Cena proizvodnje iPhonea nikada nije bila veća

Nikkei Asia je otkrio cene komponenti za najnovije iPhon modele, a listing pokazuje da je njihova cena skočila za 20% i rekordna je.

Tehnopolis

Izvor: B92, GSMArena

Petak, 07.10.2022.

19:00

Cena proizvodnje iPhonea nikada nije bila veća
Foto: ADRIAN3388 / Shutterstock.com

Tako istraživanje pokazuje da proizvodnja iPhone 14 Pro Max modela košta 501 dolar, što predstavlja veliko povećanje u odnosu na 461 dolar koliko je koštala proizvodnja njegovog prethodnika.

Najveći razlog ovog povećanja cene proizvodnje jeste A16 Bionic čipset, jer samo on košta 110 dolara. A16 Bionic košta 2,4 puta više od A15 čipa, koji se nalazi u iPhone 14 i iPhone 14 Plus modelima.

Još jedan razlog povećanja cene jeste novi Sony CMOS senzor, koji je do 30% veći ali i za 50 procenata skuplji i sada košta 15 dolara.

Komponente za iPhone 14 seriju, od strane kompanija sa sedištem u SAD-u, čine gotovo trećinu svih delova i skuplje su za oko 10 procenata u odnosu na 2021. godinu. Apple je u prednosti jer u velikoj meri razvija sopstvene proizvode, kao što su čipovi.

Južna koreja je, nakon SAD-a, drugi najveći dobavljač komponenti za telkefone, dok se udeo Kine na ovom polju dodatno smanjio jer Apple nastoji da limitira zavisnost od tržišta Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: