Sreda, 06.03.2019.

21:47

Putin hoće ruski internet, odvojen od ostatka sveta

Izvor: B92

Putin hoæe ruski internet, odvojen od ostatka sveta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

108 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 5 godina

Браво, свака част. Руси полако заузимају све битније ресурсе у циљу одбране од сотона са запада.
(ner0n, 07. mart 2019 09:47)


internet i sapun, djavolje maslo.

neutralni felsh

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom... (Rade, 07. mart 2019 01:21) 

Sto se cudis druze? Srbija zemlja ljubitelja sugoslavije, sepavog bravara i nato fasista. Narod kojem ni vanzemaljci ne mogu pomoci...
(Däniken, 07. mart 2019 03:17)


duva promaja, klepecu dveri.

Tzar bomba

pre 5 godina

Prosecna plata u RU 500 $,prosecan z.vek ruskih gradjana je 64 g, ruski gradjani su na 3.mestu po broju trazilaca azila u DE...Diktatura..jadan je taj narod tamo..Bolesno i strasno,a najveci je problem sto to isto mozemo i mi da ocekujemo uskoro jer smo jedini satelit Moskve u Evropi..
(C i n i k, 07. mart 2019 19:12)

Pa sta i da su treci? Pa njih ima 150 miliona, nece sigurno Belgijanci ili Bugari da budu prvi ili treci. Drugo jadan ti ako je plata u dolarima jedino merilo kvaliteta zivota. Tvoji komentari su cesto medju najzatucanijim na clancima.

Putin

pre 5 godina

Rusi, kinezi i indijci rešili da od*ebu amere i njihove satelite. Pametnom dosta. Ameri uskoro ostaju sami što je bilo lako za predvideti.
Ali koliko naci botova su platili smrdameri...

strucnjak

pre 5 godina

Clanak je suvise povrsno opisao ono sto Rusi zele da urade, pa se stice utisak da Putin zeli da sece Internet, sto je besmislica. Pa nije lud da puca sebi u nogu. Ideja je zapravo nesto sasvim drug, nesto sto vec duze vreme muci i Britance, Nemce, Francuze itd. a to su razne cloud platforme, sa serverima razbacanim po svetu, koje koriste razne kompanije, pa i ruske. Sve vise zemalja postavlja pitanje cuvanja tih podataka i radi na tome da se poverljivi podaci obavezno cuvaju na serverima unutar tih zemalja. Trenutno mnoge ruske kompanije koriste americke cloud platforme, sto Amerima omogucava da ih u svakom trenutku spijuniraju, a ako im se cefne i da im uskrate pristup pohranjenim podacima. Vidim da neki pominju i Srbiju u tom kontekstu, sto je besmislica. Srbija je na poslovnoj mapi seta totalno beznacajna da bi se bavila tim problemima, srpska ekonomija ne moze da se meri ni sa Madjarskom, kamoli Nemackom ili Rusijom. To je tema za velike i jake zemlje.

C i n i k

pre 5 godina

Prosecna plata u RU 500 $,prosecan z.vek ruskih gradjana je 64 g, ruski gradjani su na 3.mestu po broju trazilaca azila u DE...
Diktatura..jadan je taj narod tamo..
Bolesno i strasno,a najveci je problem sto to isto mozemo i mi da ocekujemo uskoro jer smo jedini satelit Moskve u Evropi..

Oficir

pre 5 godina

Naravno da trebaju imati svoju mrezu.
Zasto ne bi???!!
Pa svi znamo da ameri spijuniraju sve drzave sveta preko svoga interneta. A da ne govorimo o milojardama dolara zarade. Zato ni najbolje bilo da svako ima svoj pa da se mogu povezati ili prekinuti kad zatreba.

Browser ce se zvati Gugolj

pre 5 godina

Jedva cekam i nadam se da ce domaci rusofili migrirati na taj rusonet, da nas vise ne maltretiraju svojim bajkama o s-300 i ruskoj svemoci.

Недељко Стефановић

pre 5 godina

"Друг" Путин врло добро зна шта је сигурносно опасно, а шта не. Није он стручан за то, али има кога да пита.

Систем који је технички централизован може бити лакше подложан нападу него технички децентрализован систем. Међутим, овде се не помиње техничка централизованост, већ контрола из једног центра.

Овакав какав сада јесте, интернет је већ контролисан из једног центра - контролише га влада САД.

Сви рачунари који омогућавају функционисање интернета се налазе на територији САД и влада САД има контролу над тиме, без обзира на врсту власништва. Све што је на територији САД подлеже тамошњим законима, органима и институцијама. Исто важи и за извоз из САД у друге земље.

Наравно, влада САД се не меша у то ко ће с тим да млати паре. Међутим, итекако задржава контролу над свиме.

zmitjkoe

pre 5 godina

Rusi kao i svaska druga država ili narod imaju pravo na svoju ličnu svojinu, pa i na internet i to ne može biti nešto što je samo američko pravo, inaće,,, Ljudi, ako vam se Amerika toliko sviđa, pa idite tamo ko vam brani, postanite svi bogati i popularni, to vam ja od srca želim i budite svi i Madone i Deniferke i Džamele i Lejdi Gagice, Bred Pitovi i Hju Hefneri, ali ne možete, znate vi to i sami vrlodobro zato i ne idete, jer 99,99% vas koji biste otišli tamo biste u najboljem slučaju radili kao WC higijenski restauratori. (Amo Kačim, 7. mart 2019 09:54)

Mukice nemaš predstavu koliko Srba živi u Americi i koliko ih se sprema da tamo odu. A koliko vas se sprema da idete u Rusiju? Tamo biste lako našli posao kao internet cenzori.

eto

pre 5 godina

@zmitjkoe
majstore ti o tehnologiji pojma nemaš.
Svi sistemi kojima se ikako može dostupiti preko interneta, bez obzira na operativni sistem (sredjeno na nivou ispod operativnog sistema), a to je ogromna većina SCADA sistema koji upravljaju fabrikama, energetskim postrojenjima i sl. mogu se onemogućiti na daljinu.
Svako ko želi biti nezavisan mora u svim kritičnim tačkama imati
1. svoje chipsetove
2. galvanski odvojenu mrežu sa nekompatibilnim protokolom, kojoj se može prići samo ako si fizički blizu

Slavko

pre 5 godina

Ovde ima retko mnogo glupih i/ili zlnamernih citalaca.

Vidite ovako, Rusi nece da im amerikanci ugase infrastrukturu i zato, kao i Kina i Indija i jos neki, gledaju da naprave internet koji ce da podrzava domaci saobracaj, dakle, sve od vesti do transakcija (npr. online banking) do pracenja asset-a, vozila, B2B razmena raznih informacija, sta god...

Dakle ovo nije kontrola sadrzaja https internet stranica nego pitanje osiguranja odrzivosti infrastrukture u slucaju sajber napada putem interneta odnson oiskljucivanja sa mreze - vecina root DNS servera je u Americi.

E sad, domaci NATO magarci koji ne znaju nista neka dalje komentarisu kako su Rusi nazadni a Putin zli dikator. To se zove stokholmski sindrom, kada se zavoili ono zlo sto te bombardovalo.

zmitjkoe

pre 5 godina

Prosto je neverovatno koliko ljudi u 21. veku ne shvataju kolika je moc interneta! Da se njime mogu sa jednog mesta kontrolisati citave drzave, njihov bankarski sektor, vojni, energetski, transportni, zdravstveni, obrazovni..., sve sto ima veze sa zivotom u jednoj zemlji povezano je na internet, pa naravno da Rusi ne zele da im sve zavisi od dobre volje SAD!

Drzavni hakeri jedne sile mogu preko interneta izvrsiti mnoge katastrofalne stvari po neku zemlju, mogu iskljuciti el. energiju u celoj zemlji, mogu iskljuciti kontrolu avio saobracaja, mogu izazvati havariju nuklearnih elektrana, mogu blokirati rad banaka,..., toliko toga postoji, a neki se cude ideji Rusije!
(bigserb, 7. mart 2019 01:03)

Prosto je neverovatno kako rusofili nemaju pojma o internetu i brane svog idola iz Kremlja, koji očigledno takodje nema blage veze. Ako Putko uvede “ruski internet”, sa jednim centrom, onda će Amerikancima biti mnogo lakše da isključe celu Rusiju odjednom.

Sasa52

pre 5 godina

Nije danasnja Rusija nekadasnji SSSR iako vidim placeni nato pacenici pokusavaju da to natuknu. Rusija je moderrna opasna i ozbiljna drzava koja zeli da bude u stanju da se odbrani od americkog ludila u slcuaaju da budale jenkiji pocnu rat. Vecina root DNS servera je u americi tako da amerikanci mogu da uspore ili onemoguce saobracaj izmedju delova sveta.

E zato su Rusi zabrinuti, te kao ozbiljna drzava hoce da su u stanju da im drzava, infrastruktura, i biznis ne trpe zbog samovolje nekih idiota u pentagonu. Nadalje, u americi ima mnogo pametnih i dobrih ljudi, ali ima i elite koja je potpuno zla i nemoralna. Ti nekrsti ce zapoceti sledeci rat. NATO botovi, malo je sendvic, ode dusa. Radite za demone.

gradjaninX

pre 5 godina

Znaci protiv potencijalne izolacije (sto je jakooooo tesko izvodljivo jer internet nije centralizovan) oce da se bori samo-izolacijom i da se odsece od ostatka sveta. Genijalno. Proci ce ravno 5 minuta od tog momenta do ugradje prvih 10 satelitskih antena i uredjaja za koriscenje satelitskog interneta.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Bilo bi super da kina i rusija imaju svoj internet i da se ne mesaju sa svetom... jedino me brine to sto bi i mi verovatno prihvatili ruski internet?

seed

pre 5 godina

Ovde se ne radi o tome da se želi kontrirati svetu nekakvim "ruskim internetom", već pre o želji da se predupredi i onemogući ekonomska, politička i bilo kakva druga šteta zlonamernim zakonima koje SAD može doneti kad joj se prohte.

Npr. zamislite šta bi bilo da onemoguće e-mail u Rusiji na nekoliko nedelja, ili neki drugi prenos podataka finansijske, tehničke... prirode. Ako Rusija može da ima servere nezavisne od ostalih, može da bude samo bezbednija. A pošto Rusi projektuju i prave i sopstvene procesore i elektronska kola kada im to zatreba, infrastruktura može biti i potpuno tehnološki nezavisna od SAD i njenih saveznika.

Snow

pre 5 godina

Citajuci komentare ne mogu da vjerujem koliko pojedini Srbi ne mogu da predvide neke stvari, s obzirom na sve sto se dogodilo u proslosti, geografsku poziciju i istorijski neutralni pogled na zapad i istok nego posezu za zapadnom propagandom. Smijesno je pominjanje neke diktature, ne radi se uopste o tome nego o zastiti i naravno da ce svaka istinski suverena drzava morati u buducnosti da ima svoj internet i da cemo se sa sjetom sjecati starih vremena kada smo mogli da gledamo sve sto nam padne napamet. Nema vise povjerenja medju velikim silama i jedni i drugi i treci i cetvrti vode sve agresivniju politiku i samo je bilo pitanje da li ce Rusi ili Kinezi prvi krenuti da se bave ovim.

Maks

pre 5 godina

Internet je slobodan svuda u svetu, osim u islamskim zemljama, gde verske vođe odlučuju šta je dobro za njihov narod, a šta nije, to važi i za ono šta će taj jadni narod da sluša ili gleda, to isto važo i za Severnu Koreju, donekle i Kinu. Rusija je deo neodvojivi deo Evrope, i ovo šta pokušava Putin je klasičan pokušaj komunisričke dikature, jer svi mediji su pod njegovom kontrolom, svi osim Interneta. S'tim što moram da dodam, da jednu vrstu kontrole Interneta pokušavaju i EU komesari, samo oni to u Briselu zovu "borba lažnih vesti", ali nikako da kažu ko to treba da odluči šta su to "lažne vesti", ko je taj ko će da proceni šta je lažno, a šta ne? Za EU komesare, to važi i za zvanične medije u Nemačkoj, Fracuskoj, Švedskoj, Holandiji itd., svi koji su protiv njihove multi-kulti, liberalne politike su populisti, ekstremni desničari, a trenutno njihova najveća meta su Orban, Slavini, Duda, Konte, Zeman, i sve stranke desnice, jer se protive nekontrolisanoj migraciji, koja preti da razori ovakvu EU u kojoj se pokušava uništiti svaka vrsta suverniteta u zemljama EU. Potpuno je jasno da na Interetu ima lažnih vesti, ali je i još jasnije da njega nema, svet bi utonuo u tešku diktaturu, nešto poput stanja u bivšoj komunističkoj Istočnoj Evropi. Uostalom, stanje u Srbiji je blizu ili neka vrste tihe diktature, ako pogledamo srpske medije, a svi veliku mediji su pod kontrolom vladajućih stranaka, uključujući tu i 5 TV sa nacionalnom frekvencijom.

buzzz

pre 5 godina

Više je razloga zašto je ovo dobra ideja. Pored nacionalne bezbednost i bezbednosti građana, važan je i ekonomski efekat. Ogroman novac se troši na internetu i to se konstantno povećava, a najveću korist od toga imaju kompanije sa sedištem u SAD-u. U Evropi (EU) američke kompanije(Google, Facebook,Microsoft...) plaćaju ogromne svote novca zbog monopola, ali Brisel nema mogućnosti da tu oblast učini konkurentniju. Iako je ova investicija skupa ona će se višestruko isplatiti. Mislim da je to glavni razlog za ovu ideju, za čiju realizaciju Rusi svakako imaju tehnologiju i stručnjake. U ostalom najbolju Glonas ima najbolju pokrivenost planete. Zadnjih godina američki Senat je doneo niz zakona, kojima se reguliše rad interneta i društvenih mreža. Bilo je tu raznih izgovora: borba protiv terorizma, ruska umešanost u izborni ciklus, zaštita privatnosti građana... Uticaj i moć interneta će se povećavati, a istovremeno će se povećavati potreba za njegovom kontrolom.

ner0n

pre 5 godina

Браво, свака част. Руси полако заузимају све битније ресурсе у циљу одбране од сотона са запада.

Amo Kačim

pre 5 godina

Rusi kao i svaska druga država ili narod imaju pravo na svoju ličnu svojinu, pa i na internet i to ne može biti nešto što je samo američko pravo, inaće,,, Ljudi, ako vam se Amerika toliko sviđa, pa idite tamo ko vam brani, postanite svi bogati i popularni, to vam ja od srca želim i budite svi i Madone i Deniferke i Džamele i Lejdi Gagice, Bred Pitovi i Hju Hefneri, ali ne možete, znate vi to i sami vrlodobro zato i ne idete, jer 99,99% vas koji biste otišli tamo biste u najboljem slučaju radili kao WC higijenski restauratori.

Marko Jovanovic

pre 5 godina

Pa dobro to je normalno, pravljene izlaznih tunela je popularno cak i kod nas to ima i nasa zemlja, tako smanjuje mogucnost da moze da se hakuje neki vladin server itd. Zemlja koja prednjaci u ovome je u SAD, Velika Britanija, Francuska, Rumunija.....

Tutlo

pre 5 godina

Kad obicnog coveka spijuniraju preko igrice sta se tek desava sa drzavnim tajnim stvarima! Ja verujem da postoje izdajice nase civilizacije koje bi predale olako podatke nekim vanzemaljcima a najgore bi bilo da ovi znaju od cega najlakse umiremo,ebola,kokosji grip,influenca,diabetes,karcinom..... :(

Maksa

pre 5 godina

Ljudi moji, dokle ce ovi Rusi da uvode diktaturu i unistavaju sve sto valja!? 
Rusi zaista imaju neki ozbiljan problem u glavi. Nisu naucili lekciju SSSR-a, to je ocigledno.
(auuu, 07. mart 2019 00:03)

Zaista zvuči strašno. I pre devedesetih rekao bi da nisu normalni. Danas bih to isto rekao da živim negde gde demokratija nije uvodila kompletne sankcije a nakon toga i više tona bombi poslala iz milosti. Tako da sam potpuno ravnodušan na ovu vest i igrarija velikih sila...

Superhik

pre 5 godina

Svaka želja za odvojenošću od sveta kod velikih sila znači opasnost za male zemlje !Ako Engleska neće u Evropu,Amerika u Siriju i Rusija u internet su jako sumnjiva posla !

bigserb

pre 5 godina

@agnostik@

Sta ce im pornjava pored najlepsih zena na svetu? Znas za cim zapadnjaci najvise zude u vezi Rusije, za njihovim prirodnim resursima, naftom, gasom, zlatom, dijamantima... i naravno najlepsim zenama sveta!

Kime

pre 5 godina

@Pogodite

Verovao ili ne, to nije tacno. Uzmi AWS kao primer. Zasto ima data centar u Frankfurtu ako sve ide preko SAD-a? Svasta covek da cuje od domacih "eksperata".

sad

pre 5 godina

Rec je da serveri koji opsluzuju velike drustvene grupe moraju da budu i u Rusiji, jer veoma je bitna protocnost informacija koja moze da utice na mase.

Sta bi bilo da neko objavi npr gresku kao da se desilo pucanje reaktora kao u Japanu?
Medju narodom bi krenula velika hipokeizija, a da je to samo sala, koju ima ko da demantuje ali ne moze da dopre da auditorijuma.

Rusi ovom prilikom znaju sta rade. Isto to ,slicno, uradili su i kinezi.
Ne moze se reci da smo mi pametni a ne oni iza kojih stoje skoro pa 2 milijarde zivota.

hans

pre 5 godina

I sta kome nije jasno, komentari naj vise govore o nama samima izmedju ostalog I rezultati gde se drzava nalazi su verovatno posledica istih.

matori

pre 5 godina

Cini se da c broj iseljnih Rusa na zapad, prevazici sva ocekivanja. Od 2001 Rusiju je zauvek napustilo oko 2 miliona uglavnom mladih. Da nije Putin zapadni agent pa unistava Rusiju? I lenjin je postavljen iz Nemacke.

moje

pre 5 godina

Citam ovde komenta i ne verujem koliko su ljudi neupuceni, a komentarisu! rusi su vec napravili svoj interne i cak je pre otprilike mesec-dva probno bila iskljucena na 24h sa svetskog a radili su sve na njihovom! znaci naloge, transakcije sve sto zamislis!

Locutus

pre 5 godina

Hoće da spreče građane da vide šta se dešava izvan Rusije da mogu da im pričaju bajke za laku noć kao u Severnoj Koreji. Možda tada reprezentacija Rusije pobedi i Dream Team. Ako je Rusima tako lepo i meni je. Njihov problem.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

tako ste se smejali za prestanak promene računanja vremena pa sada vam to prestavlja eu tekovine iako.....
ne vredi vama što gubiti vreme živite u dizni svetu i dalje

Zana

pre 5 godina

Jedino rešenje za Mir na Svtskom nivou je ujedinjenje Rusije i Amerike. Za ovo su potrebna dva velika Svetska lidera koji su trenutno na sceni.....

castle.rs

pre 5 godina

(bigserb, 7. mart 2019 01:03)

A sa druge strane je moguce kontrolisati sadrzaj kojem ce obicni ljudi imati pristup. Da li bi zeleo da ti Vucic napravi jedan takav srpski internet?

Smuleco

pre 5 godina

SAD su u panici, jer IT tržište, i tržište "softvera" i "hardvera" u mobilnoj telefoniji sve više preuzima Kina, pa i Indija. Onaj ko bude u budućnosti kontrolisao OT i MT, kontrolisaće i tu budućnost. Za sada, još uvek u oba segmenta suvereno vladaju SAD iz "Silicijumske doline". Otuda i grozničavo stvaranje RuNet-a, da bi se ta kontrola u Rusiji svela na najmanju moguću meru. I da, ne bi se "ulaz" Internet-a u Rusiji kontrolisao i na jednom mestu, već na više mesta (optička mreža, i satelitski signali).

Gagi

pre 5 godina

Pojam RuNet postoji odavno i odnosi se na sajtove i sve ostalo na ruskim domenima, a to što Rusi žele je da se osiguraju da im "svoj" deo Interneta ne zavisi od volje i namera nekog drugog osim njih samih. U kojoj paralelnoj realnosti je težnja za takvom samoodrživošću loša stvar, u onoj gde je "Pax Americana" nešto što se ne dovodi u pitanje?

Vlada

pre 5 godina

Iznenadio bi me da je rekao da će internet kompanije iz Rusije ubiduće biti bez prisustva FSB-a. A ova vest me nije iznenadila, a samo bolesni umovi u Srbiji ga podržavaju.

Däniken

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom... (Rade, 07. mart 2019 01:21)

Sto se cudis druze? Srbija zemlja ljubitelja sugoslavije, sepavog bravara i nato fasista. Narod kojem ni vanzemaljci ne mogu pomoci...

Nix

pre 5 godina

Nije centralizovani, vec nezavisan u okviru Rusije. Lupetate sa diktatorstvom a ne znate nista. To podrazumeva i servere recimo Googla, koji bi bili na teritoriji Rusije, dakle, nijedna komunikacija izmedju dva ruska entiteta ne bi napustala Rusiju.

Zaboravljate kako su Ameri iranski nuklearni reaktor poslali dovraga? Zasto bi neka ozbiljna drzava bila zavisna od americkog interneta? Toliko vam je bitno da gledate Baka praseta na Youtube-u?

Pa gora situacija po pitanju cenzure vec ne postoji. Isto tako recimo ne znate da sve evropske banke SVE podatke o SVAKOM klijentu MORAJU da posalju FBI.

jel

pre 5 godina

"da se staranje o internet mreži premjesti iz Los Angelesa u UN"

odi na root-servers.org pa pogledaj koliko od tih, sto kazes root servera, se nalazi u americi

w

pre 5 godina

Kakvo amatersko shvatanje kako internet funkcionise!!! Rusija jos jednom potvrdjuje da je otpadnicka drzava, van civilizacije i normi savremenog drustva.

(IT expert, 6. mart 2019 21:59) # Link komentara


Expert, ajd nam objasni kako internet funkcioniše. Pre svega u ovom članku ima sigurno propusta i nerečenih stvari.

A drugo, meni je ovo savršeno jasan i razumljiv potez. Jednostavno nisu banana država, pa da dozvole da ti glavne optičke linkove od severa ka jugu i od istoka ka zapadu postavljaju strane firme. Ne znam da li je još uvek AMRES mreža nezavisna za sebe. I nisu ludi da prodaju svoj Telekom sa kompletnom infrastrukturom. Mi smo prvi deo uradili, a drugi se spremamo.

Do pre par godina broj DNS root servera je bio veoma mali i svi su bili u Americi. Sada ih ima skoro hiljadu, a samo dva su u Rusiji. I ne radi se ovde o ograničenju interneta krajnjim korisnicima, to može čak i naša država da kontroliše kako god hoće sa trenutnim resursima i bez ikakvih problema, već pretpostavljam da se radi o tome da žele da centralizuju svoju mrežu.

Rusi već imaju odličnu optičku infrastrukturu koja je dobacila i do najudaljenijih delova Sibira i verujem da im je ideja da kompletna mreža ide u jednu koncentraciju, možda i od svih provajdera.

Pančevo

pre 5 godina

Svaki diktatorski režim teži potpunoj kontroli svih sfera života svojih gradjana i u biti je izolacionistički, a to je ujedno i njegova propast. Izolacionizam onemogućava protok znanja i tehnologija što dovodi do stagnacije ekonomije i društva i u krajnjoj instanci sloma.

Vladimir

pre 5 godina

Nije sasvim korektno. Ideja je da glavni serveri budu u Rusiji, ali ne na jednom mestu i da se izbegne setanje informacija preko americkih servera cak i kada je upit sa ruske adrese na rusku adresu. Viza i Ameriken Ekspres cuvaju podatke ruskih korisnika na ruskim serverima. Linked In nije hteo i ne postoji dostup ka njemu iz Rusije.

bigserb

pre 5 godina

Prosto je neverovatno koliko ljudi u 21. veku ne shvataju kolika je moc interneta! Da se njime mogu sa jednog mesta kontrolisati citave drzave, njihov bankarski sektor, vojni, energetski, transportni, zdravstveni, obrazovni..., sve sto ima veze sa zivotom u jednoj zemlji povezano je na internet, pa naravno da Rusi ne zele da im sve zavisi od dobre volje SAD!

Drzavni hakeri jedne sile mogu preko interneta izvrsiti mnoge katastrofalne stvari po neku zemlju, mogu iskljuciti el. energiju u celoj zemlji, mogu iskljuciti kontrolu avio saobracaja, mogu izazvati havariju nuklearnih elektrana, mogu blokirati rad banaka,..., toliko toga postoji, a neki se cude ideji Rusije!

Rade

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom...

auuu

pre 5 godina

Ljudi moji, dokle ce ovi Rusi da uvode diktaturu i unistavaju sve sto valja!?
Rusi zaista imaju neki ozbiljan problem u glavi. Nisu naucili lekciju SSSR-a, to je ocigledno.

Lajkovachki Mile

pre 5 godina

www, gps, seabed.. sve su to američke tehnologije, i naravno da ih nadgleda onaj ko ih je stvorio, i naravno da je nacionalni interes iznad svih poslovnih i drugih regulativa.. ne boje se džaba amerikanci kineskog G5 liderstva, polaze ameri od sebe kada kažu da nije strateški ispravno dozvoliti strancima da drže i nadgledaju komunikacije.. stoga odmicanje država od stranih a strateskih tehnologija i isporučioca nije ništa ni čudno ni novo.. ali logično jeste.

obi van

pre 5 godina

Članak je iz Bloomberga, pa nije čudo da su zaboravili da kažu da je ostatak planete već dugo iznerviran činjenicom da se Amerika opire ideji da se staranje o internet mreži premjesti iz Los Angelesa u UN. Protiv ICANN-a (koji se stara o DNS Root-u) su čak i neki američki političari podizali tužbe. Čitava stvar je vrlo nepregledna, ali činjenica je da Amerika može svima da iščupa "šteker" kad god želi.

Pogodite

pre 5 godina

"Ostatak sveta" internetom saobraća preko SAD. Verovali ili ne, kada razgovarate skajpom sa babom u drugoj sobi to prvo ide preko bare pa onda nazad. Zašto Rusi to neće?

Dragan

pre 5 godina

ARPAnet je bio zamisljen i projektovan tako da prezivi cak i totalni nuklearni udar, i bas zbog toga je sve bilo distribuirano. Internet je to nasledio, i mada je doslo do izvesne centralizacije jer to velike kompanije vole, ipak je ostao prilicno distribuiran sistem. Cudi da Putin zeli da napravi ruski internet i onda ga ucini ranjivim. To nije u duhu delovanja obavestajca tako visokog profila kao sto je on. Tako nesto bi se ocekivalo od politicara - diletanta, ala Breznjev. Ili je nesto drugo posredi...

Eddy

pre 5 godina

Nevezano za temu, sa dvojicom radnih kolega sam bio u Srbiji par dana prosle sedmice i odlicno sam se proveo. Stvarno smo domacinski ugosceni, kolega koji je iz Rusije i ja, od kolege u njegovom rodnom kraju. Ja sam se iz prve ruke uvjerio neracionalnom opcinenoscu Putinom. Kolegu koji je rodom iz Rusije su stalno ispitivali o Putinu do te mjere da je covjeku bilo neugodno. Na pocetku mu je bilo simpaticno, ali na kraju je ipak bilo previse, imajuci u vidu da je covjek pobjegao iz Rusije i otisao za Njemacku, uostalom kao i nas dvojica iz Srbije i BiH. Sad, da li je to slucaj samo u tom krugu ljudi u Kraljevu, ili je takvo misljenje o Putinu u cijeloj Srbiji, u to ne mogu da ulazim jer jednostavno ne znam.

OPG1

pre 5 godina

Логична одлука ,велике и озбиљне државе не могу да дозволе да у данашње време сви подаци са интернета буду под контролом светског непријатеља број један.

IT expert

pre 5 godina

Kakvo amatersko shvatanje kako internet funkcionise!!!

Rusija jos jednom potvrdjuje da je otpadnicka drzava, van civilizacije i normi savremenog drustva.

obi van

pre 5 godina

Članak je iz Bloomberga, pa nije čudo da su zaboravili da kažu da je ostatak planete već dugo iznerviran činjenicom da se Amerika opire ideji da se staranje o internet mreži premjesti iz Los Angelesa u UN. Protiv ICANN-a (koji se stara o DNS Root-u) su čak i neki američki političari podizali tužbe. Čitava stvar je vrlo nepregledna, ali činjenica je da Amerika može svima da iščupa "šteker" kad god želi.

bigserb

pre 5 godina

Prosto je neverovatno koliko ljudi u 21. veku ne shvataju kolika je moc interneta! Da se njime mogu sa jednog mesta kontrolisati citave drzave, njihov bankarski sektor, vojni, energetski, transportni, zdravstveni, obrazovni..., sve sto ima veze sa zivotom u jednoj zemlji povezano je na internet, pa naravno da Rusi ne zele da im sve zavisi od dobre volje SAD!

Drzavni hakeri jedne sile mogu preko interneta izvrsiti mnoge katastrofalne stvari po neku zemlju, mogu iskljuciti el. energiju u celoj zemlji, mogu iskljuciti kontrolu avio saobracaja, mogu izazvati havariju nuklearnih elektrana, mogu blokirati rad banaka,..., toliko toga postoji, a neki se cude ideji Rusije!

auuu

pre 5 godina

Ljudi moji, dokle ce ovi Rusi da uvode diktaturu i unistavaju sve sto valja!?
Rusi zaista imaju neki ozbiljan problem u glavi. Nisu naucili lekciju SSSR-a, to je ocigledno.

IT expert

pre 5 godina

Kakvo amatersko shvatanje kako internet funkcionise!!!

Rusija jos jednom potvrdjuje da je otpadnicka drzava, van civilizacije i normi savremenog drustva.

Eddy

pre 5 godina

Nevezano za temu, sa dvojicom radnih kolega sam bio u Srbiji par dana prosle sedmice i odlicno sam se proveo. Stvarno smo domacinski ugosceni, kolega koji je iz Rusije i ja, od kolege u njegovom rodnom kraju. Ja sam se iz prve ruke uvjerio neracionalnom opcinenoscu Putinom. Kolegu koji je rodom iz Rusije su stalno ispitivali o Putinu do te mjere da je covjeku bilo neugodno. Na pocetku mu je bilo simpaticno, ali na kraju je ipak bilo previse, imajuci u vidu da je covjek pobjegao iz Rusije i otisao za Njemacku, uostalom kao i nas dvojica iz Srbije i BiH. Sad, da li je to slucaj samo u tom krugu ljudi u Kraljevu, ili je takvo misljenje o Putinu u cijeloj Srbiji, u to ne mogu da ulazim jer jednostavno ne znam.

Pogodite

pre 5 godina

"Ostatak sveta" internetom saobraća preko SAD. Verovali ili ne, kada razgovarate skajpom sa babom u drugoj sobi to prvo ide preko bare pa onda nazad. Zašto Rusi to neće?

Lajkovachki Mile

pre 5 godina

www, gps, seabed.. sve su to američke tehnologije, i naravno da ih nadgleda onaj ko ih je stvorio, i naravno da je nacionalni interes iznad svih poslovnih i drugih regulativa.. ne boje se džaba amerikanci kineskog G5 liderstva, polaze ameri od sebe kada kažu da nije strateški ispravno dozvoliti strancima da drže i nadgledaju komunikacije.. stoga odmicanje država od stranih a strateskih tehnologija i isporučioca nije ništa ni čudno ni novo.. ali logično jeste.

Rade

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom...

OPG1

pre 5 godina

Логична одлука ,велике и озбиљне државе не могу да дозволе да у данашње време сви подаци са интернета буду под контролом светског непријатеља број један.

Dragan

pre 5 godina

ARPAnet je bio zamisljen i projektovan tako da prezivi cak i totalni nuklearni udar, i bas zbog toga je sve bilo distribuirano. Internet je to nasledio, i mada je doslo do izvesne centralizacije jer to velike kompanije vole, ipak je ostao prilicno distribuiran sistem. Cudi da Putin zeli da napravi ruski internet i onda ga ucini ranjivim. To nije u duhu delovanja obavestajca tako visokog profila kao sto je on. Tako nesto bi se ocekivalo od politicara - diletanta, ala Breznjev. Ili je nesto drugo posredi...

zmitjkoe

pre 5 godina

Rusi kao i svaska druga država ili narod imaju pravo na svoju ličnu svojinu, pa i na internet i to ne može biti nešto što je samo američko pravo, inaće,,, Ljudi, ako vam se Amerika toliko sviđa, pa idite tamo ko vam brani, postanite svi bogati i popularni, to vam ja od srca želim i budite svi i Madone i Deniferke i Džamele i Lejdi Gagice, Bred Pitovi i Hju Hefneri, ali ne možete, znate vi to i sami vrlodobro zato i ne idete, jer 99,99% vas koji biste otišli tamo biste u najboljem slučaju radili kao WC higijenski restauratori. (Amo Kačim, 7. mart 2019 09:54)

Mukice nemaš predstavu koliko Srba živi u Americi i koliko ih se sprema da tamo odu. A koliko vas se sprema da idete u Rusiju? Tamo biste lako našli posao kao internet cenzori.

Browser ce se zvati Gugolj

pre 5 godina

Jedva cekam i nadam se da ce domaci rusofili migrirati na taj rusonet, da nas vise ne maltretiraju svojim bajkama o s-300 i ruskoj svemoci.

C i n i k

pre 5 godina

Prosecna plata u RU 500 $,prosecan z.vek ruskih gradjana je 64 g, ruski gradjani su na 3.mestu po broju trazilaca azila u DE...
Diktatura..jadan je taj narod tamo..
Bolesno i strasno,a najveci je problem sto to isto mozemo i mi da ocekujemo uskoro jer smo jedini satelit Moskve u Evropi..

zmitjkoe

pre 5 godina

Prosto je neverovatno koliko ljudi u 21. veku ne shvataju kolika je moc interneta! Da se njime mogu sa jednog mesta kontrolisati citave drzave, njihov bankarski sektor, vojni, energetski, transportni, zdravstveni, obrazovni..., sve sto ima veze sa zivotom u jednoj zemlji povezano je na internet, pa naravno da Rusi ne zele da im sve zavisi od dobre volje SAD!

Drzavni hakeri jedne sile mogu preko interneta izvrsiti mnoge katastrofalne stvari po neku zemlju, mogu iskljuciti el. energiju u celoj zemlji, mogu iskljuciti kontrolu avio saobracaja, mogu izazvati havariju nuklearnih elektrana, mogu blokirati rad banaka,..., toliko toga postoji, a neki se cude ideji Rusije!
(bigserb, 7. mart 2019 01:03)

Prosto je neverovatno kako rusofili nemaju pojma o internetu i brane svog idola iz Kremlja, koji očigledno takodje nema blage veze. Ako Putko uvede “ruski internet”, sa jednim centrom, onda će Amerikancima biti mnogo lakše da isključe celu Rusiju odjednom.

Slavko

pre 5 godina

Ovde ima retko mnogo glupih i/ili zlnamernih citalaca.

Vidite ovako, Rusi nece da im amerikanci ugase infrastrukturu i zato, kao i Kina i Indija i jos neki, gledaju da naprave internet koji ce da podrzava domaci saobracaj, dakle, sve od vesti do transakcija (npr. online banking) do pracenja asset-a, vozila, B2B razmena raznih informacija, sta god...

Dakle ovo nije kontrola sadrzaja https internet stranica nego pitanje osiguranja odrzivosti infrastrukture u slucaju sajber napada putem interneta odnson oiskljucivanja sa mreze - vecina root DNS servera je u Americi.

E sad, domaci NATO magarci koji ne znaju nista neka dalje komentarisu kako su Rusi nazadni a Putin zli dikator. To se zove stokholmski sindrom, kada se zavoili ono zlo sto te bombardovalo.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Bilo bi super da kina i rusija imaju svoj internet i da se ne mesaju sa svetom... jedino me brine to sto bi i mi verovatno prihvatili ruski internet?

Maks

pre 5 godina

Internet je slobodan svuda u svetu, osim u islamskim zemljama, gde verske vođe odlučuju šta je dobro za njihov narod, a šta nije, to važi i za ono šta će taj jadni narod da sluša ili gleda, to isto važo i za Severnu Koreju, donekle i Kinu. Rusija je deo neodvojivi deo Evrope, i ovo šta pokušava Putin je klasičan pokušaj komunisričke dikature, jer svi mediji su pod njegovom kontrolom, svi osim Interneta. S'tim što moram da dodam, da jednu vrstu kontrole Interneta pokušavaju i EU komesari, samo oni to u Briselu zovu "borba lažnih vesti", ali nikako da kažu ko to treba da odluči šta su to "lažne vesti", ko je taj ko će da proceni šta je lažno, a šta ne? Za EU komesare, to važi i za zvanične medije u Nemačkoj, Fracuskoj, Švedskoj, Holandiji itd., svi koji su protiv njihove multi-kulti, liberalne politike su populisti, ekstremni desničari, a trenutno njihova najveća meta su Orban, Slavini, Duda, Konte, Zeman, i sve stranke desnice, jer se protive nekontrolisanoj migraciji, koja preti da razori ovakvu EU u kojoj se pokušava uništiti svaka vrsta suverniteta u zemljama EU. Potpuno je jasno da na Interetu ima lažnih vesti, ali je i još jasnije da njega nema, svet bi utonuo u tešku diktaturu, nešto poput stanja u bivšoj komunističkoj Istočnoj Evropi. Uostalom, stanje u Srbiji je blizu ili neka vrste tihe diktature, ako pogledamo srpske medije, a svi veliku mediji su pod kontrolom vladajućih stranaka, uključujući tu i 5 TV sa nacionalnom frekvencijom.

Locutus

pre 5 godina

Hoće da spreče građane da vide šta se dešava izvan Rusije da mogu da im pričaju bajke za laku noć kao u Severnoj Koreji. Možda tada reprezentacija Rusije pobedi i Dream Team. Ako je Rusima tako lepo i meni je. Njihov problem.

matori

pre 5 godina

Cini se da c broj iseljnih Rusa na zapad, prevazici sva ocekivanja. Od 2001 Rusiju je zauvek napustilo oko 2 miliona uglavnom mladih. Da nije Putin zapadni agent pa unistava Rusiju? I lenjin je postavljen iz Nemacke.

Sasa52

pre 5 godina

Nije danasnja Rusija nekadasnji SSSR iako vidim placeni nato pacenici pokusavaju da to natuknu. Rusija je moderrna opasna i ozbiljna drzava koja zeli da bude u stanju da se odbrani od americkog ludila u slcuaaju da budale jenkiji pocnu rat. Vecina root DNS servera je u americi tako da amerikanci mogu da uspore ili onemoguce saobracaj izmedju delova sveta.

E zato su Rusi zabrinuti, te kao ozbiljna drzava hoce da su u stanju da im drzava, infrastruktura, i biznis ne trpe zbog samovolje nekih idiota u pentagonu. Nadalje, u americi ima mnogo pametnih i dobrih ljudi, ali ima i elite koja je potpuno zla i nemoralna. Ti nekrsti ce zapoceti sledeci rat. NATO botovi, malo je sendvic, ode dusa. Radite za demone.

Pančevo

pre 5 godina

Svaki diktatorski režim teži potpunoj kontroli svih sfera života svojih gradjana i u biti je izolacionistički, a to je ujedno i njegova propast. Izolacionizam onemogućava protok znanja i tehnologija što dovodi do stagnacije ekonomije i društva i u krajnjoj instanci sloma.

ner0n

pre 5 godina

Браво, свака част. Руси полако заузимају све битније ресурсе у циљу одбране од сотона са запада.

seed

pre 5 godina

Ovde se ne radi o tome da se želi kontrirati svetu nekakvim "ruskim internetom", već pre o želji da se predupredi i onemogući ekonomska, politička i bilo kakva druga šteta zlonamernim zakonima koje SAD može doneti kad joj se prohte.

Npr. zamislite šta bi bilo da onemoguće e-mail u Rusiji na nekoliko nedelja, ili neki drugi prenos podataka finansijske, tehničke... prirode. Ako Rusija može da ima servere nezavisne od ostalih, može da bude samo bezbednija. A pošto Rusi projektuju i prave i sopstvene procesore i elektronska kola kada im to zatreba, infrastruktura može biti i potpuno tehnološki nezavisna od SAD i njenih saveznika.

gradjaninX

pre 5 godina

Znaci protiv potencijalne izolacije (sto je jakooooo tesko izvodljivo jer internet nije centralizovan) oce da se bori samo-izolacijom i da se odsece od ostatka sveta. Genijalno. Proci ce ravno 5 minuta od tog momenta do ugradje prvih 10 satelitskih antena i uredjaja za koriscenje satelitskog interneta.

eto

pre 5 godina

@zmitjkoe
majstore ti o tehnologiji pojma nemaš.
Svi sistemi kojima se ikako može dostupiti preko interneta, bez obzira na operativni sistem (sredjeno na nivou ispod operativnog sistema), a to je ogromna većina SCADA sistema koji upravljaju fabrikama, energetskim postrojenjima i sl. mogu se onemogućiti na daljinu.
Svako ko želi biti nezavisan mora u svim kritičnim tačkama imati
1. svoje chipsetove
2. galvanski odvojenu mrežu sa nekompatibilnim protokolom, kojoj se može prići samo ako si fizički blizu

castle.rs

pre 5 godina

(bigserb, 7. mart 2019 01:03)

A sa druge strane je moguce kontrolisati sadrzaj kojem ce obicni ljudi imati pristup. Da li bi zeleo da ti Vucic napravi jedan takav srpski internet?

Kime

pre 5 godina

@Pogodite

Verovao ili ne, to nije tacno. Uzmi AWS kao primer. Zasto ima data centar u Frankfurtu ako sve ide preko SAD-a? Svasta covek da cuje od domacih "eksperata".

Vlada

pre 5 godina

Iznenadio bi me da je rekao da će internet kompanije iz Rusije ubiduće biti bez prisustva FSB-a. A ova vest me nije iznenadila, a samo bolesni umovi u Srbiji ga podržavaju.

Gagi

pre 5 godina

Pojam RuNet postoji odavno i odnosi se na sajtove i sve ostalo na ruskim domenima, a to što Rusi žele je da se osiguraju da im "svoj" deo Interneta ne zavisi od volje i namera nekog drugog osim njih samih. U kojoj paralelnoj realnosti je težnja za takvom samoodrživošću loša stvar, u onoj gde je "Pax Americana" nešto što se ne dovodi u pitanje?

Недељко Стефановић

pre 5 godina

"Друг" Путин врло добро зна шта је сигурносно опасно, а шта не. Није он стручан за то, али има кога да пита.

Систем који је технички централизован може бити лакше подложан нападу него технички децентрализован систем. Међутим, овде се не помиње техничка централизованост, већ контрола из једног центра.

Овакав какав сада јесте, интернет је већ контролисан из једног центра - контролише га влада САД.

Сви рачунари који омогућавају функционисање интернета се налазе на територији САД и влада САД има контролу над тиме, без обзира на врсту власништва. Све што је на територији САД подлеже тамошњим законима, органима и институцијама. Исто важи и за извоз из САД у друге земље.

Наравно, влада САД се не меша у то ко ће с тим да млати паре. Међутим, итекако задржава контролу над свиме.

jel

pre 5 godina

"da se staranje o internet mreži premjesti iz Los Angelesa u UN"

odi na root-servers.org pa pogledaj koliko od tih, sto kazes root servera, se nalazi u americi

buzzz

pre 5 godina

Više je razloga zašto je ovo dobra ideja. Pored nacionalne bezbednost i bezbednosti građana, važan je i ekonomski efekat. Ogroman novac se troši na internetu i to se konstantno povećava, a najveću korist od toga imaju kompanije sa sedištem u SAD-u. U Evropi (EU) američke kompanije(Google, Facebook,Microsoft...) plaćaju ogromne svote novca zbog monopola, ali Brisel nema mogućnosti da tu oblast učini konkurentniju. Iako je ova investicija skupa ona će se višestruko isplatiti. Mislim da je to glavni razlog za ovu ideju, za čiju realizaciju Rusi svakako imaju tehnologiju i stručnjake. U ostalom najbolju Glonas ima najbolju pokrivenost planete. Zadnjih godina američki Senat je doneo niz zakona, kojima se reguliše rad interneta i društvenih mreža. Bilo je tu raznih izgovora: borba protiv terorizma, ruska umešanost u izborni ciklus, zaštita privatnosti građana... Uticaj i moć interneta će se povećavati, a istovremeno će se povećavati potreba za njegovom kontrolom.

Oficir

pre 5 godina

Naravno da trebaju imati svoju mrezu.
Zasto ne bi???!!
Pa svi znamo da ameri spijuniraju sve drzave sveta preko svoga interneta. A da ne govorimo o milojardama dolara zarade. Zato ni najbolje bilo da svako ima svoj pa da se mogu povezati ili prekinuti kad zatreba.

Vladimir

pre 5 godina

Nije sasvim korektno. Ideja je da glavni serveri budu u Rusiji, ali ne na jednom mestu i da se izbegne setanje informacija preko americkih servera cak i kada je upit sa ruske adrese na rusku adresu. Viza i Ameriken Ekspres cuvaju podatke ruskih korisnika na ruskim serverima. Linked In nije hteo i ne postoji dostup ka njemu iz Rusije.

Maksa

pre 5 godina

Ljudi moji, dokle ce ovi Rusi da uvode diktaturu i unistavaju sve sto valja!? 
Rusi zaista imaju neki ozbiljan problem u glavi. Nisu naucili lekciju SSSR-a, to je ocigledno.
(auuu, 07. mart 2019 00:03)

Zaista zvuči strašno. I pre devedesetih rekao bi da nisu normalni. Danas bih to isto rekao da živim negde gde demokratija nije uvodila kompletne sankcije a nakon toga i više tona bombi poslala iz milosti. Tako da sam potpuno ravnodušan na ovu vest i igrarija velikih sila...

Amo Kačim

pre 5 godina

Rusi kao i svaska druga država ili narod imaju pravo na svoju ličnu svojinu, pa i na internet i to ne može biti nešto što je samo američko pravo, inaće,,, Ljudi, ako vam se Amerika toliko sviđa, pa idite tamo ko vam brani, postanite svi bogati i popularni, to vam ja od srca želim i budite svi i Madone i Deniferke i Džamele i Lejdi Gagice, Bred Pitovi i Hju Hefneri, ali ne možete, znate vi to i sami vrlodobro zato i ne idete, jer 99,99% vas koji biste otišli tamo biste u najboljem slučaju radili kao WC higijenski restauratori.

Nix

pre 5 godina

Nije centralizovani, vec nezavisan u okviru Rusije. Lupetate sa diktatorstvom a ne znate nista. To podrazumeva i servere recimo Googla, koji bi bili na teritoriji Rusije, dakle, nijedna komunikacija izmedju dva ruska entiteta ne bi napustala Rusiju.

Zaboravljate kako su Ameri iranski nuklearni reaktor poslali dovraga? Zasto bi neka ozbiljna drzava bila zavisna od americkog interneta? Toliko vam je bitno da gledate Baka praseta na Youtube-u?

Pa gora situacija po pitanju cenzure vec ne postoji. Isto tako recimo ne znate da sve evropske banke SVE podatke o SVAKOM klijentu MORAJU da posalju FBI.

Däniken

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom... (Rade, 07. mart 2019 01:21)

Sto se cudis druze? Srbija zemlja ljubitelja sugoslavije, sepavog bravara i nato fasista. Narod kojem ni vanzemaljci ne mogu pomoci...

hans

pre 5 godina

I sta kome nije jasno, komentari naj vise govore o nama samima izmedju ostalog I rezultati gde se drzava nalazi su verovatno posledica istih.

Snow

pre 5 godina

Citajuci komentare ne mogu da vjerujem koliko pojedini Srbi ne mogu da predvide neke stvari, s obzirom na sve sto se dogodilo u proslosti, geografsku poziciju i istorijski neutralni pogled na zapad i istok nego posezu za zapadnom propagandom. Smijesno je pominjanje neke diktature, ne radi se uopste o tome nego o zastiti i naravno da ce svaka istinski suverena drzava morati u buducnosti da ima svoj internet i da cemo se sa sjetom sjecati starih vremena kada smo mogli da gledamo sve sto nam padne napamet. Nema vise povjerenja medju velikim silama i jedni i drugi i treci i cetvrti vode sve agresivniju politiku i samo je bilo pitanje da li ce Rusi ili Kinezi prvi krenuti da se bave ovim.

w

pre 5 godina

Kakvo amatersko shvatanje kako internet funkcionise!!! Rusija jos jednom potvrdjuje da je otpadnicka drzava, van civilizacije i normi savremenog drustva.

(IT expert, 6. mart 2019 21:59) # Link komentara


Expert, ajd nam objasni kako internet funkcioniše. Pre svega u ovom članku ima sigurno propusta i nerečenih stvari.

A drugo, meni je ovo savršeno jasan i razumljiv potez. Jednostavno nisu banana država, pa da dozvole da ti glavne optičke linkove od severa ka jugu i od istoka ka zapadu postavljaju strane firme. Ne znam da li je još uvek AMRES mreža nezavisna za sebe. I nisu ludi da prodaju svoj Telekom sa kompletnom infrastrukturom. Mi smo prvi deo uradili, a drugi se spremamo.

Do pre par godina broj DNS root servera je bio veoma mali i svi su bili u Americi. Sada ih ima skoro hiljadu, a samo dva su u Rusiji. I ne radi se ovde o ograničenju interneta krajnjim korisnicima, to može čak i naša država da kontroliše kako god hoće sa trenutnim resursima i bez ikakvih problema, već pretpostavljam da se radi o tome da žele da centralizuju svoju mrežu.

Rusi već imaju odličnu optičku infrastrukturu koja je dobacila i do najudaljenijih delova Sibira i verujem da im je ideja da kompletna mreža ide u jednu koncentraciju, možda i od svih provajdera.

Superhik

pre 5 godina

Svaka želja za odvojenošću od sveta kod velikih sila znači opasnost za male zemlje !Ako Engleska neće u Evropu,Amerika u Siriju i Rusija u internet su jako sumnjiva posla !

Smuleco

pre 5 godina

SAD su u panici, jer IT tržište, i tržište "softvera" i "hardvera" u mobilnoj telefoniji sve više preuzima Kina, pa i Indija. Onaj ko bude u budućnosti kontrolisao OT i MT, kontrolisaće i tu budućnost. Za sada, još uvek u oba segmenta suvereno vladaju SAD iz "Silicijumske doline". Otuda i grozničavo stvaranje RuNet-a, da bi se ta kontrola u Rusiji svela na najmanju moguću meru. I da, ne bi se "ulaz" Internet-a u Rusiji kontrolisao i na jednom mestu, već na više mesta (optička mreža, i satelitski signali).

sad

pre 5 godina

Rec je da serveri koji opsluzuju velike drustvene grupe moraju da budu i u Rusiji, jer veoma je bitna protocnost informacija koja moze da utice na mase.

Sta bi bilo da neko objavi npr gresku kao da se desilo pucanje reaktora kao u Japanu?
Medju narodom bi krenula velika hipokeizija, a da je to samo sala, koju ima ko da demantuje ali ne moze da dopre da auditorijuma.

Rusi ovom prilikom znaju sta rade. Isto to ,slicno, uradili su i kinezi.
Ne moze se reci da smo mi pametni a ne oni iza kojih stoje skoro pa 2 milijarde zivota.

moje

pre 5 godina

Citam ovde komenta i ne verujem koliko su ljudi neupuceni, a komentarisu! rusi su vec napravili svoj interne i cak je pre otprilike mesec-dva probno bila iskljucena na 24h sa svetskog a radili su sve na njihovom! znaci naloge, transakcije sve sto zamislis!

bigserb

pre 5 godina

@agnostik@

Sta ce im pornjava pored najlepsih zena na svetu? Znas za cim zapadnjaci najvise zude u vezi Rusije, za njihovim prirodnim resursima, naftom, gasom, zlatom, dijamantima... i naravno najlepsim zenama sveta!

Marko Jovanovic

pre 5 godina

Pa dobro to je normalno, pravljene izlaznih tunela je popularno cak i kod nas to ima i nasa zemlja, tako smanjuje mogucnost da moze da se hakuje neki vladin server itd. Zemlja koja prednjaci u ovome je u SAD, Velika Britanija, Francuska, Rumunija.....

Tutlo

pre 5 godina

Kad obicnog coveka spijuniraju preko igrice sta se tek desava sa drzavnim tajnim stvarima! Ja verujem da postoje izdajice nase civilizacije koje bi predale olako podatke nekim vanzemaljcima a najgore bi bilo da ovi znaju od cega najlakse umiremo,ebola,kokosji grip,influenca,diabetes,karcinom..... :(

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

tako ste se smejali za prestanak promene računanja vremena pa sada vam to prestavlja eu tekovine iako.....
ne vredi vama što gubiti vreme živite u dizni svetu i dalje

strucnjak

pre 5 godina

Clanak je suvise povrsno opisao ono sto Rusi zele da urade, pa se stice utisak da Putin zeli da sece Internet, sto je besmislica. Pa nije lud da puca sebi u nogu. Ideja je zapravo nesto sasvim drug, nesto sto vec duze vreme muci i Britance, Nemce, Francuze itd. a to su razne cloud platforme, sa serverima razbacanim po svetu, koje koriste razne kompanije, pa i ruske. Sve vise zemalja postavlja pitanje cuvanja tih podataka i radi na tome da se poverljivi podaci obavezno cuvaju na serverima unutar tih zemalja. Trenutno mnoge ruske kompanije koriste americke cloud platforme, sto Amerima omogucava da ih u svakom trenutku spijuniraju, a ako im se cefne i da im uskrate pristup pohranjenim podacima. Vidim da neki pominju i Srbiju u tom kontekstu, sto je besmislica. Srbija je na poslovnoj mapi seta totalno beznacajna da bi se bavila tim problemima, srpska ekonomija ne moze da se meri ni sa Madjarskom, kamoli Nemackom ili Rusijom. To je tema za velike i jake zemlje.

Zana

pre 5 godina

Jedino rešenje za Mir na Svtskom nivou je ujedinjenje Rusije i Amerike. Za ovo su potrebna dva velika Svetska lidera koji su trenutno na sceni.....

Putin

pre 5 godina

Rusi, kinezi i indijci rešili da od*ebu amere i njihove satelite. Pametnom dosta. Ameri uskoro ostaju sami što je bilo lako za predvideti.
Ali koliko naci botova su platili smrdameri...

neutralni felsh

pre 5 godina

Браво, свака част. Руси полако заузимају све битније ресурсе у циљу одбране од сотона са запада.
(ner0n, 07. mart 2019 09:47)


internet i sapun, djavolje maslo.

neutralni felsh

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom... (Rade, 07. mart 2019 01:21) 

Sto se cudis druze? Srbija zemlja ljubitelja sugoslavije, sepavog bravara i nato fasista. Narod kojem ni vanzemaljci ne mogu pomoci...
(Däniken, 07. mart 2019 03:17)


duva promaja, klepecu dveri.

Tzar bomba

pre 5 godina

Prosecna plata u RU 500 $,prosecan z.vek ruskih gradjana je 64 g, ruski gradjani su na 3.mestu po broju trazilaca azila u DE...Diktatura..jadan je taj narod tamo..Bolesno i strasno,a najveci je problem sto to isto mozemo i mi da ocekujemo uskoro jer smo jedini satelit Moskve u Evropi..
(C i n i k, 07. mart 2019 19:12)

Pa sta i da su treci? Pa njih ima 150 miliona, nece sigurno Belgijanci ili Bugari da budu prvi ili treci. Drugo jadan ti ako je plata u dolarima jedino merilo kvaliteta zivota. Tvoji komentari su cesto medju najzatucanijim na clancima.

auuu

pre 5 godina

Ljudi moji, dokle ce ovi Rusi da uvode diktaturu i unistavaju sve sto valja!?
Rusi zaista imaju neki ozbiljan problem u glavi. Nisu naucili lekciju SSSR-a, to je ocigledno.

IT expert

pre 5 godina

Kakvo amatersko shvatanje kako internet funkcionise!!!

Rusija jos jednom potvrdjuje da je otpadnicka drzava, van civilizacije i normi savremenog drustva.

Rade

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom...

OPG1

pre 5 godina

Логична одлука ,велике и озбиљне државе не могу да дозволе да у данашње време сви подаци са интернета буду под контролом светског непријатеља број један.

bigserb

pre 5 godina

Prosto je neverovatno koliko ljudi u 21. veku ne shvataju kolika je moc interneta! Da se njime mogu sa jednog mesta kontrolisati citave drzave, njihov bankarski sektor, vojni, energetski, transportni, zdravstveni, obrazovni..., sve sto ima veze sa zivotom u jednoj zemlji povezano je na internet, pa naravno da Rusi ne zele da im sve zavisi od dobre volje SAD!

Drzavni hakeri jedne sile mogu preko interneta izvrsiti mnoge katastrofalne stvari po neku zemlju, mogu iskljuciti el. energiju u celoj zemlji, mogu iskljuciti kontrolu avio saobracaja, mogu izazvati havariju nuklearnih elektrana, mogu blokirati rad banaka,..., toliko toga postoji, a neki se cude ideji Rusije!

Pogodite

pre 5 godina

"Ostatak sveta" internetom saobraća preko SAD. Verovali ili ne, kada razgovarate skajpom sa babom u drugoj sobi to prvo ide preko bare pa onda nazad. Zašto Rusi to neće?

obi van

pre 5 godina

Članak je iz Bloomberga, pa nije čudo da su zaboravili da kažu da je ostatak planete već dugo iznerviran činjenicom da se Amerika opire ideji da se staranje o internet mreži premjesti iz Los Angelesa u UN. Protiv ICANN-a (koji se stara o DNS Root-u) su čak i neki američki političari podizali tužbe. Čitava stvar je vrlo nepregledna, ali činjenica je da Amerika može svima da iščupa "šteker" kad god želi.

Lajkovachki Mile

pre 5 godina

www, gps, seabed.. sve su to američke tehnologije, i naravno da ih nadgleda onaj ko ih je stvorio, i naravno da je nacionalni interes iznad svih poslovnih i drugih regulativa.. ne boje se džaba amerikanci kineskog G5 liderstva, polaze ameri od sebe kada kažu da nije strateški ispravno dozvoliti strancima da drže i nadgledaju komunikacije.. stoga odmicanje država od stranih a strateskih tehnologija i isporučioca nije ništa ni čudno ni novo.. ali logično jeste.

Dragan

pre 5 godina

ARPAnet je bio zamisljen i projektovan tako da prezivi cak i totalni nuklearni udar, i bas zbog toga je sve bilo distribuirano. Internet je to nasledio, i mada je doslo do izvesne centralizacije jer to velike kompanije vole, ipak je ostao prilicno distribuiran sistem. Cudi da Putin zeli da napravi ruski internet i onda ga ucini ranjivim. To nije u duhu delovanja obavestajca tako visokog profila kao sto je on. Tako nesto bi se ocekivalo od politicara - diletanta, ala Breznjev. Ili je nesto drugo posredi...

ner0n

pre 5 godina

Браво, свака част. Руси полако заузимају све битније ресурсе у циљу одбране од сотона са запада.

Slavko

pre 5 godina

Ovde ima retko mnogo glupih i/ili zlnamernih citalaca.

Vidite ovako, Rusi nece da im amerikanci ugase infrastrukturu i zato, kao i Kina i Indija i jos neki, gledaju da naprave internet koji ce da podrzava domaci saobracaj, dakle, sve od vesti do transakcija (npr. online banking) do pracenja asset-a, vozila, B2B razmena raznih informacija, sta god...

Dakle ovo nije kontrola sadrzaja https internet stranica nego pitanje osiguranja odrzivosti infrastrukture u slucaju sajber napada putem interneta odnson oiskljucivanja sa mreze - vecina root DNS servera je u Americi.

E sad, domaci NATO magarci koji ne znaju nista neka dalje komentarisu kako su Rusi nazadni a Putin zli dikator. To se zove stokholmski sindrom, kada se zavoili ono zlo sto te bombardovalo.

Eddy

pre 5 godina

Nevezano za temu, sa dvojicom radnih kolega sam bio u Srbiji par dana prosle sedmice i odlicno sam se proveo. Stvarno smo domacinski ugosceni, kolega koji je iz Rusije i ja, od kolege u njegovom rodnom kraju. Ja sam se iz prve ruke uvjerio neracionalnom opcinenoscu Putinom. Kolegu koji je rodom iz Rusije su stalno ispitivali o Putinu do te mjere da je covjeku bilo neugodno. Na pocetku mu je bilo simpaticno, ali na kraju je ipak bilo previse, imajuci u vidu da je covjek pobjegao iz Rusije i otisao za Njemacku, uostalom kao i nas dvojica iz Srbije i BiH. Sad, da li je to slucaj samo u tom krugu ljudi u Kraljevu, ili je takvo misljenje o Putinu u cijeloj Srbiji, u to ne mogu da ulazim jer jednostavno ne znam.

zmitjkoe

pre 5 godina

Prosto je neverovatno koliko ljudi u 21. veku ne shvataju kolika je moc interneta! Da se njime mogu sa jednog mesta kontrolisati citave drzave, njihov bankarski sektor, vojni, energetski, transportni, zdravstveni, obrazovni..., sve sto ima veze sa zivotom u jednoj zemlji povezano je na internet, pa naravno da Rusi ne zele da im sve zavisi od dobre volje SAD!

Drzavni hakeri jedne sile mogu preko interneta izvrsiti mnoge katastrofalne stvari po neku zemlju, mogu iskljuciti el. energiju u celoj zemlji, mogu iskljuciti kontrolu avio saobracaja, mogu izazvati havariju nuklearnih elektrana, mogu blokirati rad banaka,..., toliko toga postoji, a neki se cude ideji Rusije!
(bigserb, 7. mart 2019 01:03)

Prosto je neverovatno kako rusofili nemaju pojma o internetu i brane svog idola iz Kremlja, koji očigledno takodje nema blage veze. Ako Putko uvede “ruski internet”, sa jednim centrom, onda će Amerikancima biti mnogo lakše da isključe celu Rusiju odjednom.

Sasa52

pre 5 godina

Nije danasnja Rusija nekadasnji SSSR iako vidim placeni nato pacenici pokusavaju da to natuknu. Rusija je moderrna opasna i ozbiljna drzava koja zeli da bude u stanju da se odbrani od americkog ludila u slcuaaju da budale jenkiji pocnu rat. Vecina root DNS servera je u americi tako da amerikanci mogu da uspore ili onemoguce saobracaj izmedju delova sveta.

E zato su Rusi zabrinuti, te kao ozbiljna drzava hoce da su u stanju da im drzava, infrastruktura, i biznis ne trpe zbog samovolje nekih idiota u pentagonu. Nadalje, u americi ima mnogo pametnih i dobrih ljudi, ali ima i elite koja je potpuno zla i nemoralna. Ti nekrsti ce zapoceti sledeci rat. NATO botovi, malo je sendvic, ode dusa. Radite za demone.

Amo Kačim

pre 5 godina

Rusi kao i svaska druga država ili narod imaju pravo na svoju ličnu svojinu, pa i na internet i to ne može biti nešto što je samo američko pravo, inaće,,, Ljudi, ako vam se Amerika toliko sviđa, pa idite tamo ko vam brani, postanite svi bogati i popularni, to vam ja od srca želim i budite svi i Madone i Deniferke i Džamele i Lejdi Gagice, Bred Pitovi i Hju Hefneri, ali ne možete, znate vi to i sami vrlodobro zato i ne idete, jer 99,99% vas koji biste otišli tamo biste u najboljem slučaju radili kao WC higijenski restauratori.

Oficir

pre 5 godina

Naravno da trebaju imati svoju mrezu.
Zasto ne bi???!!
Pa svi znamo da ameri spijuniraju sve drzave sveta preko svoga interneta. A da ne govorimo o milojardama dolara zarade. Zato ni najbolje bilo da svako ima svoj pa da se mogu povezati ili prekinuti kad zatreba.

seed

pre 5 godina

Ovde se ne radi o tome da se želi kontrirati svetu nekakvim "ruskim internetom", već pre o želji da se predupredi i onemogući ekonomska, politička i bilo kakva druga šteta zlonamernim zakonima koje SAD može doneti kad joj se prohte.

Npr. zamislite šta bi bilo da onemoguće e-mail u Rusiji na nekoliko nedelja, ili neki drugi prenos podataka finansijske, tehničke... prirode. Ako Rusija može da ima servere nezavisne od ostalih, može da bude samo bezbednija. A pošto Rusi projektuju i prave i sopstvene procesore i elektronska kola kada im to zatreba, infrastruktura može biti i potpuno tehnološki nezavisna od SAD i njenih saveznika.

Däniken

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom... (Rade, 07. mart 2019 01:21)

Sto se cudis druze? Srbija zemlja ljubitelja sugoslavije, sepavog bravara i nato fasista. Narod kojem ni vanzemaljci ne mogu pomoci...

bigserb

pre 5 godina

@agnostik@

Sta ce im pornjava pored najlepsih zena na svetu? Znas za cim zapadnjaci najvise zude u vezi Rusije, za njihovim prirodnim resursima, naftom, gasom, zlatom, dijamantima... i naravno najlepsim zenama sveta!

Snow

pre 5 godina

Citajuci komentare ne mogu da vjerujem koliko pojedini Srbi ne mogu da predvide neke stvari, s obzirom na sve sto se dogodilo u proslosti, geografsku poziciju i istorijski neutralni pogled na zapad i istok nego posezu za zapadnom propagandom. Smijesno je pominjanje neke diktature, ne radi se uopste o tome nego o zastiti i naravno da ce svaka istinski suverena drzava morati u buducnosti da ima svoj internet i da cemo se sa sjetom sjecati starih vremena kada smo mogli da gledamo sve sto nam padne napamet. Nema vise povjerenja medju velikim silama i jedni i drugi i treci i cetvrti vode sve agresivniju politiku i samo je bilo pitanje da li ce Rusi ili Kinezi prvi krenuti da se bave ovim.

Locutus

pre 5 godina

Hoće da spreče građane da vide šta se dešava izvan Rusije da mogu da im pričaju bajke za laku noć kao u Severnoj Koreji. Možda tada reprezentacija Rusije pobedi i Dream Team. Ako je Rusima tako lepo i meni je. Njihov problem.

Недељко Стефановић

pre 5 godina

"Друг" Путин врло добро зна шта је сигурносно опасно, а шта не. Није он стручан за то, али има кога да пита.

Систем који је технички централизован може бити лакше подложан нападу него технички децентрализован систем. Међутим, овде се не помиње техничка централизованост, већ контрола из једног центра.

Овакав какав сада јесте, интернет је већ контролисан из једног центра - контролише га влада САД.

Сви рачунари који омогућавају функционисање интернета се налазе на територији САД и влада САД има контролу над тиме, без обзира на врсту власништва. Све што је на територији САД подлеже тамошњим законима, органима и институцијама. Исто важи и за извоз из САД у друге земље.

Наравно, влада САД се не меша у то ко ће с тим да млати паре. Међутим, итекако задржава контролу над свиме.

Browser ce se zvati Gugolj

pre 5 godina

Jedva cekam i nadam se da ce domaci rusofili migrirati na taj rusonet, da nas vise ne maltretiraju svojim bajkama o s-300 i ruskoj svemoci.

Nix

pre 5 godina

Nije centralizovani, vec nezavisan u okviru Rusije. Lupetate sa diktatorstvom a ne znate nista. To podrazumeva i servere recimo Googla, koji bi bili na teritoriji Rusije, dakle, nijedna komunikacija izmedju dva ruska entiteta ne bi napustala Rusiju.

Zaboravljate kako su Ameri iranski nuklearni reaktor poslali dovraga? Zasto bi neka ozbiljna drzava bila zavisna od americkog interneta? Toliko vam je bitno da gledate Baka praseta na Youtube-u?

Pa gora situacija po pitanju cenzure vec ne postoji. Isto tako recimo ne znate da sve evropske banke SVE podatke o SVAKOM klijentu MORAJU da posalju FBI.

Maksa

pre 5 godina

Ljudi moji, dokle ce ovi Rusi da uvode diktaturu i unistavaju sve sto valja!? 
Rusi zaista imaju neki ozbiljan problem u glavi. Nisu naucili lekciju SSSR-a, to je ocigledno.
(auuu, 07. mart 2019 00:03)

Zaista zvuči strašno. I pre devedesetih rekao bi da nisu normalni. Danas bih to isto rekao da živim negde gde demokratija nije uvodila kompletne sankcije a nakon toga i više tona bombi poslala iz milosti. Tako da sam potpuno ravnodušan na ovu vest i igrarija velikih sila...

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 5 godina

Bilo bi super da kina i rusija imaju svoj internet i da se ne mesaju sa svetom... jedino me brine to sto bi i mi verovatno prihvatili ruski internet?

w

pre 5 godina

Kakvo amatersko shvatanje kako internet funkcionise!!! Rusija jos jednom potvrdjuje da je otpadnicka drzava, van civilizacije i normi savremenog drustva.

(IT expert, 6. mart 2019 21:59) # Link komentara


Expert, ajd nam objasni kako internet funkcioniše. Pre svega u ovom članku ima sigurno propusta i nerečenih stvari.

A drugo, meni je ovo savršeno jasan i razumljiv potez. Jednostavno nisu banana država, pa da dozvole da ti glavne optičke linkove od severa ka jugu i od istoka ka zapadu postavljaju strane firme. Ne znam da li je još uvek AMRES mreža nezavisna za sebe. I nisu ludi da prodaju svoj Telekom sa kompletnom infrastrukturom. Mi smo prvi deo uradili, a drugi se spremamo.

Do pre par godina broj DNS root servera je bio veoma mali i svi su bili u Americi. Sada ih ima skoro hiljadu, a samo dva su u Rusiji. I ne radi se ovde o ograničenju interneta krajnjim korisnicima, to može čak i naša država da kontroliše kako god hoće sa trenutnim resursima i bez ikakvih problema, već pretpostavljam da se radi o tome da žele da centralizuju svoju mrežu.

Rusi već imaju odličnu optičku infrastrukturu koja je dobacila i do najudaljenijih delova Sibira i verujem da im je ideja da kompletna mreža ide u jednu koncentraciju, možda i od svih provajdera.

moje

pre 5 godina

Citam ovde komenta i ne verujem koliko su ljudi neupuceni, a komentarisu! rusi su vec napravili svoj interne i cak je pre otprilike mesec-dva probno bila iskljucena na 24h sa svetskog a radili su sve na njihovom! znaci naloge, transakcije sve sto zamislis!

Tutlo

pre 5 godina

Kad obicnog coveka spijuniraju preko igrice sta se tek desava sa drzavnim tajnim stvarima! Ja verujem da postoje izdajice nase civilizacije koje bi predale olako podatke nekim vanzemaljcima a najgore bi bilo da ovi znaju od cega najlakse umiremo,ebola,kokosji grip,influenca,diabetes,karcinom..... :(

C i n i k

pre 5 godina

Prosecna plata u RU 500 $,prosecan z.vek ruskih gradjana je 64 g, ruski gradjani su na 3.mestu po broju trazilaca azila u DE...
Diktatura..jadan je taj narod tamo..
Bolesno i strasno,a najveci je problem sto to isto mozemo i mi da ocekujemo uskoro jer smo jedini satelit Moskve u Evropi..

Smuleco

pre 5 godina

SAD su u panici, jer IT tržište, i tržište "softvera" i "hardvera" u mobilnoj telefoniji sve više preuzima Kina, pa i Indija. Onaj ko bude u budućnosti kontrolisao OT i MT, kontrolisaće i tu budućnost. Za sada, još uvek u oba segmenta suvereno vladaju SAD iz "Silicijumske doline". Otuda i grozničavo stvaranje RuNet-a, da bi se ta kontrola u Rusiji svela na najmanju moguću meru. I da, ne bi se "ulaz" Internet-a u Rusiji kontrolisao i na jednom mestu, već na više mesta (optička mreža, i satelitski signali).

Zana

pre 5 godina

Jedino rešenje za Mir na Svtskom nivou je ujedinjenje Rusije i Amerike. Za ovo su potrebna dva velika Svetska lidera koji su trenutno na sceni.....

zmitjkoe

pre 5 godina

Rusi kao i svaska druga država ili narod imaju pravo na svoju ličnu svojinu, pa i na internet i to ne može biti nešto što je samo američko pravo, inaće,,, Ljudi, ako vam se Amerika toliko sviđa, pa idite tamo ko vam brani, postanite svi bogati i popularni, to vam ja od srca želim i budite svi i Madone i Deniferke i Džamele i Lejdi Gagice, Bred Pitovi i Hju Hefneri, ali ne možete, znate vi to i sami vrlodobro zato i ne idete, jer 99,99% vas koji biste otišli tamo biste u najboljem slučaju radili kao WC higijenski restauratori. (Amo Kačim, 7. mart 2019 09:54)

Mukice nemaš predstavu koliko Srba živi u Americi i koliko ih se sprema da tamo odu. A koliko vas se sprema da idete u Rusiju? Tamo biste lako našli posao kao internet cenzori.

sad

pre 5 godina

Rec je da serveri koji opsluzuju velike drustvene grupe moraju da budu i u Rusiji, jer veoma je bitna protocnost informacija koja moze da utice na mase.

Sta bi bilo da neko objavi npr gresku kao da se desilo pucanje reaktora kao u Japanu?
Medju narodom bi krenula velika hipokeizija, a da je to samo sala, koju ima ko da demantuje ali ne moze da dopre da auditorijuma.

Rusi ovom prilikom znaju sta rade. Isto to ,slicno, uradili su i kinezi.
Ne moze se reci da smo mi pametni a ne oni iza kojih stoje skoro pa 2 milijarde zivota.

nisamneznamkakosamzavrsioosnovnuskolu

pre 5 godina

tako ste se smejali za prestanak promene računanja vremena pa sada vam to prestavlja eu tekovine iako.....
ne vredi vama što gubiti vreme živite u dizni svetu i dalje

Maks

pre 5 godina

Internet je slobodan svuda u svetu, osim u islamskim zemljama, gde verske vođe odlučuju šta je dobro za njihov narod, a šta nije, to važi i za ono šta će taj jadni narod da sluša ili gleda, to isto važo i za Severnu Koreju, donekle i Kinu. Rusija je deo neodvojivi deo Evrope, i ovo šta pokušava Putin je klasičan pokušaj komunisričke dikature, jer svi mediji su pod njegovom kontrolom, svi osim Interneta. S'tim što moram da dodam, da jednu vrstu kontrole Interneta pokušavaju i EU komesari, samo oni to u Briselu zovu "borba lažnih vesti", ali nikako da kažu ko to treba da odluči šta su to "lažne vesti", ko je taj ko će da proceni šta je lažno, a šta ne? Za EU komesare, to važi i za zvanične medije u Nemačkoj, Fracuskoj, Švedskoj, Holandiji itd., svi koji su protiv njihove multi-kulti, liberalne politike su populisti, ekstremni desničari, a trenutno njihova najveća meta su Orban, Slavini, Duda, Konte, Zeman, i sve stranke desnice, jer se protive nekontrolisanoj migraciji, koja preti da razori ovakvu EU u kojoj se pokušava uništiti svaka vrsta suverniteta u zemljama EU. Potpuno je jasno da na Interetu ima lažnih vesti, ali je i još jasnije da njega nema, svet bi utonuo u tešku diktaturu, nešto poput stanja u bivšoj komunističkoj Istočnoj Evropi. Uostalom, stanje u Srbiji je blizu ili neka vrste tihe diktature, ako pogledamo srpske medije, a svi veliku mediji su pod kontrolom vladajućih stranaka, uključujući tu i 5 TV sa nacionalnom frekvencijom.

buzzz

pre 5 godina

Više je razloga zašto je ovo dobra ideja. Pored nacionalne bezbednost i bezbednosti građana, važan je i ekonomski efekat. Ogroman novac se troši na internetu i to se konstantno povećava, a najveću korist od toga imaju kompanije sa sedištem u SAD-u. U Evropi (EU) američke kompanije(Google, Facebook,Microsoft...) plaćaju ogromne svote novca zbog monopola, ali Brisel nema mogućnosti da tu oblast učini konkurentniju. Iako je ova investicija skupa ona će se višestruko isplatiti. Mislim da je to glavni razlog za ovu ideju, za čiju realizaciju Rusi svakako imaju tehnologiju i stručnjake. U ostalom najbolju Glonas ima najbolju pokrivenost planete. Zadnjih godina američki Senat je doneo niz zakona, kojima se reguliše rad interneta i društvenih mreža. Bilo je tu raznih izgovora: borba protiv terorizma, ruska umešanost u izborni ciklus, zaštita privatnosti građana... Uticaj i moć interneta će se povećavati, a istovremeno će se povećavati potreba za njegovom kontrolom.

Vlada

pre 5 godina

Iznenadio bi me da je rekao da će internet kompanije iz Rusije ubiduće biti bez prisustva FSB-a. A ova vest me nije iznenadila, a samo bolesni umovi u Srbiji ga podržavaju.

gradjaninX

pre 5 godina

Znaci protiv potencijalne izolacije (sto je jakooooo tesko izvodljivo jer internet nije centralizovan) oce da se bori samo-izolacijom i da se odsece od ostatka sveta. Genijalno. Proci ce ravno 5 minuta od tog momenta do ugradje prvih 10 satelitskih antena i uredjaja za koriscenje satelitskog interneta.

Pančevo

pre 5 godina

Svaki diktatorski režim teži potpunoj kontroli svih sfera života svojih gradjana i u biti je izolacionistički, a to je ujedno i njegova propast. Izolacionizam onemogućava protok znanja i tehnologija što dovodi do stagnacije ekonomije i društva i u krajnjoj instanci sloma.

Gagi

pre 5 godina

Pojam RuNet postoji odavno i odnosi se na sajtove i sve ostalo na ruskim domenima, a to što Rusi žele je da se osiguraju da im "svoj" deo Interneta ne zavisi od volje i namera nekog drugog osim njih samih. U kojoj paralelnoj realnosti je težnja za takvom samoodrživošću loša stvar, u onoj gde je "Pax Americana" nešto što se ne dovodi u pitanje?

Marko Jovanovic

pre 5 godina

Pa dobro to je normalno, pravljene izlaznih tunela je popularno cak i kod nas to ima i nasa zemlja, tako smanjuje mogucnost da moze da se hakuje neki vladin server itd. Zemlja koja prednjaci u ovome je u SAD, Velika Britanija, Francuska, Rumunija.....

Putin

pre 5 godina

Rusi, kinezi i indijci rešili da od*ebu amere i njihove satelite. Pametnom dosta. Ameri uskoro ostaju sami što je bilo lako za predvideti.
Ali koliko naci botova su platili smrdameri...

castle.rs

pre 5 godina

(bigserb, 7. mart 2019 01:03)

A sa druge strane je moguce kontrolisati sadrzaj kojem ce obicni ljudi imati pristup. Da li bi zeleo da ti Vucic napravi jedan takav srpski internet?

eto

pre 5 godina

@zmitjkoe
majstore ti o tehnologiji pojma nemaš.
Svi sistemi kojima se ikako može dostupiti preko interneta, bez obzira na operativni sistem (sredjeno na nivou ispod operativnog sistema), a to je ogromna većina SCADA sistema koji upravljaju fabrikama, energetskim postrojenjima i sl. mogu se onemogućiti na daljinu.
Svako ko želi biti nezavisan mora u svim kritičnim tačkama imati
1. svoje chipsetove
2. galvanski odvojenu mrežu sa nekompatibilnim protokolom, kojoj se može prići samo ako si fizički blizu

strucnjak

pre 5 godina

Clanak je suvise povrsno opisao ono sto Rusi zele da urade, pa se stice utisak da Putin zeli da sece Internet, sto je besmislica. Pa nije lud da puca sebi u nogu. Ideja je zapravo nesto sasvim drug, nesto sto vec duze vreme muci i Britance, Nemce, Francuze itd. a to su razne cloud platforme, sa serverima razbacanim po svetu, koje koriste razne kompanije, pa i ruske. Sve vise zemalja postavlja pitanje cuvanja tih podataka i radi na tome da se poverljivi podaci obavezno cuvaju na serverima unutar tih zemalja. Trenutno mnoge ruske kompanije koriste americke cloud platforme, sto Amerima omogucava da ih u svakom trenutku spijuniraju, a ako im se cefne i da im uskrate pristup pohranjenim podacima. Vidim da neki pominju i Srbiju u tom kontekstu, sto je besmislica. Srbija je na poslovnoj mapi seta totalno beznacajna da bi se bavila tim problemima, srpska ekonomija ne moze da se meri ni sa Madjarskom, kamoli Nemackom ili Rusijom. To je tema za velike i jake zemlje.

Superhik

pre 5 godina

Svaka želja za odvojenošću od sveta kod velikih sila znači opasnost za male zemlje !Ako Engleska neće u Evropu,Amerika u Siriju i Rusija u internet su jako sumnjiva posla !

Vladimir

pre 5 godina

Nije sasvim korektno. Ideja je da glavni serveri budu u Rusiji, ali ne na jednom mestu i da se izbegne setanje informacija preko americkih servera cak i kada je upit sa ruske adrese na rusku adresu. Viza i Ameriken Ekspres cuvaju podatke ruskih korisnika na ruskim serverima. Linked In nije hteo i ne postoji dostup ka njemu iz Rusije.

matori

pre 5 godina

Cini se da c broj iseljnih Rusa na zapad, prevazici sva ocekivanja. Od 2001 Rusiju je zauvek napustilo oko 2 miliona uglavnom mladih. Da nije Putin zapadni agent pa unistava Rusiju? I lenjin je postavljen iz Nemacke.

Kime

pre 5 godina

@Pogodite

Verovao ili ne, to nije tacno. Uzmi AWS kao primer. Zasto ima data centar u Frankfurtu ako sve ide preko SAD-a? Svasta covek da cuje od domacih "eksperata".

jel

pre 5 godina

"da se staranje o internet mreži premjesti iz Los Angelesa u UN"

odi na root-servers.org pa pogledaj koliko od tih, sto kazes root servera, se nalazi u americi

hans

pre 5 godina

I sta kome nije jasno, komentari naj vise govore o nama samima izmedju ostalog I rezultati gde se drzava nalazi su verovatno posledica istih.

Tzar bomba

pre 5 godina

Prosecna plata u RU 500 $,prosecan z.vek ruskih gradjana je 64 g, ruski gradjani su na 3.mestu po broju trazilaca azila u DE...Diktatura..jadan je taj narod tamo..Bolesno i strasno,a najveci je problem sto to isto mozemo i mi da ocekujemo uskoro jer smo jedini satelit Moskve u Evropi..
(C i n i k, 07. mart 2019 19:12)

Pa sta i da su treci? Pa njih ima 150 miliona, nece sigurno Belgijanci ili Bugari da budu prvi ili treci. Drugo jadan ti ako je plata u dolarima jedino merilo kvaliteta zivota. Tvoji komentari su cesto medju najzatucanijim na clancima.

neutralni felsh

pre 5 godina

Браво, свака част. Руси полако заузимају све битније ресурсе у циљу одбране од сотона са запада.
(ner0n, 07. mart 2019 09:47)


internet i sapun, djavolje maslo.

neutralni felsh

pre 5 godina

Tolika zaljubljenost u SAD hipokrizija govori o bolesnim mozgovima. Nažalost Amerika truli a vi ste većina ispravnih mozgova zapadnim mejnstrimom... (Rade, 07. mart 2019 01:21) 

Sto se cudis druze? Srbija zemlja ljubitelja sugoslavije, sepavog bravara i nato fasista. Narod kojem ni vanzemaljci ne mogu pomoci...
(Däniken, 07. mart 2019 03:17)


duva promaja, klepecu dveri.