Četvrtak, 24.09.2015.

09:50

Da li pravilno punite mobilni telefon?

Izvor: Net.hr

Da li pravilno punite mobilni telefon? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Ivan Đorđević

pre 8 godina

Kontroler punjenja baterije se nikada kod LiIon baterija kod ovakvih uređaja, ne nalazi u uređaju, već u samoj bateriji. Izuzeci su baterije za alat, gde je u samoj bateriji samo senzor temperature, govorim za NiMH baterije kod profesionalnog alata, danas sve više ugrađuju LiION ali ja taj alat ne posedujem pa ne znam.
Kontrola punjenja baterija je danas jako složen proces, i to obavlja mikrokontroler i posmatraju se 3 parametra, struja, napon i temperatura. Kontroler zna stanje napunjenosti baterije kada dU/dt postane negativno, važi za LiION i NiMH. Kontrola punjenja se u zavisnosti od trenutka, jako opširna teorija, zasniva ili na konst. struji ili na kontroli napona. Glavni limitirajući faktor je temp. ćelije kao i dT/dt. Kada se završi proces punjenja, uvek ima određena jako mala struja koja drži bateriju da se ne isprazni.
Baterije danas imaju limitiran broj punjenja koji se ne može povećati jer usled velikih struja punjenja, materijali koji se koriste kao katalizatori kako bi apsorbovali gas oslobođen tokom punjenja se troše, a joni koji veoma brzo idu između elektroda, pod dejstvom struja velike gustine, padaju u elektrolit između elektroda. Kod punjenja malim strujama, npr. na USB možda bi se teorijski i produžio vek, nisam siguran, jer je struja USB porta limitirana, ali kažem nisam siguran.

tikva

pre 8 godina

(Najt voch, 24. septembar 2015 13:52)
Moj radni kolega je kupio za iphone neki mali solarni panel i tako je punio bateriju u firmi. Nije najbolje funkcionisalo i bacio je 30 evra bezveze

tikva

pre 8 godina

u poslednjih 15 godina mi nije nijedna baterija na telefonu otkazala, a odkad su ovi pametni telefow izašli, traje mi baterija prosečno 13 h. Tako da pred spavanje ga stavim da se puni pa tako do ujutru.
Ah da. Imam jedan stari Sony Ericsson walkman telefon iz 2005-e. 5 dana mu je držala baterija

Fox

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da se ovde raspravlja o tome kako robovati stvarima tj. baterijama telefona. Bateriju punim kad hoću i kako hoću i nikad mi se nije desilo da mora da se menja ispod dve godine trajanja. Nisam bahati razmaženi budžovan nego neko kome zdrav razum ne dozvoljava da svakodnevno organizuje svoj život i vreme ne prema svojim potrebama nego prema potrebama baterije koja će svakako trajati 2-3 godine i koja košta 10-20 evra. Jasno mi je da neki telefoni imaju fiksne baterije, ali o takvim stvarima neka razmišljaju kupci tih modela. Ja sam jedan od onih kojima to nije opcija pri kupovini.

CATAPA

pre 8 godina

Iz iskustva znam da je ogromnoj većini potpuno uzaludno objašnjavati razliku u vrstama akumulatora i razlike u načinu punjenja, pa čak ne razumeju ni kako rade ovi mali i lagani "elektronski" ispravljači koji su zamenili klasične sa transformatorom gvozdenog jezgra.
Zapravo, baš to bi bio dobar test. Ko to ne zna, ne bi trebalo da priča ni o problematici punjenja, da ne unosi "zbrku u konfuziju".

Preporuka

pre 8 godina

Na Ebay-u imate USB kontroler punjenja koji istovremeno kontroliše bateriju. Tako da na kraju znate koliko je mAh napunjeno, a koliko baterija treba da ima, to znate. Šta ćete bolje za 4$? Poručite iz HK i eto ga u Serbiji za 10 dana.

Samo oprezno

pre 8 godina

Puče mi za bateriju. Ja sam nju kupio a ne ona mene. Puniću je i prazniti kad JA budem hteo i kako JA budem hteo.
(On, 24. septembar 2015 17:46)

Aco,ti li si?

Ljudi moji,on je.
JA,pa JA!

I jos se potpisao sa ON.
UF,sav sam pretrn`o!

najob

pre 8 godina

znam da je tesko prihvatiti posto sam ipak neko ko se nesto razume ali sam ponovio test vise puta i rezultat je na L7II uvek bio isti... necu da se upustam u dalju raspravu ja sam samo izneo svoje zapazanje...
ili ajde malo, kako telefon zna kad je puna baterija??? po zadatom naponu koji treba baterija da postigne i po prestanku potrosnje odnosno baterija se napuni po misljenju telefona u trenutku kad pistigne zadati napon (svog punog kapaciteta), prestane da trosi struju i telefon prekine da je puni... ako bateriju punis jakom strujom (A) i povecanim naponom (V) onda ce ona pre nego sto napuni svoj kapacitet podici napon i telefon ce prestati da je puni...
Ovo je i dalje moje misljenje, zapazanje sam izneo gore a vi experti znam da znate...

angel_eyes

pre 8 godina

Držim ga na punjaču tokom noći, koristim ga tokom dana, pred spavanje ga ponovo uključim da se puni, onda opet pa opet pa opet i tako dalje i to je moja cela filozofija oko punjenja telefona.

plavusa

pre 8 godina

Kod nas mnogi jos uvek "formiraju" bateriju, tri puta po 12 sati, pogotovo zene.
(Adriano_Galliani, 24. septembar 2015 10:47)

Sta ti imas protiv zena ?

kirk

pre 8 godina

@ najob
To sto si naveo nije tacno. Ako se ne razumes u "struju" ni malo, posmatraj onda logicki. Kapacitet je toliki koliki je i to je to. Punio ga ti 2 sata ili 2 dana on nece moci da ima vise struje nego koliki je pomenuti kapacitet. Sto znaci da to nema veze o cemu ti pricas.

Da da

pre 8 godina

Veci problem su baterije na laptopu, desilo mi se da je tacno na 1200 ciklusa (fabricki softver ima brojac i cifra je bila bas ova), ispise, sada je vreme da kupite novu bateriju, vasa baterija je dotrajala, i nista od punjenja. A pre toga je drzala, solidnih 66% kapaciteta.

U industriji ovo se inace zove projektovano zastarevanje, srecom uredjaji postaju koliko toliko pristupacniji, a i baterije nisu tako skupe.

Mob. celu noc, drzi 2 dana, drugog oko 20-40% pre stavljanja na punjenje, mada nema pravila, nekad ode i za dan, a nekad i 3, bitno je ne izlaziti iz kuce sa manje od 50%, nekako tih drugih 50% ne traje bas nesto, vec na 15% krene da kuka :)))

Ing

pre 8 godina

Punjac ostavljen uticnici nije nista manje rizican od televizora ili dvd plejera prikljucenog u standby modu. Svaki elektronski uredjaj ima blok za napajanje sa transformatorom, ispravljacem, filtrima itd. Jedina razlika je u tome sto mobilni punjaci koriste jevtine komponente s oni kupljeni na pijaci nemaju strujnu zastitu. Dodsjte tome i to da mnogi stanovi u Beogradu imaju elektricne instalacije iz vremena kada su te zgrade zidane, bez zastitnih sklopki i automatdkih osiguraca. Jedina zastitabsu topljivi osiggiraci koje nasi "majstori" popravljaju parcetom licnastog ksbla ... pa taj osigurac vise ne radi svoj posao. I onda naravno da dolazi do pozara ali nije punjac tu jedini krivac!

On

pre 8 godina

Puče mi za bateriju. Ja sam nju kupio a ne ona mene. Puniću je i prazniti kad JA budem hteo i kako JA budem hteo. Robovi, robujte i dalje. I niste za slobodu...

zoki

pre 8 godina

Da, prekinuce punjenje, tokom noci baterija ce da opadne na 99% vise puta i tada ce se dopunjavati nekoliko puta nocu. Da je to sto on kaze potpuno tacno, ujutru bi baterija iakoje na punjacu bila ispod 100% (ap0calypto, 24. septembar 2015 15:35)

Baterija ce sa 100% da padne na 99% iako je na punjacu? Sigurno si to hteo da kazes?
Pozdrav, Zoki.

Đole

pre 8 godina

Kada bih morao da svaki dan punim telefon, bacio bih ga da ga ne vidim.
Punim u proseku jednom nedeljno, pa i to me nervira. Doduše, nisam ovisnik, a ni telefon nije Androidiot.

zoki

pre 8 godina

Pre oko mesec dana je izgoreo jedan stan u Beogradu i sutradan je na tv-u gostovao stručnjak za protivpožarnu zaštitu. Tom prilikom je izneo jedan frapantan podatak. Naime, 50% požara u stanovima se dešava zbog punjača baterija mobilnih telefona i laptopova. Hteo bih da čujem da li je ovo zaista tačno, nečije kompetentno mišljenje... (rastko, 24. septembar 2015 14:39)

Pa, ako ti nije kompetentno misljenje strucnjaka za protivpozarnu zastitu, cije ti je onda misljenje kompetentno?

Pozdrav, Zoki.

najob

pre 8 godina

ja sve moje telefone (samsung, LG, Huawei p6) punim zakacene preko noci na komp ( posto mi desk radi 24/7) i punjenje traje duze ali baterija se sporije prazni, testirao vise puta u vestacki izazvanim uslovima potrasnje...

ap0calypto

pre 8 godina

Da, prekinuce punjenje, tokom noci baterija ce da opadne na 99% vise puta i tada ce se dopunjavati nekoliko puta nocu. Da je to sto on kaze potpuno tacno, ujutru bi baterija iakoje na punjacu bila ispod 100%

Psn

pre 8 godina

(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Znaci ti hoces da kazes da po ceo dan sedis pored uticnice.
(Zeljko, 24. septembar 2015 13:11)

Haha, :thumbsup:
Tako je :)

Tačnije, ležim. Pustio sam produžni u krevet.. :)
Nemam stolica u sobi.. sedenje i onako kažu da zdravo nije :D

Bonus tip: produžni je odličan naslon za fon YT kada se gleda, a punjač na njemu odlično odbija zvuk na napred, zvučnik pozadi kada je ;)

Najt voch

pre 8 godina

@korisnik obicni
Nokia 6030 nema litijumsku bateriju vec nikl-metal-hidrid stari tip,naravno da nema 500 ciklusa punjenja vec mozda nekih 200 zavisi od konkretne baterije,i kod nje upotrebljivost i kapacitet baterije opada svakim procentom punjenja,znaci linearno..postupno slabi,dok lit-jonske i lit-pol. drugacije,

@i dalje nista ne znaju o bateriji
Misli se na punjenje od 0-100,sto znaci ako punis od 50-100% imas hiljadu punjenja,naravno brojevi su krajnje orijentacioni nema nikakvih brojaca ili slicno,ne zanosite se ljudi. A kad dodje na 100% baterija se ni ne koristi ako je na punjacu vec telefon radi preko adaptera,a baterija odmara (sto mozete proveriti izvadite bateriju telefon ce raditi,mislim velika vecina njih,inace tako ih fleshujemo u servisu,skinemo bateriju i prikljucimo na adap.)

rastko

pre 8 godina

Pre oko mesec dana je izgoreo jedan stan u Beogradu i sutradan je na tv-u gostovao stručnjak za protivpožarnu zaštitu. Tom prilikom je izneo jedan frapantan podatak. Naime, 50% požara u stanovima se dešava zbog punjača baterija mobilnih telefona i laptopova. Hteo bih da čujem da li je ovo zaista tačno, nečije kompetentno mišljenje...

Psn

pre 8 godina

(Psn, 24. septembar 2015 10:15)
Ko moze da mjeri od 70 do 90, jedino dokon covjek, preko noci ga punim i onda za poslom fo veceri i tako u krug.
(hahhaauaaa, 24. septembar 2015 10:26)

Eh, dokon :)
Nisam dokon, nego fon praktično stalno koristim.. ne ispod 15h SOT dnevno.
Ko manje koristi, manje i ima kontakata sa fonom, pa i manje ima vremena za njega.. to razumem.
Moja priroda korišćenja je drugačija.

Inače, imam alarm za ove dve vrednosti podešen.. beep (ispod 70) - na punjač, beep (iznad 90) - sa punjača. Ne pratim svaki procenat, naravno :)

Plus, ko kaže da (nama Srbima) ne vredi pričati.. znači li to da je ok ostaviti fon tako na punjaču.. u mom slučaju recimo mesecima.. i da je to ok za bateriju?

Mislim, ako jeste.. ok. Još bolje, jer ja već menjao USB kabli, prvi stradao za godinu dana od toliko priključenja.. plus, voleo bih i baterija ne smeta dodatno.
Ali, mislim da to slučaj nije.
Moje shvatanje je da je za bateriju najbolje da funkcioniše između 40 i 80%. A ja eto odabrao 70 i 90.. najviše za kako rekoh - kada iznenada van kuće trebam krenuti, da nikako nemam ispod 70..
.. plus, najgora su duga pražnjenja, od 100 do ispod 40, 20.. itd.

savet

pre 8 godina

Punjace ne ostavljajte u uticnicama u zidu kada na njima nisu prikljuceni telefoni za punjenje baterije (a kad se punjenje zavrsi izvadite punjac iz uticnice), jer postoji mogucnost da punjac eksplodira!
Nedavno se desilo to jednoj porodici, ceo stan im je izgoreo.

DaLanik

pre 8 godina

Vec je ova diskusija bila pre koji mesec... dakle definitivno pravila za li-ion i li-polymer baterije, dugo sam citao, trazio i raspitivao se:

* nema formiranja
* puni se cim padne pod 80%
* nevalja da se isprazni potpuno
* najbolje puniti kad je izmedju 60-80%
* kad se puni, ostaviti da se napuni do 100% (znaci ne puniti na par minuta)
i najbitnije, potpuno najbitnije:
* ne igrati igrice kad se telefon puni.

Ovo znacajno smanjuje vek baterije jer se baterija greje dok se puni a onda se jos greje zbog igrice koja maksimalizuje procesor.

Nema drugih pravila! :)

Zeljko

pre 8 godina

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Znaci ti hoces da kazes da po ceo dan sedis pored uticnice.

Najt voch

pre 8 godina

Ja ni ne punim telefon preko bilo kakvog punjaca,skinuo sam aplikaciju sa play-a koju sam platio 20dolara i sad mi se telefon puni dok je povezan na mrezu,skida sa telenorovog predajnika pored signala i elektromagnetne pulseve koje pretvara u napon i puni se,tacnije puni se samo kad se isprazni baterija kada sam koristio mob bez mreze,inace ni ne koristi bateriju vec samo napomenuti izvor napajanja...
Ako neko zeli poslacu mu krekovanu aplikaciju za samo 10dolara naravno prvo uplata pa mms sa aplikacijom :)))
Salim se naravno... ;)Ali ne cudi me ni najmanje da i to jednog dana bude ;)))

made in great britain

pre 8 godina

Mozda ne vezano za temu ali od velikog znacaja...Samo se vi potrudite da napravite kvalitetnu bateriju. I nemojte da mi govorite da baterija za novi laptop ili sta god vec moze da traje UP TO 8 hours. U kakvim vi to uslovima testirate? Sa smanjim osvetljenje ekrana na minimum, da corim i naprezem oci,da ga najbolje ugasim i ne koristim pa ce vek baterije biti tih vasih do 8 sati??? Isto kao i potrosnja goriva kod novih vozila. Dajte rezultate svega toga sto vas cini boljim od drugih u realnom zivotu a ne u laboratorijskim uslovima. Nadam se da veliki deo populacije ima isto misljenje kao i ja.

kolko para tolko i muzike

pre 8 godina

Ne kupujte kineske telefone ma koliko bili povoljni i radili posao. Posle dva meseca rada jednostavno baterija počne brzo da se troši. Prvih dva meseca traje po dan i po da bi kasnije jedva izdržala dan ili pola dana i to ne sa velikim korišćenjem. Ako ga baš koristite jedva par sati. Kupila sam kineski telefon reklamirane firme koji je izgledao sasvim pristojno ali sam veoma nezadovoljna. Radi sve, ali ima lošu kameru, možete snimati samo pri dobrom spoljašnjem osvetljenju. Doduše sve je pisalo u specifikaciji. Moj Samsung od pre osam godina ima bolju kameru od ovoga, samo što je ekran mali. Nikad se nije pokvario, nikad menjala bateriju ili bilo šta.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Pametnjakovic Mladji 

Bezicni punjac sporije puni telefon, sto ide na korist samoj bateriji (sporije punje je=duzi zivotni vek) 
Jedina mana bezicnog punjaca je sto stvara velike gubitke i to u vidu toplote, sto je i ujedno najveci ubica baterija. 

Bolje je koristiti obican punjac nego kineski bezicni, koji zagreje poledjinu telefona na 50c
(dr, 24. septembar 2015 12:45) Hvala puno na odgovoru inace imam najnoviji samsungov wifi punjac s brzim punjenjem. Ne zagreva mnogo barem kolko sam ja primetio a platio sam ga oko 60e.

Гледач

pre 8 godina

Ја телефон не пуним. Мени батерија још траје од како сам га купио јутрос јеееееј

Hladan

pre 8 godina

Baterija u mobilnom je projektovana da se prazni do kraja i puni do kraja.

Baterija u automobilu je projektovana da se dopunjava.

To je tehnicka kultura.

U ovoj zemlji je bitnije da znas kad je kosovski boj nego sta znaci M+S guma na tvom autu koja ti cuva glavu.

B

pre 8 godina

Zato ja lepo imam Lenovo p780. Baterija traje prosečno 4 dana i to sa 100% na 20% (9 dana je rekord kad je noću samo "call mode"). Kad dođe na 20% lepo na punjač, i za dva sata idemo iz početka. Nikad ispražnjen. I tih 20% do 0 je dobrih 12h. Ne brinem brigu. Ne treba mi telefon koji pogine za 12-18 sati, meni toliko radi "na rezervi". Birajte pametno. Inače, 500 ciklusa je po meni mala cifra, može to i više sigurno.

dr

pre 8 godina

@Pametnjakovic Mladji

Bezicni punjac sporije puni telefon, sto ide na korist samoj bateriji (sporije punje je=duzi zivotni vek)
Jedina mana bezicnog punjaca je sto stvara velike gubitke i to u vidu toplote, sto je i ujedno najveci ubica baterija.

