iOS 16

19.04.2024.

21:04

Kineska vlada naterala Apple da ukloni WhatsApp

Nakon zahteva kineske vlade, Apple je navodno povukao WhatsApp i Threads iz kineskog App Store-a.

Izvor: Cult of Mac

Kineska vlada naterala Apple da ukloni WhatsApp
Profimedia

Podeli:

Druge Meta aplikacije, kao što su Facebook i Instagram, i dalje su dostupne za preuzimanje. Kineska administracija za sajber prostor zatražila je od "jabuke" da ukloni ove dve aplikacije, navodeći kao razlog "zabrinutost za nacionalnu bezbednost".

Nije sasvim jasno šta tačno izaziva tu zabrinutost, ali iako više ne mogu da se preuzmu, iPhone korisnici koji imaju instalirane aplikacije WhatsApp i Threads mogu da nastave da ih koriste bez problema.

U izjavi za WSJ, Apple je potvrdio uklanjanje dve Metine aplikacije.

Ova situacija dešava se u trenutku kada kineski regulatori počinju da ograničavaju aplikacije koje tek treba da se registruju kod vlade na osnovu direktive izdate u avgustu 2023. godine.

WhatsApp nije jedina popularna aplikacija za dopisivanje koja nije dostupna za iPhone u Kini - tu spadaju i Telegram i Signal su takođe uklonjeni iz App Store-a.

Ovo nije prvi put da je Apple uklonio popularne aplikacije iz Kine na zahtev tamošnje vlade - 2020. godine je morao da ukloni više od 94.000 igara, a pre toga da obriše aplikacije kao što su Quartz i Tripadvisor.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: