Proverite da li ste hakovani

Sajt Have I Been Pwned u svoju bazu dodao skoro pola miliona naloga ukradenih od strane RedLine malvera.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 31.12.2021.

12:39

Proverite da li ste hakovani
Foto: mundissima / Shutterstock.com

Servis za proveru obaveštenja o hakovanju i probijanju servisa/naloga korisnika, sada omogućava da se proveri da li je vaš imejl jedan od 441.000 naloga ukradenih tokom kampanje sa RedLine malverom.

RedLine je trenutno najrasprostranjeniji malver za krađu informacija, a distribuira se preko fišing kampanja sa malicioznim dokumentima, preko YouTube prevara i kroz sajtove sa warez/crack fajlovima.

Nakon što se instalira, RedLine malver pokušava da ukrade kolačiće, kredencijale, kreditne kartice iinformacije koje se automatski popunjavaju u internet pregledačima.

Takođe, maliciozni program krade i podatke iz VPN I FTP klijenata, novčanike sa kriptovalutama i može da preuzima softver i izvršava komande na zaraženim računarima.

RedLine podaci, koji sadrže 441.557 jedinstvenih imejl adresa, su navodno ukradeni od strane LastPass korisnika. Sada su dodati u Have I Been Pwned bazu, kako bi korisnici znali da li su izloženi opasnosti.

Nažalost, ukoliko je korisnikova imejl adresa izlistana u RedLine malver logovima, nije dovoljno da se samo promeni lozinka za povezani nalog.

Korisnici će morati da promene sve lozinke koje se nalaze na njihovim uređajima, uključujući korporativne VPN i imejl naloge i druge lične naloge.

Na kraju, ukoliko je korisnikov imejl izlistan kao deo RedLine baze, potrebno je da skenira svoj računar antivirus softverom, kako bi se pronašao i uklonio instalirani malver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: