Telefoni će nas prepoznavati po načinu hoda?

Studija Plajmaut univerziteta pokazala je kako bi verifikacija hoda, ugrađena u pametne telefone, mogla biti odličan začin zaštite mobilnih uređaja.

Tehnopolis

Izvor: B92, bug.hr

Utorak, 14.12.2021.

11:23

Telefoni će nas prepoznavati po načinu hoda?
Foto: GaudiLab / Shutterstock.com

Širom sveta, više od 6,3 milijarde ljudi koristi pametne telefone. Iako mehanizmi proveravanja autentičnosti – kao što su lozinke, PIN-ovi i biometrija – postoje, studije su pokazale da stepen sigurnosti i upotrebljivosti takvih pristupa znatno varira.

Novo istraživanje, sprovedeno na Plajmaut univerzitetu, pokazalo je da bi verifikacija hoda mogla biti održivo sredstvo zaštite pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja od sajber kriminala.

Studija univerzitetskog Centra za sajber sigurnost, komunikacije i mrežna istraživanja, objavljena u Computers & Security, ilustrira da bi – unutar odgovarajućeg okvira – prepoznavanje hoda moglo biti održiva tehnika za zaštitu pojedinaca i njihovih podataka od potencijalnog kriminala.

Naime, kako je pokazalo istraživanje, sistem je hod pojedinaca prepoznavao u 85 odsto slučajeva, s tim da se ta brojka popela na gotovo 90% kada su hodali normalnom brzinom ili brzo.

Ova studija se nadovezuje na prethodni rad, kroz evaluaciju multi algoritamskog sistema za prepoznavanje hoda i prva je koja je to primenila koristeći podatke iz stvarnog sveta. Podaci su prikupljani tokom sedam do deset dana pomoću žiroskopa i akcelerometra, a svaki učesnik istraživanja je generisao prosečno 4000 uzoraka aktivnosti, od normalnog i brzog hoda do penjanja uz i silaženja niz stepenice.

"Provera autentičnosti hoda pojavila se kao nenametljiv način skupljanja potrebne količine ličnih podataka, ali do sada svi testovi su se odvijali u kontrolisanom okruženju. Samo prepoznavanje hoda nije savršeno rešenje, ali bi moglo pomoći zaštiti korisnika", objašnjava Nejtan Klark, profesor sajber sigurnosti i digitalne forenzike na Plejmaut univerzitetu.

Autentifikacija vlasnika mobilnog uređaja putem načina hoda mogla bi pomoći u situacijama kod krađe uređaja ili zaštite podataka blokiranjem rada ako uređaj koristi netko drugi, osim vlasnika, kažu istraživači sajber bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: