DDR5 memorija je zabeležila značajan pad cena tokom ove godine

Krajem prošle godine, Intel je objavio svoje Alder Lake procesore, čime je otvoren put za eru DDR5 memorija. Na samom početku, cene DDR5 memorija su bile ekstremno visoke, ali se u međuvremenu stanje na tržištu značajno stabilizovalo.

Izvor: B92, KitGuru
Podeli
Foto: Zoomik / Shutterstock.com
Foto: Zoomik / Shutterstock.com

ComputerBase već izvesno vreme proverava i analizira cene DDR5 memorija. Tokom prvih meseci od objave, DDR5-4800 32GB memorijski moduli su koštali i više od 500 evra, ali sada slična memorija može da se pronađe i za ispod 175 evra.

To cenu gigabajta DDR5 memorije smešta ispod pet evra, a isti gigabajt je krajem 2021. godine koštao oko 15 evra. Samo tokom prethodnog meseca, cena memorijskih modula koji su se koristili kao referenca (Kingston ValueRAM DIMM) je pala za 20 procenata.

Ukoliko se nastavi aktuelni trend, već do kraja leta bismo mogli imati situaciju da cena DDR5 memorijskih modula bude u rangu sa cenama koju ima DDR4 memorija.

Potrebno je istaći da su poboljšanja cena najprimetnija kada je u pitanju DDR5-4800 memorija. Ukoliko želite module sa brzinama do 6000MHz, potrebno je da izdvojite bar 250 evra. Za sve preko toga cene idu i preko 400 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.