Xiaomi prikazao koncept pametnih naočara sa MicroLED ekranom

Imaju više mogućnosti od Facebook-ovih Ray-Bans-a, pod pretpostavkom da zaista postoje.

Izvor: B92, The Verge
Podeli

Xiaomi je najavio pametne naočare pod nazivom Xiaomi Smart Glasses. Portparol kompanije kaže da još ne postoji plan za njihovo stvarno stavljanje u prodaju, međutim Xiaomi je pružio dovoljno detalja da bi konceptni proizvod delovao donekle verovatno - barem u nekom trenutku u budućnosti.

Xiaomijeve naočare imaju relativno uobičajen oblik, ali za razliku od Facebook i Ray Banovih upravo najavljenih naočara Stories, one zapravo imaju ekran koji se može koristiti za AR funkcije. Xiaomi kaže da je korišćen monohromatski MicroLED sistem zbog “veće gustine piksela i dužeg veka trajanja, dok ima jednostavniju strukturu” u poređenju sa OLED -om. Prema Xiaomi-u, MicroLED „omogućava kompaktniji ekran, kao i lakšu integraciju ekrana“.

MicroLED je tehnologija emitovanja ekrana koja se smatra prirodnim naslednikom OLED-a. Međutim, i dalje je veoma skupa i tek treba da se primeni u više od nekolicine komercijalnih proizvoda.

Xiaomijev ekran je “otprilike veličine zrna pirinča” na 2,4 mm k 2,02 mm i ima najveću svetlinu od 2 miliona nita. Naravno, svetlost neće biti tako jaka kada zaista dopre do vašeg oka - izuzetna svetlina je tu da se i dalje može videti na direktnom sunčevom svetlu nakon prolaska kroz optičko sočivo, koje prelama i usmerava svetlost. Xiaomi navodi slučajeve upotrebe poput navigacije, prevođenja uživo i obaveštenja za ekran.

Naočare su nezavisni Android uređaj koji ne zahteva stalnu vezu sa telefonom - Xiaomi predlaže da bi jednog dana čak mogle da zamene vaš telefon. Od hardvera je tu neimenovani četvorojezgarni Arm procesor, Wi-Fi i Bluetooth moduli, baterija i kamera od pet megapiksela. Xiaomi kaže da su naočare teške samo 51 gram.

Kao što je unapred pomenuto, ove naočare neće biti dostupne javnosti i možda čak neće ni postojati, pa biste na Xiaomijeve tvrdnje trebalo da uzmete sa određenom dozom skepse. Međutim, nakon Facebook objave i neposredno pre Apple-ovog iPhone događaja, demonstracija koncepta je jasan pokazatelj da Xiaomi želi da se smatra igračem u AR prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.