Nije dovoljno skup? Apple bi mogao povećati cenu novog iPhonea

Izgleda da su analitičari zadovoljni dosadašnjom potražnjom i uglavnom očekuju da se ona održi relativno stabilnom, ali jedno mišljenje se izdvaja, a to je da bi cene iPhonea izvan SAD-a mogle porasti.

Izvor: B92, Bajtbox
Podeli
Foto: sdx15 / Shutterstock.com
Foto: sdx15 / Shutterstock.com

Iako bi se to moglo dogoditi sa čitavim asortimanom Apple proizvoda, verovatno će biti posebo problematično za buduću iPhone 14 seriju. Apple je objavio izveštaj o rekordnoj zaradi za 2. tromesečje, ali je upozorio da će prihodi u tekućem tromesečju pasti za četiri do osam milijardi dolara zbog pet problema.

Tim Kuk, izvršni direktorkompanije Apple, istakao je pet razloga zbog kojih se očekuje da će prihodi u trećem tromesečju pretrpeti veliki udarac, a to su:

  • Nedostaci komponenti
  • Karantin zbog COVID-19 u Kini
  • Slabosti kursa
  • Gubitak ruskog tržišta
  • Inflacija smanjuje potrošačku moć kupaca

Appleovi analitičari su generalno optimistični, a jedna od njih je Pajper Sendler koja je rekla da trenutni problemi utiču na poslovne trendove, ali da kompanija ide u pravom smeru i da ovi kratkoročni problemi neće bitno uticati na ukupnu prodaju budućih Apple proizvoda, pa ni na prodaju buduće iPhone 14 serije.

Ipak, jedan analitičar ima drugačije mišljenje, tj. on je upozorio da bi cene iPhonea mogle porasti izvan SAD-a kada iPhone 14 linija bude lansirana na jesen. Kris Kaso upozorio je da bi problem s kursom (dolar–evro) mogao biti dugoročan i da, iako bi cene Appleovih proizvoda mogle rasti izvan granica SAD-a, iPhone 14 serija bi se mogla naći u najvećem problemu upravo zbog vremena predstavljanja.

Zbog svih tih navedenih problema, Apple ne očekuje ostvarivanje rekordne zarade u jesenjem tromesečju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.