Roboti na točkovima počeli da dostavljaju poštu u Moskvi

Flota robota na točkovima, koji se zovu i roverima, izašla je na ulice Moskve u Rusiji kako bi dostavljala poštu.

Izvor: klix.ba
Podeli

Testiranje robota je započeto kao partnerski projekt nacionalne pošte i tehnološkog konglomerata Yandexa, a na ulicama su se našli roboti veličine putnog kofera, koji se kreću pomoću šest točkova.

Zahvaljujući AI tehnologiji, ovi roboti mogu da dostavljaju poštu u radijusu od dva kilometra oko određenih pošti u Moskvi.

Stanovnici će u prvoj fazi moći da izaberu robota kao opciju za dostavu, a na raspolaganju će ih biti ukupno 26. Oni koji ih odaberu moći će da prate njihovo kretanje sve do svog doma zahvaljujući kodu.

Yandex već koristi 50 rovera za servis GrubHub u cilju dostave hrane na Univerzitetu Ohio u SAD-u.

Ruska pošta je 2018. godine pokušala obaviti prvi let dronom na Sibiru, ali je završen katastrofom jer je dron udario u zid nekoliko trenutaka nakon poletanja.

Četiri godine ranije je ruska pizzerija Dodo Pizza počela da koristi dronove za dostavljanje narudžbina u gradu Syktyvkaru. Tokom testnog leta je hrana dostavljena za 30 minuta.

U SAD, brojni lanci restorana i drugi biznisi eksperimentišu s automatizacijom u proizvodnji i logistici kako bi kompenzovali nedostatak čovečije radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.