Tehnopolis

Četvrtak, 26.10.2023.

10:21

Nikada nemojte da kliknete na ove reči tokom pretrage interneta

Na mreži prete brojne opasnosti, zato je uvek potrebno da budete oprezni i da slušate savete stručnjaka za bezbednost.

Izvor: Zimo

Nikada nemojte da kliknete na ove reči tokom pretrage interneta
Foto: TippaPatt / Shutterstock.com

Ponekada je dovoljan samo jedan pogrešan klik tokom surfovanja internetom da stvari krenu po zlu, odnosno da na računare ili telefone skinete neki zlonameran program, da se hakeri domognu vaših ličnih podataka i slično.

Stručnjaci za bezbednost često ponavljaju slične savete kako bi povećali bezbednost vaših uređaja i brojnih usluga koje koristite na mreži – poput opreza od phishing maejlova, lozinki koje birate i koristite za različite servise i slično.

Da je potreban veliki oprez prilikom kliktanja na internetu upozorava i bezbednosni stručnjak kompanije McAfee, koji je posebno upozorio na opasnost od spywarea i na način na koji se na računareili telefone mogu preuzeti takvi špijunski programi koji, bez znanja korisnika, mogu da prate sve što oni kucaju i tako se domognu brojnih važnih podataka poput korisničkih imena i lozinki, brojeva kreditnih kartica i slično. Pri tome je posebno izdvojio četiri reči koje mogu biti posebno opasne, pogotovo kada se pojave u obliku "pop up" prozora.

"Nemojte nikada kliknuti na 'prihvatam', 'OK', 'Ne' ili 'Da' u pop up prozorima jer te akcije mogu da pokerenu automatsko preuzimanje spywarea", upozorio je. Umesto kliktanja na te reči, u sumnjivim situacijama on savetuje da je najbolje u potpunosti zatvoriti pregledač internet stranica i to ne klikom na "X", već preko task managera na PC-u, odnosno putem opcije force quit na Mac uređajima.

Sve veća opasnost i od AI

Pored toga, ovaj stručnjak iz McAfeeja, koji je u razgovoru s novinarima želeo da ostane anoniman, svima savetuje još jednu stvar koja je logična, ali mnogi je se i dalje ne pridržavaju, a to je izbegavanje preuzimanja datoteka iz nebezbednih izvora poput npr. torenta. Za bezbednost je važno i korišćenje aktuelnih verzija operativnih sistema, ali i softvera koji se koristi jer, pored novih opcija, takve verzije sadrže najaktuelnije bezbednosne nadogradnje.

Sve veću opasnost za korisnike predstavlja i veštačka inteligencija i to kroz personalizovane phishing šeme, upozorila je stručnjakinja za AI Lisa Palmer, preneli su na NY Postu.

Ona kaže da veštačka inteligencija može da kreira visoko personalizovane kampanje koje mogu biti veoma uverljive i podsetila je na situacija iz Arizone kada je jedna majka čula glas svoje ćerke kojoj joj govori da je oteta i da otmičari traže otkupninu, ali glas devojčice je kreirao AI. Slične prevare s upotrebom AI-ja i kloniranja glasa zabeležene su i u drugim američkim državama.

Ovo su samo neki od primera koji pokazuju koliko prevare danas mogu da budu sofisticirane i da veštačka inteligencija može da nasamari čak i one najopreznije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: