Pogledajte japanski Xturismo - futuristički hoverbike u prvom probnom letu

Leteći motocikl koji je u razvoju od 2017. nedavno je obavio zvaničan probni let kako bi dokazao da zaista funkcioniše.

Tehnopolis

Izvor: B92, Futurism

Ponedeljak, 01.11.2021.

11:51

Default images

Hoverbike Xturismo futurističkog izgleda, koji je dizajnirala i izgradila japanska firma A.L.I. Technologies, preleteo je trkačku stazu u blizini Tokija, dok su predstavnici medija i drugi gosti posmatrali.

Njegovi kreatori tvrde da Xturismo može da dostigne brzinu do 100 km/h i da leti do 40 minuta, međutim u nedavnom letu koji je bio demonstracija mogućnosti, bio je prilično oprezan.

Pilot je polako leteo duž staze i izvodio nekoliko okreta u kojima se vozilo okreće za 180 stepeni nadomak tla.

Letelicu sa jednim sedištem, težine 300 kg, pokreće šest kompleta propelera i motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Tokom svog kratkog leta, izgledala je dovoljno stabilno, međutim gledaoci su ostali uskraćeni za nekoliko dodatnih manevara i malo veću brzinu.

Govoreći na događaju, izvršni direktor kompanije A.L.I. Technologies Daisuke Katano je ambiciozno govorio o viziji kompanije za svoju letelicu rekavši: “Želeli bismo da predložimo novi stil života sa ovim lebdećim vozilom.

Hoverbike će se naći u prodaji sledeće godine za oko 680.000 dolara, a kompanija u početku planira ograničenu seriju od 200 jedinica. Ipak, pre nego što se podigne u nebo na javnom mestu, lokalni regulatori će morati da daju zeleno svetlo ovoj napravi - tako da nemojte očekivati ​​da ćete je uskoro videti kako leti iznad Tokija ili planine Fudži.

Takozvani “leteći taksiji“ su usluge u fokusu sve većeg broja velikih kompanija, među kojima su Erbas, Tojota i Honda. Poznate kao mašine za vertikalno poletanje i sletanje (VTOL), letelice koji se trenutno razvijaju uglavnom su na električni pogon i dizajnirani su za prilično kratke letove po gradovima.

To je veoma konkurentan sektor, iako ima još mnogo posla da se uradi pre nego što leteći taksiji budu imali bilo kakvu šansu da postanu redovna karakteristika urbanog pejzaža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: