Vaši ukradeni podaci se sada prodaju na novom dark veb tržištu

Novo dark veb tržište se pojavilo, kao omiljeno odredište za prodaju i kupovinu ukradenih korisničkih podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92, Hothardware

Sreda, 22.12.2021.

15:03

Vaši ukradeni podaci se sada prodaju na novom dark veb tržištu
Foto: Who is Danny / Shutterstock.com

Tržište, pod navodom "2easy" postaje jedan od bitnijih igrača u procesu prodaje ukradenih "logova", koji su prikupljeni sa približno 600.000 uređaja, a koji su prethodno inficirani malverom koji krade podatke.

Logovi (Logs) su arhive podataka, ukradenih sa kompromitovanih veb pregledača ili sistema putem malvera.

Najbitniji aspekt logova jeste da oni u velikom broju slučajeva uključuju kredencijale o nalogu korisnika, kolačiće i sačuvane informacije sa kreditnih kartica.

2easy je pokrenut 2018. godine, a ogroman rast je zabeležio u odnosu na prethodnu godinu, kada je prodao podatke sa "samo" 28.000 inficiranih uređaja i kada je smatran nebitnim na dark veb tržištu.

Milioni informacija o korisnicima se nude svakodnevno na dark vebu, tako da eksperti za sajber bezbednost uporno preporučuju da se preduzimaju odgovarajuće mere zaštitu naloga od potencijalnih pretnji.

Neke od tih mera uključuju višestruke korake verifikacije, često menjanje lozinke i onemogućavanja privilegija za pristup podacima svim korisnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: