Apps 7

19.03.2024.

8:15

Nametanje pretplate za aplikacije će biti još agresivnije

Tek svaka šesta aplikacija uspe da ostvari mesečni prihod od hiljadu američkih dolara. Za nove aplikacije, prosečni prihod je malo ispod 50 dolara.

Izvor: Bug

Nametanje pretplate za aplikacije će biti još agresivnije
Tada Images / Shutterstock.com

Podeli:

Očekuje se da će programeri mobilnih aplikacija tokom sledeće godine agresivnije forsirati pretplate.

Brojke koje je RevenueCat nedavno podelio nakon istraživanja provedenog na više od 30 hiljada aplikacija pokazuju zašto je to tako. Većina aplikacija, naime, bori se da dostigne 1.000 američkih dolara mesečnog prihoda.

RevenueCat je ispitivao aplikacije koristeći svoje SDK-ove za pretplatu unutar aplikacije. Nije navedeno koje su sve aplikacije bile predmet istraživanja, ali među njihovim klijentima su Reuters, Buffer, Goodnotes, PhotoRoom i Notion, a tvrde i da 90 odsto aplikacija s platformom za pretplatu unutar aplikacije koristi RevenueCat.

Moguće je da njihovim izveštajem nije obuhvaćena većina od 100 najboljih aplikacija s pretplatom, piše Ars Technica.

Imajući to na umu, pogledajmo šta su otkrili.

Magičnih 1.000 dolara

Prema podacima RevenueCata, pretplata je donela 6,7 milijardi američkih dolara prihoda za više od 18 hiljada programera, od 290 milijuna pretplatnika koji koriste prodavnice aplikacijama App Store i Google Play.

Oko 17 odsto ispitanih aplikacija zarađuje najmanje 1.000 USD, dok je aplikacija s većim prihodima još manje.

S druge strane, kad aplikacije dostignu 1.000 dolara mesečnog prihoda, veća je verovatnoća da će ostvariti 2.500 USD mesečnog prihoda (59 odsto ispitivanih aplikacija). Takođe, 60% aplikacija koje su dostigle 2.500 USD ostvarile su 5.000 USD mesečnog prihoda.

Uočena je snažna neravnoteža u učešću prihoda među mobilnim pretplatničkim aplikacijama. Godinu dana nakon lansiranja, pet% najboljih aplikacija ostvaruje preko 200 puta veći prihod od onih u donjem kvartilu.

Za nove aplikacije, prosečni mesečni prihod nakon jedne godine je malo ispod 50 USD.

Izazovi pretplate

Zato se očekuje da će pretplate i dalje biti primarna strategija programera. Prema podacima RevenueCata, tokom 2023. godine objavljeno je 59 hiljada novih aplikacija zasnovanih na pretplati.

Veliki je izazov je ne samo to što je ljude potrebno nagovoriti na plaćanje pretplate, već i to što je to potrebno činiti u više navrata. Učešće mesečnih pretplatnika nakon jedne godine pao je za 14 posto u odnosu na godinu pre, bez obzira na financijske performanse aplikacije.

Mesečne pretplate koje imaju srednju stopu prve obnove od preko 60% zadržavaju samo 36 odsto izvorne serije pretplatnika do trenutka kada dođe vreme za treću obnovu.

Očekuje se da će stope pretplate na mobilne aplikacije porasti tokom sledeće godine. Prosečna mesečna stopa porasla je 14 odsto, sa 7,05 USD na 8,01 USD.

Glavni generator porasta mogli bi biti rastući troškovi akvizicije kupaca i nastojanja da aplikacija izgleda vrhunski. Takođe, očekuje se kako će razvojni programeri više eksperimentisati s drugim izvorima prihoda, kao štoje kupovina unutar aplikacije i affiliate marketing.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: