Gejming 4

15.03.2024.

11:07

Pogledajte kako ChatGPT AI igra DOOM VIDEO

Istraživač iz Microsofta je uspešno osposobio GPT-4V da igra DOOM, ali je nakon ovoga uputio i upozorenje.

Autor: B92

B92
Pogledajte kako ChatGPT AI igra DOOM VIDEO
Lauren Elisabeth / Shutterstock.com

Podeli:

Adrijan Devinter, koji je Microsoftov istraživač i naučnik na Univerzitetu Jork, objavio je istraživački rad, sa temom: "Da li će GPT-4 pokrenuti DOOM?".

Ukratkko, sam ChatGPT ne može da pokrene DOOM, jer ovaj veliki AI model ne može da lansira DOOM izvršni kod direktno. Međutim njegova multimodalna varijanta, GPT-4V ili GPT-4 uz Vision, je model koji je dizajniran da koristi slike i odgovara na upite o njima. Ovaj model je sposoban da radi kao "proksi za endžin".

"GPT-4 može da igra DOOM do prolaznog nivoa. Ovde "prolazno" znači da radi ono što bi trebalo, ali nema pojma da igra i moja baba igra DOOM bolje od ovog modela. Interesantno je da kompleksniji procesi i šeme vode do boljih rezultata", kaže Devinter.

Rezultat eksperimenta je AI pokretani bot, koji može da otvara vrata, bori se protiv neprijatelja, puca iz oružja i obavlja instrukcije koje poboljšavaju njegove performanse.

Problemi sa kojima se AI suočava su nedostatakom postojanosti objekata ili sa sposobnošću a zapamti gde su locirani objekti ili određeni neprijatelji. Kada se zombi u igri skloni s ekrana, AI odmah zaboravi na njega i prelazi na druge elemente u igri.

Iako AI model loše igra DOOM, Devinter kaže da je neverovatno da je GPT-4 sposoban da postigne ovakav nivo interakcije sa DOOM-om, bez prethodnog treniranja.

Istraživač kaže da bi njegov proces mogao da ima primene u automatizovanom testiranju video igara, ali upozorava da je model potpuno nesvestan onoga što radi. Prema njegovim rečima, moguće je automatizovati bar neke delove testiranja igara od strane velikog AI modela.

Podeli:

Tagovi

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: