Kinezi predstavili svoju prvu, domaću grafičku kartu

GPU tržište se menja, a na njega sada ulaze i kompanije iz Kine, koje koriste domaće grafičke arhitekture sa ciljem da konkurišu aktuelnim GPU gigantima sa zapada.

Izvor: B92, Overclock3d
Podeli
Foto: Stas Malyarevsky / Shutterstock.com
Foto: Stas Malyarevsky / Shutterstock.com

Moore Threads je predstavio prve, kineske grafičke proizvode, pod nazivom MTT S60 i MTT S2000. Grafičke karte pokreće Moore Threads MT Unified System Architecture (MUSA) arhitektura, a podržava DirectX, OpenCL, OpenGL, Vulkan i Nvidia CUDA.

MTT S60 i MTT S2000 GPU-ovi su okarakterisani kao gejming i server modeli. Podržavaju H.264, H.265 i AV1 enkodiranje, kao i H.264, H.265, AV1, VP8, i VP9 video dekodiranje. Pored toga, Moore Threads tvrdi da njihovi proizvodi podržavaju softver za dizajn kao što je Houdini, Unreal Engine, Unity i D5.

Grafičke karte su kreirane u 12nm litografskom procesu, što ih smešta godinama iza modela kompanija AMD, Nvidia i Intel kada je u pitanju tehnologija proizvodnje. Pored toga, Moore Threads S60 i S2000 korisnicima nude samo šest i 12 TFLOPS performansi. Poređenja radi, Nvidia RTX 3090 Ti nudi više od 40 TFLOPS performansi.

kada su u pitanu gejming performanse, Moore Threads je prikazao MTT S60 model koji pokreće League of Legends u 1080p. Ali nisu ponuđeni detalji o performansama, pa se ne može zaključiti previše toga, s obzirom na to da League of Legends nije preterano zahtevna igra.

Očekuje se da će vremenom Moore Threads kreirati moćnije proizvode, a ostaje da se vidi koliko će oni biti konkurentni AMD, Intel i Nvidia grafičkim kartama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.