Nvidia potvrdila da su hakeri ukrali intelektualnu svojinu

Pojavilo se više detalja o hakerskom incidentu u kojem su se našli Nvidia i grupa koja preuzima odgovornost za probijanje sigurnosti, pod nazivom Lapsus (LAPSU$).

Tehnopolis

Izvor: B92, Hothardware

Sreda, 02.03.2022.

11:10

Nvidia potvrdila da su hakeri ukrali intelektualnu svojinu
Foto: Bartholomew Chekube / Shutterstock.com

Nekoliko dana, nakon što se ovaj napad pojavio u javnosti, Nvidia je potvrdila incident ističući da su neke vlasničke informacije zaista ukradene. Istovremeno, kompanija umanjuje značaj izveštaja koji pominju postojanje ransomvera.

Objavljeno je da je Lapsus ukrao 1TB podataka od Nvidije, uključujući skice, izvorne kodove za drajvere, detalje o firmveru i drugo. Hakerska grupa tvrdi i da je došla u posed alatke koja u potpunosti premošćava Nvidijin limiter brzine heširanja na GeForce seriji grafičkih karti.

Kako se priča razvijala, izveštaji pominju da je Nvidia uzvratila hakovanjem Lapsusa. Lapsus je kompaniju optužio da je "uzvratila vatru" sopstvenim ransomverom, ali da su hakeri srećom imali odgovor na to.

Još uvek nije jasno šta se konkretno dešava, mada je Nvidia potvrdila da je bila predmet probijanja podataka od strane hakera.

"Istražujemo incident. Naše poslovne i komercijalne aktivnosti se nastavljaju neometano. I dalje radimo na proceni prirode napada i nemamo dodatne detalje", rekli su iz kompanije na početku.

Nakon toga, iz Nvidije stižu sledeće informacije:

"Nvidia je 23. februara 2022. postala svesna sajber bezbednosnog incidenta, koji je uticao na IT resurse. Ubrzo nakon otkrivanja incidenta, dodatno smo ojačali našu mrežu, angažovali stručnjake za odgovor na incidente u sajber bezbednosti i obavestili organe za sprovođenje zakona.

Nemamo dokaza da je ransomvare primenjen u Nvidia okruženju ili da je to povezano sa sukobom Rusije i Ukrajine. Međutim, svesni smo da su akteri pretnji preuzeli akreditive zaposlenih i neke vlasničke informacije Nvidije iz naših sistema i počeli su da ih objavljuju na vebu. Naš tim radi na analizi tih informacija. Ne očekujemo bilo kakav poremećaj u našem poslovanju ili našoj sposobnosti da opslužujemo naše klijente kao rezultat tog incidenta.

Bezbednost je kontinuiran proces koji Nvidia doživljva veoma ozbiljno – i svakodnevno ulažemo u zaštitu i kvalitet našeg koda i proizvoda".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: