Petak, 11.12.2015.

21:44

Apple razvija sopstveni GPU

Izvor: B92

Apple razvija sopstveni GPU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

disko nindža

pre 8 godina

@Милан AMD nema svoju fabriku već dugo. Intel, Samsung jedini imaju svoje fabrike. Svi ostali su fables kod Tajvanska.

Милан

pre 8 godina

to je tacno ali budi siguran da to nije tako lako kao sto si opisao, zapitaj se koliko fabrika za mikrorocesore ima na svetu, a samsung ima svoju za razliku od jabuke...
(sax, 12. decembar 2015 09:19)

Ima Intel, AMD, TSMC, Samsung, ostale nisu vredne pomena...

dovla

pre 8 godina

A ako je optimizacija savrsena kao sto pricate sto onda moj 5s koci na ios 9? Pa sam bio prinudjen da ga vratim na 8.4.
(Shone, 12. decembar 2015 15:16)

Pazi, to ti je neka totalno druga priča jer nije realno očekivati nekoliko godina savršene podrške, kada sam Apple telefone izbacuje na svakih godinu dana. 5S je imao maksimalnu podršku sve dok nije izašao 6. Tada on ide u drugi plan. Ali, ako znamo da je ARM arhitektura u pitanju, slabašni dvojezgreni procesor i prosečna PowerVR grafika, sintetičke performanse su stvarno impresivne što je rezultat te optimizacije. Ja sam btw Windows Phone fan, tako da ne pomisli neko da navijam za Apple, jedino poštujem to šta rade sa softverskom optimizacijom.

dovla

pre 8 godina

Evo malo informacija iz prve ruke od hejtera znalca. Arhitektura cipova i stancovanje cipova su odvojeni procesi. Najnormalnije je da Apple radi arhitekturu vecine svojih cipova a da ih stancuju oni koji imaju fabrike, izmedju ostalih i Korejci. Ali zato ti isti Korejci itekako rade arhitekturu za svoje cipove. I dodatno, Apple naravno ne razvija bas sve svoje komponente nego kupuje i neke vec gotove sa trzista, ponekad i Korejske. Poenta, pogresno je lepiti rec jeftini Korejcima, a ako je izbacis, tvoj hejterski komentar nema vise smisla. 
I naravno, bravo za Apple i novi GPU, nadam se da cu se i ja malo omastiti.
(pizza pametnica, 12. decembar 2015 09:52)

Mešaš pojmove "arhitektura" i "dizajn".

sax

pre 8 godina

@Nexiko

to je tacno ali budi siguran da to nije tako lako kao sto si opisao, zapitaj se koliko fabrika za mikrorocesore ima na svetu, a samsung ima svoju za razliku od jabuke...

Mili

pre 8 godina

@Nexiko

Za vasu informaciju, Apple itekako ugradjuje Samsung cipove, bas trenutno radim na buducem modelu i bas verifikujem Samsung cip u tom okruzenju.

pizza pametnica

pre 8 godina

@Nexico Evo malo informacija iz prve ruke od hejtera znalca. Arhitektura cipova i stancovanje cipova su odvojeni procesi. Najnormalnije je da Apple radi arhitekturu vecine svojih cipova a da ih stancuju oni koji imaju fabrike, izmedju ostalih i Korejci. Ali zato ti isti Korejci itekako rade arhitekturu za svoje cipove. I dodatno, Apple naravno ne razvija bas sve svoje komponente nego kupuje i neke vec gotove sa trzista, ponekad i Korejske. Poenta, pogresno je lepiti rec jeftini Korejcima, a ako je izbacis, tvoj hejterski komentar nema vise smisla.
I naravno, bravo za Apple i novi GPU, nadam se da cu se i ja malo omastiti.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

@Nexiko - sve su to ARM instruction čipovi, tako da to nije bog zna kakva arhitektura koju osmišljava Apple. Svaki čip je u osnovi isti, sa drugačijim rasporedom komponenti i različitim clock-om. Apple svoju brzinu ne crpi iz čipa, već iz optimizacije softvera, koja je opet moguća samo u tako zatvorenim sistemima gdje nema fragmentacije za stotine različitih komponenti. Primjer takvog dobro optimizovana sistema koji izvlači maksimum iz svog hardware-a su konzole, tačnije PS4! Low level GPU access imas I na konzolama i na IOS uredjajima (od kako je Apple izbacio metal) - to omogućava maksimalnu iskoristivost raspoložive hardverske arhitekture - dok sa druge strane Android radi na svojevrsnoj virtualnoj mašini, kako bi omogućio nekoj aplikaciji i samom sistemu da bude pokrenut na stotinama različitih procesora i konfiguracija. Android će raditi i na Intel, mediatek, Qualcomm, Samsung exynos ali i svim drugim više ili manje poznatim procesorima. To nije moguće uraditi sa ios sistemom. Android možeš pokrenuti na svim verzijama Roseberry PI jedinica (banana PI, ovaj PI, onaj PI - ima ih mnogo)

Surovi

pre 8 godina

Apple trenutno ima viska love ,pa moze da razvija sta god hoce.Problem sa ovim tehnologijama je taj sto vise ne moze da ih razvija bilo ko od nule .Potrebno je jako puno vremena da bi se taj razvoj isplatio,kao i decenijsko iskustvo.
Apple nikada nije proizvodio procesore i gpu-ove.Ranije su koristili IBM-ove Power cell procesore,a sada su na intelu.Telefoni koriste ARM arhitekturu,koja je u vlasnistvu ARM korporacije,koja radi dizajn procesora vec decenijama. Samsung takodje koristi aRM tehnologiju,ali ima i linije za proizvodnju procesora,koje su jezivo skupe i komplikovane,sto Apple nema..
Sto se tice dizajna procesora,to Apple uspesno radi,ali su prinudjeni da daju drugim kompanijama da ih proizvedu,posto oni ne umeju,a bilo bi preskupo da to sami rade.
Kinezi su poceli da pokoravaju svet sa svojim jeftinim MTK procesorima,zato sto im je proizvodnja tolika da se isplati ulagati u nju.Vise od 70 % telefona na trzistu koristi MTK procesore,a gotovo svi se proizvode u Kini.

Dovla

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Matori, nisi ni svestan koliko nisi u pravu. Zna se tačno koja arhitektura je u pitanju, Apple se tu ništa ne pita. Samsung i TSMC štancuju čipove, ali po ugovoru nemaju pravo da kopiraju. Druga stvar je što ti procesori na Androidu ne bi radili nikako (bili bi preslabi), jer Apple ima perfektnu softversku optimizaciju. Umesto da imaš 500 različitih modela tableta kao Samsung, ti napraviš 500 miliona sa identičnim hardverom - šta je lakše optimizovati da radi savršeno?

Djole

pre 8 godina

@Nexiko
Apple nije "osmislio" arhitekturu Apple procesora, vec se radi samo o jednoj od puno implementacija ARM arhitekture. Apple je samo jedan od korisnika license britanskog ARM-a (drugi su Samsung, Qualcomm, Marvell, Mediatek, Huawei itd.) Svaki od njih ima svoju implementaciju. Ne vidim sta je to tu toliko specijalno.

adriano_galliani

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Да ишта знаш о теми, знао би да једно без другог не иде. Мало сутра ти седнеш, смислиш а "јефтини Корејанац" направи. То је дуг и скуп процес и без сарадње може да се добије само једно велико ништа.

Samsung

pre 8 godina

Pa apple u sustini i ugradjuje cipove koje samsung proizvodi jer nemaju svoju fabriku. Nije sporono da su ih projektovali ali ih samsung pravi u svojim fabrikama zato je ta prica da idu samsungovi cipovi u apple telefone.

Jabučar starletan

pre 8 godina

Kamera - SONY
Ekran - LG
Čipset - Samsung
Baterija - Samsung
RAM/Memorija - Samsung/TSMC
Staklo, zvučnici - Mongolija
Marketing - USA

Cena proizvodnje 245$, marža ogromna!!!
Ostatak - made in China (Foxconn fabrika) gde radnici rade u pelenama za minimalne zarade...

3-phase cretin

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Tačnije, arhitekturu Apple procesora osmišljava kompanija ARM. Oni onda prodaju dizajn licencu velikim kompanijama kao Texas, NXP, Apple, Samsung ili Qualcom. Ovi dalje kastomizuju taj dizajn u produkt sa posebnom namenom dodajući usput modeme, senzore, grafičke procesore i ko zna šta sve. Na kraju se produkt šalje u takozvane livnice (foundries) da se od toga napravi čip. U zadnje vreme ima samo nekoliko livnica koje su vredne pomena, a to su TSMC, Samsung, Intel i Global Foundries. Odatle i fama da Appleu procesore pravi Samsung. Oni su samo poslednja stanica na tom putu.

Sve u svemu, ne treba baš puno znanja da se napravi kastomizirani čip na bazi ARM arhitekture. To znam jer sam do sada učestvovao u pravljenju 3 verzije različitih produkata na bazi ARMa i radim na četvrtom.

S druge strane, razvijanje grafičkog procesora od početka je veliki zalogaj. Videćemo da li će zamena za PowerVR biti potpuno novi dizajn ili će se bazirati na kupljenom postojećem dizajnu.

neko iz mase

pre 8 godina

@nexiko
Poenta tvog komentara? Apple-ovi procesori su bolji od Samsungovih?
Samsung ima tehnologiju da sam dizajnira i proizvede čip. Malo kompanija u svetu to može, Apple nije medju njima.

OTP

pre 8 godina

Inace ne verujem da ce skoro dizajnirati gpu, mozda za nekoliko godina, ali sada nema potrebe za tim. PowerVR GPU koji koriste je trenutno jedan od najjacih, a niko ih sem njih (osim mediateka koji koristi neke starije i slabije) ne koristi.

Olja

pre 8 godina

Ne razumem Samsungovce koji svoje smartfone kao recimo Galaxy 6S placaju po istoj ceni jednog prvorazrednog iPhona 6S. Ne vidim logiku ljudi!

dzoni

pre 8 godina

Nexiko
Da apple dizajnira tako sto kaze samsungu hocu procesor na toliko mhz sa toliko jezgra i toliko kesa...
I ja kazem kakav hocu deskop ali to ne znaci da sam ga ja proizveo.
Ocigledno se u proizvodnju ne razumes mnogo.. Jer proizvodnja je mnogo komlikovanije od nacrta.. Ti moras da napravis i masine koje to proizvode a samsung ne bi sigurno menjao masibe zbog applea.. To bi bilo preskupo i totalno nepotrebno... Zato se A7 cip koji pravo tcm i samsung i ako u biti slicni razlikuju u mnogo cemu ispod haube.. Npr potrosnja im je razlicita

Šmi

pre 8 godina

"Jeftini Korejanci"-Znas da je ugovor izmedju "Apple" i "Samsung" za cipove vredan par MILIJARDI $.Tako da se opet zamisli koliko su jeftini Korejanci ;)

Nisam hejter,samo pitam

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Pa kad su tako dobri u osmisljavanju,sto ne osmisle da i oni `jeftino stancuju` proizvodnju?

Nexiko

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)

dasa

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)
A ti si kupio Iphone i odjednom ceo Apple je tvoj... Pa se sekiraš i braniš od svih koji ga napadaju... Bravo

Nexiko

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)

3-phase cretin

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Tačnije, arhitekturu Apple procesora osmišljava kompanija ARM. Oni onda prodaju dizajn licencu velikim kompanijama kao Texas, NXP, Apple, Samsung ili Qualcom. Ovi dalje kastomizuju taj dizajn u produkt sa posebnom namenom dodajući usput modeme, senzore, grafičke procesore i ko zna šta sve. Na kraju se produkt šalje u takozvane livnice (foundries) da se od toga napravi čip. U zadnje vreme ima samo nekoliko livnica koje su vredne pomena, a to su TSMC, Samsung, Intel i Global Foundries. Odatle i fama da Appleu procesore pravi Samsung. Oni su samo poslednja stanica na tom putu.

Sve u svemu, ne treba baš puno znanja da se napravi kastomizirani čip na bazi ARM arhitekture. To znam jer sam do sada učestvovao u pravljenju 3 verzije različitih produkata na bazi ARMa i radim na četvrtom.

S druge strane, razvijanje grafičkog procesora od početka je veliki zalogaj. Videćemo da li će zamena za PowerVR biti potpuno novi dizajn ili će se bazirati na kupljenom postojećem dizajnu.

dasa

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)
A ti si kupio Iphone i odjednom ceo Apple je tvoj... Pa se sekiraš i braniš od svih koji ga napadaju... Bravo

Jabučar starletan

pre 8 godina

Kamera - SONY
Ekran - LG
Čipset - Samsung
Baterija - Samsung
RAM/Memorija - Samsung/TSMC
Staklo, zvučnici - Mongolija
Marketing - USA

Cena proizvodnje 245$, marža ogromna!!!
Ostatak - made in China (Foxconn fabrika) gde radnici rade u pelenama za minimalne zarade...

Šmi

pre 8 godina

"Jeftini Korejanci"-Znas da je ugovor izmedju "Apple" i "Samsung" za cipove vredan par MILIJARDI $.Tako da se opet zamisli koliko su jeftini Korejanci ;)

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

@Nexiko - sve su to ARM instruction čipovi, tako da to nije bog zna kakva arhitektura koju osmišljava Apple. Svaki čip je u osnovi isti, sa drugačijim rasporedom komponenti i različitim clock-om. Apple svoju brzinu ne crpi iz čipa, već iz optimizacije softvera, koja je opet moguća samo u tako zatvorenim sistemima gdje nema fragmentacije za stotine različitih komponenti. Primjer takvog dobro optimizovana sistema koji izvlači maksimum iz svog hardware-a su konzole, tačnije PS4! Low level GPU access imas I na konzolama i na IOS uredjajima (od kako je Apple izbacio metal) - to omogućava maksimalnu iskoristivost raspoložive hardverske arhitekture - dok sa druge strane Android radi na svojevrsnoj virtualnoj mašini, kako bi omogućio nekoj aplikaciji i samom sistemu da bude pokrenut na stotinama različitih procesora i konfiguracija. Android će raditi i na Intel, mediatek, Qualcomm, Samsung exynos ali i svim drugim više ili manje poznatim procesorima. To nije moguće uraditi sa ios sistemom. Android možeš pokrenuti na svim verzijama Roseberry PI jedinica (banana PI, ovaj PI, onaj PI - ima ih mnogo)

Dovla

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Matori, nisi ni svestan koliko nisi u pravu. Zna se tačno koja arhitektura je u pitanju, Apple se tu ništa ne pita. Samsung i TSMC štancuju čipove, ali po ugovoru nemaju pravo da kopiraju. Druga stvar je što ti procesori na Androidu ne bi radili nikako (bili bi preslabi), jer Apple ima perfektnu softversku optimizaciju. Umesto da imaš 500 različitih modela tableta kao Samsung, ti napraviš 500 miliona sa identičnim hardverom - šta je lakše optimizovati da radi savršeno?

neko iz mase

pre 8 godina

@nexiko
Poenta tvog komentara? Apple-ovi procesori su bolji od Samsungovih?
Samsung ima tehnologiju da sam dizajnira i proizvede čip. Malo kompanija u svetu to može, Apple nije medju njima.

sax

pre 8 godina

@Nexiko

to je tacno ali budi siguran da to nije tako lako kao sto si opisao, zapitaj se koliko fabrika za mikrorocesore ima na svetu, a samsung ima svoju za razliku od jabuke...

Surovi

pre 8 godina

Apple trenutno ima viska love ,pa moze da razvija sta god hoce.Problem sa ovim tehnologijama je taj sto vise ne moze da ih razvija bilo ko od nule .Potrebno je jako puno vremena da bi se taj razvoj isplatio,kao i decenijsko iskustvo.
Apple nikada nije proizvodio procesore i gpu-ove.Ranije su koristili IBM-ove Power cell procesore,a sada su na intelu.Telefoni koriste ARM arhitekturu,koja je u vlasnistvu ARM korporacije,koja radi dizajn procesora vec decenijama. Samsung takodje koristi aRM tehnologiju,ali ima i linije za proizvodnju procesora,koje su jezivo skupe i komplikovane,sto Apple nema..
Sto se tice dizajna procesora,to Apple uspesno radi,ali su prinudjeni da daju drugim kompanijama da ih proizvedu,posto oni ne umeju,a bilo bi preskupo da to sami rade.
Kinezi su poceli da pokoravaju svet sa svojim jeftinim MTK procesorima,zato sto im je proizvodnja tolika da se isplati ulagati u nju.Vise od 70 % telefona na trzistu koristi MTK procesore,a gotovo svi se proizvode u Kini.

pizza pametnica

pre 8 godina

@Nexico Evo malo informacija iz prve ruke od hejtera znalca. Arhitektura cipova i stancovanje cipova su odvojeni procesi. Najnormalnije je da Apple radi arhitekturu vecine svojih cipova a da ih stancuju oni koji imaju fabrike, izmedju ostalih i Korejci. Ali zato ti isti Korejci itekako rade arhitekturu za svoje cipove. I dodatno, Apple naravno ne razvija bas sve svoje komponente nego kupuje i neke vec gotove sa trzista, ponekad i Korejske. Poenta, pogresno je lepiti rec jeftini Korejcima, a ako je izbacis, tvoj hejterski komentar nema vise smisla.
I naravno, bravo za Apple i novi GPU, nadam se da cu se i ja malo omastiti.

Nisam hejter,samo pitam

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Pa kad su tako dobri u osmisljavanju,sto ne osmisle da i oni `jeftino stancuju` proizvodnju?

Djole

pre 8 godina

@Nexiko
Apple nije "osmislio" arhitekturu Apple procesora, vec se radi samo o jednoj od puno implementacija ARM arhitekture. Apple je samo jedan od korisnika license britanskog ARM-a (drugi su Samsung, Qualcomm, Marvell, Mediatek, Huawei itd.) Svaki od njih ima svoju implementaciju. Ne vidim sta je to tu toliko specijalno.

Mili

pre 8 godina

@Nexiko

Za vasu informaciju, Apple itekako ugradjuje Samsung cipove, bas trenutno radim na buducem modelu i bas verifikujem Samsung cip u tom okruzenju.

adriano_galliani

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Да ишта знаш о теми, знао би да једно без другог не иде. Мало сутра ти седнеш, смислиш а "јефтини Корејанац" направи. То је дуг и скуп процес и без сарадње може да се добије само једно велико ништа.

dzoni

pre 8 godina

Nexiko
Da apple dizajnira tako sto kaze samsungu hocu procesor na toliko mhz sa toliko jezgra i toliko kesa...
I ja kazem kakav hocu deskop ali to ne znaci da sam ga ja proizveo.
Ocigledno se u proizvodnju ne razumes mnogo.. Jer proizvodnja je mnogo komlikovanije od nacrta.. Ti moras da napravis i masine koje to proizvode a samsung ne bi sigurno menjao masibe zbog applea.. To bi bilo preskupo i totalno nepotrebno... Zato se A7 cip koji pravo tcm i samsung i ako u biti slicni razlikuju u mnogo cemu ispod haube.. Npr potrosnja im je razlicita

Olja

pre 8 godina

Ne razumem Samsungovce koji svoje smartfone kao recimo Galaxy 6S placaju po istoj ceni jednog prvorazrednog iPhona 6S. Ne vidim logiku ljudi!

OTP

pre 8 godina

Inace ne verujem da ce skoro dizajnirati gpu, mozda za nekoliko godina, ali sada nema potrebe za tim. PowerVR GPU koji koriste je trenutno jedan od najjacih, a niko ih sem njih (osim mediateka koji koristi neke starije i slabije) ne koristi.

Samsung

pre 8 godina

Pa apple u sustini i ugradjuje cipove koje samsung proizvodi jer nemaju svoju fabriku. Nije sporono da su ih projektovali ali ih samsung pravi u svojim fabrikama zato je ta prica da idu samsungovi cipovi u apple telefone.

dovla

pre 8 godina

Evo malo informacija iz prve ruke od hejtera znalca. Arhitektura cipova i stancovanje cipova su odvojeni procesi. Najnormalnije je da Apple radi arhitekturu vecine svojih cipova a da ih stancuju oni koji imaju fabrike, izmedju ostalih i Korejci. Ali zato ti isti Korejci itekako rade arhitekturu za svoje cipove. I dodatno, Apple naravno ne razvija bas sve svoje komponente nego kupuje i neke vec gotove sa trzista, ponekad i Korejske. Poenta, pogresno je lepiti rec jeftini Korejcima, a ako je izbacis, tvoj hejterski komentar nema vise smisla. 
I naravno, bravo za Apple i novi GPU, nadam se da cu se i ja malo omastiti.
(pizza pametnica, 12. decembar 2015 09:52)

Mešaš pojmove "arhitektura" i "dizajn".

Милан

pre 8 godina

to je tacno ali budi siguran da to nije tako lako kao sto si opisao, zapitaj se koliko fabrika za mikrorocesore ima na svetu, a samsung ima svoju za razliku od jabuke...
(sax, 12. decembar 2015 09:19)

Ima Intel, AMD, TSMC, Samsung, ostale nisu vredne pomena...

dovla

pre 8 godina

A ako je optimizacija savrsena kao sto pricate sto onda moj 5s koci na ios 9? Pa sam bio prinudjen da ga vratim na 8.4.
(Shone, 12. decembar 2015 15:16)

Pazi, to ti je neka totalno druga priča jer nije realno očekivati nekoliko godina savršene podrške, kada sam Apple telefone izbacuje na svakih godinu dana. 5S je imao maksimalnu podršku sve dok nije izašao 6. Tada on ide u drugi plan. Ali, ako znamo da je ARM arhitektura u pitanju, slabašni dvojezgreni procesor i prosečna PowerVR grafika, sintetičke performanse su stvarno impresivne što je rezultat te optimizacije. Ja sam btw Windows Phone fan, tako da ne pomisli neko da navijam za Apple, jedino poštujem to šta rade sa softverskom optimizacijom.

disko nindža

pre 8 godina

@Милан AMD nema svoju fabriku već dugo. Intel, Samsung jedini imaju svoje fabrike. Svi ostali su fables kod Tajvanska.

Nexiko

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)

Olja

pre 8 godina

Ne razumem Samsungovce koji svoje smartfone kao recimo Galaxy 6S placaju po istoj ceni jednog prvorazrednog iPhona 6S. Ne vidim logiku ljudi!

Jabučar starletan

pre 8 godina

Kamera - SONY
Ekran - LG
Čipset - Samsung
Baterija - Samsung
RAM/Memorija - Samsung/TSMC
Staklo, zvučnici - Mongolija
Marketing - USA

Cena proizvodnje 245$, marža ogromna!!!
Ostatak - made in China (Foxconn fabrika) gde radnici rade u pelenama za minimalne zarade...

Mili

pre 8 godina

@Nexiko

Za vasu informaciju, Apple itekako ugradjuje Samsung cipove, bas trenutno radim na buducem modelu i bas verifikujem Samsung cip u tom okruzenju.

dasa

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)
A ti si kupio Iphone i odjednom ceo Apple je tvoj... Pa se sekiraš i braniš od svih koji ga napadaju... Bravo

neko iz mase

pre 8 godina

@nexiko
Poenta tvog komentara? Apple-ovi procesori su bolji od Samsungovih?
Samsung ima tehnologiju da sam dizajnira i proizvede čip. Malo kompanija u svetu to može, Apple nije medju njima.

pizza pametnica

pre 8 godina

@Nexico Evo malo informacija iz prve ruke od hejtera znalca. Arhitektura cipova i stancovanje cipova su odvojeni procesi. Najnormalnije je da Apple radi arhitekturu vecine svojih cipova a da ih stancuju oni koji imaju fabrike, izmedju ostalih i Korejci. Ali zato ti isti Korejci itekako rade arhitekturu za svoje cipove. I dodatno, Apple naravno ne razvija bas sve svoje komponente nego kupuje i neke vec gotove sa trzista, ponekad i Korejske. Poenta, pogresno je lepiti rec jeftini Korejcima, a ako je izbacis, tvoj hejterski komentar nema vise smisla.
I naravno, bravo za Apple i novi GPU, nadam se da cu se i ja malo omastiti.

Nisam hejter,samo pitam

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Pa kad su tako dobri u osmisljavanju,sto ne osmisle da i oni `jeftino stancuju` proizvodnju?

dzoni

pre 8 godina

Nexiko
Da apple dizajnira tako sto kaze samsungu hocu procesor na toliko mhz sa toliko jezgra i toliko kesa...
I ja kazem kakav hocu deskop ali to ne znaci da sam ga ja proizveo.
Ocigledno se u proizvodnju ne razumes mnogo.. Jer proizvodnja je mnogo komlikovanije od nacrta.. Ti moras da napravis i masine koje to proizvode a samsung ne bi sigurno menjao masibe zbog applea.. To bi bilo preskupo i totalno nepotrebno... Zato se A7 cip koji pravo tcm i samsung i ako u biti slicni razlikuju u mnogo cemu ispod haube.. Npr potrosnja im je razlicita

Samsung

pre 8 godina

Pa apple u sustini i ugradjuje cipove koje samsung proizvodi jer nemaju svoju fabriku. Nije sporono da su ih projektovali ali ih samsung pravi u svojim fabrikama zato je ta prica da idu samsungovi cipovi u apple telefone.

3-phase cretin

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Tačnije, arhitekturu Apple procesora osmišljava kompanija ARM. Oni onda prodaju dizajn licencu velikim kompanijama kao Texas, NXP, Apple, Samsung ili Qualcom. Ovi dalje kastomizuju taj dizajn u produkt sa posebnom namenom dodajući usput modeme, senzore, grafičke procesore i ko zna šta sve. Na kraju se produkt šalje u takozvane livnice (foundries) da se od toga napravi čip. U zadnje vreme ima samo nekoliko livnica koje su vredne pomena, a to su TSMC, Samsung, Intel i Global Foundries. Odatle i fama da Appleu procesore pravi Samsung. Oni su samo poslednja stanica na tom putu.

Sve u svemu, ne treba baš puno znanja da se napravi kastomizirani čip na bazi ARM arhitekture. To znam jer sam do sada učestvovao u pravljenju 3 verzije različitih produkata na bazi ARMa i radim na četvrtom.

S druge strane, razvijanje grafičkog procesora od početka je veliki zalogaj. Videćemo da li će zamena za PowerVR biti potpuno novi dizajn ili će se bazirati na kupljenom postojećem dizajnu.

Šmi

pre 8 godina

"Jeftini Korejanci"-Znas da je ugovor izmedju "Apple" i "Samsung" za cipove vredan par MILIJARDI $.Tako da se opet zamisli koliko su jeftini Korejanci ;)

OTP

pre 8 godina

Inace ne verujem da ce skoro dizajnirati gpu, mozda za nekoliko godina, ali sada nema potrebe za tim. PowerVR GPU koji koriste je trenutno jedan od najjacih, a niko ih sem njih (osim mediateka koji koristi neke starije i slabije) ne koristi.

adriano_galliani

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Да ишта знаш о теми, знао би да једно без другог не иде. Мало сутра ти седнеш, смислиш а "јефтини Корејанац" направи. То је дуг и скуп процес и без сарадње може да се добије само једно велико ништа.

Djole

pre 8 godina

@Nexiko
Apple nije "osmislio" arhitekturu Apple procesora, vec se radi samo o jednoj od puno implementacija ARM arhitekture. Apple je samo jedan od korisnika license britanskog ARM-a (drugi su Samsung, Qualcomm, Marvell, Mediatek, Huawei itd.) Svaki od njih ima svoju implementaciju. Ne vidim sta je to tu toliko specijalno.

Dovla

pre 8 godina

Kao i do sada, arhitekturu Apple procesora osmisljavaju Apple inzenjeri a jeftini Korejanci stancuju proizvodnju. A onda nasi hejteri znalci pricaju kako Apple ugradjuje Samsung cipove :)
(Nexiko, 11. decembar 2015 22:03)

Matori, nisi ni svestan koliko nisi u pravu. Zna se tačno koja arhitektura je u pitanju, Apple se tu ništa ne pita. Samsung i TSMC štancuju čipove, ali po ugovoru nemaju pravo da kopiraju. Druga stvar je što ti procesori na Androidu ne bi radili nikako (bili bi preslabi), jer Apple ima perfektnu softversku optimizaciju. Umesto da imaš 500 različitih modela tableta kao Samsung, ti napraviš 500 miliona sa identičnim hardverom - šta je lakše optimizovati da radi savršeno?

sax

pre 8 godina

@Nexiko

to je tacno ali budi siguran da to nije tako lako kao sto si opisao, zapitaj se koliko fabrika za mikrorocesore ima na svetu, a samsung ima svoju za razliku od jabuke...

Surovi

pre 8 godina

Apple trenutno ima viska love ,pa moze da razvija sta god hoce.Problem sa ovim tehnologijama je taj sto vise ne moze da ih razvija bilo ko od nule .Potrebno je jako puno vremena da bi se taj razvoj isplatio,kao i decenijsko iskustvo.
Apple nikada nije proizvodio procesore i gpu-ove.Ranije su koristili IBM-ove Power cell procesore,a sada su na intelu.Telefoni koriste ARM arhitekturu,koja je u vlasnistvu ARM korporacije,koja radi dizajn procesora vec decenijama. Samsung takodje koristi aRM tehnologiju,ali ima i linije za proizvodnju procesora,koje su jezivo skupe i komplikovane,sto Apple nema..
Sto se tice dizajna procesora,to Apple uspesno radi,ali su prinudjeni da daju drugim kompanijama da ih proizvedu,posto oni ne umeju,a bilo bi preskupo da to sami rade.
Kinezi su poceli da pokoravaju svet sa svojim jeftinim MTK procesorima,zato sto im je proizvodnja tolika da se isplati ulagati u nju.Vise od 70 % telefona na trzistu koristi MTK procesore,a gotovo svi se proizvode u Kini.

Милан

pre 8 godina

to je tacno ali budi siguran da to nije tako lako kao sto si opisao, zapitaj se koliko fabrika za mikrorocesore ima na svetu, a samsung ima svoju za razliku od jabuke...
(sax, 12. decembar 2015 09:19)

Ima Intel, AMD, TSMC, Samsung, ostale nisu vredne pomena...

disko nindža

pre 8 godina

@Милан AMD nema svoju fabriku već dugo. Intel, Samsung jedini imaju svoje fabrike. Svi ostali su fables kod Tajvanska.

Zoharske price za malu djecu...

pre 8 godina

@Nexiko - sve su to ARM instruction čipovi, tako da to nije bog zna kakva arhitektura koju osmišljava Apple. Svaki čip je u osnovi isti, sa drugačijim rasporedom komponenti i različitim clock-om. Apple svoju brzinu ne crpi iz čipa, već iz optimizacije softvera, koja je opet moguća samo u tako zatvorenim sistemima gdje nema fragmentacije za stotine različitih komponenti. Primjer takvog dobro optimizovana sistema koji izvlači maksimum iz svog hardware-a su konzole, tačnije PS4! Low level GPU access imas I na konzolama i na IOS uredjajima (od kako je Apple izbacio metal) - to omogućava maksimalnu iskoristivost raspoložive hardverske arhitekture - dok sa druge strane Android radi na svojevrsnoj virtualnoj mašini, kako bi omogućio nekoj aplikaciji i samom sistemu da bude pokrenut na stotinama različitih procesora i konfiguracija. Android će raditi i na Intel, mediatek, Qualcomm, Samsung exynos ali i svim drugim više ili manje poznatim procesorima. To nije moguće uraditi sa ios sistemom. Android možeš pokrenuti na svim verzijama Roseberry PI jedinica (banana PI, ovaj PI, onaj PI - ima ih mnogo)

dovla

pre 8 godina

A ako je optimizacija savrsena kao sto pricate sto onda moj 5s koci na ios 9? Pa sam bio prinudjen da ga vratim na 8.4.
(Shone, 12. decembar 2015 15:16)

Pazi, to ti je neka totalno druga priča jer nije realno očekivati nekoliko godina savršene podrške, kada sam Apple telefone izbacuje na svakih godinu dana. 5S je imao maksimalnu podršku sve dok nije izašao 6. Tada on ide u drugi plan. Ali, ako znamo da je ARM arhitektura u pitanju, slabašni dvojezgreni procesor i prosečna PowerVR grafika, sintetičke performanse su stvarno impresivne što je rezultat te optimizacije. Ja sam btw Windows Phone fan, tako da ne pomisli neko da navijam za Apple, jedino poštujem to šta rade sa softverskom optimizacijom.

dovla

pre 8 godina

Evo malo informacija iz prve ruke od hejtera znalca. Arhitektura cipova i stancovanje cipova su odvojeni procesi. Najnormalnije je da Apple radi arhitekturu vecine svojih cipova a da ih stancuju oni koji imaju fabrike, izmedju ostalih i Korejci. Ali zato ti isti Korejci itekako rade arhitekturu za svoje cipove. I dodatno, Apple naravno ne razvija bas sve svoje komponente nego kupuje i neke vec gotove sa trzista, ponekad i Korejske. Poenta, pogresno je lepiti rec jeftini Korejcima, a ako je izbacis, tvoj hejterski komentar nema vise smisla. 
I naravno, bravo za Apple i novi GPU, nadam se da cu se i ja malo omastiti.
(pizza pametnica, 12. decembar 2015 09:52)

Mešaš pojmove "arhitektura" i "dizajn".