Google zbog kritika u Play prodavnicu vratio odeljak sa dozvolama za aplikacije

Google je saopštio da povlači nedavnu promenu kojom je uklonjena lista dozvola za aplikacije iz Google Play prodavnice za Android i u mobilnoj aplikaciji i na vebu.

Izvor: B92, Informacija.rs
Podeli
Foto: rafapress / Shutterstock.com
Foto: rafapress / Shutterstock.com

"Privatnost i transparentnost su osnovne vrednosti u Android zajednici", rekao je Googleov Android Developers tim. "Čuli smo vaše povratne informacije da smatrate da je odeljak dozvola za aplikacije u Google Play koristan i odlučili smo da ga ponovo postavimo. Odeljak sa dozvolama za aplikacije će se uskoro vratiti".

Zbog toga, pored novog odeljka o bezbednosti podataka koji korisnicima nudi pojednostavljeni rezime prikupljanja i obrade podataka i bezbednosnih praksi aplikacije, Google namerava da prikazuje i sve dozvole koje su potrebne aplikaciji da bi njen "pristup određenim ograničenim podacima i radnjama" bio razumljiv.

Da podsetimo, Google je nedavno zamenio odeljak sa dozvolama za aplikacije odeljkom "Bezbednost podataka" neposredno pre isteka roka (20. jul) koji je kompanija dala programerima aplikacija da daju informacije o tome "kako prikupljaju i rukuju korisničkim podacima za aplikacije koje objavljuju na Google Play".

Međutim, mnoge popularne aplikacije i dalje nemaju odeljak o bezbednosti podataka.

Ono što se zamera ovom novom sistemu je to što se u potpunosti oslanja na pretpostavku da će programeri davati "potpune i tačne deklaracije", što znači da bi ove informacije mogle biti pogrešne ili potpuno netačne.

Google je, međutim, upozorio da će preduzeti odgovarajuće mere u slučajevima u kojima postoji nesklad između ponašanja aplikacije i njene deklaracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.