DDoS napad ugrozio rad brojnih sajtova u Srbiji; Oglasio se RNIDS

Korisnici su od 14 časova počeli da prijavljuju različite probleme sa radom sajtova u okviru internet infrastrukture u Srbiji. RNIDS objavio pojašnjenje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Alexander56891 / Shutterstock.com
Foto: Alexander56891 / Shutterstock.com

RNIDS se oglasio povodom današnjeg prekida rada određenog dela internet infrastrukture u Srbiji:

"Usled tehničkog problema sa kojim se suočavaju određeni pružaoci internet usluga u Srbiji došlo je i do otežanog pristupa sistemu za registraciju nacionalnih domena, pa određeni broj korisnika ima otežan ili usporen pristup sistemu za registraciju domena ili se suočava sa problemima u radu DNS-a. Zajedno sa pružaocima usluga koji su napadnuti radimo na otklanjanju problema i očekujemo rešenje u najkraćem roku. Više informacija o uzroku biće saopšteno nakon što detalji budu poznati."

Ranije danas, dogodio se jak DDoS napad na internet infrastrukturu u Srbiji, a ovo je uključivalo i sajtove pod RNIDS okriljem, odnosno sa .RS domenom.

Korisnici su prijavljivali otežan rad i funkcionisanje sajtova sa .RS domenima, a bilo je i prijava sa otežanim radom B92 portala.

Trenutno ne postoje zvanične informacije i detalji ko stoji iza ovih dešavanja i DDoS napada.

Šta su DDoS napadi?

DDoS napad (Distributed Denial of service) je vrsta napada u kom veliki broj koordinisanih uređaja cilja određenu metu, čija infrastruktura ne može da podnese taj saobraćaj nakon čega prestaje sa normalnim radom.

Ugroženi mogu biti svi koji imaju veb sajt – državne institucije, kompanije, pa čak i pojedinci. Motivi su različiti: hakerski aktivizam (politički protest), ucena, uznemiravanje, privlačenje pažnje i ostvarivanje konkurentske prednosti...

Većina DDoS napada su tzv. napadi na ICMP (ICMP floods), kada velika količina ping zahteva iz više izvora vrši istovremeni napad na jednu metu dok ne dođe do preopterećenja. Ovi napadi se često sprovode uz pomoć botova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.