Bolje je koristiti obican punjac nego kineski bezicni, koji zagreje poledjinu telefona na 50c

Nemanja

pre 8 godina

Litijum jonske baterije ćete najviše sačuvati ako ih punite izmedju 40 i 80% baterije. Litijum jon ide najviše na 4.2v ali proizvođači "pametnihtelefona" su uz modifikacije baterije izvukli 4.35v što je veoma visoka voltaza za ovakav tip ćelija. Što baterija provede veći broj sati na 100% ili 4.35v to će joj vek biti kraći. Zato se ovakav tip baterija skladišti na 3.5-3.7v je na takav način se degradacija celija svede na minimum.

microProcessor

pre 8 godina

Ja jedan kraj punjaca ubodem u telefon,a drugi u uticnicu. 
Jel` to pravilno?
(Laik, 24. septembar 2015 11:36)

Jedino nije svejedno koji kraj punjača gde guraš...

Achitwn

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Ti stvarno imas vremena na razmetanje alo se bacis ovakvim razmisljanjima i akcijama WHO CARES DUDE. ITS JUST A FRICKING PHONE.

Dacha

pre 8 godina

Punjenje od 40 do 100 je 3/5 ciklusa i tako se računa. Ako baterija ima 500 ciklusa, nije previše bitno kojom dinamikom se puni, sve se sabira do 500 punih ciklusa. Inače, jedino štetno po bateriju je pustiti da se često prazni do niskih procenata, ili do kraja, a uvek je bolje puniti je što pre (bolje je uvek puniti je pre nego posle).

gzola

pre 8 godina

imam punjac na svim strateskim mjestima u stanu (krevet, kauc, kuhinja) i nonstop je na struji. kad idem van sam uvjek 100% jer nikad se ne zna kakvog beleja moze biti :P

Steva Bg

pre 8 godina

Već 3 meseca koristim Aku Plus enegretsku foliju i baterija mi dosta duže traje,a kraće se puni.Odlične su te folije,ima ih u Tehnomaniji...

drmr

pre 8 godina

Prekidač se ne uključuje ponovo dok se ne izvuče kabl iz telefona, telefon se napaja sa punjača. Ko ne veruje, neka ugasi telefon, ukloni bateriju, priključi punjač i upali telefon. Stara stvar...

Nenad-EU

pre 8 godina

I dalje ima ljudi koji veruju da je potrebno "formirati" baterije. Za litijumske baterije ne važi isto što i za NiMH. Slobodno ostavljajte telefon da se puni cele noći i slobodno ga dopunjavajte na 10ak minuta kad zatreba.

Suboticanin

pre 8 godina

ne znam za ios uredjaje ali android funkionise malo drugacije od ovde komentarisanih...ako stavis telefon preko noci da se puni a upitanju je android..telefon ce se napuniti na 100% i uredjaj se "iskljucuje sa el. mreze" tj prestaje da koristi punjac i nastavlja sa baterijom...znaci ukoliko dodje na 99% nece se punjac ponovo aktivirati..barem je kod mene tako! i i recenica da 500 ciklusa od 0-100 utice na zivotni vek baterije je mozda tacna jer se uvek predlaze da je bolje telefon dopuniti sa 40% ili 90% na 100% nego sacekati da se ugasi

Korisnik obicni

pre 8 godina

Dao sam kevi 2008.g. NOKIA 6030(kupljen 2006.).
Jos ga koristi,a bateriju dopunjava jednom sedmicno.
Uvek ga puni i prazni do kraja.
Ako racunam na 500 punjenja x 7 = 3.500 dana.
Moracu da je razocaram,izgleda da ce je baterija brzo izdati.
Ili mozda nece?

Francuzi se doneli neki zakon o zastiti potrosaca,jer im je bilo cudno sto el. uredjaji(bela tehnika),crkavaju nekoliko meseci posle isteka garancije,kao po pravilu,a jeftinija je kupovina novog,nego popravka starog uredjaja.Ti uredjaji ce biti testirani,jer sumnjaju da su tako podeseni,bilo softverski ili (ne)kvalitetom komponenti,a kazne su ogromne.Ovo je bio prvi slucaj u svetu,a verujem da ce i ostale zemlje krenuti njihovim stopama.

Sta hocu da kazem?

Ako je predvidjeno i deklarisano npr. 500 ciklusa punjenja baterije,onda verovatno postoji i neki brojac,koji se aktivira i `odradi posao` nakon toga,odnosno baterija postaje neupotrebljiva.

Ne zelim da verujem u to,ali ko je procitao vest o `aferi VW` u SAD,sve mi se vise cini mogucim!

Propala ti fora...

pre 8 godina

a ima još jedna fora, ne kupujte kineske kopije popularnih telefona, kupujte jeftinije originale, DUŽE ĆE TRAJATI
(zoran1965, 24. septembar 2015 10:09)

Priča se o beterijama... A originalni uređaji koji će duže trajati su oni sa izmenjivom beterijom.

dasa

pre 8 godina

Novim baterijama ne smeta da budu na punjaču cele noći, da se pune od polovine, ili samo da se dopunjavaju npr od 15 do 45%... Jedino što šteti novim baterijama je da je ispraznite do kraja, a kad vam se ugasi telefon vi ga odmah upalite da bi pogledali nešto tj. Pražnjene baterije u potpunosti ... Ovo uništava baterju sve ostalo je manje više ok

I dalje ne znaju ništa o bateriji

pre 8 godina

Opet ništa nije rečeno.
Telefon se napuni do 100%, prekidač prekine punjenje i šta onda? Ako spadne na 99% a telefon je preko noći i dalje na punjaču, nastaviće da se puni ponovo? Ako je tako, sigurno će se oštetiti baterija.
Drugo, ako je životni ciklus baterije oko 500 punjenja od 0 do 100%, kako se računa punjenje 40-100%, ili slično? Da li je to ceo ciklus (a nije)?

Marko

pre 8 godina

> Telefon se napuni do 100%, prekidač prekine punjenje i šta onda? Ako spadne na 99% a telefon je preko noći i dalje na punjaču, nastaviće da se puni ponovo?

Neće. Ako je telefon priključen na punjač vući će struju sa kabla, ne iz baterije.

hahhaauaaa

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)
Ko moze da mjeri od 70 do 90, jedino dokon covjek, preko noci ga punim i onda za poslom fo veceri i tako u krug.

nikola

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Pitam se kako uspevas to sa Android telefonom, kad se tih 20% potrosi za 2-3 sata u proseku

Psn

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..

I dalje ne znaju ništa o bateriji

pre 8 godina

Opet ništa nije rečeno.
Telefon se napuni do 100%, prekidač prekine punjenje i šta onda? Ako spadne na 99% a telefon je preko noći i dalje na punjaču, nastaviće da se puni ponovo? Ako je tako, sigurno će se oštetiti baterija.
Drugo, ako je životni ciklus baterije oko 500 punjenja od 0 do 100%, kako se računa punjenje 40-100%, ili slično? Da li je to ceo ciklus (a nije)?

Zeljko

pre 8 godina

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Znaci ti hoces da kazes da po ceo dan sedis pored uticnice.

Korisnik obicni

pre 8 godina

Dao sam kevi 2008.g. NOKIA 6030(kupljen 2006.).
Jos ga koristi,a bateriju dopunjava jednom sedmicno.
Uvek ga puni i prazni do kraja.
Ako racunam na 500 punjenja x 7 = 3.500 dana.
Moracu da je razocaram,izgleda da ce je baterija brzo izdati.
Ili mozda nece?

Francuzi se doneli neki zakon o zastiti potrosaca,jer im je bilo cudno sto el. uredjaji(bela tehnika),crkavaju nekoliko meseci posle isteka garancije,kao po pravilu,a jeftinija je kupovina novog,nego popravka starog uredjaja.Ti uredjaji ce biti testirani,jer sumnjaju da su tako podeseni,bilo softverski ili (ne)kvalitetom komponenti,a kazne su ogromne.Ovo je bio prvi slucaj u svetu,a verujem da ce i ostale zemlje krenuti njihovim stopama.

Sta hocu da kazem?

Ako je predvidjeno i deklarisano npr. 500 ciklusa punjenja baterije,onda verovatno postoji i neki brojac,koji se aktivira i `odradi posao` nakon toga,odnosno baterija postaje neupotrebljiva.

Ne zelim da verujem u to,ali ko je procitao vest o `aferi VW` u SAD,sve mi se vise cini mogucim!

made in great britain

pre 8 godina

Mozda ne vezano za temu ali od velikog znacaja...Samo se vi potrudite da napravite kvalitetnu bateriju. I nemojte da mi govorite da baterija za novi laptop ili sta god vec moze da traje UP TO 8 hours. U kakvim vi to uslovima testirate? Sa smanjim osvetljenje ekrana na minimum, da corim i naprezem oci,da ga najbolje ugasim i ne koristim pa ce vek baterije biti tih vasih do 8 sati??? Isto kao i potrosnja goriva kod novih vozila. Dajte rezultate svega toga sto vas cini boljim od drugih u realnom zivotu a ne u laboratorijskim uslovima. Nadam se da veliki deo populacije ima isto misljenje kao i ja.

Nenad-EU

pre 8 godina

I dalje ima ljudi koji veruju da je potrebno "formirati" baterije. Za litijumske baterije ne važi isto što i za NiMH. Slobodno ostavljajte telefon da se puni cele noći i slobodno ga dopunjavajte na 10ak minuta kad zatreba.

hahhaauaaa

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)
Ko moze da mjeri od 70 do 90, jedino dokon covjek, preko noci ga punim i onda za poslom fo veceri i tako u krug.

Marko

pre 8 godina

> Telefon se napuni do 100%, prekidač prekine punjenje i šta onda? Ako spadne na 99% a telefon je preko noći i dalje na punjaču, nastaviće da se puni ponovo?

Neće. Ako je telefon priključen na punjač vući će struju sa kabla, ne iz baterije.

Achitwn

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Ti stvarno imas vremena na razmetanje alo se bacis ovakvim razmisljanjima i akcijama WHO CARES DUDE. ITS JUST A FRICKING PHONE.

zoki

pre 8 godina

Pre oko mesec dana je izgoreo jedan stan u Beogradu i sutradan je na tv-u gostovao stručnjak za protivpožarnu zaštitu. Tom prilikom je izneo jedan frapantan podatak. Naime, 50% požara u stanovima se dešava zbog punjača baterija mobilnih telefona i laptopova. Hteo bih da čujem da li je ovo zaista tačno, nečije kompetentno mišljenje... (rastko, 24. septembar 2015 14:39)

Pa, ako ti nije kompetentno misljenje strucnjaka za protivpozarnu zastitu, cije ti je onda misljenje kompetentno?

Pozdrav, Zoki.

nikola

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Pitam se kako uspevas to sa Android telefonom, kad se tih 20% potrosi za 2-3 sata u proseku

gzola

pre 8 godina

imam punjac na svim strateskim mjestima u stanu (krevet, kauc, kuhinja) i nonstop je na struji. kad idem van sam uvjek 100% jer nikad se ne zna kakvog beleja moze biti :P

On

pre 8 godina

Puče mi za bateriju. Ja sam nju kupio a ne ona mene. Puniću je i prazniti kad JA budem hteo i kako JA budem hteo. Robovi, robujte i dalje. I niste za slobodu...

Гледач

pre 8 godina

Ја телефон не пуним. Мени батерија још траје од како сам га купио јутрос јеееееј

microProcessor

pre 8 godina

Ja jedan kraj punjaca ubodem u telefon,a drugi u uticnicu. 
Jel` to pravilno?
(Laik, 24. septembar 2015 11:36)

Jedino nije svejedno koji kraj punjača gde guraš...

Propala ti fora...

pre 8 godina

a ima još jedna fora, ne kupujte kineske kopije popularnih telefona, kupujte jeftinije originale, DUŽE ĆE TRAJATI
(zoran1965, 24. septembar 2015 10:09)

Priča se o beterijama... A originalni uređaji koji će duže trajati su oni sa izmenjivom beterijom.

Dacha

pre 8 godina

Punjenje od 40 do 100 je 3/5 ciklusa i tako se računa. Ako baterija ima 500 ciklusa, nije previše bitno kojom dinamikom se puni, sve se sabira do 500 punih ciklusa. Inače, jedino štetno po bateriju je pustiti da se često prazni do niskih procenata, ili do kraja, a uvek je bolje puniti je što pre (bolje je uvek puniti je pre nego posle).

Hladan

pre 8 godina

Baterija u mobilnom je projektovana da se prazni do kraja i puni do kraja.

Baterija u automobilu je projektovana da se dopunjava.

To je tehnicka kultura.

U ovoj zemlji je bitnije da znas kad je kosovski boj nego sta znaci M+S guma na tvom autu koja ti cuva glavu.

drmr

pre 8 godina

Prekidač se ne uključuje ponovo dok se ne izvuče kabl iz telefona, telefon se napaja sa punjača. Ko ne veruje, neka ugasi telefon, ukloni bateriju, priključi punjač i upali telefon. Stara stvar...

Najt voch

pre 8 godina

@korisnik obicni
Nokia 6030 nema litijumsku bateriju vec nikl-metal-hidrid stari tip,naravno da nema 500 ciklusa punjenja vec mozda nekih 200 zavisi od konkretne baterije,i kod nje upotrebljivost i kapacitet baterije opada svakim procentom punjenja,znaci linearno..postupno slabi,dok lit-jonske i lit-pol. drugacije,

@i dalje nista ne znaju o bateriji
Misli se na punjenje od 0-100,sto znaci ako punis od 50-100% imas hiljadu punjenja,naravno brojevi su krajnje orijentacioni nema nikakvih brojaca ili slicno,ne zanosite se ljudi. A kad dodje na 100% baterija se ni ne koristi ako je na punjacu vec telefon radi preko adaptera,a baterija odmara (sto mozete proveriti izvadite bateriju telefon ce raditi,mislim velika vecina njih,inace tako ih fleshujemo u servisu,skinemo bateriju i prikljucimo na adap.)

angel_eyes

pre 8 godina

Držim ga na punjaču tokom noći, koristim ga tokom dana, pred spavanje ga ponovo uključim da se puni, onda opet pa opet pa opet i tako dalje i to je moja cela filozofija oko punjenja telefona.

savet

pre 8 godina

Punjace ne ostavljajte u uticnicama u zidu kada na njima nisu prikljuceni telefoni za punjenje baterije (a kad se punjenje zavrsi izvadite punjac iz uticnice), jer postoji mogucnost da punjac eksplodira!
Nedavno se desilo to jednoj porodici, ceo stan im je izgoreo.

Samo oprezno

pre 8 godina

Puče mi za bateriju. Ja sam nju kupio a ne ona mene. Puniću je i prazniti kad JA budem hteo i kako JA budem hteo.
(On, 24. septembar 2015 17:46)

Aco,ti li si?

Ljudi moji,on je.
JA,pa JA!

I jos se potpisao sa ON.
UF,sav sam pretrn`o!

plavusa

pre 8 godina

Kod nas mnogi jos uvek "formiraju" bateriju, tri puta po 12 sati, pogotovo zene.
(Adriano_Galliani, 24. septembar 2015 10:47)

Sta ti imas protiv zena ?

Najt voch

pre 8 godina

Ja ni ne punim telefon preko bilo kakvog punjaca,skinuo sam aplikaciju sa play-a koju sam platio 20dolara i sad mi se telefon puni dok je povezan na mrezu,skida sa telenorovog predajnika pored signala i elektromagnetne pulseve koje pretvara u napon i puni se,tacnije puni se samo kad se isprazni baterija kada sam koristio mob bez mreze,inace ni ne koristi bateriju vec samo napomenuti izvor napajanja...
Ako neko zeli poslacu mu krekovanu aplikaciju za samo 10dolara naravno prvo uplata pa mms sa aplikacijom :)))
Salim se naravno... ;)Ali ne cudi me ni najmanje da i to jednog dana bude ;)))

DaLanik

pre 8 godina

Vec je ova diskusija bila pre koji mesec... dakle definitivno pravila za li-ion i li-polymer baterije, dugo sam citao, trazio i raspitivao se:

* nema formiranja
* puni se cim padne pod 80%
* nevalja da se isprazni potpuno
* najbolje puniti kad je izmedju 60-80%
* kad se puni, ostaviti da se napuni do 100% (znaci ne puniti na par minuta)
i najbitnije, potpuno najbitnije:
* ne igrati igrice kad se telefon puni.

Ovo znacajno smanjuje vek baterije jer se baterija greje dok se puni a onda se jos greje zbog igrice koja maksimalizuje procesor.

Nema drugih pravila! :)

dasa

pre 8 godina

Novim baterijama ne smeta da budu na punjaču cele noći, da se pune od polovine, ili samo da se dopunjavaju npr od 15 do 45%... Jedino što šteti novim baterijama je da je ispraznite do kraja, a kad vam se ugasi telefon vi ga odmah upalite da bi pogledali nešto tj. Pražnjene baterije u potpunosti ... Ovo uništava baterju sve ostalo je manje više ok

zoki

pre 8 godina

Da, prekinuce punjenje, tokom noci baterija ce da opadne na 99% vise puta i tada ce se dopunjavati nekoliko puta nocu. Da je to sto on kaze potpuno tacno, ujutru bi baterija iakoje na punjacu bila ispod 100% (ap0calypto, 24. septembar 2015 15:35)

Baterija ce sa 100% da padne na 99% iako je na punjacu? Sigurno si to hteo da kazes?
Pozdrav, Zoki.

dr

pre 8 godina

@Pametnjakovic Mladji

Bezicni punjac sporije puni telefon, sto ide na korist samoj bateriji (sporije punje je=duzi zivotni vek)
Jedina mana bezicnog punjaca je sto stvara velike gubitke i to u vidu toplote, sto je i ujedno najveci ubica baterija.

Bolje je koristiti obican punjac nego kineski bezicni, koji zagreje poledjinu telefona na 50c

najob

pre 8 godina

ja sve moje telefone (samsung, LG, Huawei p6) punim zakacene preko noci na komp ( posto mi desk radi 24/7) i punjenje traje duze ali baterija se sporije prazni, testirao vise puta u vestacki izazvanim uslovima potrasnje...

Fox

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da se ovde raspravlja o tome kako robovati stvarima tj. baterijama telefona. Bateriju punim kad hoću i kako hoću i nikad mi se nije desilo da mora da se menja ispod dve godine trajanja. Nisam bahati razmaženi budžovan nego neko kome zdrav razum ne dozvoljava da svakodnevno organizuje svoj život i vreme ne prema svojim potrebama nego prema potrebama baterije koja će svakako trajati 2-3 godine i koja košta 10-20 evra. Jasno mi je da neki telefoni imaju fiksne baterije, ali o takvim stvarima neka razmišljaju kupci tih modela. Ja sam jedan od onih kojima to nije opcija pri kupovini.

Da da

pre 8 godina

Veci problem su baterije na laptopu, desilo mi se da je tacno na 1200 ciklusa (fabricki softver ima brojac i cifra je bila bas ova), ispise, sada je vreme da kupite novu bateriju, vasa baterija je dotrajala, i nista od punjenja. A pre toga je drzala, solidnih 66% kapaciteta.

U industriji ovo se inace zove projektovano zastarevanje, srecom uredjaji postaju koliko toliko pristupacniji, a i baterije nisu tako skupe.

Mob. celu noc, drzi 2 dana, drugog oko 20-40% pre stavljanja na punjenje, mada nema pravila, nekad ode i za dan, a nekad i 3, bitno je ne izlaziti iz kuce sa manje od 50%, nekako tih drugih 50% ne traje bas nesto, vec na 15% krene da kuka :)))

Đole

pre 8 godina

Kada bih morao da svaki dan punim telefon, bacio bih ga da ga ne vidim.
Punim u proseku jednom nedeljno, pa i to me nervira. Doduše, nisam ovisnik, a ni telefon nije Androidiot.

kolko para tolko i muzike

pre 8 godina

Ne kupujte kineske telefone ma koliko bili povoljni i radili posao. Posle dva meseca rada jednostavno baterija počne brzo da se troši. Prvih dva meseca traje po dan i po da bi kasnije jedva izdržala dan ili pola dana i to ne sa velikim korišćenjem. Ako ga baš koristite jedva par sati. Kupila sam kineski telefon reklamirane firme koji je izgledao sasvim pristojno ali sam veoma nezadovoljna. Radi sve, ali ima lošu kameru, možete snimati samo pri dobrom spoljašnjem osvetljenju. Doduše sve je pisalo u specifikaciji. Moj Samsung od pre osam godina ima bolju kameru od ovoga, samo što je ekran mali. Nikad se nije pokvario, nikad menjala bateriju ili bilo šta.

rastko

pre 8 godina

Pre oko mesec dana je izgoreo jedan stan u Beogradu i sutradan je na tv-u gostovao stručnjak za protivpožarnu zaštitu. Tom prilikom je izneo jedan frapantan podatak. Naime, 50% požara u stanovima se dešava zbog punjača baterija mobilnih telefona i laptopova. Hteo bih da čujem da li je ovo zaista tačno, nečije kompetentno mišljenje...

Suboticanin

pre 8 godina

ne znam za ios uredjaje ali android funkionise malo drugacije od ovde komentarisanih...ako stavis telefon preko noci da se puni a upitanju je android..telefon ce se napuniti na 100% i uredjaj se "iskljucuje sa el. mreze" tj prestaje da koristi punjac i nastavlja sa baterijom...znaci ukoliko dodje na 99% nece se punjac ponovo aktivirati..barem je kod mene tako! i i recenica da 500 ciklusa od 0-100 utice na zivotni vek baterije je mozda tacna jer se uvek predlaze da je bolje telefon dopuniti sa 40% ili 90% na 100% nego sacekati da se ugasi

Ing

pre 8 godina

Punjac ostavljen uticnici nije nista manje rizican od televizora ili dvd plejera prikljucenog u standby modu. Svaki elektronski uredjaj ima blok za napajanje sa transformatorom, ispravljacem, filtrima itd. Jedina razlika je u tome sto mobilni punjaci koriste jevtine komponente s oni kupljeni na pijaci nemaju strujnu zastitu. Dodsjte tome i to da mnogi stanovi u Beogradu imaju elektricne instalacije iz vremena kada su te zgrade zidane, bez zastitnih sklopki i automatdkih osiguraca. Jedina zastitabsu topljivi osiggiraci koje nasi "majstori" popravljaju parcetom licnastog ksbla ... pa taj osigurac vise ne radi svoj posao. I onda naravno da dolazi do pozara ali nije punjac tu jedini krivac!

kirk

pre 8 godina

@ najob
To sto si naveo nije tacno. Ako se ne razumes u "struju" ni malo, posmatraj onda logicki. Kapacitet je toliki koliki je i to je to. Punio ga ti 2 sata ili 2 dana on nece moci da ima vise struje nego koliki je pomenuti kapacitet. Sto znaci da to nema veze o cemu ti pricas.

Nemanja

pre 8 godina

Litijum jonske baterije ćete najviše sačuvati ako ih punite izmedju 40 i 80% baterije. Litijum jon ide najviše na 4.2v ali proizvođači "pametnihtelefona" su uz modifikacije baterije izvukli 4.35v što je veoma visoka voltaza za ovakav tip ćelija. Što baterija provede veći broj sati na 100% ili 4.35v to će joj vek biti kraći. Zato se ovakav tip baterija skladišti na 3.5-3.7v je na takav način se degradacija celija svede na minimum.

Ivan Đorđević

pre 8 godina

Kontroler punjenja baterije se nikada kod LiIon baterija kod ovakvih uređaja, ne nalazi u uređaju, već u samoj bateriji. Izuzeci su baterije za alat, gde je u samoj bateriji samo senzor temperature, govorim za NiMH baterije kod profesionalnog alata, danas sve više ugrađuju LiION ali ja taj alat ne posedujem pa ne znam.
Kontrola punjenja baterija je danas jako složen proces, i to obavlja mikrokontroler i posmatraju se 3 parametra, struja, napon i temperatura. Kontroler zna stanje napunjenosti baterije kada dU/dt postane negativno, važi za LiION i NiMH. Kontrola punjenja se u zavisnosti od trenutka, jako opširna teorija, zasniva ili na konst. struji ili na kontroli napona. Glavni limitirajući faktor je temp. ćelije kao i dT/dt. Kada se završi proces punjenja, uvek ima određena jako mala struja koja drži bateriju da se ne isprazni.
Baterije danas imaju limitiran broj punjenja koji se ne može povećati jer usled velikih struja punjenja, materijali koji se koriste kao katalizatori kako bi apsorbovali gas oslobođen tokom punjenja se troše, a joni koji veoma brzo idu između elektroda, pod dejstvom struja velike gustine, padaju u elektrolit između elektroda. Kod punjenja malim strujama, npr. na USB možda bi se teorijski i produžio vek, nisam siguran, jer je struja USB porta limitirana, ali kažem nisam siguran.

tikva

pre 8 godina

u poslednjih 15 godina mi nije nijedna baterija na telefonu otkazala, a odkad su ovi pametni telefow izašli, traje mi baterija prosečno 13 h. Tako da pred spavanje ga stavim da se puni pa tako do ujutru.
Ah da. Imam jedan stari Sony Ericsson walkman telefon iz 2005-e. 5 dana mu je držala baterija

Psn

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..

B

pre 8 godina

Zato ja lepo imam Lenovo p780. Baterija traje prosečno 4 dana i to sa 100% na 20% (9 dana je rekord kad je noću samo "call mode"). Kad dođe na 20% lepo na punjač, i za dva sata idemo iz početka. Nikad ispražnjen. I tih 20% do 0 je dobrih 12h. Ne brinem brigu. Ne treba mi telefon koji pogine za 12-18 sati, meni toliko radi "na rezervi". Birajte pametno. Inače, 500 ciklusa je po meni mala cifra, može to i više sigurno.

tikva

pre 8 godina

(Najt voch, 24. septembar 2015 13:52)
Moj radni kolega je kupio za iphone neki mali solarni panel i tako je punio bateriju u firmi. Nije najbolje funkcionisalo i bacio je 30 evra bezveze

Psn

pre 8 godina

(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Znaci ti hoces da kazes da po ceo dan sedis pored uticnice.
(Zeljko, 24. septembar 2015 13:11)

Haha, :thumbsup:
Tako je :)

Tačnije, ležim. Pustio sam produžni u krevet.. :)
Nemam stolica u sobi.. sedenje i onako kažu da zdravo nije :D

Bonus tip: produžni je odličan naslon za fon YT kada se gleda, a punjač na njemu odlično odbija zvuk na napred, zvučnik pozadi kada je ;)

Steva Bg

pre 8 godina

Već 3 meseca koristim Aku Plus enegretsku foliju i baterija mi dosta duže traje,a kraće se puni.Odlične su te folije,ima ih u Tehnomaniji...

ap0calypto

pre 8 godina

Da, prekinuce punjenje, tokom noci baterija ce da opadne na 99% vise puta i tada ce se dopunjavati nekoliko puta nocu. Da je to sto on kaze potpuno tacno, ujutru bi baterija iakoje na punjacu bila ispod 100%

Psn

pre 8 godina

(Psn, 24. septembar 2015 10:15)
Ko moze da mjeri od 70 do 90, jedino dokon covjek, preko noci ga punim i onda za poslom fo veceri i tako u krug.
(hahhaauaaa, 24. septembar 2015 10:26)

Eh, dokon :)
Nisam dokon, nego fon praktično stalno koristim.. ne ispod 15h SOT dnevno.
Ko manje koristi, manje i ima kontakata sa fonom, pa i manje ima vremena za njega.. to razumem.
Moja priroda korišćenja je drugačija.

Inače, imam alarm za ove dve vrednosti podešen.. beep (ispod 70) - na punjač, beep (iznad 90) - sa punjača. Ne pratim svaki procenat, naravno :)

Plus, ko kaže da (nama Srbima) ne vredi pričati.. znači li to da je ok ostaviti fon tako na punjaču.. u mom slučaju recimo mesecima.. i da je to ok za bateriju?

Mislim, ako jeste.. ok. Još bolje, jer ja već menjao USB kabli, prvi stradao za godinu dana od toliko priključenja.. plus, voleo bih i baterija ne smeta dodatno.
Ali, mislim da to slučaj nije.
Moje shvatanje je da je za bateriju najbolje da funkcioniše između 40 i 80%. A ja eto odabrao 70 i 90.. najviše za kako rekoh - kada iznenada van kuće trebam krenuti, da nikako nemam ispod 70..
.. plus, najgora su duga pražnjenja, od 100 do ispod 40, 20.. itd.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Pametnjakovic Mladji 

Bezicni punjac sporije puni telefon, sto ide na korist samoj bateriji (sporije punje je=duzi zivotni vek) 
Jedina mana bezicnog punjaca je sto stvara velike gubitke i to u vidu toplote, sto je i ujedno najveci ubica baterija. 

Bolje je koristiti obican punjac nego kineski bezicni, koji zagreje poledjinu telefona na 50c
(dr, 24. septembar 2015 12:45) Hvala puno na odgovoru inace imam najnoviji samsungov wifi punjac s brzim punjenjem. Ne zagreva mnogo barem kolko sam ja primetio a platio sam ga oko 60e.

Preporuka

pre 8 godina

Na Ebay-u imate USB kontroler punjenja koji istovremeno kontroliše bateriju. Tako da na kraju znate koliko je mAh napunjeno, a koliko baterija treba da ima, to znate. Šta ćete bolje za 4$? Poručite iz HK i eto ga u Serbiji za 10 dana.

CATAPA

pre 8 godina

Iz iskustva znam da je ogromnoj većini potpuno uzaludno objašnjavati razliku u vrstama akumulatora i razlike u načinu punjenja, pa čak ne razumeju ni kako rade ovi mali i lagani "elektronski" ispravljači koji su zamenili klasične sa transformatorom gvozdenog jezgra.
Zapravo, baš to bi bio dobar test. Ko to ne zna, ne bi trebalo da priča ni o problematici punjenja, da ne unosi "zbrku u konfuziju".

najob

pre 8 godina

znam da je tesko prihvatiti posto sam ipak neko ko se nesto razume ali sam ponovio test vise puta i rezultat je na L7II uvek bio isti... necu da se upustam u dalju raspravu ja sam samo izneo svoje zapazanje...
ili ajde malo, kako telefon zna kad je puna baterija??? po zadatom naponu koji treba baterija da postigne i po prestanku potrosnje odnosno baterija se napuni po misljenju telefona u trenutku kad pistigne zadati napon (svog punog kapaciteta), prestane da trosi struju i telefon prekine da je puni... ako bateriju punis jakom strujom (A) i povecanim naponom (V) onda ce ona pre nego sto napuni svoj kapacitet podici napon i telefon ce prestati da je puni...
Ovo je i dalje moje misljenje, zapazanje sam izneo gore a vi experti znam da znate...

Psn

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..

I dalje ne znaju ništa o bateriji

pre 8 godina

Opet ništa nije rečeno.
Telefon se napuni do 100%, prekidač prekine punjenje i šta onda? Ako spadne na 99% a telefon je preko noći i dalje na punjaču, nastaviće da se puni ponovo? Ako je tako, sigurno će se oštetiti baterija.
Drugo, ako je životni ciklus baterije oko 500 punjenja od 0 do 100%, kako se računa punjenje 40-100%, ili slično? Da li je to ceo ciklus (a nije)?

Đole

pre 8 godina

Kada bih morao da svaki dan punim telefon, bacio bih ga da ga ne vidim.
Punim u proseku jednom nedeljno, pa i to me nervira. Doduše, nisam ovisnik, a ni telefon nije Androidiot.

kolko para tolko i muzike

pre 8 godina

Ne kupujte kineske telefone ma koliko bili povoljni i radili posao. Posle dva meseca rada jednostavno baterija počne brzo da se troši. Prvih dva meseca traje po dan i po da bi kasnije jedva izdržala dan ili pola dana i to ne sa velikim korišćenjem. Ako ga baš koristite jedva par sati. Kupila sam kineski telefon reklamirane firme koji je izgledao sasvim pristojno ali sam veoma nezadovoljna. Radi sve, ali ima lošu kameru, možete snimati samo pri dobrom spoljašnjem osvetljenju. Doduše sve je pisalo u specifikaciji. Moj Samsung od pre osam godina ima bolju kameru od ovoga, samo što je ekran mali. Nikad se nije pokvario, nikad menjala bateriju ili bilo šta.

Psn

pre 8 godina

(Psn, 24. septembar 2015 10:15)
Ko moze da mjeri od 70 do 90, jedino dokon covjek, preko noci ga punim i onda za poslom fo veceri i tako u krug.
(hahhaauaaa, 24. septembar 2015 10:26)

Eh, dokon :)
Nisam dokon, nego fon praktično stalno koristim.. ne ispod 15h SOT dnevno.
Ko manje koristi, manje i ima kontakata sa fonom, pa i manje ima vremena za njega.. to razumem.
Moja priroda korišćenja je drugačija.

Inače, imam alarm za ove dve vrednosti podešen.. beep (ispod 70) - na punjač, beep (iznad 90) - sa punjača. Ne pratim svaki procenat, naravno :)

Plus, ko kaže da (nama Srbima) ne vredi pričati.. znači li to da je ok ostaviti fon tako na punjaču.. u mom slučaju recimo mesecima.. i da je to ok za bateriju?

Mislim, ako jeste.. ok. Još bolje, jer ja već menjao USB kabli, prvi stradao za godinu dana od toliko priključenja.. plus, voleo bih i baterija ne smeta dodatno.
Ali, mislim da to slučaj nije.
Moje shvatanje je da je za bateriju najbolje da funkcioniše između 40 i 80%. A ja eto odabrao 70 i 90.. najviše za kako rekoh - kada iznenada van kuće trebam krenuti, da nikako nemam ispod 70..
.. plus, najgora su duga pražnjenja, od 100 do ispod 40, 20.. itd.

Steva Bg

pre 8 godina

Već 3 meseca koristim Aku Plus enegretsku foliju i baterija mi dosta duže traje,a kraće se puni.Odlične su te folije,ima ih u Tehnomaniji...

najob

pre 8 godina

ja sve moje telefone (samsung, LG, Huawei p6) punim zakacene preko noci na komp ( posto mi desk radi 24/7) i punjenje traje duze ali baterija se sporije prazni, testirao vise puta u vestacki izazvanim uslovima potrasnje...

Suboticanin

pre 8 godina

ne znam za ios uredjaje ali android funkionise malo drugacije od ovde komentarisanih...ako stavis telefon preko noci da se puni a upitanju je android..telefon ce se napuniti na 100% i uredjaj se "iskljucuje sa el. mreze" tj prestaje da koristi punjac i nastavlja sa baterijom...znaci ukoliko dodje na 99% nece se punjac ponovo aktivirati..barem je kod mene tako! i i recenica da 500 ciklusa od 0-100 utice na zivotni vek baterije je mozda tacna jer se uvek predlaze da je bolje telefon dopuniti sa 40% ili 90% na 100% nego sacekati da se ugasi

Hladan

pre 8 godina

Baterija u mobilnom je projektovana da se prazni do kraja i puni do kraja.

Baterija u automobilu je projektovana da se dopunjava.

To je tehnicka kultura.

U ovoj zemlji je bitnije da znas kad je kosovski boj nego sta znaci M+S guma na tvom autu koja ti cuva glavu.

B

pre 8 godina

Zato ja lepo imam Lenovo p780. Baterija traje prosečno 4 dana i to sa 100% na 20% (9 dana je rekord kad je noću samo "call mode"). Kad dođe na 20% lepo na punjač, i za dva sata idemo iz početka. Nikad ispražnjen. I tih 20% do 0 je dobrih 12h. Ne brinem brigu. Ne treba mi telefon koji pogine za 12-18 sati, meni toliko radi "na rezervi". Birajte pametno. Inače, 500 ciklusa je po meni mala cifra, može to i više sigurno.

ap0calypto

pre 8 godina

Da, prekinuce punjenje, tokom noci baterija ce da opadne na 99% vise puta i tada ce se dopunjavati nekoliko puta nocu. Da je to sto on kaze potpuno tacno, ujutru bi baterija iakoje na punjacu bila ispod 100%

Najt voch

pre 8 godina

Ja ni ne punim telefon preko bilo kakvog punjaca,skinuo sam aplikaciju sa play-a koju sam platio 20dolara i sad mi se telefon puni dok je povezan na mrezu,skida sa telenorovog predajnika pored signala i elektromagnetne pulseve koje pretvara u napon i puni se,tacnije puni se samo kad se isprazni baterija kada sam koristio mob bez mreze,inace ni ne koristi bateriju vec samo napomenuti izvor napajanja...
Ako neko zeli poslacu mu krekovanu aplikaciju za samo 10dolara naravno prvo uplata pa mms sa aplikacijom :)))
Salim se naravno... ;)Ali ne cudi me ni najmanje da i to jednog dana bude ;)))

gzola

pre 8 godina

imam punjac na svim strateskim mjestima u stanu (krevet, kauc, kuhinja) i nonstop je na struji. kad idem van sam uvjek 100% jer nikad se ne zna kakvog beleja moze biti :P

Preporuka

pre 8 godina

Na Ebay-u imate USB kontroler punjenja koji istovremeno kontroliše bateriju. Tako da na kraju znate koliko je mAh napunjeno, a koliko baterija treba da ima, to znate. Šta ćete bolje za 4$? Poručite iz HK i eto ga u Serbiji za 10 dana.

Korisnik obicni

pre 8 godina

Dao sam kevi 2008.g. NOKIA 6030(kupljen 2006.).
Jos ga koristi,a bateriju dopunjava jednom sedmicno.
Uvek ga puni i prazni do kraja.
Ako racunam na 500 punjenja x 7 = 3.500 dana.
Moracu da je razocaram,izgleda da ce je baterija brzo izdati.
Ili mozda nece?

Francuzi se doneli neki zakon o zastiti potrosaca,jer im je bilo cudno sto el. uredjaji(bela tehnika),crkavaju nekoliko meseci posle isteka garancije,kao po pravilu,a jeftinija je kupovina novog,nego popravka starog uredjaja.Ti uredjaji ce biti testirani,jer sumnjaju da su tako podeseni,bilo softverski ili (ne)kvalitetom komponenti,a kazne su ogromne.Ovo je bio prvi slucaj u svetu,a verujem da ce i ostale zemlje krenuti njihovim stopama.

Sta hocu da kazem?

Ako je predvidjeno i deklarisano npr. 500 ciklusa punjenja baterije,onda verovatno postoji i neki brojac,koji se aktivira i `odradi posao` nakon toga,odnosno baterija postaje neupotrebljiva.

Ne zelim da verujem u to,ali ko je procitao vest o `aferi VW` u SAD,sve mi se vise cini mogucim!

Psn

pre 8 godina

(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Znaci ti hoces da kazes da po ceo dan sedis pored uticnice.
(Zeljko, 24. septembar 2015 13:11)

Haha, :thumbsup:
Tako je :)

Tačnije, ležim. Pustio sam produžni u krevet.. :)
Nemam stolica u sobi.. sedenje i onako kažu da zdravo nije :D

Bonus tip: produžni je odličan naslon za fon YT kada se gleda, a punjač na njemu odlično odbija zvuk na napred, zvučnik pozadi kada je ;)

zoki

pre 8 godina

Pre oko mesec dana je izgoreo jedan stan u Beogradu i sutradan je na tv-u gostovao stručnjak za protivpožarnu zaštitu. Tom prilikom je izneo jedan frapantan podatak. Naime, 50% požara u stanovima se dešava zbog punjača baterija mobilnih telefona i laptopova. Hteo bih da čujem da li je ovo zaista tačno, nečije kompetentno mišljenje... (rastko, 24. septembar 2015 14:39)

Pa, ako ti nije kompetentno misljenje strucnjaka za protivpozarnu zastitu, cije ti je onda misljenje kompetentno?

Pozdrav, Zoki.

Nemanja

pre 8 godina

Litijum jonske baterije ćete najviše sačuvati ako ih punite izmedju 40 i 80% baterije. Litijum jon ide najviše na 4.2v ali proizvođači "pametnihtelefona" su uz modifikacije baterije izvukli 4.35v što je veoma visoka voltaza za ovakav tip ćelija. Što baterija provede veći broj sati na 100% ili 4.35v to će joj vek biti kraći. Zato se ovakav tip baterija skladišti na 3.5-3.7v je na takav način se degradacija celija svede na minimum.

rastko

pre 8 godina

Pre oko mesec dana je izgoreo jedan stan u Beogradu i sutradan je na tv-u gostovao stručnjak za protivpožarnu zaštitu. Tom prilikom je izneo jedan frapantan podatak. Naime, 50% požara u stanovima se dešava zbog punjača baterija mobilnih telefona i laptopova. Hteo bih da čujem da li je ovo zaista tačno, nečije kompetentno mišljenje...

drmr

pre 8 godina

Prekidač se ne uključuje ponovo dok se ne izvuče kabl iz telefona, telefon se napaja sa punjača. Ko ne veruje, neka ugasi telefon, ukloni bateriju, priključi punjač i upali telefon. Stara stvar...

Ing

pre 8 godina

Punjac ostavljen uticnici nije nista manje rizican od televizora ili dvd plejera prikljucenog u standby modu. Svaki elektronski uredjaj ima blok za napajanje sa transformatorom, ispravljacem, filtrima itd. Jedina razlika je u tome sto mobilni punjaci koriste jevtine komponente s oni kupljeni na pijaci nemaju strujnu zastitu. Dodsjte tome i to da mnogi stanovi u Beogradu imaju elektricne instalacije iz vremena kada su te zgrade zidane, bez zastitnih sklopki i automatdkih osiguraca. Jedina zastitabsu topljivi osiggiraci koje nasi "majstori" popravljaju parcetom licnastog ksbla ... pa taj osigurac vise ne radi svoj posao. I onda naravno da dolazi do pozara ali nije punjac tu jedini krivac!

Samo oprezno

pre 8 godina

Puče mi za bateriju. Ja sam nju kupio a ne ona mene. Puniću je i prazniti kad JA budem hteo i kako JA budem hteo.
(On, 24. septembar 2015 17:46)

Aco,ti li si?

Ljudi moji,on je.
JA,pa JA!

I jos se potpisao sa ON.
UF,sav sam pretrn`o!

DaLanik

pre 8 godina

Vec je ova diskusija bila pre koji mesec... dakle definitivno pravila za li-ion i li-polymer baterije, dugo sam citao, trazio i raspitivao se:

* nema formiranja
* puni se cim padne pod 80%
* nevalja da se isprazni potpuno
* najbolje puniti kad je izmedju 60-80%
* kad se puni, ostaviti da se napuni do 100% (znaci ne puniti na par minuta)
i najbitnije, potpuno najbitnije:
* ne igrati igrice kad se telefon puni.

Ovo znacajno smanjuje vek baterije jer se baterija greje dok se puni a onda se jos greje zbog igrice koja maksimalizuje procesor.

Nema drugih pravila! :)

nikola

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Pitam se kako uspevas to sa Android telefonom, kad se tih 20% potrosi za 2-3 sata u proseku

Dacha

pre 8 godina

Punjenje od 40 do 100 je 3/5 ciklusa i tako se računa. Ako baterija ima 500 ciklusa, nije previše bitno kojom dinamikom se puni, sve se sabira do 500 punih ciklusa. Inače, jedino štetno po bateriju je pustiti da se često prazni do niskih procenata, ili do kraja, a uvek je bolje puniti je što pre (bolje je uvek puniti je pre nego posle).

najob

pre 8 godina

znam da je tesko prihvatiti posto sam ipak neko ko se nesto razume ali sam ponovio test vise puta i rezultat je na L7II uvek bio isti... necu da se upustam u dalju raspravu ja sam samo izneo svoje zapazanje...
ili ajde malo, kako telefon zna kad je puna baterija??? po zadatom naponu koji treba baterija da postigne i po prestanku potrosnje odnosno baterija se napuni po misljenju telefona u trenutku kad pistigne zadati napon (svog punog kapaciteta), prestane da trosi struju i telefon prekine da je puni... ako bateriju punis jakom strujom (A) i povecanim naponom (V) onda ce ona pre nego sto napuni svoj kapacitet podici napon i telefon ce prestati da je puni...
Ovo je i dalje moje misljenje, zapazanje sam izneo gore a vi experti znam da znate...

Гледач

pre 8 godina

Ја телефон не пуним. Мени батерија још траје од како сам га купио јутрос јеееееј

plavusa

pre 8 godina

Kod nas mnogi jos uvek "formiraju" bateriju, tri puta po 12 sati, pogotovo zene.
(Adriano_Galliani, 24. septembar 2015 10:47)

Sta ti imas protiv zena ?

Propala ti fora...

pre 8 godina

a ima još jedna fora, ne kupujte kineske kopije popularnih telefona, kupujte jeftinije originale, DUŽE ĆE TRAJATI
(zoran1965, 24. septembar 2015 10:09)

Priča se o beterijama... A originalni uređaji koji će duže trajati su oni sa izmenjivom beterijom.

Nenad-EU

pre 8 godina

I dalje ima ljudi koji veruju da je potrebno "formirati" baterije. Za litijumske baterije ne važi isto što i za NiMH. Slobodno ostavljajte telefon da se puni cele noći i slobodno ga dopunjavajte na 10ak minuta kad zatreba.

zoki

pre 8 godina

Da, prekinuce punjenje, tokom noci baterija ce da opadne na 99% vise puta i tada ce se dopunjavati nekoliko puta nocu. Da je to sto on kaze potpuno tacno, ujutru bi baterija iakoje na punjacu bila ispod 100% (ap0calypto, 24. septembar 2015 15:35)

Baterija ce sa 100% da padne na 99% iako je na punjacu? Sigurno si to hteo da kazes?
Pozdrav, Zoki.

made in great britain

pre 8 godina

Mozda ne vezano za temu ali od velikog znacaja...Samo se vi potrudite da napravite kvalitetnu bateriju. I nemojte da mi govorite da baterija za novi laptop ili sta god vec moze da traje UP TO 8 hours. U kakvim vi to uslovima testirate? Sa smanjim osvetljenje ekrana na minimum, da corim i naprezem oci,da ga najbolje ugasim i ne koristim pa ce vek baterije biti tih vasih do 8 sati??? Isto kao i potrosnja goriva kod novih vozila. Dajte rezultate svega toga sto vas cini boljim od drugih u realnom zivotu a ne u laboratorijskim uslovima. Nadam se da veliki deo populacije ima isto misljenje kao i ja.

savet

pre 8 godina

Punjace ne ostavljajte u uticnicama u zidu kada na njima nisu prikljuceni telefoni za punjenje baterije (a kad se punjenje zavrsi izvadite punjac iz uticnice), jer postoji mogucnost da punjac eksplodira!
Nedavno se desilo to jednoj porodici, ceo stan im je izgoreo.

On

pre 8 godina

Puče mi za bateriju. Ja sam nju kupio a ne ona mene. Puniću je i prazniti kad JA budem hteo i kako JA budem hteo. Robovi, robujte i dalje. I niste za slobodu...

CATAPA

pre 8 godina

Iz iskustva znam da je ogromnoj većini potpuno uzaludno objašnjavati razliku u vrstama akumulatora i razlike u načinu punjenja, pa čak ne razumeju ni kako rade ovi mali i lagani "elektronski" ispravljači koji su zamenili klasične sa transformatorom gvozdenog jezgra.
Zapravo, baš to bi bio dobar test. Ko to ne zna, ne bi trebalo da priča ni o problematici punjenja, da ne unosi "zbrku u konfuziju".

dasa

pre 8 godina

Novim baterijama ne smeta da budu na punjaču cele noći, da se pune od polovine, ili samo da se dopunjavaju npr od 15 do 45%... Jedino što šteti novim baterijama je da je ispraznite do kraja, a kad vam se ugasi telefon vi ga odmah upalite da bi pogledali nešto tj. Pražnjene baterije u potpunosti ... Ovo uništava baterju sve ostalo je manje više ok

Zeljko

pre 8 godina

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Znaci ti hoces da kazes da po ceo dan sedis pored uticnice.

Achitwn

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)

Ti stvarno imas vremena na razmetanje alo se bacis ovakvim razmisljanjima i akcijama WHO CARES DUDE. ITS JUST A FRICKING PHONE.

Ivan Đorđević

pre 8 godina

Kontroler punjenja baterije se nikada kod LiIon baterija kod ovakvih uređaja, ne nalazi u uređaju, već u samoj bateriji. Izuzeci su baterije za alat, gde je u samoj bateriji samo senzor temperature, govorim za NiMH baterije kod profesionalnog alata, danas sve više ugrađuju LiION ali ja taj alat ne posedujem pa ne znam.
Kontrola punjenja baterija je danas jako složen proces, i to obavlja mikrokontroler i posmatraju se 3 parametra, struja, napon i temperatura. Kontroler zna stanje napunjenosti baterije kada dU/dt postane negativno, važi za LiION i NiMH. Kontrola punjenja se u zavisnosti od trenutka, jako opširna teorija, zasniva ili na konst. struji ili na kontroli napona. Glavni limitirajući faktor je temp. ćelije kao i dT/dt. Kada se završi proces punjenja, uvek ima određena jako mala struja koja drži bateriju da se ne isprazni.
Baterije danas imaju limitiran broj punjenja koji se ne može povećati jer usled velikih struja punjenja, materijali koji se koriste kao katalizatori kako bi apsorbovali gas oslobođen tokom punjenja se troše, a joni koji veoma brzo idu između elektroda, pod dejstvom struja velike gustine, padaju u elektrolit između elektroda. Kod punjenja malim strujama, npr. na USB možda bi se teorijski i produžio vek, nisam siguran, jer je struja USB porta limitirana, ali kažem nisam siguran.

hahhaauaaa

pre 8 godina

A šta kaže Džesi, "vole" li baterije da stalno/dugo budu na 100%.. tj. pod stresom?

Inače, moja rutina je - na punjač kada je na 70, sa punjača kada stigne do 90%.
Niti da ikada iznenada krenem od kuće sa manje napunjenosti od 70, niti da stresiram bateriju preko 90..
(Psn, 24. septembar 2015 10:15)
Ko moze da mjeri od 70 do 90, jedino dokon covjek, preko noci ga punim i onda za poslom fo veceri i tako u krug.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Pametnjakovic Mladji 

Bezicni punjac sporije puni telefon, sto ide na korist samoj bateriji (sporije punje je=duzi zivotni vek) 
Jedina mana bezicnog punjaca je sto stvara velike gubitke i to u vidu toplote, sto je i ujedno najveci ubica baterija. 

Bolje je koristiti obican punjac nego kineski bezicni, koji zagreje poledjinu telefona na 50c
(dr, 24. septembar 2015 12:45) Hvala puno na odgovoru inace imam najnoviji samsungov wifi punjac s brzim punjenjem. Ne zagreva mnogo barem kolko sam ja primetio a platio sam ga oko 60e.

Marko

pre 8 godina

> Telefon se napuni do 100%, prekidač prekine punjenje i šta onda? Ako spadne na 99% a telefon je preko noći i dalje na punjaču, nastaviće da se puni ponovo?

Neće. Ako je telefon priključen na punjač vući će struju sa kabla, ne iz baterije.

dr

pre 8 godina

@Pametnjakovic Mladji

Bezicni punjac sporije puni telefon, sto ide na korist samoj bateriji (sporije punje je=duzi zivotni vek)
Jedina mana bezicnog punjaca je sto stvara velike gubitke i to u vidu toplote, sto je i ujedno najveci ubica baterija.

Bolje je koristiti obican punjac nego kineski bezicni, koji zagreje poledjinu telefona na 50c

microProcessor

pre 8 godina

Ja jedan kraj punjaca ubodem u telefon,a drugi u uticnicu. 
Jel` to pravilno?
(Laik, 24. septembar 2015 11:36)

Jedino nije svejedno koji kraj punjača gde guraš...

kirk

pre 8 godina

@ najob
To sto si naveo nije tacno. Ako se ne razumes u "struju" ni malo, posmatraj onda logicki. Kapacitet je toliki koliki je i to je to. Punio ga ti 2 sata ili 2 dana on nece moci da ima vise struje nego koliki je pomenuti kapacitet. Sto znaci da to nema veze o cemu ti pricas.

angel_eyes

pre 8 godina

Držim ga na punjaču tokom noći, koristim ga tokom dana, pred spavanje ga ponovo uključim da se puni, onda opet pa opet pa opet i tako dalje i to je moja cela filozofija oko punjenja telefona.

tikva

pre 8 godina

u poslednjih 15 godina mi nije nijedna baterija na telefonu otkazala, a odkad su ovi pametni telefow izašli, traje mi baterija prosečno 13 h. Tako da pred spavanje ga stavim da se puni pa tako do ujutru.
Ah da. Imam jedan stari Sony Ericsson walkman telefon iz 2005-e. 5 dana mu je držala baterija

Da da

pre 8 godina

Veci problem su baterije na laptopu, desilo mi se da je tacno na 1200 ciklusa (fabricki softver ima brojac i cifra je bila bas ova), ispise, sada je vreme da kupite novu bateriju, vasa baterija je dotrajala, i nista od punjenja. A pre toga je drzala, solidnih 66% kapaciteta.

U industriji ovo se inace zove projektovano zastarevanje, srecom uredjaji postaju koliko toliko pristupacniji, a i baterije nisu tako skupe.

Mob. celu noc, drzi 2 dana, drugog oko 20-40% pre stavljanja na punjenje, mada nema pravila, nekad ode i za dan, a nekad i 3, bitno je ne izlaziti iz kuce sa manje od 50%, nekako tih drugih 50% ne traje bas nesto, vec na 15% krene da kuka :)))

Najt voch

pre 8 godina

@korisnik obicni
Nokia 6030 nema litijumsku bateriju vec nikl-metal-hidrid stari tip,naravno da nema 500 ciklusa punjenja vec mozda nekih 200 zavisi od konkretne baterije,i kod nje upotrebljivost i kapacitet baterije opada svakim procentom punjenja,znaci linearno..postupno slabi,dok lit-jonske i lit-pol. drugacije,

@i dalje nista ne znaju o bateriji
Misli se na punjenje od 0-100,sto znaci ako punis od 50-100% imas hiljadu punjenja,naravno brojevi su krajnje orijentacioni nema nikakvih brojaca ili slicno,ne zanosite se ljudi. A kad dodje na 100% baterija se ni ne koristi ako je na punjacu vec telefon radi preko adaptera,a baterija odmara (sto mozete proveriti izvadite bateriju telefon ce raditi,mislim velika vecina njih,inace tako ih fleshujemo u servisu,skinemo bateriju i prikljucimo na adap.)

Fox

pre 8 godina

Ne mogu da verujem da se ovde raspravlja o tome kako robovati stvarima tj. baterijama telefona. Bateriju punim kad hoću i kako hoću i nikad mi se nije desilo da mora da se menja ispod dve godine trajanja. Nisam bahati razmaženi budžovan nego neko kome zdrav razum ne dozvoljava da svakodnevno organizuje svoj život i vreme ne prema svojim potrebama nego prema potrebama baterije koja će svakako trajati 2-3 godine i koja košta 10-20 evra. Jasno mi je da neki telefoni imaju fiksne baterije, ali o takvim stvarima neka razmišljaju kupci tih modela. Ja sam jedan od onih kojima to nije opcija pri kupovini.

tikva

pre 8 godina

(Najt voch, 24. septembar 2015 13:52)
Moj radni kolega je kupio za iphone neki mali solarni panel i tako je punio bateriju u firmi. Nije najbolje funkcionisalo i bacio je 30 evra bezveze