Problemi za najpopularnije YouTubere

Poznati YouTuberi, koje na ovom video servisu prate milioni korisnika, upozorili su kako je u poslednje vreme na njihovim kanalima, odnosno u komentarima na video zapise značajno povećana količina spama.

Izvor: B92, ITvesti, Verge
Podeli
Foto: NiP STUDIO / Shutterstock.com
Foto: NiP STUDIO / Shutterstock.com

Sa spamom naročito probleme imaju najpopularniji YouTuberi, a neke od taktika spamera jesu da oni oponašaju YouTubere, odnosno koriste njihove lične podatke da bi prevarili korisnike da kliknu na link u poruci koju objavljuju.

"Svakim je danom sve gore", komentarisao je za The Verge Linus Sebastian sa kanala Linus Tech Tips. Kaže kako se u komentarima ispod videa objavljuju prevare vezane za kriptovalute, dodatke prehrani i slično. Kada korisnici kliknu na linkove u tim komentarima, a nisu svesni da te linkove nisu objavili poznati YouTuberi, otvaraju im se internet stranice na kojima vrebaju brojne prevare - od malwarea, pa do upisivanja ličnih podataka na lažnim stranicama koji se tako predaju prevarantima i oni mogu dalje da ih iskorišćavaju.

Na isti problem upozorava i Marks "MKBHD" Braunli. On je rekao kako se situacija sa spamom otela kontroli, te da YouTube trebalo što pre da reši taj problem.

YouTube u borbi protiv takvih komentara koristi različite alate koji uključuju i nadzor ljudi i korišćenje veštačke inteligencije i mašinskog učenja, pa se većina štetnog sadržaja uklanja automatski. Zbog kršenja pravila vezanih za spam i prevare, samo u poslednjem tromesečju prošle godine YouTube je uklonio više od 950 miliona komentara.

Ipak, dok većinu komentara uklone, neki ipak uspeju da pobegnu njihovom automatskom nadzoru, a u poslednje vreme je takvih komentara sve više.

Iz tog razloga, YouTube počeo je s novim eksperimentalnim alatima moderiranja sadržaja sa kojim će se više potencijalno neprikladnih komentara pregledati, odnosno recenzirati pre njihove objave. Iz ove kompanije kažu kako prate situaciju i način na koji se spamerske taktike menjaju i evoluiraju te će nastaviti sa prilagođavanjem svojih sistema kako bi se objava takvih komentara sprečila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.