iOS 2

17.04.2024.

15:15

Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol

Nakon što je Evropska komisija primorala Apple da otvori iOS za eksterne prodavnice aplikacija u EU, izgleda da i druge države istražuju Apple zbog antimonopolskih praksi i monopola.

Autor: B92

B92
Ni Japan više neće da trpi Apple-ov monopol
gioele piccinini / Shutterstock.com

Podeli:

Nedavno su se pojavile vesti da Japan nastoji da značajno poveća kazne za velike korporacije koje se bave monopolističkom praksom.

Sadašnji zakon u Japanu predlaže kaznu od 6% prodaje, ali kreatori zakoba žele da to povećaju na 20 procenata. Naknadno nepoštovanje zakona u budućnosti će rezultovati novčanom kaznom od 30% od prodaje.

Japan je signalizirao dolazeću promenu još u decembru 2023. godine i čak je upozorio Apple da država ima veće planove da revidira svoje propise u odnosu na antikonkurentske prakse. Glavni problem Japan vidi u Apple App Store-u.

Baš kao i u EU, Japan će verovatno primorati Apple da otvori svoju platformu za eksterne prodavnice aplikacija i alternativne sisteme plaćanja, jer od sada sve pretplate i plaćene aplikacije zahtevaju plaćanje preko Apple-ovog sopstvenog sistema, što uključuje naknadu za obradu od do 30%.

Ukoliko druge zemlje širom sveta budu sledile primer Evorpske unije, Apple bi mogao da bude primoran da se prilagodi, jer će biti previše teško održavati različite verzije App Store-a za svako tržište.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: