frantic voša

pre 4 godine

Početak kraja za neke!!! Huawei ima ozbiljnu prodaju u Kini i Aziji, gubljenje tog tržišta, a i Rusija pokušava da napravi svoj internet...

MadMax

pre 4 godine

Ljudi moji, znali su Kinezi da ce do ovoga da dodje. Oni vec 5 godina razvijaju potpuno novi OS i siguran sam da ce biti bolji od Androida. O IOS-u necu ni da pricam. Vec ovog ljeta postoje najave da ce biti plasiran na trziste. Zamislite kad desetine miliona korisnika sirom planete, pola Azije i Evrope koji su uzeli Huawei telefone odjednom predje sa Androida na novi OS. Ovim je Google zabio sebi noz u stomak, a ne Huawei-u. Ionako je vecini vise dosta Google-ovog monopola. Google je ovime samo pokazao da nije vise privatna kompanija kao sto su to pokazali i Intel, Qualcomm, Broadcom koji su uradili juce isto sto i Google.

ValterNBG

pre 4 godine

Ovako sam ja razumeo: Mi sto ih imamo smo mirni ali nemamo azuriranje. Ko kupi nov nece imati gmail, youtube i googleplay. Jel tako?

Atreides

pre 4 godine

Realno Huawei je poceo ozbiljno da ugrozava IPhone i USA se dala u akciju. Slicno je bilo 90-ih sa auto industrijom kada su svakakve neke zabrane, carine i sl. nametnuli japancima u cilju da spasu svoju auto industriju. U pricipu krece zesci sukob sad kakav ce odgovor Kineza da bude videcemo. Realno mogu dobro da udare na IPhone posto se u Kini i pravi mada to i nije nesto bitno vec to sto se komponente prave u Kini a nesto se uzima od Samsunga. Ako bi Kinezi udarili kontru to bi debelo kostalo Apple.

Mladen

pre 4 godine

@braka
Čak i da se ne desi, sama ideja kad neko kupuje novi telefon, da bi moglo tako nešto da mu se odjednom desi ako kupuje kineski će uticati na mnoge.

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Ne ide to bas tako...

US kompanije imaju proizvode koje kinezi kupuju i koji im cine glavnu grupu kupaca. Ako ih izgube, moraju naci nove kupce, a njih nema, sto znaci da ce trpeti gubitak i imati visak robe u magacinima, kojima dnevno opada vrednost. To se zove pucanje samom sebi u noge!

Kina, sa druge strane, ima potencijal da us cipove i opremu nadomesti domacom, koja se uveliko razvija, jer su predvideli da ce pre ili kasnije do ovoga doci.

Google servisi su prepreka koja se lako prevazilazi, jer ce da ubace u svoje uredjaje neki AOSP rom,koji ce biti otkljucan i svako ce moci da skine Gapps i instalira ih na svoj uredjaj,kao sto cinimo godinama prilikom instalacije custom romova.

Google mape su super, ali samo ako imas net, jer i sa skinutim mapama, skoro su neupotrebljive bez njega. Gmail nije problem, a prodavnica imas koliko zelis, a kinezi imaju posebno zanimljive prodavnice, gde se mogu naci aplikacije, koje nisu dozvoljene na google store-u (citaj, narodne verzije).

Kina ce najverovatnije, izbaciti Apple iz ponuda svojih provajdera, tako da ce napraviti ogroman problem toj kompaniji i veliki gubitak.

Banda JLZ

pre 4 godine

Industrija je vazna jer ljude primorava da koriste mozak, da se skoluju, da budu sve bolji. Kad preselis insutriju iz svoje zemlje u Kinu, ucinio si Kineze i pametnijim i sposobnijim u svakom pogledu od sopstvenog naroda. Kad zbog porasta standarda budu poceli bolje da se hrane, postace i visoki. Dekadencija je stetna drustvena pojava. Mislis da si nesto specijalno, a nisi.

Nix

pre 4 godine

Gmail, Youtube? Ljudi, ne dopustite da vam vrane piju mozak. Nakaradna je ideja uopste sto su sajtovi "aplikacije". Youtube nije "aplikacija" vec web sajt! Dakle, dovoljno je da imate browser na telefonu, i otvarate sta hocete, kad god hocete. Ako hocete bas aplikaciju za mail, u svakoj aplikaciji mozete podesiti da vam skida mailove sa gmail naloga.

maki

pre 4 godine

Ne mogu da verujem. Zapdna civilizacija pokazuje svoje pravo lice, jednimo mi nije jasno kako svojim građanima prodaju laži i fraze o SLOBODI svega i svačega pa i tržšita, kapitala itd... Ko bre više da vam veruje.

andreas kisser

pre 4 godine

kinezi ce odgovoriti zabranom proizvodnje Ajfona,pa ce se onda videti ko ce gore proci... (sasa, 20. maj 2019 08:34)

izjava na nivou: zabranicemo proizvodnju fiata u srbiji, pa da vidimo sta ce itajijani da rade!!! neverovatno kakve sve gluposti ovde mogu da se procitaju! prsli smo ko lajsna (citava nacija). posle se cudimo sto smo najgori po svim parametrima u evropi, sto motamo kablove za 300 evra i sto nas niko ne voli.

Vuk91

pre 4 godine

Ekvilibrijum

Cudim se kako su amerikanofili veciti borci za slobodu,"demokratiju","slobodno trziste", itd... sve do trenutka kada treba da se kupi nafta od koljaca iz Saudijske Arabije, uvoze na kilo borci ISIS-a u Evropu, bombarduju za lepe pare daleko slabije drzave ili diktatorske mere poslovanja ako su im zapadne firme ugrozene od sposobnijih firmi. Toliko o vasem pravu i pravdi.

Djenka

pre 4 godine

Odlično. Kinezi su primorani da naprave svoju verziju OSa za mobilne uredjaje. Ovakvi konflikti su odlični za tržište prezasićeno monopolističkim lopurdama kao gugl.

ekvilibrijum

pre 4 godine

Ti si tipičan Amer, nemaš pojma. Ovo je bitka koju USA ne može da dobije. (Znalac, 20. maj 2019 10:08)

Google-Android, Microsoft- Windows, i Apple IOS. Samo jedan KLIK i Kina ostaje u mraku, ali bukvalno. I jos za one koji kazu da ce preko noci Huawei razviti software ili da imaju rezervni, e to je prica za crtane filmove. Ni za 100 godina cela Kina ne moze razviti operativni sistem, NI slican a kamoli kvalitetan kao ovi gore pomenuti. Ko misli u debeloj, debeloj je zabludi...

acca

pre 4 godine

Kradja intelektualne svojine je dovodjenje mozgova iz celog sveta! Sad ti mozes reci nije kradja, ljudi su otisli za parama, tacno ali kad neko recimo u ovoj nasoj zemlji a pritom je mozak i osmisli nesto i zeli da odradi u svojoj zemlji sta se desava, da li nailazi na otvorena vrata drzave i subvencionisanje od iste za razvoj iste - NE!!!

Sam Djindjic je u jednom intervjuu jednom prilikom na pitanje kako cemo uposliti i razvijati drzavu dao potpuno decidan odgovor!

"Pa ne mozemo mi da razvijamo fabrike i ulazemo u razvoj sopstvenih istih, mi cemo biti zemlja usluga i usluznih delatnosti i drugi ce ulagati u nasu drzavu sa svojim tehnologijama, tipa mi nemamo kapacitete"

Zato motanje kablova i ostale zapadne kompanije zele da isele fabrike iz Kine i nasele ih blize sebi balkanskim Kinezima!

Петар

pre 4 godine

Прижељкивати доминацију Кинеза... земље са потпуно контролисаним животима грађана од стране државе, читај партије, без слободе, без демократије, без мишљења, без основних права радника-робова, једном речју Орвел у најгорем смислу те речи. Ми, Срби, европски народ, да се вежемо за Кинезе, еј!

?!?

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Колико глупости на једном месту. Ако је трку у телефонима изгубио један Сименс, Ериксон и Нокија... да ли мислиш да ће се то десити Кинезима??? Па они развијају своју платформу већ пар година. Исто ти је нпр у Русији, већина користи В-контакт, домаћу верзију фб. Сад су развили своју платну картицу уместо Визе. Даље, Хуавеј је потиснуо Епл, најјаче чипове имају, најбољу вештачку интелигенцију у телефонима. Још мало и први су. Пола уређаја које користиш, усб рутери, рутери за интернет су Хуавеј.

Pera Kojot Stariji

pre 4 godine

"Omg, koliko su bahati Ameri a to dolazi iz moći. Oni su vladari svijeta tek iza Boga!?" ziku, 20. maj 2019 07:32

Ako pitaš Trampa, reći će ti da je Bog poreklom Amerikanac.

kako da ne

pre 4 godine

@Dejan L
Mozda se slazemo po pitanju Francuskih vozila, ali druze, Iphone je skroz normalan smartphone na trzistima normalnih i uredjenih drzava gde plate nisu 300e. Druga stvar, govorite o cenama Iphone, a evo u CH Huawei P30 Pro sa najvecim ekranom košta 1000 franaka. Samsung Galaxy S10 + je 1400 franaka. A, Iphone XS Max 64gb je 1250 franaka. I u Srbiji su slicne cene, taj Huawei je oko 950 eura. Tako da uopste ne vidim zašto potencirate cene kada i drugi pored Iphone-a ne da su jeftiniji nego Samsung je i skuplji, Huawei je blizu. Neću sada o tome ko šta nudi za te cene, meni kamera nije broj 1 pa da se zaletim za Huawei. Ali što se tiče dugotrajnosti, Iphone je jako kvalitetan telefon. On vam je HDI medju telefonima :) Druga stvar, sto se tice zemalja na zapadu, telefon nije ‘simbol’, jer sve ovo sto vidite od 1000 i kusur eura/franaka, sve to u svakoj zemlji na zapadu uzmes za 1euro ili franak i mesečno plaćaš 50 eura/franaka što nije nikakav udarac za budžet bilo koga ko radi bilo kakav posao. A, većina plaća mesecno jer nema logike dati keš za takav potrošni materijal koji ćes promeniti za maksimum maksimuma 3 godine. Ja odavno koristim Iphone najviše zbog iOS-a jer mi je potreban za posao, tj taj sistem mi najvise odgovara i najduze mi traje u super brzini. Takodje mi se nijedan nije pokvario niti bagovao. Mozda je u Srb ‘simbol’ telefon, ali u vecem deli sveta nije. Sto se tice ovog sa Google i Huawei, uzvratice Kinezi nekako jer su jako moćni. Napravice neku ‘šemu’.

tiberije

pre 4 godine

I to se desava svega par meseci nakon što je Huawei skinuo sa drugog mesta po broju prodatih uredjaja americki iphone i zvanicno postao svetski broj dva.
(Che, 20. maj 2019 07:52)

Još kad bi razumeo da su zarade od hardvera mizerne u odnosu na softver i da google saradjuje više od Samsunga i Huwaia na OS

Petar

pre 4 godine

Srbi naravno podržavaju Kineze. Nemate pojma šta radite. Ne dao vam Bog da vam Kinezi dodju. Da radite za njihove kompanije. Da oni preuzmu dominaciju na svetu. Ugasili smo ga u tom slučaju.

uvređeni hipster

pre 4 godine

Ovo je loše po nas potrošače. Sad se mogu naći po oglasima S10+ i P30 Pro za €650 sa garancijom. Da li će tako biti i u budućnosti? Čisto sumnjam.

Bojan

pre 4 godine

Samo kao primer, ali odnosi se i na druge "Kineze". Xaomi prodaje jeftino telefone u celom svetu, a najvece pare zaradjuje zahvaljujuci poziciji koji njihov app store ima u Kini (nadjite na netu njihov model poslovanja, pa procitajte), isključivo zato jer je Google (najzaslužniji za razvoj androida) zabranjen. Amerikanci su ovakvi i onakvi, ali nisu budale, kineske kompanije ce da zaradjuju milijarde kombinujući monopol na svom trzistu i niske cene proizvoda na drugim trzistima, a ovi ce tako da sede skrštenih ruku i da ih gledaju? Pa nece, ako Kinezi zele slobodno trziste, onda je ono slobodno za sve pa i za Google, ako ne, pravite svoj OS, aplikacije... snadjite se

Бранислав

pre 4 godine

Зар се нико не сећа директорке развојног сектора компаније Хјуавеи која је пре отприлике годину дана изјавила да већ 2019. неће постојати паметни телефони који су тада 2018. били у пуном замаху. Нико није могао да објасни шта се хтело рећи овом изјавом. Дакле почетак краја андроида...

djura

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30%, aj da unistimo Huawei. Sve se placa, sve se vraca. Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati. Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad. Okrece se kolo srece. Bas volim zbog ovih muskih starleta koje nose i-Phone (Dejan L, 20. maj 2019 09:08)

ah, lisica i grozdje? ;)

lucc

pre 4 godine

Zar vi mislite da bi Google uradio nesto ovako, a da nije siguran da ce izaći kao pobednik. Ta kompanija lici na neku zlu korporaciju iz SF filmova. Na žalost živimo u takvom svetu. Mislite da se onaj pajac Trump nešto pita, daleko od toga. Masina radi i melje

EU Citizen

pre 4 godine

Trampova odluka je sasvim u redu, jer je Huawei u suštini samo nominalno privatna komoanija, sa tesnim vezama sa kineskom vojskom i obaveštajnim službama. Što se tiče Googlea, kako je i to američka paradržavna crony kompanija, kome zabrane korišćenje svojih servisa, učinili su veliku uslugu i njima i njihovim korisnicima :)) Jednom rečju, daleko im lepa kuća i jednima i drugima, i kineskim komunističkim i američkim crony neomarksističkim špijunima, slobodnom, vrednom i odgvornom čoveku ni jedni ni drugi ne misle ništs dobro.

21st Century Digital Boy

pre 4 godine

"kinezi ce odgovoriti zabranom proizvodnje Ajfona, pa ce se onda videti ko ce gore proci...." (sasa, 20. maj 2019 08:34)

Svakako. Na najavu gubitka hrpe para odgovorit će potezom radi kojeg će izgubiti iduću hrpu para. Nema sumnje, pobjednička strategija!

Bivši štreber

pre 4 godine

Vidim dominiraju komentari ljudi koji podržavaju kineze. Verovatno nesvesni kako zapravo izgleda život u kineskom društvu i potpuno sigurno bez znanja o tome koliko je teško stvoriti kompaniju poput Google. Da su ikada imali iskustvo života u kini. sigurno nikada ne bi podržavali nastojanje da ostvare dominaciju. A ideja da će neko iskopirati Google nije ni na nivou maštarije, već potpunog odsustva realnosti. Huawei će brzo nestati sa tržišta smartfonova, a verovatno kreće i potpuni sunovrat kompanije, jer je teško da će ostati konkurentni bez pristupa tom bitnom segmentu.

luda sarma

pre 4 godine

Fokskon iako Tajvanski radi po komandi Kine, i veoma lako može da se desi da obustavi proizvodnju delova ,koje bi zviznule amerikance i ajfon po sred čela. (Totem, 20. maj 2019 03:21)

Nije tajvanski, vec kineski i ne mogu bas tako lako da obustave proizvodnju, jer imaju ogroman profit od toga. Ono sto mogu jeste da podignu cene i uspore proizvodnju, gde gube, ali znatno manje. Apple nema izbora i Kina im je jedina opcija, posto je svuda skuplje, a i komplikovanije, jer nemaju armije inzenjera, koje resavaju svaki problem i radnike koji su spremni da rade kao stoka, za sitan novac.

Tanos

pre 4 godine

I previse se Huawei zahuhtao,nije samo ovde politika umesala prste,nego i konkurencija...Samsung i Apple pre svega Samsung, a tu su i Kineski giganti koji se bore sa Huaweijem za trzista zemalja u razvoju Xiaomi,Meizu,Oppo sa njihovim podbrendovima da pariraju honor seriji,a tu je i One plus ciji 7pro fant.fon,ne moze Huawei proziv svih.

dovla90

pre 4 godine

Fascinantno mi je kako se Srbi pouzdaju u kinesku pamet. Kao sad će Kinezi napravit još bolji OS, bit će kao Apple, neka su se otarasili zamornih google aplikacija. Stiče se dojam kao da je Huawei uveo sankcije googleu, a ne obratno. Bez transfera tehnologije iz SAD-a u Kinu, Kinezi bi izvozili bambus i rižu, a ovako su Ameri da bi učinili proizvode široko dostupnima i jeftinijima napravili giganta koji se oteo s lanca. Baš me zanima kako će ih dovest u red...

Ado

pre 4 godine

Ja sam na strani Huawei kompanije. Amerikanci više ne znaju kako da naude snažnom kineskom razvoju jer prete da postanu vodeća ekonomska sila. Imam P20 i prezadovoljan sam njime. A huaveju želim da naprave svoj OS, i da se ne oslanjaju ni na koga. Pokazali su da su ozbiljna kompanija koja ume da se nosi sa problemima.

Znalac

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple.
(Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Ti si tipičan Amer, nemaš pojma. Ovo je bitka koju USA ne može da dobije.

Glas Razuma

pre 4 godine

Od jutros prestajem da koristim google pretraživač, dosta mi je njihovog špijuniranja i prodaje ličnih podataka: kada tražim bilo šta na internetu, posle te pretrage mi bar mesec dana uglavljuju raznorazne banere i reklame u vezi teme pretrage, kao i sledeće godine u isto vreme..

marko

pre 4 godine

Suština je u tome da je Android s jedne strane open source i da svako ima pravo da ga koristi na svojim uređajima, a s druge strane Google želi da ga čvrsto kontroliše kroz politiku licenciranja svog softvera koji se predstavlja kao deo Androida i koga se većina korisnika ne bi rado u potpunosti odrekla (licence su po sistemu sve ili ništa, proizvodjač koji želi da uključi Google aplikacije na neke uređaje to mora da učini na svim Android uređajima za tržišta na kojima Google posluje). Cela ova priča ne bi bila mnogo relevantna da Google zvanično omogućuje krajnjim korisnicima uređaja da instaliraju njihove aplikacije nezavisno od proizvođača na bilo kom AOSP-baziranom sistemu (u praksi to se radi i reakcije Google-a su vremenom varirale, videćemo kako će stvari teći u budućnosti). Postavlja se pitanje da li će ovakve stvari (kao i antimonopolske presude) postepeno naterati Google da promeni svoj poslovni model vezan za Android.

Zoki

pre 4 godine

Bice zanimljivo videti kako ce se Kinezi snaci u novoj situaciji. Do sada su uglavnom parazitirali na kradji intelektualne svojine. (Bojan, 20. maj 2019 00:57) 

Ovo je samo pocetak da se tome stane u kraj. Amerika je zadnjih 100 g. bila motor covecanstva. Izumi; Avion braca Wright, Helikopter Sikorski koji je uzgred Rus ali da nije emigrirao nista ne bi postigao. Struja Tesla, isto kao i Sikorski. Da je ostao u Evropi nista ne ni ostvario. Telefon Bell, kompjuter, cip tehnologija, internet, automobil Daimler Benz njemacka ali Henry Ford je omogucio svima.Medicina, materijali koje danas uzimamo za gotovo poput plastike niz je beskrajan. Amerika je citavu planetu oblikovala prema svojim zamislima. Sad sta smo dobili od Kine i Rusije zadnjih sto godina. Osim komunizma. I sad neki misle da ce oni nastaviti biti motor napredka, a osim kradje patenta i kopiranja apsolutno nista nismo vidjeli. Sad je tome kraj gospodo, a ovo je tek pocetak!

je-bote

pre 4 godine

Oni vode rat.
Cloud je jedna od vecih navlakusa kome se tesko odupreti. Prvo te navuce na sistem, podavi konkurenciju, krene sa ucenama i zeza se sa tvojim podacima, a ti se slikaj... i slikaj.
Glavna parola je - "sloboda...".
Gmail, Kalendar, Drive... lepo organizujes podatke i... "slikanje"...

da i ne

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

U ovom trenutku tacno, ali Kinezi ce napraviti svoj OS - imaju znanja i kinesko trziste koje ce im odmah povratiti investiciju. A onda ce krenuti da se sire. Zivi bili pa videli.

Seneka

pre 4 godine

Pitanje za kome komentatore: ako već toliko ne volite Gugl, zašto dobar deo njihovih servisa koristite milion puta na dan? I još jedna stvar, koliko vas će bataliti Play prodavnicu i preći na kinesku verziju, bez oficijelnih aplikacija? Videli smo kako je prošao Windows store.

kako da ne

pre 4 godine

@sasa
Da zabrane proizvodnju Iphone-a? Znate li koliko ljudi zaposljavaju u Kini oni? Kinezi ce takvom zabranom samo sebe i dalje gaziti. ;)

Aleksandar

pre 4 godine

To je ta prica, kako kinezi gaze svet tehnologijama i inovacijama,a u stvari realnost je drugačija, kakav paradoks za obične naivcine. Huawei sam po sebi je američki proizvod ako se pogleda u stvari koja firma stoji iza koje komponente, stvar je da time ameri sami sebi skode jer dobar prihod iz te firme se sliva kod njih. Ali poenta je što huawei poceo ozbiljno da radi u vojnoj industriji sto ovima jako smeta.

Seneka

pre 4 godine

Svi pričaju ovde o tome koliko će Gugl biti pogođen ovim. Pretpostavlja li iko koliko će tek Huavei biti pogođen? Kao, svi ćete preći na kineski OS?

Ja

pre 4 godine

Kinezi će naravno napraviti novi operativni sistem, i to je tehnički vrlo lako, ali veliko je pitanje kako će biti prihvaćeh kod korisnika. Naročito dizajn. Ako omanu, lako im se može desiti da totalno propadnu, kao Nokia nekada.

Kalp

pre 4 godine

Kinezi ce odgovorit zabranom Gugla u Kini. A joj da, Guglu nikad nije bilo dopusteno poslovanje u Kini. Ne volim Trampa, ali napokon da neko Kinezima reciprocno odgovara.

ajme

pre 4 godine

aj sad da vidim kineze i njihova cuda od tehnike hahaha (hladnjacar, 20. maj 2019 08:13)

Nista drugo i ne znaju da smisle osim da kopiraju i kradu intelektualnu svojinu. Medicinu imaju, istoriju i sve to...

CIA snajka CIA

pre 4 godine

Ma baš će da ih zeznu...
Imaju AOSP, ima žuti da naprave zamenu očas posla. A to da će Amerima da bude milo kada im ovi uzvrate, ne bih se kladio...

Ja

pre 4 godine

@Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad. Okrece se kolo srece. Bas volim zbog ovih muskih starleta koje nose i-Phone

Poludeo je u Srbiji i ostalim siromašnim zemljama trećeg sveta. Na zapadu je i dalje Samsung broj 1, Apple broj dva. Xiaomi na nivou statističke greške. Huawei malo iznad toga.

Brate moj

pre 4 godine

Kinezi nisu od juče. Doskočiće i ovim merama i to opet na štetu Amera. (Smislov, 20. maj 2019 09:07)

Hoce, ko i u trgovinskom ratu gde su ih ameri dovukli za stol. Nema sta, dominacija...

Brzi

pre 4 godine

Ovo je apsolutni udar na slobodu trgovanja! i samouverenost u svetskoj dominaciji! sramota sta ta amerika radi! a mi kao slepci cutimo i negledamo!

Milan

pre 4 godine

Pa i bolje, evo, recimo, ja Samsung bukvalno ne mogu da koristim sa onim njihovim užasnim konfuznim softverom punim bloatware-a, uvek root-ujem Samsunge i instaliram AOSP zasnovane romove, telefon bukvalno poleti posle toga.

Sad ću to dobiti i na Huawei, biće verovatno neka forica da se naknadno ubaci Google Play Store i servis, koju će vremenom svi naučiti, kao na Meizu telefonima, ili vam neko za 500 din flešuje Play servis ako ne umete sami i - milina!

Svi viđeniji recenzenti više hvale softver telefona što je bliži standardnom "stock" Androidu i manje natrpan nepotrebnim aplikacijama od starta. Sad će i Huawei biti jedan od tih? Milina!

TnT

pre 4 godine

Za ove kinezofile i zapadofobe nekoliko cinjenica.

U Kini su zabranjene brojne zapadne aplikacije oduvek. Nema Viber, nema WhatsUp, nema Google pretrazivac... Na hiljade cenzora filtriraju informacije koje smeju da dodju do kineskih gradjana putam kineskih aplikacija. Ako posaljes kritiku vlasti, dolaze ti cike u mantilima na vrata. Postoje neke lokalne aplikacije pod direktnom kontrolom drzave tj. komunisticke partije Kine direktno.

Apple nije drzavna vec privatna firma sa sedistem u Americi. Samsung takodje nije drzavna vec privatna firma, tako da je svako poredjenje sa Huaweiem besmisleno.

Sva ogranicenja za kineske kompanije se odnose samo na one pod kontrolom drzave i partije. Da li moze neko da zamisli da npr Izrael dozvoli da mu bazne stanice postavlja firma u vlasnistvu Iranske drzave.

Kompletni softveri koje koristimo su kreirani i razvijani za zapadu od strane mnogobrojnih firmi. Kina je samo sacekala, iskopirala i napravila kopije za svoje trziste. Sigurno niko normalan u svetu (nas iskljucujem) nece dozvoliti da se koriste softveri plagirani i kontrolisani od strane jedine partije u Kini. Zato je ovo bas losa vest za Huawei.

Da, Apple bi imao problem da ako bi se zatvorile fabrike u Kini, ali to bi samo znacilo manji (ionako preveliki profit) za njih, nego sto bi ih ekonomski unistilo. Ovo je zapravo najbolja vest za Samsung, jer tesko da je Huawei i cenovno i sa aspekta ciljanog tzista bio konkurencija Appleu.

nemus

pre 4 godine

Huawei vec ima svoj APPstore koji ide uz telefone, tako da no worries.. Ai ako je neko spreman za nešto, to su oni.. U svakom slučaju Apple proizvodnja je u Kini, te ne smeju Ameri puno da talasaju..

Igor

pre 4 godine

Tramp se ponaša, ne kao slon, nego kao nosorog u teranju u staklarskoj radnji. Ovaj potez pravi sličnu finansijsku štetu Huawei i Google-u. Zamislite samo koliko korisnika Huawei telefona će biti ozbiljno pogođeno ovom odlukom. Oni su donosili verovatno i više novca Google-u kroz korištenje istih tihi servisa, nego li Huawei-ju kome jednokratno plate aparat i to je to...

Da ne govorimo da je apsurdno da se ogromna većina smartphone, tableta i računara proizvodi u Kini. Koliko ludačkih poteza Tramp povlači, ne bi me začudilo da zabrani aparate proizvedene u Kini, jer će možda i tu naći neki rizik za špijunažu.

Krajnji cilj je pokušaj da se kineskoj privredi načini što više štete u pokušaju da se na silu i ucenama dobiju ustupci za odavno posrnulu američku privredu. Tramp je brutalno direktan i otvoren primer kako se vodi američka politika svuda po svetu još od drugog svetskog rata na ovamo. Samo je on skinuo sve maske i radi to bez ikakvog pakovanja u šarene laže demokratije i ljudskih prava, za razliku od svojih prethodnika.

cune

pre 4 godine

@Dejan L

Ti si ustvari samo još jedan mržnjom zadojen Srbenda koji u svojoj bedi i nemaštini mrzi sve što mu je nedidirljivo i nedostižno!

luda sarma

pre 4 godine

Ako se ovo desi, Googl gubi trziste Kine tako da je malo verovatno. (deki 185, 20. maj 2019 05:35)

Google je i sad marginalni igrac u Kini i da nema androida, ne bi tamo ni postojali. Mnogi podcenjuju kineze, ali tu grese, posto ovi uvek planiraju unapred. Najverovatnije je da ce kontramera biti razlicita ogranicenja za Apple i Google na kineskom trzistu, koje ce dovesti do pada prodaje. Kinezi imaju ogromno trziste, a tu je i Indija, Afrika, a i znatan deo Evrope. Samo sa Indijom, imaju trziste od oko 3 milijarde ljudi...

Ovo nije veliki problem, posto se google servisi mogu skinuti gde hoces a aosp romovi svi mogu da koriste gapps.

wer

pre 4 godine

jednostavno, kinezi podignu cene usluga proizvodnje za 800%, najmanje :)

el bi amer sklapao za saku kukuruza?

levo-liberalni korisnik apple uredjaja je oksimoron, samo objasni ti to hipsterima?

kole

pre 4 godine

ne palite se,huavei moze samo da potuli glavu jer u suprotnom mogu da dobiju i opsti ban... mada uvek mogu da valjaju telefone do 20e po raznim banana drzavama....

Memorija

pre 4 godine

Obzirom da Huawei za 800 dolara prodaje ono sto Apple ili Samsung ne znaju da naprave ni za 2.000 ovo moze biti samo kraj Google store-a ako Huawei izadje sa svojim store. Katastrofalna naivna arogantna greska Google-a.

sasa

pre 4 godine

Sad bi bilo dobro da kinezi naprave svoj play stora pa da na njega bez problema postavljamo free i paid aplikacije koje nam sada google ne dozvoljava iz pojedinh zemalja EX-YU.

ASOT

pre 4 godine

Pa i vreme je bilo,ajd da dobijemo novi operatuvni sistem. Il ce da peopadne huawei ili ce da bude jos jaci. A inace cini mi se da u kini ionako nemaju play store i jos neke guglove za***ancije. Dosta telefona za kinesko trziste koje sam uzimao nemaju. Pa moras sam peske da instaliras googlove servise,sto nije tesko.

zagkupljen u pokusaju

pre 4 godine

Kinezi zabrane izvoz elektronike i svega po malo u SAD, podignu im cene za 20%!!! Nateraju ih da prebace proizvodju u druge zemlje koje bas i ne mogu da isprate kolicine i cene kostanja, cime spoljno trgovinski deficit SAD raste. Pored toga otkazu i nabavku visoke tehnologije kao npr. Boing aviona i eto ti frke... U roku od 6 meseci mora da izbije rat kako bi SAD aktivirale ekonomiju!

Kolega

pre 4 godine

@braka
Ziv ti meni vec se desilo. Malo su ih spijunirali, sto i sami priznaju jer je bilo ocigledno pa ih sada kaznjavaju. Takodje, ne prija cinjenica da je Huawei pretekao Apple ali jelte to nije razlog, samo nesto pride...

laki

pre 4 godine

Naravno, ovo je posljedna ofanziva americke tehnoloshke industrije zajedno sa Trampom da zaustave koliko toliko tehnoloski uspon...... koriste se ovakvim metodama koje su blago receno sramotne (hapse direkotorku, idu po svetuu da pricaju protiv 5g mreze, stavljaju na crnu listu, sad google ovo), ali kinezi uce na greskama i americi ce sve ovo da se vrati kao dvostruki bumerang.

Inace obzirom da mi je sluzbeni mobilni huawei, odmah da kazem da imaju svoju app prodavnicu koja je jako dobra, a i svi mi znamo manje vise da postoji barem 5 aplikacija koje zamenjuju google play store pa i huawei app, tako uopste ne moras da zavisis od njih!!!!!

cito

pre 4 godine

Da im se ovo ne odbije o glavu za koju godinu... Ako kinezi naprave svoj "Chinaoogle", Google je ugasio i proci ce k'o Nokia! Sta ti je politika...

le pak za mu ve

pre 4 godine

Odlično. Ovo je možda jedan od načina da se smanji zavisnost od Gugla. Huawei ima klijentelu. Gugl ovo radi pod pretnjom.

Seneka

pre 4 godine

Najjača su ova deca što misle da se ovde radi o nekom "ratu" između Epla i Huaveija oko toga ko će da bude drugi prodavac telefona. I da Epl upravlja Guglovim odlukama. Svašta, svašta. Ovo je mnogo kompleksnija tema od puke prodaje uređaja na kojima je marža oko 15%. Softver rođaci, softver.

svet

pre 4 godine

@Sveta

Bas tako, zato i nastaje hajka protiv Huaweii. Nebi ona bila, da nije lider u bez zicnoj mobiknoj tehnologiji. I to ne od juce nego od HSPA+ na ovamo. Jel je veliki problem za anglosaksoniju i njijovo spijuniranje. Pa ako vec, bolje da me Kinezi spijuniraju nego doticni. Problem je sto nemogu vise inzinjeri cie i slicnih, da se mesaju u razvoju.

aco

pre 4 godine

У овој бици, САД не може да победи. Можда ће Хаувеј посустати, али ће се појавити неки још бољи. Амерички телефони нису озбиљна конкуренција америчким, чак и у оваквим околностима. Сви телефони се производе у Кини, а најбољи инжењери јабуке могу лако да добију "премештај" у Кшјаоми, Хаувеј или неко треће место.

Bolesno sarkastičan

pre 4 godine

Pa nista ja cu da pokusam da prodam sad moj huawei sto pre kao nekada davno blackberry dok imaju neku canu inace kasnije nista (Sasa, 20. maj 2019 09:09)

Ovi sadašnji Huawei će vredeti više nego pvi koji će tek da se proizvedu. Bez obzira koliko su stari. Tako da ti se više isplati da čekaš

stranger

pre 4 godine

Ovo je najbolja poruka onim Srbima koji misle da Amerika vise nije dominantna i da Rusija i Kina mogu da im pariraju. Ne volim americku politiku ali Amerika je jedina supersila na svetu, nemojte se zavaravati da je drugacije.

Goran

pre 4 godine

(Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Pa ne rade! Aj sto si neobavesten nego si uz to i arogantna neznalica. Vlade drzava poput Rusije, Kine i naravno svih vecih drzava koje zele da sacuvaju svoju nezavisnost imaju svoje operativne sisteme, i strogu regulativu sta od programa sme da se koristi dok su na globalnoj mrezi (internetu).

Uglavnom su to Linux operativni sistemi, prepravljeni iz korena za svoje potrebe. To o cemu ti pricas ce udariti najvise na obicnog konzumenta, gradjanina koji zeli da koristi apple ili google proizvode, a to je klasican trgovinski rat.

Problem sa Kinom kada je USA u pitanju je to sto njihovi gradjani uveliko koriste najvise njihove aplikacije, i vec godinama su maltene usmereni i ograniceni na Kineski softver, njih ce ovakve mere minimalno da pogode.

Ali ce ih svakako ograniciti na globalnom trzistu, jer ja nikada ne bi kupio Android telefon koji nema pristup google aplikacijama, realno.

kinez u srcu i duši

pre 4 godine

Sve i da se desi.... Kinezi su spremni za alternativu.... Nije vam to Banana Srbija gosn Trumpe... Lepo piše plakata Klintone. spremni smo već 6 god

Berto

pre 4 godine

Danice reci mi, koji je to auto bolji od moskvica?

Ovo nije problem toliki koliko se predstavlja. Ko je koristio Meizu ili neki telefon za kinesko trziste,sa kineskim romom, zna da on fabricki nema google play store i ostale google aplikacije. Korisnika niko ne sprecava da skine play store i druge google apps naknadno,sa nekog treceg sajta.
(kain, 20. maj 2019 08:33)

Vlado Banja Luka

pre 4 godine

SAD je imperija u raspadanju. Oni koji decenijama koriste SAD za svoje mracne ciljeve (a to su razna tajna drustva, crno plemstvo i njihove korporacije) su odavno presle sa proizvodnjom, a mnogi i da zive upravo u Kinu, Japan, Indiju i Evropu. Zele safa odatle da stvaraju Novi svjetski poredak. Na celu sadasnje SAD su dosli kvazi americki patrioti tipa Trampa koji zaista zele ponovo da reindustrijalizuju i pokrenu Ameriku, ali sada je vec kasno... Ekonomska bitka sa Kinom je izgubljena. Zato oni sada i vuku ovakve besmislene poteze. Ne stajem na bilo ciju stranu, ali je jos Edvard Snowden davno rekao sta je imao reci o Googleu, Microsoftu, Facebooku i Appleu (koji inace ima satanisticki logo, pregrizena jabuka, Adam & Eva...).

dzozey

pre 4 godine

Svi ste zapeli da napadate Ameriku zbog ovoga. A sta sa tim sto ove usluge ionako ne mogu da se koriste u Kini. Ovde u Kini su prvo krenuli s tom praksom...Ameri im samo vracaju. Ovde je Twitch zabranjen, kako bi njihov streaming servis imao monopol. Google pretraga je zabranjena. Sve zivo je zabranjeno, kako bi sama Kina profitirala. Treba Kinu jos gore kazniti, jer su uspeh stekli zabranjujuci konkurenciju i kraduci intelektualnu svojinu...lako je sad da budu "inovativni" kada su sve zivo ikopirali i na tome ogromno zaradili.

Darko

pre 4 godine

"Google-Android, Microsoft- Windows, i Apple IOS. Samo jedan KLIK i Kina ostaje u mraku, ali bukvalno."

Google Play i aplikacije sa istog uopšte nisu dostupni u Kini, oni imaju svoje kineske verzije i u tom smislu su potpuno nezavisni. WeChat OS je nekada bio obična messenger applikacija.

Obrni-okreni, poenta je da je ovo jako jako loše i za jednu i za drugu stranu, ali i za EU / celi svet. Političari-ludaci su na pomolu da izazovu neki novi rat.

Seneka

pre 4 godine

I to bi bilo to od Huaveia. Da vidimo sada koliko su ljudi spremni da koriste kineski softver umesto Guglovog. Proći će Huavei isto kao ZTE. U ovom svetu, uslove tržišta diktiraju softverske, a ne hardverske firme, što ljudi iz Huaveia nisu shvatili. Sad će im se obiti o glavu. Bez Guglovih servisa, YT, Gmail, Chrome, bez ažuriranja Androida i bez pristupa Play prodavnici, mogu da imaju i 200x zum, više ih niko, osim kineza možda, neće kupovati. A ljudi mi se smejlai kad sam pre 2 meseca pričao da je ovo jedan od scenarija. Ala su se zeznuli ovi što su uzimali skupe Huavei telefone, sad kad ih Gugl odseče od svih servisa.

Seneka

pre 4 godine

Bez Play Prodavnice, Huavei će da prođe kao Microsoft sa svojom Windows prodavnicom za telefone. Ja ne znam ni jednu jedinu osobu da je koristila bilo koju kinesku aplikaciju na svom telefonu. Eto, Gugl je zabranjen u Kini, i preživeo je. Sad ćemo da vidimo istu tu politiku i globalno, pa da vidimo može li Huavei bez Gugla i van Kine?

Seneka

pre 4 godine

Koliko neinformisanih: ovo se već desilo, nije pitanje hoće li ili neće. Drugo, Gugl je već zabranjen u Kini i njihovi servisi tamo ne rade. Drugim rečima, Huavei će sada globalno morati da ponudi isto ono što nudi u Kini. A koliko vas je spremno da koristi kineski app store i kineske alternative? Da se ne lažemo. Treće, pogledajte od čega Gugl pravi najviše para, nije svakako od saradnje sa Huaveijem. I četvrto, većina amerikanaca podržava ovu odluku, a tamo su svi jako nacionalno svesni. Uostalom, kao i u Kini. Huavei će doživeti sudbinu kineskog ZTE-a. I oni su jako krenuli, pa je pad bio mnogo gori. Takav je svet u kojem živimo.

Paysmen

pre 4 godine

Huawei ce i dalje koristiti android buduci da su i do sad forkovali AOSP i pravili svoj interfejs oko aosp-a, samo je pitanje kakv ce mehanizam biti oko google aplikacija, posto se ova zabrana odnosi na to da njihovi telefoni ne smeju da dodju sa preinstaliranim google aplikacijama. Vi kao korisnik telefona cete uvek moci da ih instalirate, tacnije mogli bi ste da huawei nije zakljucao bootloader i doneo 101 zabranu u svom ekosistemu...

Mozda ova zabrana moze (nisam siguran kakave su zakonske regulative oko toga) da se mimoidje tako sto telefon nece dolaziti sa google aplikacijama, ali ce recimo huawei da napravi neki instaler za iste, pa da sami posle prvog butovanja telefona instalirate sta vam treba... mozda ovo i nije moguce zakonski gledano..

U svakom slucaju tezak udarac za huawei ako mene pitate. Ovo znaci i da njihovi telefoni nece biti Google play sertifikovani, sto opet za sobom povlaci brdo drugih problema, pa makar i sami instalirali Gplay i ostalo...

Da naprave svoje aplikacije i svoju prodavnicu nije nemoguce, ali iskreno, ko bi kupio takav tel? Ja nebi... svaka cast svakome...

Boki

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30% , aj da unistimo Huawei.Sve se placa, sve se vraca.Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati.Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad.Okrece se kolo srece.Bas volim zbog ovih muskih starleta kojenose i-Phone (Dejan L, 20. maj 2019 09:08)

@Dejan L
Dejane, neka dojagnaza da znamo sta je sa Vama??? Inace kad kinezi pogase Aplle, Samsung, LG onda ces taj tvoj Meizu i Huawei da kupujes za 1200€ ali za razliku od Aplle nekvalitetno smece. Smesan si ti i Aplle fanovi, smesno.

dexter lexter

pre 4 godine

trumpara malo pokazala zutima zube, nadam se da ce nestati sad ovi copy/paste kinezi polako... a za sve dusebriznike - Samsung je presao Apple u prodaji ali nije krsio pravila pa ga ameri nisu dirali, ovaj hjuvei nadam se da ce dozivjeti oni sto zasluzuje a to je dugo i lagano propadanje

Ostin A

pre 4 godine

Bez brige, ovo se neće desiti, jer bi posledice po Google i Huawei mogle da budu katastrofalne.

Takođe, za nas smrtnike ovo se neće odnositi na dosadašnje telefone pa i ovogodišnje P,Mate i Honor serije, a u sledećih godinu dana ćemo videti.

NoName

pre 4 godine

Mislim da bi sada Kina trebalo da udari sankcije SAD i da zabrani proizvodnju svih cipova u drzavi. l a koje rade SAD firme. Tako da ce mnoge firme propasti jer skoro svi proizvode svoje tamo, a tehnologiju smanjenja cipova i proizvodnju radi TSMC. Stvarno Ameri ispali glupi po ovom pitanju.

Ding-Dong

pre 4 godine

Tako su Ameri unistili Nokiju, prvo je kupili, kao Microsoft ce razvijati mobilne telefone, pa je unistili, otpustili skoro sve radnike- da bi dali prednost Eplu (minoran bio u tom trenutku u prodaji ne u reklami). Secam se iPhone 5- ko je bio levoruk, nije mogao napraviti poziv...
Google me razocarao- jer se upusta otvoreneo u "America First" politiku ukidajuci podrsku za trenutno 400 miliona Huawei telefona, i to prodatih uglavnom u trecem svetu. Mozda ce licemeri iz Googla na nekoj dobrotvornoj veceri dati poklon cek od 100 miliona nekom fondu za siromasne.. tek da se vrh kompanije oslobodi grize savesti.
Nista posle ovoga nece biti vise isto. Google, Facebook, Apple, Micorsoft... kojoj sledecoj kompaniji je iscrtana meta ? Huawei je unistena kompanija, mogu da prodaju samo u Kini i nekim trecim zemljama (market im se smanjio). Nece njima biti problem da naprave tih 5 cipova (pogledajte BBC clanak danas : o kojim cipovima je rec), niti ce njima biti problem da naparave SW (nadograde open Android..problem ce njima da bude da prodaju svoj telefon izvan Kine, jer kada Ameri uvedu sankcije , one su validne celom svetu, sve dok ih Ameri ne ukinu. Nemam pojma sta ce Kina da uradi sada, da proguta "zabu" i nastavi kao da se nista desilo nije ili ce da zaostri jos vise scvoju poziciju. Nama malim gradjanima nece biti dobro ni u varijanti 1 ni u varijanti 2.

Toto-ko-tunjo-gladeci-Samsungov-amoled

pre 4 godine

Gmail, Youtube? Ljudi, ne dopustite da vam vrane piju mozak. Nakaradna je ideja uopste sto su sajtovi "aplikacije". Youtube nije "aplikacija" vec web sajt! Dakle, dovoljno je da imate browser na telefonu, i otvarate sta hocete, kad god hocete. Ako hocete bas aplikaciju za mail, u svakoj aplikaciji mozete podesiti da vam skida mailove sa gmail naloga.
(Nix, 20. maj 2019 11:48)

Slazem se. I zbog toga mi je trebalo dugo da predjem sa WP na Andriod. Mada, ima tu i druga strana. Borbu sa Google-om najbolje smo osetili mi, korisnici Windows mobilne platforme. Windows 7 na Samsung Omniji je jos uvek po meni najfunkcionalnija kombinacija hardver-softver koju sam imao. Problem je nastao na relaciji Microsoft-Google. Da, udjes preko browser-a u YT i on pocne da ti salje da nije moguce ucitati video. I to ne jednom. Gledas u nebo da li ce da otvori ili ne. Opet, kasniji Windows 10, sa svojim kvazi-androidskim izgledom, nakaradnom funkcionalnoscu, pretrpavanjem bespotrebnih aplikacija i pravljenjem OS u nesto sto on nije, uz manjak podrske za telefone, ubrzao je tesku odluku da predjem na Android. Jedino, eto, Samsung ne menjam. I ne slazem se da treba jedna firma poput Google-a da drzi monopol. Ali tako su, na zalost, u mogucnosti. A i mnogi Androidjani sa kineskim uredjajima su ismevali moju situaciju sa Lumijom 650 i nedostatkom podrske, kako od Microsoft-a, tako i od Google-a. Pa izvol'te.

kole

pre 4 godine

@(laik, 20. maj 2019 08:12)

pa kinezi mogu da budu konkurencija samo juznoj koreji,kakve veze imaju ameri,kinezi drze i motorolu,lenovo(ibm)... pa nema nikakvih problema.generalno je problem divljacki model poslovanja koji vlada u kini, pa su ovi mislili da ce isto moci da rade i u savremenom svetu...

e

pre 4 godine

Kinezi su u velikom naletu i oni će nema sumnje prevazići nametnute sankcije. Svi brendovi zarađuju enormno mnogo na svakom prodanom telefonu i huawei bi ladno mogao kada se stabilizuje smanjiti cenu za recimo 2/3 sadašnje cene i da opet dobro zarađuje a svi ostali bi kao odgovor mogli bankrotirati.

korisnik

pre 4 godine

" Reuters javlja i da je juče portparol Googlea objavio da će trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije."

Bojan

pre 4 godine

Meni telefon i dalje služi za zvanje i slanje poruka...Nemam instaliranu ni jednu "aplikaciju". Bez korišćenja interneta baterija traje po nekoliko dana...

Jaime Lannister

pre 4 godine

Prosto, Huawei ne da Zapadu 5G tehnologiju, verovatno su hteli eksluzivnost, bar prvih nekoliko meseci sa 5G uredjajima, pa da eventualno prodaju tehnologiju.Razbili bi para i postali jos mocniji na taj nacin, dve muve jednim udarcem. Uzeli bi novac od konkurenata i zacementirali se na prvom mestu, prakticno, monopol. Ovako, sa Zapada je naisao zesci otpor i Google preduzima mere koje preduzim. Bice tu na kraju nekakvog dogovora, za odredjeno vreme. Samo monopola nece biti. Ovi iz Google-a su poznati po tome sto ga preziru hahaha :)))

Ekvilibrijum

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek.

ekvilibrijum

pre 4 godine

Ti si tipičan Amer, nemaš pojma. Ovo je bitka koju USA ne može da dobije. (Znalac, 20. maj 2019 10:08)

Google-Android, Microsoft- Windows, i Apple IOS. Samo jedan KLIK i Kina ostaje u mraku, ali bukvalno. I jos za one koji kazu da ce preko noci Huawei razviti software ili da imaju rezervni, e to je prica za crtane filmove. Ni za 100 godina cela Kina ne moze razviti operativni sistem, NI slican a kamoli kvalitetan kao ovi gore pomenuti. Ko misli u debeloj, debeloj je zabludi...

Tanos

pre 4 godine

I previse se Huawei zahuhtao,nije samo ovde politika umesala prste,nego i konkurencija...Samsung i Apple pre svega Samsung, a tu su i Kineski giganti koji se bore sa Huaweijem za trzista zemalja u razvoju Xiaomi,Meizu,Oppo sa njihovim podbrendovima da pariraju honor seriji,a tu je i One plus ciji 7pro fant.fon,ne moze Huawei proziv svih.

Dejan L

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30% , aj da unistimo Huawei.
Sve se placa, sve se vraca.
Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati.
Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad.
Okrece se kolo srece.
Bas volim zbog ovih muskih starleta koje
nose i-Phone

uvređeni hipster

pre 4 godine

Ovo je loše po nas potrošače. Sad se mogu naći po oglasima S10+ i P30 Pro za €650 sa garancijom. Da li će tako biti i u budućnosti? Čisto sumnjam.

SUPER HIK

pre 4 godine

Iako se desi vreme je da ceo svet kompletno okrene ledja toj nacističkoj i fašističkoj tvorevini i da ih ugasimo za sva vremena. Amerike je svima preko glave

Zagi

pre 4 godine

Sjajno! Nadam se da će Kinezi brzo razviti svoju verziju androida, pa da se jednom za sva vremena rešimo ovih iritantnih licemera sa Trampom na čelu ...

andreas kisser

pre 4 godine

kinezi ce odgovoriti zabranom proizvodnje Ajfona,pa ce se onda videti ko ce gore proci... (sasa, 20. maj 2019 08:34)

izjava na nivou: zabranicemo proizvodnju fiata u srbiji, pa da vidimo sta ce itajijani da rade!!! neverovatno kakve sve gluposti ovde mogu da se procitaju! prsli smo ko lajsna (citava nacija). posle se cudimo sto smo najgori po svim parametrima u evropi, sto motamo kablove za 300 evra i sto nas niko ne voli.

Sveta

pre 4 godine

Mislim da je došlo vreme da se formira još jedan "Google" koji će funksionisati za one podobne zemlje i kompanije koje ne pripadaju uticaju i kontroli Engleske i SAD. Naime sve što su radili Englezi i amerikanci Huavej i kineske kompanije su prekopirale i dodatno ubrzale. Zato ne vidim razloga da se neko ljuti na ono što i sam radi ali sa manje efikasnosti. Napred za novi globalni internet put svile i pojasa. To je neminovnost. Uskoro dolaze pametne mašine koje će putem interneta kontrolisati svako domaćinstvo i to upotrebom harmonika struje od 220 volti. Ja nisam robot da podležem namenskim medijskim izveštajima koji su preuzeli taktiku farmaceuta.....

Mare

pre 4 godine

Pa ovo može da bude i dobro za sve korisnike mobilnih uređaja (veća konkurencija) i rizično za američku dominaciju u prisluškivanju. Ako Kinezi mogu da svojim OS zamene Android i da naprave mehanizme kojima će se Android aplikacije koristiti na njihovim telefonima (verujem da je proizvođačima softvera svejedno kome će da prodaju sofver, dokle god ga prodaju), možda je ovo pucanj u sopstvenu nogu Amerikanaca. U svakom slučaju žestok potez nekoga ko je ozbiljno uzdrman na tržištu mobilnih uređaja.

laik

pre 4 godine

Trzisna ekonomija, liberalizam, jednaki uslovi za sve, trte-mrte, sve to vazi dok su americke kompanije dominantne.
Kad se pojavi konkurencija, onda bezbednost, nacionalni interesi i opet trte-mrte.
Dakle ostaje nam sigurno trte-mrte.

Lajkovachki Mile

pre 4 godine

ovo je najbolja vest za razvoj smartphonr ekosistema.. raznolikost i nadmetanje nakon skoro tri decenije apsolutne dominacije gugla kap clana velike trojke donece nam, nakon kraceg perioda adaptacije, bolju i jeftiniju ponudu, dajuci novi zamajac razvoju.

Totem

pre 4 godine

Ovo bi bila katastrofa za gugl .Ja zaista neznam šta su umislili ti amerikanci ?
Huawei samo tako može napraviti sopstvenu prodavnicu a telefoni bi mogli dolaziti sa mnogo boljim softverom i podrškom nego što to gugl može i zamisliti da postoji.
Sa druge strane nije tajna da Fokskon iako Tajvanski radi po komandi Kine, i veoma lako može da se desi da obustavi proizvodnju delova ,koje bi zviznule amerikance i ajfon po sred čela .

kain

pre 4 godine

Ovo nije problem toliki koliko se predstavlja. Ko je koristio Meizu ili neki telefon za kinesko trziste,sa kineskim romom, zna da on fabricki nema google play store i ostale google aplikacije. Korisnika niko ne sprecava da skine play store i druge google apps naknadno,sa nekog treceg sajta.

Sajo

pre 4 godine

Blago njima... Sreca je otarasiti se Chrome, Drive i ostalih Google zafrkancija...

PS: cim istekne garancija, preuzimanje /root i dovidjenja Google!

MrTech

pre 4 godine

Kina ima opciju za proglasi fabriku APPLE kao prijetnju vezbjednosti i zatvori je i tako onemoguci proizvodnju Iphone-a na 2,3 godine, mozda manje. Huawei ima vise opcija, moze da seruje opet svoje kodove i reaktivira servis za bootloader kodove i ostavi korisnicima da flesuju telefone. Naravno to ce zahtijevati dosta vremena jer ne postoje romovi za Huawei modele od 2018 godine. Tu bi bilo dosta bagova osim ako sam Huawei nebi kreirao neki CustomRom baziran na AOSP sto bi po meni bilo bolje nego trenutni EMUI. Imaju i mogucnost da placaju npr OnePlus da im daje usluge svog OS-a na Huawei telefonima. Kreiranje prodavnice je malo vjerovatno jer i da je naprave necete moci na ovaj softver da napravite Google nalog bas kao sto ni ja necu moci. O Americi i Google-u incae sve najgore kao i uvijek!

Bivši štreber

pre 4 godine

Vidim dominiraju komentari ljudi koji podržavaju kineze. Verovatno nesvesni kako zapravo izgleda život u kineskom društvu i potpuno sigurno bez znanja o tome koliko je teško stvoriti kompaniju poput Google. Da su ikada imali iskustvo života u kini. sigurno nikada ne bi podržavali nastojanje da ostvare dominaciju. A ideja da će neko iskopirati Google nije ni na nivou maštarije, već potpunog odsustva realnosti. Huawei će brzo nestati sa tržišta smartfonova, a verovatno kreće i potpuni sunovrat kompanije, jer je teško da će ostati konkurentni bez pristupa tom bitnom segmentu.

kole

pre 4 godine

ne palite se,huavei moze samo da potuli glavu jer u suprotnom mogu da dobiju i opsti ban... mada uvek mogu da valjaju telefone do 20e po raznim banana drzavama....

Mladen

pre 4 godine

@braka
Čak i da se ne desi, sama ideja kad neko kupuje novi telefon, da bi moglo tako nešto da mu se odjednom desi ako kupuje kineski će uticati na mnoge.

Che

pre 4 godine

I to se desava svega par meseci nakon što je Huawei skinuo sa drugog mesta po broju prodatih uredjaja americki iphone i zvanicno postao svetski broj dva.

MadMax

pre 4 godine

Ljudi moji, znali su Kinezi da ce do ovoga da dodje. Oni vec 5 godina razvijaju potpuno novi OS i siguran sam da ce biti bolji od Androida. O IOS-u necu ni da pricam. Vec ovog ljeta postoje najave da ce biti plasiran na trziste. Zamislite kad desetine miliona korisnika sirom planete, pola Azije i Evrope koji su uzeli Huawei telefone odjednom predje sa Androida na novi OS. Ovim je Google zabio sebi noz u stomak, a ne Huawei-u. Ionako je vecini vise dosta Google-ovog monopola. Google je ovime samo pokazao da nije vise privatna kompanija kao sto su to pokazali i Intel, Qualcomm, Broadcom koji su uradili juce isto sto i Google.

Петар

pre 4 godine

Прижељкивати доминацију Кинеза... земље са потпуно контролисаним животима грађана од стране државе, читај партије, без слободе, без демократије, без мишљења, без основних права радника-робова, једном речју Орвел у најгорем смислу те речи. Ми, Срби, европски народ, да се вежемо за Кинезе, еј!

Kosta

pre 4 godine

Da, da, da... nema više glupih i bespotrebnih update koji ne mogu da se isključe (kao ono samo te savetujemo sto puta na dan ali ne moraš da skidaš) na koje potrošimo i vreme i Gb neta. A suspenzijom app neće izgubiti samo Huawei.... pre će biti da će najveći gubitak imati upravo google. Ovako Apple zamišlja slobodno tržište.

Zoki

pre 4 godine

Bice zanimljivo videti kako ce se Kinezi snaci u novoj situaciji. Do sada su uglavnom parazitirali na kradji intelektualne svojine. (Bojan, 20. maj 2019 00:57) 

Ovo je samo pocetak da se tome stane u kraj. Amerika je zadnjih 100 g. bila motor covecanstva. Izumi; Avion braca Wright, Helikopter Sikorski koji je uzgred Rus ali da nije emigrirao nista ne bi postigao. Struja Tesla, isto kao i Sikorski. Da je ostao u Evropi nista ne ni ostvario. Telefon Bell, kompjuter, cip tehnologija, internet, automobil Daimler Benz njemacka ali Henry Ford je omogucio svima.Medicina, materijali koje danas uzimamo za gotovo poput plastike niz je beskrajan. Amerika je citavu planetu oblikovala prema svojim zamislima. Sad sta smo dobili od Kine i Rusije zadnjih sto godina. Osim komunizma. I sad neki misle da ce oni nastaviti biti motor napredka, a osim kradje patenta i kopiranja apsolutno nista nismo vidjeli. Sad je tome kraj gospodo, a ovo je tek pocetak!

Petar

pre 4 godine

Srbi naravno podržavaju Kineze. Nemate pojma šta radite. Ne dao vam Bog da vam Kinezi dodju. Da radite za njihove kompanije. Da oni preuzmu dominaciju na svetu. Ugasili smo ga u tom slučaju.

dexter lexter

pre 4 godine

trumpara malo pokazala zutima zube, nadam se da ce nestati sad ovi copy/paste kinezi polako... a za sve dusebriznike - Samsung je presao Apple u prodaji ali nije krsio pravila pa ga ameri nisu dirali, ovaj hjuvei nadam se da ce dozivjeti oni sto zasluzuje a to je dugo i lagano propadanje

Dzoni

pre 4 godine

Ovo ce biti smrt za Android ..posle toga Kina zabrani Android gde se pravi 95% telefona I svi ce da odbace Android I predju na stvarno free kao sto je npr ASAP.

Seneka

pre 4 godine

I to bi bilo to od Huaveia. Da vidimo sada koliko su ljudi spremni da koriste kineski softver umesto Guglovog. Proći će Huavei isto kao ZTE. U ovom svetu, uslove tržišta diktiraju softverske, a ne hardverske firme, što ljudi iz Huaveia nisu shvatili. Sad će im se obiti o glavu. Bez Guglovih servisa, YT, Gmail, Chrome, bez ažuriranja Androida i bez pristupa Play prodavnici, mogu da imaju i 200x zum, više ih niko, osim kineza možda, neće kupovati. A ljudi mi se smejlai kad sam pre 2 meseca pričao da je ovo jedan od scenarija. Ala su se zeznuli ovi što su uzimali skupe Huavei telefone, sad kad ih Gugl odseče od svih servisa.

Mile

pre 4 godine

Počinje elektronski rat. To se moglo i očekivati, jer Ameri nisu navikli da gube. Trebalo bi i ovi ostali da se zapitaju da li se i njima isto sprema, počev od Samsunga...

Ja

pre 4 godine

@Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad. Okrece se kolo srece. Bas volim zbog ovih muskih starleta koje nose i-Phone

Poludeo je u Srbiji i ostalim siromašnim zemljama trećeg sveta. Na zapadu je i dalje Samsung broj 1, Apple broj dva. Xiaomi na nivou statističke greške. Huawei malo iznad toga.

sdned

pre 4 godine

Ameri su u ofanzivi da osakate svaku kinesku firmu visoke tehnologije. Veze to nema sa slobodnom trgovinom o kojoj sole pamet čitavom svetu decenijama. Vratiće im se to kao bumerang.

stranger

pre 4 godine

Ovo je najbolja poruka onim Srbima koji misle da Amerika vise nije dominantna i da Rusija i Kina mogu da im pariraju. Ne volim americku politiku ali Amerika je jedina supersila na svetu, nemojte se zavaravati da je drugacije.

dovla90

pre 4 godine

Fascinantno mi je kako se Srbi pouzdaju u kinesku pamet. Kao sad će Kinezi napravit još bolji OS, bit će kao Apple, neka su se otarasili zamornih google aplikacija. Stiče se dojam kao da je Huawei uveo sankcije googleu, a ne obratno. Bez transfera tehnologije iz SAD-a u Kinu, Kinezi bi izvozili bambus i rižu, a ovako su Ameri da bi učinili proizvode široko dostupnima i jeftinijima napravili giganta koji se oteo s lanca. Baš me zanima kako će ih dovest u red...

Andrej

pre 4 godine

Šta mislite ko će dobiti ovaj rat... Ja mislim da će, a istorija tome uči, onaj ko ga izazove, na kraju biti gubitnik... Uzrok je, po meni, nemogućnost jedne strane da prati tehnološki tempo koji nameće Kina...

tiberije

pre 4 godine

I to se desava svega par meseci nakon što je Huawei skinuo sa drugog mesta po broju prodatih uredjaja americki iphone i zvanicno postao svetski broj dva.
(Che, 20. maj 2019 07:52)

Još kad bi razumeo da su zarade od hardvera mizerne u odnosu na softver i da google saradjuje više od Samsunga i Huwaia na OS

Kalp

pre 4 godine

Kinezi ce odgovorit zabranom Gugla u Kini. A joj da, Guglu nikad nije bilo dopusteno poslovanje u Kini. Ne volim Trampa, ali napokon da neko Kinezima reciprocno odgovara.

TnT

pre 4 godine

Za ove kinezofile i zapadofobe nekoliko cinjenica.

U Kini su zabranjene brojne zapadne aplikacije oduvek. Nema Viber, nema WhatsUp, nema Google pretrazivac... Na hiljade cenzora filtriraju informacije koje smeju da dodju do kineskih gradjana putam kineskih aplikacija. Ako posaljes kritiku vlasti, dolaze ti cike u mantilima na vrata. Postoje neke lokalne aplikacije pod direktnom kontrolom drzave tj. komunisticke partije Kine direktno.

Apple nije drzavna vec privatna firma sa sedistem u Americi. Samsung takodje nije drzavna vec privatna firma, tako da je svako poredjenje sa Huaweiem besmisleno.

Sva ogranicenja za kineske kompanije se odnose samo na one pod kontrolom drzave i partije. Da li moze neko da zamisli da npr Izrael dozvoli da mu bazne stanice postavlja firma u vlasnistvu Iranske drzave.

Kompletni softveri koje koristimo su kreirani i razvijani za zapadu od strane mnogobrojnih firmi. Kina je samo sacekala, iskopirala i napravila kopije za svoje trziste. Sigurno niko normalan u svetu (nas iskljucujem) nece dozvoliti da se koriste softveri plagirani i kontrolisani od strane jedine partije u Kini. Zato je ovo bas losa vest za Huawei.

Da, Apple bi imao problem da ako bi se zatvorile fabrike u Kini, ali to bi samo znacilo manji (ionako preveliki profit) za njih, nego sto bi ih ekonomski unistilo. Ovo je zapravo najbolja vest za Samsung, jer tesko da je Huawei i cenovno i sa aspekta ciljanog tzista bio konkurencija Appleu.

lucc

pre 4 godine

Zar vi mislite da bi Google uradio nesto ovako, a da nije siguran da ce izaći kao pobednik. Ta kompanija lici na neku zlu korporaciju iz SF filmova. Na žalost živimo u takvom svetu. Mislite da se onaj pajac Trump nešto pita, daleko od toga. Masina radi i melje

ikodije

pre 4 godine

ja mislim da Google treba da raskrsti sa amerikom! da predje u neku eu drzavu ili indiju, napravili bi haos! primer Oracle koji se prebacio u indiju...

Marko

pre 4 godine

Pa ovo direktno ide na štetu Gugla, van pameti kako glupu politiku vodi Tramp... Srećom sam prešao na Nokiu prošle godine, mada kako su krenuli Ameri će da blokiraju pola planete.

Znalac

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple.
(Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Ti si tipičan Amer, nemaš pojma. Ovo je bitka koju USA ne može da dobije.

cune

pre 4 godine

@Dejan L

Ti si ustvari samo još jedan mržnjom zadojen Srbenda koji u svojoj bedi i nemaštini mrzi sve što mu je nedidirljivo i nedostižno!

ajme

pre 4 godine

aj sad da vidim kineze i njihova cuda od tehnike hahaha (hladnjacar, 20. maj 2019 08:13)

Nista drugo i ne znaju da smisle osim da kopiraju i kradu intelektualnu svojinu. Medicinu imaju, istoriju i sve to...

Brate moj

pre 4 godine

Kinezi nisu od juče. Doskočiće i ovim merama i to opet na štetu Amera. (Smislov, 20. maj 2019 09:07)

Hoce, ko i u trgovinskom ratu gde su ih ameri dovukli za stol. Nema sta, dominacija...

EU Citizen

pre 4 godine

Trampova odluka je sasvim u redu, jer je Huawei u suštini samo nominalno privatna komoanija, sa tesnim vezama sa kineskom vojskom i obaveštajnim službama. Što se tiče Googlea, kako je i to američka paradržavna crony kompanija, kome zabrane korišćenje svojih servisa, učinili su veliku uslugu i njima i njihovim korisnicima :)) Jednom rečju, daleko im lepa kuća i jednima i drugima, i kineskim komunističkim i američkim crony neomarksističkim špijunima, slobodnom, vrednom i odgvornom čoveku ni jedni ni drugi ne misle ništs dobro.

NoName

pre 4 godine

Mislim da bi sada Kina trebalo da udari sankcije SAD i da zabrani proizvodnju svih cipova u drzavi. l a koje rade SAD firme. Tako da ce mnoge firme propasti jer skoro svi proizvode svoje tamo, a tehnologiju smanjenja cipova i proizvodnju radi TSMC. Stvarno Ameri ispali glupi po ovom pitanju.

Batina s dva kraja

pre 4 godine

Ako bi se ovo desilo, samo 3 Google aplikacije bez open source licence bi nestale iz Google prodavnice na Huawei/Honor uredjajima. To su: Youtube, Gmail i Chrome. Sve ostalo, ukljucujuci sam Android, Google nema pravo zabraniti.

Boki

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30% , aj da unistimo Huawei.Sve se placa, sve se vraca.Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati.Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad.Okrece se kolo srece.Bas volim zbog ovih muskih starleta kojenose i-Phone (Dejan L, 20. maj 2019 09:08)

@Dejan L
Dejane, neka dojagnaza da znamo sta je sa Vama??? Inace kad kinezi pogase Aplle, Samsung, LG onda ces taj tvoj Meizu i Huawei da kupujes za 1200€ ali za razliku od Aplle nekvalitetno smece. Smesan si ti i Aplle fanovi, smesno.

Seneka

pre 4 godine

Pitanje za kome komentatore: ako već toliko ne volite Gugl, zašto dobar deo njihovih servisa koristite milion puta na dan? I još jedna stvar, koliko vas će bataliti Play prodavnicu i preći na kinesku verziju, bez oficijelnih aplikacija? Videli smo kako je prošao Windows store.

Bojan

pre 4 godine

Samo kao primer, ali odnosi se i na druge "Kineze". Xaomi prodaje jeftino telefone u celom svetu, a najvece pare zaradjuje zahvaljujuci poziciji koji njihov app store ima u Kini (nadjite na netu njihov model poslovanja, pa procitajte), isključivo zato jer je Google (najzaslužniji za razvoj androida) zabranjen. Amerikanci su ovakvi i onakvi, ali nisu budale, kineske kompanije ce da zaradjuju milijarde kombinujući monopol na svom trzistu i niske cene proizvoda na drugim trzistima, a ovi ce tako da sede skrštenih ruku i da ih gledaju? Pa nece, ako Kinezi zele slobodno trziste, onda je ono slobodno za sve pa i za Google, ako ne, pravite svoj OS, aplikacije... snadjite se

Atreides

pre 4 godine

Realno Huawei je poceo ozbiljno da ugrozava IPhone i USA se dala u akciju. Slicno je bilo 90-ih sa auto industrijom kada su svakakve neke zabrane, carine i sl. nametnuli japancima u cilju da spasu svoju auto industriju. U pricipu krece zesci sukob sad kakav ce odgovor Kineza da bude videcemo. Realno mogu dobro da udare na IPhone posto se u Kini i pravi mada to i nije nesto bitno vec to sto se komponente prave u Kini a nesto se uzima od Samsunga. Ako bi Kinezi udarili kontru to bi debelo kostalo Apple.

Ado

pre 4 godine

Ja sam na strani Huawei kompanije. Amerikanci više ne znaju kako da naude snažnom kineskom razvoju jer prete da postanu vodeća ekonomska sila. Imam P20 i prezadovoljan sam njime. A huaveju želim da naprave svoj OS, i da se ne oslanjaju ni na koga. Pokazali su da su ozbiljna kompanija koja ume da se nosi sa problemima.

aco

pre 4 godine

У овој бици, САД не може да победи. Можда ће Хаувеј посустати, али ће се појавити неки још бољи. Амерички телефони нису озбиљна конкуренција америчким, чак и у оваквим околностима. Сви телефони се производе у Кини, а најбољи инжењери јабуке могу лако да добију "премештај" у Кшјаоми, Хаувеј или неко треће место.

maki

pre 4 godine

Ne mogu da verujem. Zapdna civilizacija pokazuje svoje pravo lice, jednimo mi nije jasno kako svojim građanima prodaju laži i fraze o SLOBODI svega i svačega pa i tržšita, kapitala itd... Ko bre više da vam veruje.

djura

pre 4 godine

Pa kad je prodaja Apple-a pala za 30%, aj da unistimo Huawei. Sve se placa, sve se vraca. Zivi bili, pa videli, i-Phone ce nestati. Samsung posustaje, Xiaomi poludeo, krenuo u ofanzivu kao nikad. Okrece se kolo srece. Bas volim zbog ovih muskih starleta koje nose i-Phone (Dejan L, 20. maj 2019 09:08)

ah, lisica i grozdje? ;)

Misha

pre 4 godine

Poludeo je u Srbiji i ostalim siromašnim zemljama trećeg sveta. Na zapadu je i dalje Samsung broj 1, Apple broj dva. Xiaomi na nivou statističke greške. Huawei malo iznad toga. (Ja, 20. maj 2019 10:46)

A share Huaweia u Zapadnoj Evropi 28%... barem imaš gugl... ne traći ga na gluposti.

kezza

pre 4 godine

Ovo se naravno neće desiti.
(braka, 20. maj 2019 00:44)
Vec se desilo, jutros objavio sam Google.
Ceka se reakcija iz Kine. Nema im druge nego da sami razvijaju android open source, ili cak potpuno novu platformu. Mac sa dve ostrice za google. Kinezi vise nisu tako tehnoloski u zaostatku kao pre 10 godina. Dosad google nije imao prakticno nikakvu konkurenciju odim zatvorenog ios-a od apple-a. Od sad, kinezi svakako krecu sa svojom platformom

da i ne

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

U ovom trenutku tacno, ali Kinezi ce napraviti svoj OS - imaju znanja i kinesko trziste koje ce im odmah povratiti investiciju. A onda ce krenuti da se sire. Zivi bili pa videli.

?!?

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. Ovo je samo malo upozorenje inace moze isto uraditi i Microsoft i Apple. Mora se znati ko kosi a ko vodu nosi. Sad ce Kineziofili iz Srbije da napadaju Google i USA i da pucaju praznim puskama kao i uvek. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Колико глупости на једном месту. Ако је трку у телефонима изгубио један Сименс, Ериксон и Нокија... да ли мислиш да ће се то десити Кинезима??? Па они развијају своју платформу већ пар година. Исто ти је нпр у Русији, већина користи В-контакт, домаћу верзију фб. Сад су развили своју платну картицу уместо Визе. Даље, Хуавеј је потиснуо Епл, најјаче чипове имају, најбољу вештачку интелигенцију у телефонима. Још мало и први су. Пола уређаја које користиш, усб рутери, рутери за интернет су Хуавеј.

kole

pre 4 godine

@(laik, 20. maj 2019 08:12)

pa kinezi mogu da budu konkurencija samo juznoj koreji,kakve veze imaju ameri,kinezi drze i motorolu,lenovo(ibm)... pa nema nikakvih problema.generalno je problem divljacki model poslovanja koji vlada u kini, pa su ovi mislili da ce isto moci da rade i u savremenom svetu...

Vlado Banja Luka

pre 4 godine

SAD je imperija u raspadanju. Oni koji decenijama koriste SAD za svoje mracne ciljeve (a to su razna tajna drustva, crno plemstvo i njihove korporacije) su odavno presle sa proizvodnjom, a mnogi i da zive upravo u Kinu, Japan, Indiju i Evropu. Zele safa odatle da stvaraju Novi svjetski poredak. Na celu sadasnje SAD su dosli kvazi americki patrioti tipa Trampa koji zaista zele ponovo da reindustrijalizuju i pokrenu Ameriku, ali sada je vec kasno... Ekonomska bitka sa Kinom je izgubljena. Zato oni sada i vuku ovakve besmislene poteze. Ne stajem na bilo ciju stranu, ali je jos Edvard Snowden davno rekao sta je imao reci o Googleu, Microsoftu, Facebooku i Appleu (koji inace ima satanisticki logo, pregrizena jabuka, Adam & Eva...).

Seneka

pre 4 godine

Koliko neinformisanih: ovo se već desilo, nije pitanje hoće li ili neće. Drugo, Gugl je već zabranjen u Kini i njihovi servisi tamo ne rade. Drugim rečima, Huavei će sada globalno morati da ponudi isto ono što nudi u Kini. A koliko vas je spremno da koristi kineski app store i kineske alternative? Da se ne lažemo. Treće, pogledajte od čega Gugl pravi najviše para, nije svakako od saradnje sa Huaveijem. I četvrto, većina amerikanaca podržava ovu odluku, a tamo su svi jako nacionalno svesni. Uostalom, kao i u Kini. Huavei će doživeti sudbinu kineskog ZTE-a. I oni su jako krenuli, pa je pad bio mnogo gori. Takav je svet u kojem živimo.

Bolesno sarkastičan

pre 4 godine

Pa nista ja cu da pokusam da prodam sad moj huawei sto pre kao nekada davno blackberry dok imaju neku canu inace kasnije nista (Sasa, 20. maj 2019 09:09)

Ovi sadašnji Huawei će vredeti više nego pvi koji će tek da se proizvedu. Bez obzira koliko su stari. Tako da ti se više isplati da čekaš

Seneka

pre 4 godine

Bez Play Prodavnice, Huavei će da prođe kao Microsoft sa svojom Windows prodavnicom za telefone. Ja ne znam ni jednu jedinu osobu da je koristila bilo koju kinesku aplikaciju na svom telefonu. Eto, Gugl je zabranjen u Kini, i preživeo je. Sad ćemo da vidimo istu tu politiku i globalno, pa da vidimo može li Huavei bez Gugla i van Kine?

svet

pre 4 godine

@Sveta

Bas tako, zato i nastaje hajka protiv Huaweii. Nebi ona bila, da nije lider u bez zicnoj mobiknoj tehnologiji. I to ne od juce nego od HSPA+ na ovamo. Jel je veliki problem za anglosaksoniju i njijovo spijuniranje. Pa ako vec, bolje da me Kinezi spijuniraju nego doticni. Problem je sto nemogu vise inzinjeri cie i slicnih, da se mesaju u razvoju.

zagkupljen u pokusaju

pre 4 godine

Kinezi zabrane izvoz elektronike i svega po malo u SAD, podignu im cene za 20%!!! Nateraju ih da prebace proizvodju u druge zemlje koje bas i ne mogu da isprate kolicine i cene kostanja, cime spoljno trgovinski deficit SAD raste. Pored toga otkazu i nabavku visoke tehnologije kao npr. Boing aviona i eto ti frke... U roku od 6 meseci mora da izbije rat kako bi SAD aktivirale ekonomiju!

Brzi

pre 4 godine

Ovo je apsolutni udar na slobodu trgovanja! i samouverenost u svetskoj dominaciji! sramota sta ta amerika radi! a mi kao slepci cutimo i negledamo!

kako da ne

pre 4 godine

@Dejan L
Mozda se slazemo po pitanju Francuskih vozila, ali druze, Iphone je skroz normalan smartphone na trzistima normalnih i uredjenih drzava gde plate nisu 300e. Druga stvar, govorite o cenama Iphone, a evo u CH Huawei P30 Pro sa najvecim ekranom košta 1000 franaka. Samsung Galaxy S10 + je 1400 franaka. A, Iphone XS Max 64gb je 1250 franaka. I u Srbiji su slicne cene, taj Huawei je oko 950 eura. Tako da uopste ne vidim zašto potencirate cene kada i drugi pored Iphone-a ne da su jeftiniji nego Samsung je i skuplji, Huawei je blizu. Neću sada o tome ko šta nudi za te cene, meni kamera nije broj 1 pa da se zaletim za Huawei. Ali što se tiče dugotrajnosti, Iphone je jako kvalitetan telefon. On vam je HDI medju telefonima :) Druga stvar, sto se tice zemalja na zapadu, telefon nije ‘simbol’, jer sve ovo sto vidite od 1000 i kusur eura/franaka, sve to u svakoj zemlji na zapadu uzmes za 1euro ili franak i mesečno plaćaš 50 eura/franaka što nije nikakav udarac za budžet bilo koga ko radi bilo kakav posao. A, većina plaća mesecno jer nema logike dati keš za takav potrošni materijal koji ćes promeniti za maksimum maksimuma 3 godine. Ja odavno koristim Iphone najviše zbog iOS-a jer mi je potreban za posao, tj taj sistem mi najvise odgovara i najduze mi traje u super brzini. Takodje mi se nijedan nije pokvario niti bagovao. Mozda je u Srb ‘simbol’ telefon, ali u vecem deli sveta nije. Sto se tice ovog sa Google i Huawei, uzvratice Kinezi nekako jer su jako moćni. Napravice neku ‘šemu’.

frantic voša

pre 4 godine

Početak kraja za neke!!! Huawei ima ozbiljnu prodaju u Kini i Aziji, gubljenje tog tržišta, a i Rusija pokušava da napravi svoj internet...

dking

pre 4 godine

Rusi pokreću svoj internet, Google isteruje kineze... biće ovo bitke kao beta protiv vhs-a, pobediće jeftiniji masovni proizvod slabijeg kvaliteta.

21st Century Digital Boy

pre 4 godine

"kinezi ce odgovoriti zabranom proizvodnje Ajfona, pa ce se onda videti ko ce gore proci...." (sasa, 20. maj 2019 08:34)

Svakako. Na najavu gubitka hrpe para odgovorit će potezom radi kojeg će izgubiti iduću hrpu para. Nema sumnje, pobjednička strategija!

Seneka

pre 4 godine

Svi pričaju ovde o tome koliko će Gugl biti pogođen ovim. Pretpostavlja li iko koliko će tek Huavei biti pogođen? Kao, svi ćete preći na kineski OS?

Бранислав

pre 4 godine

Зар се нико не сећа директорке развојног сектора компаније Хјуавеи која је пре отприлике годину дана изјавила да већ 2019. неће постојати паметни телефони који су тада 2018. били у пуном замаху. Нико није могао да објасни шта се хтело рећи овом изјавом. Дакле почетак краја андроида...

Pobesneo Maks

pre 4 godine

Pricam neki dan sa Rusofilom i Kineziofilom i kazem mu da 99.9% svih pametnih uredjaja radi na operativnim programima koje su u vlasnistvu USA kompanija i da se desi prekid da ce pola Kine potonuti za noc kao sekira. (Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Ne ide to bas tako...

US kompanije imaju proizvode koje kinezi kupuju i koji im cine glavnu grupu kupaca. Ako ih izgube, moraju naci nove kupce, a njih nema, sto znaci da ce trpeti gubitak i imati visak robe u magacinima, kojima dnevno opada vrednost. To se zove pucanje samom sebi u noge!

Kina, sa druge strane, ima potencijal da us cipove i opremu nadomesti domacom, koja se uveliko razvija, jer su predvideli da ce pre ili kasnije do ovoga doci.

Google servisi su prepreka koja se lako prevazilazi, jer ce da ubace u svoje uredjaje neki AOSP rom,koji ce biti otkljucan i svako ce moci da skine Gapps i instalira ih na svoj uredjaj,kao sto cinimo godinama prilikom instalacije custom romova.

Google mape su super, ali samo ako imas net, jer i sa skinutim mapama, skoro su neupotrebljive bez njega. Gmail nije problem, a prodavnica imas koliko zelis, a kinezi imaju posebno zanimljive prodavnice, gde se mogu naci aplikacije, koje nisu dozvoljene na google store-u (citaj, narodne verzije).

Kina ce najverovatnije, izbaciti Apple iz ponuda svojih provajdera, tako da ce napraviti ogroman problem toj kompaniji i veliki gubitak.

CIA snajka CIA

pre 4 godine

Ma baš će da ih zeznu...
Imaju AOSP, ima žuti da naprave zamenu očas posla. A to da će Amerima da bude milo kada im ovi uzvrate, ne bih se kladio...

Memorija

pre 4 godine

Obzirom da Huawei za 800 dolara prodaje ono sto Apple ili Samsung ne znaju da naprave ni za 2.000 ovo moze biti samo kraj Google store-a ako Huawei izadje sa svojim store. Katastrofalna naivna arogantna greska Google-a.

Seneka

pre 4 godine

Najjača su ova deca što misle da se ovde radi o nekom "ratu" između Epla i Huaveija oko toga ko će da bude drugi prodavac telefona. I da Epl upravlja Guglovim odlukama. Svašta, svašta. Ovo je mnogo kompleksnija tema od puke prodaje uređaja na kojima je marža oko 15%. Softver rođaci, softver.

Paysmen

pre 4 godine

Huawei ce i dalje koristiti android buduci da su i do sad forkovali AOSP i pravili svoj interfejs oko aosp-a, samo je pitanje kakv ce mehanizam biti oko google aplikacija, posto se ova zabrana odnosi na to da njihovi telefoni ne smeju da dodju sa preinstaliranim google aplikacijama. Vi kao korisnik telefona cete uvek moci da ih instalirate, tacnije mogli bi ste da huawei nije zakljucao bootloader i doneo 101 zabranu u svom ekosistemu...

Mozda ova zabrana moze (nisam siguran kakave su zakonske regulative oko toga) da se mimoidje tako sto telefon nece dolaziti sa google aplikacijama, ali ce recimo huawei da napravi neki instaler za iste, pa da sami posle prvog butovanja telefona instalirate sta vam treba... mozda ovo i nije moguce zakonski gledano..

U svakom slucaju tezak udarac za huawei ako mene pitate. Ovo znaci i da njihovi telefoni nece biti Google play sertifikovani, sto opet za sobom povlaci brdo drugih problema, pa makar i sami instalirali Gplay i ostalo...

Da naprave svoje aplikacije i svoju prodavnicu nije nemoguce, ali iskreno, ko bi kupio takav tel? Ja nebi... svaka cast svakome...

kako da ne

pre 4 godine

@sasa
Da zabrane proizvodnju Iphone-a? Znate li koliko ljudi zaposljavaju u Kini oni? Kinezi ce takvom zabranom samo sebe i dalje gaziti. ;)

Nix

pre 4 godine

Gmail, Youtube? Ljudi, ne dopustite da vam vrane piju mozak. Nakaradna je ideja uopste sto su sajtovi "aplikacije". Youtube nije "aplikacija" vec web sajt! Dakle, dovoljno je da imate browser na telefonu, i otvarate sta hocete, kad god hocete. Ako hocete bas aplikaciju za mail, u svakoj aplikaciji mozete podesiti da vam skida mailove sa gmail naloga.

Djenka

pre 4 godine

Odlično. Kinezi su primorani da naprave svoju verziju OSa za mobilne uredjaje. Ovakvi konflikti su odlični za tržište prezasićeno monopolističkim lopurdama kao gugl.

Bojan

pre 4 godine

Meni telefon i dalje služi za zvanje i slanje poruka...Nemam instaliranu ni jednu "aplikaciju". Bez korišćenja interneta baterija traje po nekoliko dana...

Softverski monopol na delu

pre 4 godine

"Ovaj potez mogao bi da natera Huawei da na svojim novim Android uređajima isporučuje svoju prodavnicu aplikacija umesto Googleove..." Na svim novijim Huawei/Honor telefonima vec postoji Huawei prodavnica (AppGallery).

Goran

pre 4 godine

(Ekvilibrijum, 20. maj 2019 08:36)

Pa ne rade! Aj sto si neobavesten nego si uz to i arogantna neznalica. Vlade drzava poput Rusije, Kine i naravno svih vecih drzava koje zele da sacuvaju svoju nezavisnost imaju svoje operativne sisteme, i strogu regulativu sta od programa sme da se koristi dok su na globalnoj mrezi (internetu).

Uglavnom su to Linux operativni sistemi, prepravljeni iz korena za svoje potrebe. To o cemu ti pricas ce udariti najvise na obicnog konzumenta, gradjanina koji zeli da koristi apple ili google proizvode, a to je klasican trgovinski rat.

Problem sa Kinom kada je USA u pitanju je to sto njihovi gradjani uveliko koriste najvise njihove aplikacije, i vec godinama su maltene usmereni i ograniceni na Kineski softver, njih ce ovakve mere minimalno da pogode.

Ali ce ih svakako ograniciti na globalnom trzistu, jer ja nikada ne bi kupio Android telefon koji nema pristup google aplikacijama, realno.

Aleksandar

pre 4 godine

To je ta prica, kako kinezi gaze svet tehnologijama i inovacijama,a u stvari realnost je drugačija, kakav paradoks za obične naivcine. Huawei sam po sebi je američki proizvod ako se pogleda u stvari koja firma stoji iza koje komponente, stvar je da time ameri sami sebi skode jer dobar prihod iz te firme se sliva kod njih. Ali poenta je što huawei poceo ozbiljno da radi u vojnoj industriji sto ovima jako smeta.

Pera Kojot Stariji

pre 4 godine

"Omg, koliko su bahati Ameri a to dolazi iz moći. Oni su vladari svijeta tek iza Boga!?" ziku, 20. maj 2019 07:32

Ako pitaš Trampa, reći će ti da je Bog poreklom Amerikanac.

ValterNBG

pre 4 godine

Ovako sam ja razumeo: Mi sto ih imamo smo mirni ali nemamo azuriranje. Ko kupi nov nece imati gmail, youtube i googleplay. Jel tako?

kinez u srcu i duši

pre 4 godine

Sve i da se desi.... Kinezi su spremni za alternativu.... Nije vam to Banana Srbija gosn Trumpe... Lepo piše plakata Klintone. spremni smo već 6 god

Glas Razuma

pre 4 godine

Od jutros prestajem da koristim google pretraživač, dosta mi je njihovog špijuniranja i prodaje ličnih podataka: kada tražim bilo šta na internetu, posle te pretrage mi bar mesec dana uglavljuju raznorazne banere i reklame u vezi teme pretrage, kao i sledeće godine u isto vreme..

wer

pre 4 godine

jednostavno, kinezi podignu cene usluga proizvodnje za 800%, najmanje :)

el bi amer sklapao za saku kukuruza?

levo-liberalni korisnik apple uredjaja je oksimoron, samo objasni ti to hipsterima?

Ostin A

pre 4 godine

Bez brige, ovo se neće desiti, jer bi posledice po Google i Huawei mogle da budu katastrofalne.

Takođe, za nas smrtnike ovo se neće odnositi na dosadašnje telefone pa i ovogodišnje P,Mate i Honor serije, a u sledećih godinu dana ćemo videti.

Vuk91

pre 4 godine

Ekvilibrijum

Cudim se kako su amerikanofili veciti borci za slobodu,"demokratiju","slobodno trziste", itd... sve do trenutka kada treba da se kupi nafta od koljaca iz Saudijske Arabije, uvoze na kilo borci ISIS-a u Evropu, bombarduju za lepe pare daleko slabije drzave ili diktatorske mere poslovanja ako su im zapadne firme ugrozene od sposobnijih firmi. Toliko o vasem pravu i pravdi.

dzozey

pre 4 godine

Svi ste zapeli da napadate Ameriku zbog ovoga. A sta sa tim sto ove usluge ionako ne mogu da se koriste u Kini. Ovde u Kini su prvo krenuli s tom praksom...Ameri im samo vracaju. Ovde je Twitch zabranjen, kako bi njihov streaming servis imao monopol. Google pretraga je zabranjena. Sve zivo je zabranjeno, kako bi sama Kina profitirala. Treba Kinu jos gore kazniti, jer su uspeh stekli zabranjujuci konkurenciju i kraduci intelektualnu svojinu...lako je sad da budu "inovativni" kada su sve zivo ikopirali i na tome ogromno zaradili.

cito

pre 4 godine

Da im se ovo ne odbije o glavu za koju godinu... Ako kinezi naprave svoj "Chinaoogle", Google je ugasio i proci ce k'o Nokia! Sta ti je politika...

laki

pre 4 godine

Naravno, ovo je posljedna ofanziva americke tehnoloshke industrije zajedno sa Trampom da zaustave koliko toliko tehnoloski uspon...... koriste se ovakvim metodama koje su blago receno sramotne (hapse direkotorku, idu po svetuu da pricaju protiv 5g mreze, stavljaju na crnu listu, sad google ovo), ali kinezi uce na greskama i americi ce sve ovo da se vrati kao dvostruki bumerang.

Inace obzirom da mi je sluzbeni mobilni huawei, odmah da kazem da imaju svoju app prodavnicu koja je jako dobra, a i svi mi znamo manje vise da postoji barem 5 aplikacija koje zamenjuju google play store pa i huawei app, tako uopste ne moras da zavisis od njih!!!!!

luda sarma

pre 4 godine

Ako se ovo desi, Googl gubi trziste Kine tako da je malo verovatno. (deki 185, 20. maj 2019 05:35)

Google je i sad marginalni igrac u Kini i da nema androida, ne bi tamo ni postojali. Mnogi podcenjuju kineze, ali tu grese, posto ovi uvek planiraju unapred. Najverovatnije je da ce kontramera biti razlicita ogranicenja za Apple i Google na kineskom trzistu, koje ce dovesti do pada prodaje. Kinezi imaju ogromno trziste, a tu je i Indija, Afrika, a i znatan deo Evrope. Samo sa Indijom, imaju trziste od oko 3 milijarde ljudi...

Ovo nije veliki problem, posto se google servisi mogu skinuti gde hoces a aosp romovi svi mogu da koriste gapps.

acca

pre 4 godine

Kradja intelektualne svojine je dovodjenje mozgova iz celog sveta! Sad ti mozes reci nije kradja, ljudi su otisli za parama, tacno ali kad neko recimo u ovoj nasoj zemlji a pritom je mozak i osmisli nesto i zeli da odradi u svojoj zemlji sta se desava, da li nailazi na otvorena vrata drzave i subvencionisanje od iste za razvoj iste - NE!!!

Sam Djindjic je u jednom intervjuu jednom prilikom na pitanje kako cemo uposliti i razvijati drzavu dao potpuno decidan odgovor!

"Pa ne mozemo mi da razvijamo fabrike i ulazemo u razvoj sopstvenih istih, mi cemo biti zemlja usluga i usluznih delatnosti i drugi ce ulagati u nasu drzavu sa svojim tehnologijama, tipa mi nemamo kapacitete"

Zato motanje kablova i ostale zapadne kompanije zele da isele fabrike iz Kine i nasele ih blize sebi balkanskim Kinezima!

Banda JLZ

pre 4 godine

Industrija je vazna jer ljude primorava da koriste mozak, da se skoluju, da budu sve bolji. Kad preselis insutriju iz svoje zemlje u Kinu, ucinio si Kineze i pametnijim i sposobnijim u svakom pogledu od sopstvenog naroda. Kad zbog porasta standarda budu poceli bolje da se hrane, postace i visoki. Dekadencija je stetna drustvena pojava. Mislis da si nesto specijalno, a nisi.

nemus

pre 4 godine

Huawei vec ima svoj APPstore koji ide uz telefone, tako da no worries.. Ai ako je neko spreman za nešto, to su oni.. U svakom slučaju Apple proizvodnja je u Kini, te ne smeju Ameri puno da talasaju..

Milan

pre 4 godine

Pa i bolje, evo, recimo, ja Samsung bukvalno ne mogu da koristim sa onim njihovim užasnim konfuznim softverom punim bloatware-a, uvek root-ujem Samsunge i instaliram AOSP zasnovane romove, telefon bukvalno poleti posle toga.

Sad ću to dobiti i na Huawei, biće verovatno neka forica da se naknadno ubaci Google Play Store i servis, koju će vremenom svi naučiti, kao na Meizu telefonima, ili vam neko za 500 din flešuje Play servis ako ne umete sami i - milina!

Svi viđeniji recenzenti više hvale softver telefona što je bliži standardnom "stock" Androidu i manje natrpan nepotrebnim aplikacijama od starta. Sad će i Huawei biti jedan od tih? Milina!

je-bote

pre 4 godine

Oni vode rat.
Cloud je jedna od vecih navlakusa kome se tesko odupreti. Prvo te navuce na sistem, podavi konkurenciju, krene sa ucenama i zeza se sa tvojim podacima, a ti se slikaj... i slikaj.
Glavna parola je - "sloboda...".
Gmail, Kalendar, Drive... lepo organizujes podatke i... "slikanje"...

Jaime Lannister

pre 4 godine

Prosto, Huawei ne da Zapadu 5G tehnologiju, verovatno su hteli eksluzivnost, bar prvih nekoliko meseci sa 5G uredjajima, pa da eventualno prodaju tehnologiju.Razbili bi para i postali jos mocniji na taj nacin, dve muve jednim udarcem. Uzeli bi novac od konkurenata i zacementirali se na prvom mestu, prakticno, monopol. Ovako, sa Zapada je naisao zesci otpor i Google preduzima mere koje preduzim. Bice tu na kraju nekakvog dogovora, za odredjeno vreme. Samo monopola nece biti. Ovi iz Google-a su poznati po tome sto ga preziru hahaha :)))

le pak za mu ve

pre 4 godine

Odlično. Ovo je možda jedan od načina da se smanji zavisnost od Gugla. Huawei ima klijentelu. Gugl ovo radi pod pretnjom.

Ja

pre 4 godine

Kinezi će naravno napraviti novi operativni sistem, i to je tehnički vrlo lako, ali veliko je pitanje kako će biti prihvaćeh kod korisnika. Naročito dizajn. Ako omanu, lako im se može desiti da totalno propadnu, kao Nokia nekada.

sasa

pre 4 godine

Sad bi bilo dobro da kinezi naprave svoj play stora pa da na njega bez problema postavljamo free i paid aplikacije koje nam sada google ne dozvoljava iz pojedinh zemalja EX-YU.

ASOT

pre 4 godine

Pa i vreme je bilo,ajd da dobijemo novi operatuvni sistem. Il ce da peopadne huawei ili ce da bude jos jaci. A inace cini mi se da u kini ionako nemaju play store i jos neke guglove za***ancije. Dosta telefona za kinesko trziste koje sam uzimao nemaju. Pa moras sam peske da instaliras googlove servise,sto nije tesko.

Kolega

pre 4 godine

@braka
Ziv ti meni vec se desilo. Malo su ih spijunirali, sto i sami priznaju jer je bilo ocigledno pa ih sada kaznjavaju. Takodje, ne prija cinjenica da je Huawei pretekao Apple ali jelte to nije razlog, samo nesto pride...

Igor

pre 4 godine

Tramp se ponaša, ne kao slon, nego kao nosorog u teranju u staklarskoj radnji. Ovaj potez pravi sličnu finansijsku štetu Huawei i Google-u. Zamislite samo koliko korisnika Huawei telefona će biti ozbiljno pogođeno ovom odlukom. Oni su donosili verovatno i više novca Google-u kroz korištenje istih tihi servisa, nego li Huawei-ju kome jednokratno plate aparat i to je to...

Da ne govorimo da je apsurdno da se ogromna većina smartphone, tableta i računara proizvodi u Kini. Koliko ludačkih poteza Tramp povlači, ne bi me začudilo da zabrani aparate proizvedene u Kini, jer će možda i tu naći neki rizik za špijunažu.

Krajnji cilj je pokušaj da se kineskoj privredi načini što više štete u pokušaju da se na silu i ucenama dobiju ustupci za odavno posrnulu američku privredu. Tramp je brutalno direktan i otvoren primer kako se vodi američka politika svuda po svetu još od drugog svetskog rata na ovamo. Samo je on skinuo sve maske i radi to bez ikakvog pakovanja u šarene laže demokratije i ljudskih prava, za razliku od svojih prethodnika.

marko

pre 4 godine

Suština je u tome da je Android s jedne strane open source i da svako ima pravo da ga koristi na svojim uređajima, a s druge strane Google želi da ga čvrsto kontroliše kroz politiku licenciranja svog softvera koji se predstavlja kao deo Androida i koga se većina korisnika ne bi rado u potpunosti odrekla (licence su po sistemu sve ili ništa, proizvodjač koji želi da uključi Google aplikacije na neke uređaje to mora da učini na svim Android uređajima za tržišta na kojima Google posluje). Cela ova priča ne bi bila mnogo relevantna da Google zvanično omogućuje krajnjim korisnicima uređaja da instaliraju njihove aplikacije nezavisno od proizvođača na bilo kom AOSP-baziranom sistemu (u praksi to se radi i reakcije Google-a su vremenom varirale, videćemo kako će stvari teći u budućnosti). Postavlja se pitanje da li će ovakve stvari (kao i antimonopolske presude) postepeno naterati Google da promeni svoj poslovni model vezan za Android.

e

pre 4 godine

Kinezi su u velikom naletu i oni će nema sumnje prevazići nametnute sankcije. Svi brendovi zarađuju enormno mnogo na svakom prodanom telefonu i huawei bi ladno mogao kada se stabilizuje smanjiti cenu za recimo 2/3 sadašnje cene i da opet dobro zarađuje a svi ostali bi kao odgovor mogli bankrotirati.

Berto

pre 4 godine

Danice reci mi, koji je to auto bolji od moskvica?

Ovo nije problem toliki koliko se predstavlja. Ko je koristio Meizu ili neki telefon za kinesko trziste,sa kineskim romom, zna da on fabricki nema google play store i ostale google aplikacije. Korisnika niko ne sprecava da skine play store i druge google apps naknadno,sa nekog treceg sajta.
(kain, 20. maj 2019 08:33)

luda sarma

pre 4 godine

Fokskon iako Tajvanski radi po komandi Kine, i veoma lako može da se desi da obustavi proizvodnju delova ,koje bi zviznule amerikance i ajfon po sred čela. (Totem, 20. maj 2019 03:21)

Nije tajvanski, vec kineski i ne mogu bas tako lako da obustave proizvodnju, jer imaju ogroman profit od toga. Ono sto mogu jeste da podignu cene i uspore proizvodnju, gde gube, ali znatno manje. Apple nema izbora i Kina im je jedina opcija, posto je svuda skuplje, a i komplikovanije, jer nemaju armije inzenjera, koje resavaju svaki problem i radnike koji su spremni da rade kao stoka, za sitan novac.

Darko

pre 4 godine

"Google-Android, Microsoft- Windows, i Apple IOS. Samo jedan KLIK i Kina ostaje u mraku, ali bukvalno."

Google Play i aplikacije sa istog uopšte nisu dostupni u Kini, oni imaju svoje kineske verzije i u tom smislu su potpuno nezavisni. WeChat OS je nekada bio obična messenger applikacija.

Obrni-okreni, poenta je da je ovo jako jako loše i za jednu i za drugu stranu, ali i za EU / celi svet. Političari-ludaci su na pomolu da izazovu neki novi rat.

Toto-ko-tunjo-gladeci-Samsungov-amoled

pre 4 godine

Gmail, Youtube? Ljudi, ne dopustite da vam vrane piju mozak. Nakaradna je ideja uopste sto su sajtovi "aplikacije". Youtube nije "aplikacija" vec web sajt! Dakle, dovoljno je da imate browser na telefonu, i otvarate sta hocete, kad god hocete. Ako hocete bas aplikaciju za mail, u svakoj aplikaciji mozete podesiti da vam skida mailove sa gmail naloga.
(Nix, 20. maj 2019 11:48)

Slazem se. I zbog toga mi je trebalo dugo da predjem sa WP na Andriod. Mada, ima tu i druga strana. Borbu sa Google-om najbolje smo osetili mi, korisnici Windows mobilne platforme. Windows 7 na Samsung Omniji je jos uvek po meni najfunkcionalnija kombinacija hardver-softver koju sam imao. Problem je nastao na relaciji Microsoft-Google. Da, udjes preko browser-a u YT i on pocne da ti salje da nije moguce ucitati video. I to ne jednom. Gledas u nebo da li ce da otvori ili ne. Opet, kasniji Windows 10, sa svojim kvazi-androidskim izgledom, nakaradnom funkcionalnoscu, pretrpavanjem bespotrebnih aplikacija i pravljenjem OS u nesto sto on nije, uz manjak podrske za telefone, ubrzao je tesku odluku da predjem na Android. Jedino, eto, Samsung ne menjam. I ne slazem se da treba jedna firma poput Google-a da drzi monopol. Ali tako su, na zalost, u mogucnosti. A i mnogi Androidjani sa kineskim uredjajima su ismevali moju situaciju sa Lumijom 650 i nedostatkom podrske, kako od Microsoft-a, tako i od Google-a. Pa izvol'te.

Ding-Dong

pre 4 godine

Tako su Ameri unistili Nokiju, prvo je kupili, kao Microsoft ce razvijati mobilne telefone, pa je unistili, otpustili skoro sve radnike- da bi dali prednost Eplu (minoran bio u tom trenutku u prodaji ne u reklami). Secam se iPhone 5- ko je bio levoruk, nije mogao napraviti poziv...
Google me razocarao- jer se upusta otvoreneo u "America First" politiku ukidajuci podrsku za trenutno 400 miliona Huawei telefona, i to prodatih uglavnom u trecem svetu. Mozda ce licemeri iz Googla na nekoj dobrotvornoj veceri dati poklon cek od 100 miliona nekom fondu za siromasne.. tek da se vrh kompanije oslobodi grize savesti.
Nista posle ovoga nece biti vise isto. Google, Facebook, Apple, Micorsoft... kojoj sledecoj kompaniji je iscrtana meta ? Huawei je unistena kompanija, mogu da prodaju samo u Kini i nekim trecim zemljama (market im se smanjio). Nece njima biti problem da naprave tih 5 cipova (pogledajte BBC clanak danas : o kojim cipovima je rec), niti ce njima biti problem da naparave SW (nadograde open Android..problem ce njima da bude da prodaju svoj telefon izvan Kine, jer kada Ameri uvedu sankcije , one su validne celom svetu, sve dok ih Ameri ne ukinu. Nemam pojma sta ce Kina da uradi sada, da proguta "zabu" i nastavi kao da se nista desilo nije ili ce da zaostri jos vise scvoju poziciju. Nama malim gradjanima nece biti dobro ni u varijanti 1 ni u varijanti 2.

korisnik

pre 4 godine

" Reuters javlja i da je juče portparol Googlea objavio da će trenutni korisnici Huawei pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje da koriste te aplikacije, kao i da skidaju nova ažuriranja za te aplikacije."