Gejming 4

20.03.2024.

11:30

"Nema dušu"

Ubisoft je prikazao prototip svoje AI NPC tehnologije, a internet se obrušio na ovaj projekat.

Autor: B92

B92
"Nema dušu"
Profimedia

Podeli:

Potraga za realizmom u video igrama je jedan od glavnih temelja inovacija u ovoj sferi industrije. Ovo je dovelo i do razvoja Unreal Engine-ovog grafičkog endžina, do VR-a i drugih tehnologija kako bi korisnici bolje uronili u svet igara.

Sada je Ubisoft prikazao svog novog generativnog AI NPC-a, pod nazivom Project NEO NPC. Ovaj tehnološki proboj je prikazan po prvi put tokom GDC 2024 događaja.

Međutim, ideja AI-generisanog NPC-a (non-player character, odnosno lik kojeg ne kontroliše igrač) nije se previše dopala velikom broju gejmera na internetu.

"Dakle, vaše igre će biti još bezdušnije? Mislio sam da je to nemoguće", napisao je jedan korisnik kao odgovor na Ubisoftovu objavu kojom je najavio projekat. "Oni ne razgovaraju s vsama stvarno. Postavljate svoj sistem tako da bude potpuno lišen likova sa bilo kakvom vrstom osobina".

Drugi su takođe izrazili svoje negodovanje: "Niko ne želi ovo, sem opsesivnih 'tech' zaljubljenika. Bolje da ste platili pisce da kreiraju nešto zanimljivo i u okviru teme".

"Video igre su tržište vredno 200 milijardi dolara. Možete da priuštite da platite piscima i scenaristima, kao i glumcima, kako bi preostala bar mrvica umetnosti u onome što je za vas izgleda samo proizvod za zgrtanje novca", ističe jedan korisnik.

Iz Ubisofta kažu da je NEO NPC još uvek prototip i da je potrebno još dosta rada na njemu, pre nego što u nekom obliku bude plasiran na tržište.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: