Novi rekord: Intelov procesor "poteran" preko 9 GHz VIDEO

Asusov "overclocking" tim postavio je novi svetski rekord u overklokovanju procesora, koji sada iznosi 9008,82 MHz.

Tehnopolis

Izvor: PCChip

Četvrtak, 29.12.2022.

13:15

Novi rekord: Intelov procesor
Foto: serhatctk / Shutterstock.com

Za postizanje novog rekorda korišćen je Intelov najnoviji Core i9-13900K procesor (koji ima standardni radni takt od 5,8 GHz), uparen s 32 GB DDR5 RAM-a 5600 MHz (G.Skill Trident Z) i koji se nalazi na Asusovoj ROG Maximus Z790 Apex matičnoj ploči, koja je već poznata po 14 svetskih rekorda i poboljšanoj regulaciji napajanja.

Ali, najvažnija stvar je svakako korišćenje tečnog helijuma, koji je temperaturu procesora spustio na -269°C. Postavljen je novi rekord i u PiFastu (6,85 sekundi) i u SuperPi 32M (3 minuta 3 sekunde i 788 milisekundi). Asusov tim onemogućio je sva E-jezgra na Core i9-13900K i onemogućio "hyperthreading", ograničavajući CPU na samo 8 P-jezgara i 8 niti. Tim je za hlađenje koristio neobičnu kombinaciju tečnog azota (LN2) i tečnog helijuma.

Prema SkatterBencheru, jednom od Asusovih overklokera, Core i9-13900K je jedan od CPU-ova s najboljim ponašanjem koje je video, kada se izloži tečnom helijumu: čip se veoma dobro skalira u ekstremno hladnom okruženju i radi na veoma temperaturi od -250 stepeni Celzijusa, bez velikih kolebanja. Ovaj rekord je prilično impresivan, ako se uzme u obzir da je barijera od 9 GHz bila nedostižna decenijama, čak i za najbolje CPU-ove i najiskusnije ekstremne overklokere. Prvi CPU koji se približio dostizanju 9 GHz bili su AMD-ovi procesori serije FX — više overklokera postiglo je preko 8 GHz tokom proteklih godina. AMD-ova FX linija možda je bila jedan od najgorih CPU dizajna do danas, ali je bila jedna od najsposobnijih platformi u smislu skaliranja frekvencije s LN2 hlađenjem.

Međutim, poboljšanja koja je Intel napravio na procesnom čvoru Raptor Lakea nesumnjivo su razlog zašto vidimo novi svetski rekord. Raptor Lake je Intelova CPU arhitektura s najvišim radnim taktom ikad, s pojačanim taktovima koji mogu da dosegnu 5,8 GHz fabrički na Core i9-13900K — a očekujemo da ćemo videti posebno izdanje Core i9-13900KS koje će moći da postigne i 6 GHz fabrički, bez ručnog podešavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: