Novi problemi za Metu: Evropljani mogu da ostanu bez Facebooka i Instagrama?

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge evropske kompanije koje svoje podatke, ali i podatke svojih evropskih korisnika, skladište na serverima u SAD-u.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 08.07.2022.

15:45

Novi problemi za Metu: Evropljani mogu da ostanu bez Facebooka i Instagrama?
Foto: Sergei Elagin / Shutterstock.com

Irski regulator, zadužen za očuvanje privatnosti podataka, napravio je novi korak u donošenju presude koja bi mogla da izazaove glavobolje za Metu i natera je da promeni način na koji funkcioniše. Bar kada je u pitanju Evropa.

Naime, irski regulator Data Protection Commission (DPC) je još u 2020. izdao privremenu odredbu kojom se blokiraju mehanizmi koje Meta koristi za prenos podataka evropskih korisnika u SAD. Odluka je donesena nakon istrage koju je pokrenula objava Edvarda Snoudena da su podaci koji se nalaze na serverima američkih kompanije, lako dostupni američkim obaveštajnim službama. Takođe, odluka je donesena nakon što je visoki evropski sud dogovor koji omogućava takvu praksu, tzv. "Safe Harbour", proglasio ništavnim.

Nakon te prvobitne prepreke EU i SAD su pokušale da postignu dogovor koji bi nasledio "Safe Harbour" ali, pregovori su zapeli, a razmena podataka je stavljena na čekanje. Odluka DPC-a mogla bi u potpunosti da blokira razmenu podataka između EU i SAD-a, onemogućiti korišćenje Facebooka i Instagrama korisnicima u Evropi i prisiliti Metu (ali i brojne druge kompanije koje koriste američke servere) da te podatke ubuduće drže na serverima u Evropi. Zanimljivo, korisnici WhatsAppa, aplikacije koja je takođe u Metinom vlasništvu, ne bi trebalo da osete ovu blokadu jer, kako su pojasnili iz DPC-a, ti podaci se drugačije obrađuju.

Istovremeno je DPC nastavio svoju istragu pa je ove nedelje obavestio i druge evropske regulatore o svojoj odluci. Evropski zvaničnici u Odboru za zaštitu podataka sada imaju mesec dana vremena da potvrde DPC-ovu odluku ili da je odbace. Ako ju potvrde, građani EU mogli bi usred leta da ostanu bez Facebooka i Instagrama kakve poznaju, ali i bez brojnih drugih usluga.

Problem je što se odluka ne odnosi samo na Metu, već i na brojne druge evropske kompanije koje svoje podatke, ali i podatke svojih evropskih korisnika, skladište na serverima u SAD-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: