iOS 2

19.06.2024.

11:45

Nema svaki iPhone kameru, a evo zbog čega

Da li mislite da svi iPhone-i imaju kameru? Ako je vaš odgovor potvrdan, mogli biste da se iznenadite.

Izvor: Index

Nema svaki iPhone kameru, a evo zbog čega
rifky naufaldy / Shutterstock.com

Podeli:

Fotografija starijeg i izlizanog iPhone-a bez kamere na poleđini, objavljena na Redditu, demantuje tu uobičajenu pretpostavku.

Autor objave pojašnjava da je vlasnik tog neobičnog iPhone-a njegov prijatelj zaposlen u nuklearnoj elektrani, gde su kamere strogo zabranjene, prenosi Digital Trends.

Iako nije uobičajeno videti iPhone bez kamere, ovo nije prvi put da se takav uređaj pojavio na Redditu. Prie nekoliko godina jedan korisnik je objavio fotografiju iPhone-a bez kamere koji je pronašao u prodavnici polovnih pametnih telefona u Dubaiju.

Apple je prodavao modifikovane verzije bez kamere određenim vladinim institucijama?

Odgovori na tu objavu su otkrili da se modeli iPhone-a bez kamere koriste u vojsci, a neki su tvrdili da je Apple povremeno imao naviku da prodaje modifikovane verzije bez kamere određenim vladinim institucijama.

U raspravama na Redditu je naglašeno da se iz uređaja uglavnom uklanjaju ne samo fizički delovi kamere već i prateći softver i hardver, čime se onemogućava naknadna instalacija kamere.

Komentatori na Redditu takođe su podelili informacije o nabavci setova za uklanjanje kamera s iPhone-a, kao i gde se mogu kupiti već modifikovani telefoni. Pomenuli su kompaniju NonCam koja nudi setove za modifikaciju starih iPhone modela, uključujući iPhone SE, iPhone 8 i iPhone 5S, po ceni od 250 dolara (oko 230 evra).

Takođe, ta kompanija prodaje unapred modifikovane verzije za više od 1000 dolara (oko 930 evra). Na svojoj veoma sporoj veb stranici navode da su među njihovim klijentima pripadnici vojske, radnici u naftnoj i industriji gasa, kao i zaposleni u obrazovnom sektoru.

U Singapuru kompanija Mister Mobile nudi reverzibilnu uslugu uklanjanja kamera za samo 28 dolara (oko 26 evra), omogućavajući vojnim regrutima da tokom službe koriste svoje telefone bez kamera, a zatim ih vrate u izvorno stanje. Ova usluga dostupna je ne samo za Apple uređaje već i za proizvode drugih velikih proizvođača, kao što su Samsung, Sony, Google i OnePlus.

Ako naiđete na iPhone ili neki drugi pametni telefon bez kamere, jedne od ključnih funkcija, zbog koje biste inače kupili uređaj, sada znate kako je to moguće i zašto bi neko to uradio.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: