Telegram predao podatke o pojedinim korisnicima

Internet platforma za poruke Telegram je popustila pred zahtevima nemačkih službi bezbednosti i dostavila je podatke o korisnicima osumnjičenim za ekstremizam, naveo je radio NDR.

Tehnopolis

Izvor: DPA

Četvrtak, 08.09.2022.

18:15

Telegram predao podatke o pojedinim korisnicima
Foto:Shutterstock/Natee Meepian

Ministarstvo unutrašnjih poslova je na upit potvrdilo da je od Telegrama dobilo podatke, na primer IP adrese korisnika, u "nekoliko izdvojenih slučajeva."

NDR je u sredu uveče naveo da se radi o 25 slučajeva mogućeg zlostavljanja dece i islamskog ekstremizma. Uz to, Telegram je obrisao sadržaj u skoro 400 konverzacija na koje su službe ukazale.

Telegram je ranije insistirao da vlastima neće otkrivati nikakve podatke o korisnicima i stoga je postao platforma od izbora i za ljude koji nipošto ne žele da budu vidljivi.

To uključuje kriminalce i moguće teroriste, ali isto tako i disidente širom sveta.

Platformu bije glas da ni na koji način ne moderira sadržaj, dakle ni raspirivanje mržnje, pozive na nasilje i diseminaciju lažnih podataka.

Telegram dugo nije odgovarao na zahteve nemačkih službi bezbednosti i tek je na pritisak vlade od početka februara uopšte počeo komunikaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: