Facebook proslavlja 20. rođendan

Društvena mreža Facebook je osnovana pre 20 godina godina, 4. februara 2004. godine.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 04.02.2024.

11:50

Facebook proslavlja 20. rođendan
Foto: Profimedia

Poput interneta, Facebook je kreacija jednog vizionara koji je imao svojevrstan dar a u pitanju je Mark Zakerberg. Naravno, to nije bila prva društvena mreža, ali je Facebook u svoje vreme isplivao kao dominantan igrač na ovom tržištu.

Kada se pojavio, Facebook su mnogi poredili prvenstveno sa sajtom MySpace, ali ono što ga je izdvajalo od drugih sličnih sajtova bio je, osim tehničke osposobljenosti njegovog osnivača, i to što je na početku bio ekskluzivan – da biste postali njegov član, morali ste da budete student jednog od najelitnih američkih univerziteta - Harvarda.

Nakon što se otvorio prema korisnicima iz čitavog sveta, za Facebook je počeo da važi Metkalfov zakon, prema kojem će društvena mreža, što ima više korisnika, postati privlačnija za ljude koji razmišljaju o tome da joj se pridruže.

Tokom dužeg broja godina od osnivanja, na rast Facebooka najviše su uticali mladi ljudi, za koje je poznato da su hiroviti i često menjaju interese. Vrednost akcija Facebooka je rasla ili padala u zavisnosti od toga da li tinejžeri pokazuju da im je on više ili manje dosadio.

Vremenom se ovo promenilo, mlađa publika je izgubila ineresovanje za Facebookom, a tinejžere često odbija činjenica da njihovi roditelji, pa čak i babe i dede, sve češće otvaraju naloge na Facebooku.

Od samih svojih početaka, Facebook je biuo na meti kritika, skandala, raznim krizama, ali sve to nije uticalo da danas na tržištu vredi preko petsto milijardi dolara.

Osnivač Facebooka, Mark Zakerberg uvek ima nešto novo što planira da implementira u svoju društvenu mrežu.

Iako nije toliko popularna među mlađom populacijom, platforma bi u budućnosti mogla da se vrati ovoj frupi korisnika fokusom na Metaverzum i veštačku inteligenciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: