Probijena granica: Najbrži superkompjuter pokreće AMD-ov hardver VIDEO

Prošle godine, nakon objave novog MI250X GPU-a, AMD je otkrio planove da pokreće prvi superkompjuter koji će probiti granicu eksaflopa, kada je u pitanju brzina rada.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 31.05.2022.

08:29

Default images

Šest meseci kasnije, to dostignuće je ostvareno, a AMD-ovi EPYC procesori 3. generacije i MI250X GPU pokreću Oak Ridge National Laboratory "Frontier" superkompjuter.

Frontier superkompjuter je sada rangiran kao najjači sistem i na Top500 i na Green500 listi. Sistem je sposoban da postigne 1102 eksaflopa performansi i 62,68 gigaflopa po vatu kada je u pitanju potrošnja.

Sve navedeno Frontier čini najbržim i najefikasnijim svetskim superkompjuterom današnjice.

Zanimljivo je da Frontier nije jedini superkompjuter sa AMD hardverom. Polovina od Top 10 najbržih superkompjutera koristi AMD hardver, uključujući i one na prvom i trećem mestu najbržih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: