Facebook i Instagram ne odlaze iz Evrope, ali i dalje žele naše podatke VIDEO

Nije prvi put da Mark Zakerberg najavljuje da će kompanija Facebook napustiti Evropu zbog zabrane razmene podataka korisnika iz Evrope sa SAD.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 09.02.2022.

11:19

Facebook i Instagram ne odlaze iz Evrope, ali i dalje žele naše podatke VIDEO

Još u julu 2020. godine je utvrđeno da Američka obaveštajna agencija ima nedovoljne zaštitne mere. Saga se nastavlja i početkom ove godine Zakerberg ponovo "preti" povlačenjem iz Evrope. U njegovoj kompaniji Meta razmatra se napuštanje evropskog tržišta ukoliko nova kompanija više ne bude mogla da razmenjuje podatke evropskih korisnika sa SAD.

Živimo li u Matriksu i hoćemo li u budućnosti biti vlasnici sopstvenih života, ili ćemo biti u vlasništvu pojedinih kompanija? Odgovore na ova pitanja daju Ana Toskić iz Yucoma i Goran Kunadić, IT stručnjak u emisiji "Jutro" na TV Prva.

Presuda Evropskog suda pravde iz 2020. godine kojom je tzv. "Štit privatnosti", odnosno mehanizam prenosa ličnih podataka Evropljana u Ameriku, proglašen nezakonitim je postala sporna.

"Taj Štit privatnosti je za kompanije iz SAD bio mehanizam, na osnovu kojeg su kompanije mogle da uvoze podatke iz Evropske Unije. Ono što EU traži od svih zemalja u koje se mogu izvoziti podaci, jeste da se obezbdi adekvatna zaštita i jednak nivo zaštite kao što je to u EU", ističe Ana Toskić iz Yucoma.

Facebook i dalje ima mehanizam na osnovu kojeg može da izvozi podatke (standardne ugovorne klauzule). To podrazumeva ugovor između Facebooka iz SAD i Facebooka iz Irske (gde je kompanijino evropsko sedište), a tim ugovorom se defivišu različita pitanja i mere zaštite podataka.

Irski nadzorni organ za zaštitu podataka sada razmatra da li su te standardne ugovorne klauzule dovoljno jak mehanizam zaštite, i zahtevaju da postoji kontrola koja će zabraniti trećim stranama uvid u te podatke.

Upravo zbog toga, Mark Zakerberg "preti" i na neki način vrši pritisak da ukoliko se onemogući da se koriste te ugovorne klauzule, on želi da povuče Facebook i druge servise iz Evrope. To bi na kraju značilo da Facebook nema pravo da iznosi podatke korisnika. Naravno, očekuje se da Facebook neće zaista napustiti Evropu, već želi da iztvrši određeni pritisak.

"Ukoliko prihvatamo da učestvujemo i da se nađemo na Instagramu i Facebooku, onda prihvatamo i njihove uslove", kaže Goran Kunadić, IT stručnjak.

Ono čega korisnici moraju da budu svesni, jeste da Facebook, Instagram i druge kompanije zarađuju na našim podacima koje im mi dobrovoljno dajemo, čim kliknemo na taster "AGREE" (slažem se) u uslovima korišćenja.

Upravo ovde se može pronaći i rešenje čitavog ovog problema. Da li smo imali dovoljno informacija kada smo pristajali na uslove koje su nam ponudile društvene mreže? Tu na scenu stupa evropski pravni okvir, koji obavezuje kompanije koje raspolažu našim podacima da nas adekvatno informišu, između odstalog, i o tome kome će ustupati naše poodatke.

Više o ovoj temi pogledajte u pratećem video prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: