Tehnopolis

Sreda, 29.11.2023.

15:32

Gejming ne mora da bude samo hobi: E-sport popularan i u Srbiji

Video-igre, kao najpopularnije aktivnosti u slobodno vreme, okupljaju više od dve milijarde korisnika širom sveta, a taj broj i dalje raste.

Izvor: B92

Gejming ne mora da bude samo hobi: E-sport popularan i u Srbiji
Foto: Shutterstock/vfhnb12

Međutim, ono što je nekada bilo samo hobi i zabava, danas je preraslo u ozbiljnu industriju sa velikim potencijalom za rast i uspeh. Profesionalni razvoj e-sporta, e-sport takmičenja, striming platforme i virtuelna realnost samo su neki od ključnih trendova koji oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Da se radi o brzo rastućoj industriji, pokazuje i podatak jedne vodeće platforme za prodaju video igara, da je u istom trenutku samo jednu video igru (CS:GO) igralo 1.239.456 igrača.

Gejming je u poslednjih nekoliko decenija, od hobija za pojedince i ljubitelje novih tehnologija, evoluirao u snažnu industriju koja sve više dobija na značaju.

Pojedine video-igre postale su toliko popularne da su širom sveta oko njih počela da se organizuju takmičenja, na kojima se iz godine u godinu dodeljuju sve veće nagrade. Po prirodi stvari, gejming je postao svojevrstan sport, tačnije, e-sport, koji pretenduje da postane i jedna od disciplina na Olimpijskim igrama.

U Srbiji su već godinama takmičarski najpopularnije igre League of Legends i Counter Strike. LOL je jedna od igara koja ima svoje zvanično takmičenje, Esports Balkan League (EBL), preko koga se naši igrači i timovi kvalifikuju za evropsko prvenstvo (EMEA Masters), gde imaju priliku da igraju na trenutno najvišem nivou.

Takođe, i CS2 ima svog predstavnika RES Ligu (Relog Electronic Sports) preko koje je moguće kvalifikovati se na jedan od najprestižnijih turnira u Counter Strike - ESL Pro Liga.

Uskoro Games Con

Foto: Shutterstick/Girts Ragelis
Za sve koji vole ili bi voleli da saznaju više o temi video-igara, ali i o čitavoj pop kulturi, tu je predstojeća gejming manifestacija Games.Con koja počinje u petak 8. decembra na Beogradskom sajmu, na kojem se očekuje više od 100 izlagača i više od 3.000 gejmera.

"Festival je namenjen ljubiteljima gejminga i pop kulture, ali i svima onima koji žele da se igraju i dobro zabave. Pod parolom 'Levelovati se mora', festival već osmu godinu zaredom okuplja kompletnu industriju moderne zabave na jednom mestu i desetine hiljada posetilaca. Tokom trajanja festivala, posetioce očekuje najkvalitetniji gejming, umetnički i takmičarski sadržaj, ali i dobra zabava, razigravanje moždanih vijuga i puno poklona", kaže Boško Đorđević, organizator Games.Con Srbija.

Dodao je da će, pored noviteta iz gejming industrije, tu biti i program najpopularnijih manga stripova, animea, filmova, knjiga i serija vodećih svetskih franšiza, kao i muzički sadržaj.
Foto: Shutterstock/Cassiano Correia
Srpski e-sport tim Zero Tenacity, poznatiji kao Z10, biće jedan od izlagača na predstojećem sajmu. Ovo e-sport udruženje poslednjih godina niže pobede na raznim turnirima i takmičenjima, počev od Ultralige do Evropskog prvenstva, doprinoseći ne samo promociji e-sporta u Srbiji i Evropi, već i profesionalnom igranju video-igara.

"Naše sportsko udruženje smo osnovali pre pet godina i cilj nam je da e-sport u Srbiji i regionu bude razvijen kao u evropski zemljama, jer smo prepuni talentovanih ljudi, čak su neki od njih zastupljeni i na svetskoj sceni. Naši timovi se trenutno takmiče u četiri različite igrice - TFT, CS:GO, LOL i Valorant", navodi osnivač ovog udruženja Dimitrije Malešević.
Foto: Dragan Mujan
"Kada govorimo o TFT igri, naš igrač pod nazivom Lelouch je na prošlom svetskom takmičenju ušao u top 10 igrača. Drugi naš igrač pod nazivom Traviscwat osvojio je prvo mesto Ultralige, a njihova igra moći će uživo da se prati na našem watch partiju na Game.Con-u", dodaje Malešević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: