iOS 2

17.04.2024.

15:15

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da i druge države istražuju Apple zbog antimonopolskih praksi i monopola.

Autor: B92

B92
Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol
gioele piccinini / Shutterstock.com

Podeli:

Nedavno su se pojavile vesti da Japan nastoji da značajno poveća kazne za velike korporacije koje se bave monopolističkom praksom.

Sadašnji zakon u Japanu predlaže kaznu od 6% prodaje, ali kreatori zakoba žele da to povećaju na 20 procenata. Naknadno nepoštovanje zakona u budućnosti će rezultovati novčanom kaznom od 30% od prodaje.

Japan je signalizirao dolazeću promenu još u decembru 2023. godine i čak je upozorio Apple da država ima veće planove da revidira svoje propise u odnosu na antikonkurentske prakse. Glavni problem Japan vidi u Apple App Store-u.

Baš kao i u EU, Japan će verovatno primorati Apple da otvori svoju platformu za eksterne prodavnice aplikacija i alternativne sisteme plaćanja, jer od sada sve pretplate i plaćene aplikacije zahtevaju plaćanje preko Apple-ovog sopstvenog sistema, što uključuje naknadu za obradu od do 30%.

Ukoliko druge zemlje širom sveta budu sledile primer Evorpske unije, Apple bi mogao da bude primoran da se prilagodi, jer će biti previše teško održavati različite verzije App Store-a za svako tržište.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: