Android 5

13.04.2024.

15:30

Ovi zanimljivi noviteti stižu u beti za Android 15

Izdanje Android 15 Beta 1 dolazi s velikim brojem nadogradnji koje bi trebalo da pomognu u zaštiti privatnosti dok surfujete pomoću Wi-Fi ili mobilne mreže.

Izvor: Tportal

Ovi zanimljivi noviteti stižu u beti za Android 15
Mojahid Mottakin / Shutterstock.com

Podeli:

Donosimo pregled noviteta koji bi mogli da se nađu u sledećem izdanju Google operativnog sustava. Krenimo od Wi-Fi konekcije.

Android 15 menja opciju Privacy koja se nalazi na stranici Network details.

Do sada bi kuckanjem na ovu opciju dobili pop-up prozor koji omogućava izbor između toga da li želite da delite MAC adresu svog telefona/tablet računara ili nasumično generisanu.

Vlasnik javne Wi-Fi mreže mogao bi da koristi tu adresu za praćenje vaše aktivnosti tokom posete, dok korišćenje nenasumične adrese može biti dobra ideja za vašu kućnu mrežu.

Šta je novo? Wi-Fi Privacy sada ima meni na čitavoj stranici s novim dugmetom Send device name. Ukoliko je isključite, vaš telefon ostaje anoniman pa je teže ustanoviti kome pripada.

Google je takođe predstavio nekoliko novih funkcija za zaštitu privatnosti za mobilne mreže.

Možete ih pronaći pod Settings, pa Security & privacy, More security & privacy i zatim Cellular network security.

Prvo opcija, Security notifications, manje je ograničavajuća. Nakon što ju uključite, Android će vas obavestiti kad god se povežete na mobilnu mrežu koja ili nije šifrirana ili beleži vaše IMEI i IMSI brojeve.

To se može dogoditi ako, na primer, vlasti koriste uređaj Stingray za praćenje korištenja lokalne mobilne mreže.

Takođe možete odabrati Require encryption. Ova opcija će vas upozoriti da možda nećete moći pravilno da se povežete u određenim područjima, ali bi vaša upotreba telefona trebalo da ostane bezbedna.

Pozivi upućeni hitnim službama zanemariće ovo postavku, piše 9to5Google.

Kako je u pitanju beta verzija, nije sigurno da li će se ove funkcije naći u konačnoj verziji Androida 15. Više bismo mogli saznati tokom ovogodišnje Google I/O konferencije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

18 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

21 h

Podeli: