Android 12

16.04.2024.

8:20

IDC: Tržište telefona se oporavlja, Samsung na tronu

Istraživanje IDC-a pokazalo je da se Samsung, nakon kratkotrajne dominacije Apple-a, ponovno pozicionirao kao najveći svetski proizvođač mobilnih telefona.

Izvor: Bug

IDC: Tržište telefona se oporavlja, Samsung na tronu
Adam Kovacs / Shutterstock.com

Podeli:

Tokom 2023. godine došlo je do značajne promene na vrhu liste najvećih proizvođača telefona u svetu, kako ga vidi analitička kompanija IDC.

Tada se Apple izdvojio kao jedini s godišnjim rastom prodaje i zaseo na čelo liste, ali takva situacija nije dugo trajala – već u prvom tromesečju ove godine, kaže IDC, ponovno su skliznuli na drugo mesto, a na čelo se vratio Samsung.

Rast manjih brendova

Preliminarni podaci za prvo tromesečje 2024. pokazuju da je globalno tržište telefona u porastu, i to za čak 7,8% u odnosu na isti period prošle godine, s isporučenih 289,4 miliona uređaja širom sveta. Predvodnici tog oporavka prodaje su Xiaomi (s rastom od preko 33%) i Transsion (koji raste za gotovo 85%), dok je Apple nakon odlične prošle godine ovu započeo padom.

Na rastućem tržištu oni su isporučili 9,6% manje iPhone-a nego prošle godine, pa su time i izgubili vodeću poziciju. Iz Apple-ovih postrojenja je tokom prva tri meseca ove godine bilo isporučeno 50,1 milion iPhone-a, dok je Samsung u istom periodu isporučio 60,1 milion telefona, što im je osiguralo prvo mesto. Što se tiče Apple-a, najnoviji rezultati odražavaju najveći pad njihove prodaje od poremećaja lanaca snabdevanja prouzrokovanih pandemijom 2022. godine, a najviše su im prodajni rezultati pretrpeli u Kini.

Od trendova koje u IDC-u ističu, osim oporavka ukupnog tržišta, tu je i porast prosečnih prodajnih cena. To tumače preferencijama korisnika, koji su sada nešto skloniji tome da odaberu skuplji uređaj više klase, u nadi da će im on trajati duže. Drugi važan trend je sve značajniji uticaj Xiaomija i Transsiona u Top 5, dok tradicionalni lideri kao što su Samsung i Apple pomalo posustaju s rastom.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: