Gejming

01.04.2024.

14:38

Rise of the Ronin: Svet samuraja u vašim rukama

Rise of the Ronin je akciona avantura otvorene forme, koja igraču daje veliki stepen slobode tokom prelaska igre.

Izvor: PR

Rise of the Ronin: Svet samuraja u vašim rukama
Promo/Screenshot

Podeli:

Istoriju svake zemlje i naroda retko definišu periodi prosperiteta i stabilnosti, već turbuletni kovitlaci koji stara pravila bacaju niz vetar, ispisujući red po red novog ugovora sa sudbinom. Japan je pretrpeo nekoliko radikalnih transformacija u svojoj povesti, među kojima, paradoksalno, finale Drugog Svetskog rata nije ono koje je imalo najdalekosežnije posledice. Čast da ponese titulu "najprelomnijeg" sigurno pripada sredini XIX veka i periodu poznatom kao "Bakumatsu".

Kada je te sudbonosne 1854. godine američki komodor William C. Perry ukotvio svoje ratne brodove u luci Jokohama, zatekao je feudalnu imperiju kojom je poslednjih tri stotine godina vladao klan Tokugawa. Njihov šogunat, uspostavljen krajem dugotrajnog građanskog rata Sengoku perioda, hermetički je zatvorio zemlju izlazećeg sunca. Stranci i njhova učenja, vera i običaji su postali nepoželjni, a zemlja je ostala "zalivena u plastiku" sve dok američki admiral nije zazveckao oružjem. U skladu sa neformalnim načelima nasilne diplomatije velikih kolonijalnih sila iz tog perioda, Amerikanci su šogunatu dali ponudu koja se ne može odbiti (bez loših posledica) – otvorite se za trgovinu, omogućite našim brodovima snabdevanje u vašim lukama, ili će da radi kaiš. S obzirom da katana nije idealni odgovor na naoružani ratni brod, šogun je popustio i Japan je počeo da se otvara prema spoljnom svetu. Taj proces, naravno, nije tekao bez ogromne doze otpora, društvenog previranja i revolucionarnog nasilja nadahnutog poetikom nacionalne posebnosti.

Promo/Screenshot

Koliko filmova ste gledali na tu temu? Koliko pročitali knjiga? Odigrali video igara? I mi imamo minimalan skor, iz prostog razloga što se vrlo malo umetnika bavilo ovim periodom. Osim filma "Poslednji samuraj" sa Tomom Kruzom iz 2003. godine, bukvalno ništa drugo nam ne pada na pamet. Rise of the Ronin, najnoviji naslov iz studija Team NINJA, izdat ekskluzivno za PlayStation 5, jedinstveni je mainstream proizvod zasnovan na najinteresantnijem periodu Japanske istorije!

Rise of the Ronin je akciona avantura otvorene forme, koja igraču daje veliki stepen slobode da na ključni istorijski period ostavi svoj pečat i promeni tok (virtuelne) istorije. U ulozi ste Ronina, samuraja bez gospodara, koji je u ranom detinjstvu ostao siroče čije su rodno selo spalile snage lojalne šogunu. Pod svoje su ga uzeli misteriozni asasini koji se bore za autokefalni Japan, učeći ga oštrici i spremajući ga za turbulentnu budućnost. Stasali Ronin biće bačen u epicentar finala Bokumatsu perioda, dobijajući priliku da pomogne šogunatu u otvaranju Japana, ili asistiranju pobunjenicima u njegovom svrgavanju i isterivanju đavolskih stranaca.

Promo/Screenshot

Za razliku od velike većine sličnih igara, Rise of the Ronin ima priču koja se račva u zavisnosti od strane koju birate. Tokom igre sretaćete mnoge istorijski-autentične likove, koji će pokušati da vas zavrbuju za njihovu stranu, nudeći prijateljstvo ili klasičan mito. Sretaćete i predstavnike stranih sila, sarađivati sa njihovim vojnicima ili ih seći na buljuke. Tokom te epske i sadržajno bogate avanture, radićete i na korist običnog sveta, pomažući mu da nađe svoje mesto pod suncem u istorijskom tornadu koji ima potencijal da potpuno resetuje tradicionalno društvo.

Individualne veze sa ključnim likovima Bokumatsu perioda nisu tu samo kao narativna ilustracija, već skoro svaki odnos ima i neposredne posledice po vašu borbenu gotovost. Ako u misije često vodite iste likove, vaš odnos će se produbljivati, što za posledicu ima novu opremu ili učenje novih borbenih tehnika. U igri postoje i romantični momenti, koji podležu nešto drugačijim pravilima. Neke stvari otkrijte i sami, isplati se.

Promo/Screenshot

Najbolja stvar u vezi igre je njen spektakularni borbeni sistem, lak za instant savladavanje, ali opciono složen da i hard-core igračima ostavlja prostora za ušemljivanje i briljiranje. Vaš Ronin je majstor borilačkih veština, sposoban za vitlanje svakim sečivom iz japanske istorije, od katane do naginate, preko učigatane, koplja i drugog, manje poznatog ubistvenog alata. Odraz prelomnog istorijskog momenta je vatreno oružje, koga takođe možete da nosite u borbu, i protivnicima dajete dozu barutne medicine sa dalekih obala. Samuraji koji su rano prigrlili kremenjače i revolvere obično su doživeli dublju starost od tradicionalista bez afiniteta za pirotehnikom i balistikom. Vaš arsenal je potpuno modularan, u smislu da sami birate čime ćete vitlati i koju borbenu tehniku ćete koristiti. Ni tradicionalisti nisu zaboravljeni, jer u igri možete sevati i šurikenima, ali i koristiti luk i strelu.

Osim odlične priče sa disktintivno japanskim šmekom i jedinstvenog borbenog sistema, Rise of the Ronin može da se pohvali autentičnim vizuelnim dočaravanjem Japana sredine pretprošlog veka. Disproporcija između urbanizovanih lučkih gradova, u čijim centrima niču građevine zapadnog tipa, i tradicionalne unutrašnjosti, izvedena je na maestralan način. To igri daje specifičan potpis, čiji elementi će vam ostati u svesti dugo nakon odjavne špice.

Promo/Screenshot

Kome je namenjen Rise of the Ronin? Realno, svakom ljubitelju dobre akcione zabave, ali prvenstveno igračima koji su odrastali na epici i predanjima o herojstvu predaka. To ste možda upravo vi, neko ko je oduvek želeo da igra glavnu ulogu u filmovima Akira Kurosave, ali pošto niste Toširo Mifune a godina nije 1954, bio osuđen samo na maštanje. Najbolja alternativa tim budnim snovima je Rise of the Ronin, igra koja vam daje priliku da taj kimono kurosavinog samuraja bez gospodara skrojite po svojoj meri.

Promo/Screenshot

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: