Novi PES doživeo potpuni fijasko. Ima li spasa?

PES je dugo, po mišljenju mnogih, bio najbolja simulacija fudbala.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 01.10.2021.

15:15

Novi PES doživeo potpuni fijasko. Ima li spasa?
Foto: Miguel Lagoa / Shutterstock.com

Međutim, poslednjih godina Konamijev PES počeo je sve više da zaostaje za FIFA-om koju proizvodi EA Sports. FIFA je uvijek imala više klubova, stadiona, igrača, modova od PES-a, koji je važio za realniju igru. FIFA ga je i tu stigla te je PES-u trebalo da napravi veliku promenu.

Ove godine najavljena ta velika promena koja bi Konami trebalo da vrati na staze stare slave. PES više ne postoji, a njegov nasljednik zove se eFootball.

Dugo najavljivana igra donosi jedan potpuno novi koncept. Bespalatna je i dostupna za Windows, PlayStation 4 i 5, Xbox One i Series X/S, te za Android i iOS sustave. Najavljena je i mogućnost crossplaya - međuosobnog igranja na različitim platformama. Pojednostavljeno, ako imate PS4, možete igrati utakmicu protiv prijatelja koji eFootball igra na PC-u.

Fanovi su besni, osećaju se prevareno

Naravno, igra nije besplatna u potpunosti. Osnovni modovi su besplatni, a igrač vremenom može da kupuje dodatne modove, igrače i slično.

S obzirom na to kako je sve krenulo, pred Konamijem je jako težak posao. Prvi dan novog PES-a, odnosno eFootballa, jako je loš. Mogli bismo da kažemo da je igra doživela debakl, piše index.hr. Prvo, izašao je osnovni mod koji nudi tek najjednostavnija takmičenja. Dakle, igra je nepotpuna, iako to nije najveći problem.

Zbog brojnih bagova, očajne grafike i problema koji se javljaju igra je imala jedan od najgorih startova u istoriji Steama, najpopularnije platforme za PC igre.

Do trenutka pisanja ovog teksta sakupila je nešto manje od 6000 komentara, a velika većina ih je negativna. Tek devet posto komentara je bilo pozitivno. Besni fanovi pišu kako je ovo najgora igra u istoriji te se žale na brojne greške, bagove, nelogičnosti, duga čekanja i još gomilu drugih problema.

"Dve godine. Ljudi su čekali pune dve godine da se ispuni obećanje da će ova igra biti revolucionarna. Jedino logično i moguće objašnjenje zašto je ova igra ovako loša je da Konami želi da proglasi bankrot. U isto vreme i smešno i tužno. Objavili su gotovu verziju kojoj nedostaje sadržaj. Strašno, jednostavno strašno. Konami je pucao sebi u nogu", jedan je od komentara. Takvih komentara je na stotine, zapravo hiljade.

Šta sad?

Ovako katastrofalnom startu ne ide na ruku ni što za nekoliko dana izlazi FIFA22, glavni konkurent iz EA Sporta. FIFA je zadržala stari koncept, a u međuvremenu pred eFootballom je dug i težak put za koji je nemoguće predvideti da će se dobro završiti. Je li PES propao? Još uvek nije. Nova igra je obećala potpuni zaokret u simulacijI fudbala. eFootball neće izlaziti kao PES, svake godine početkom jeseni već će se stalno, godinama nadograđivati i poboljšavati. Tako Konami želi da stvori ogromnu bazu igrača koji će jednostavno iz sezone u sezonu kupovati onaj sadržaj koji žele da konzumiraju. Zanimljiv i inovativan dizajn koji je mnogo izgubio s takvim katastrofalnim startom.

U nastavku pogledajte nekoliko tvitova s očajnom grafikom i bagovima u igri koja se razvijala preko dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: