Zakerberg rebrendira kompaniju Meta – zaposlene naziva "meta drugovi"

Tvrdi da je Meta sada "metaverzum kompanija, koja gradi budućnost društvenih veza", a ne kompanija fokusirana na društvene medije.

Tehnopolis

Izvor: B92, Jutarnji.hr, Guardian

Sreda, 16.02.2022.

12:17

Zakerberg rebrendira kompaniju Meta – zaposlene naziva
Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

"Brzo reagujte, gradite nove sjajne stvari i živite u budućnosti", poručio je Mark Zakerberg zaposlenima u predstavljanju novog pravca kompanije Meta, piše Guardian.

Osim toga, Zakerberg je predstavio niz novih slogana i promena u kompaniji koja se prethodno zvala Facebook.

U objavi, koju je podelio na svojoj Facebook stranici, Zakerberg je napisao da je Meta sada "metaverzum kompanija koja gradi budućnost društvenih veza", a ne prvenstveno kompanija fokusirana na društvene medije. Kompanija će, shodno tome, svoje zaposlene ubuduće nazivati "metamates" (u slobodnom prevodu - "meta drugovi").

Zakerberg je istakao da želi da reformiše pravila i vrednosti kompanije, koje nisu ažurirane od 2007. godine. Takođe je podstakao radnike da se "fokusiraju na dugoročni učinak".

"Fraza 'Usredsredite se na dugoročni učinak' naglašava dugoročno razmišljanje i podstiče nas da produžimo vremenski okvir za učinak koji imamo, umesto optimizacije za kratkoročne pobede", napisao je u svojoj objavi.

"Trebali bismo prihvatiti izazove koji će imati najveći uticaj, čak i ako se potpuni rezultati neće videti godinama", dodao je. Zaposleni se suočavaju s brzim odstupanjem od društvene mreže koja se gradila 17 godina do građenja metaverzuma, koji je većini još uvijek nepoznanica. Inženjeri Instagrama i Facebooka navodno se podstiču da se prijave za poslove u odeljenjima za metaverzum i virtualnu stvarnost u kompaniji, a Meta je zaposlila hiljade novih radnika iz konkurentskih kompanija - između ostalih, i Appela.

Međutim, ove promene brinu i zaposlene i akcionarske kompanije. Naime, deonice Mete doživele su istorijski pad nakon poslednjeg poslovnog izveštaja, što je dovelo do gubitka više od 230 milijardi dolara u tržišnoj vrednosti kompanije.

Usprkos istorijskom padu, Zakerberg je ostao nepokolebljiv u svom uverenju da je metaverzum ključni projekat kompanije (uostalom, u njega je već uložio 10 milijardi dolara).

"Uveren sam da je ovo pravi put za kompaniju", poručio je Zakerberg investitorima u kompaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: