iOS 7

21.04.2024.

11:40

Evropska unija odobrila

Prošlog meseca je objavljen iOS 17.4, koji stiže sa bitnim promenama za vlasnike iPhone-a u Evropskoj uniji.

Autor: B92

B92
Evropska unija odobrila
Koshiro K / Shutterstock.com

Podeli:

Među ovim promenana nalaze se i mogućnost korišćenja eksternih prodavnica aplikacija i plaćanja za aplikacije i usluge izvan Apple App Store-a.

Ovo je, međutim, omogućeno silom. Naime, Evropski zakon o digitalnim tržištima naterao je kompaniju Apple da omogući pomenute stvari, inače se one ne bi nikada dogodile.

Slična stvar, koja je do sada bila nedostupna trećim licima, bila je mogućnost plaćanja stvari koristeći iPhone NFC funkciju, koju kompanija ograničava samo na sopstvenu uslugu, Apple Pay. To će se, međutim, promeniti u EU, verovatno već sledećeg meseca.

Tada bi Evropska komisija (EK) trebalo da pristane na ponudu Apple-a da otvori funkciju NFC-a za plaćanje kako bi se omogućila beskontaktna plaćanja eksternim mobilnim novčanicima, kažu ljudi upoznati s ovom temom u razgovoru za Rojters. Ova ponuda od strane Apple-a je prvobitno data u januaru, podstaknuta četvorogodišnjom istragom.

Ako EK odobri plan, onda će Apple izbeći potencijalnu veliku kaznu koja bi mogla da iznosi čak 10% globalnog godišnjeg prometa kompanije. Apple je prošlog meseca kažnjen sa 1,84 milijarde evra zbog podrivanja konkurencije, kao što su Spotify i drugi rivali putem ograničenja App Store-a, i to je bila kompanijina prva antimonopolska kazna u istoriji EU. Očigledno, Apple želi da ta kazna bude i poslednja.

Podeli:

Tagovi

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

21 h

Podeli: