Autonomni dron pobedio u trci dva ljudska pilota VIDEO

Istraživači sa Univerziteta u Cirihu stvorili su algoritam koji je omogućio bespilotnoj letelici da, uz pomoć veštačke inteligencije, pobedi dva ljudska pilota na eksperimentalnoj trkačkoj stazi.

Izvor: B92, Engadget
Podeli
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Do nedavno, ne bi vam palo na pamet da autonomni dron u trci može da pobedi ljudskog pilota. Sada, uz pomoć novog algoritma, već se razmišlja o novim praktičnim primenama ovog saznanja.

Ranije su istraživači pravili pojednostavljene modele putanja kvadrokoptera, kako bi uspeli da isračunaju optimalnu putanju. Međutim, ovog puta su uzeli u obzir ograničenja drona.

"Ključna ideja je da naš algoritam samo govori dronu da prolazi kroz sve tačke na putanji, ali ne i kako i kada bi to trebalo učiniti", rekao je doktorand i autor Philipp Foehn.

Kako bi poređenje prošlo pošteno, istraživači su pustili ljudske pilote da treniraju na stazi i postavili spoljne kamere da u realnom vremenu algoritmu pošalju tačan položaj bespilotne letelice. Pošto su i ljudi i veštačka inteligencija bili obučeni, algoritam je pobeđivao ljude u svakom krugu.

Potencijalne primene u mnogim oblastima

Pretpostavka je da bi istraživanje moglo da dovede do bržih dronova u praktičnoj primeni u realnom svetu. Očekuje se da taj dron može da ima ogromne primene u isporuci paketa, inspekciji, pretraživanju i spasavanju i drugim oblastima.

Sledeći korak je učiniti sistem manje računski zahtevnim i omogućiti mu rad na samom dronu, umesto uz pomoć spoljnih kamera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.